columns

Of je haar goed zit, schrijf een boek...

Soms, dan heb ik even zo’n moment….waar ben ik mee bezig? Lezen over het mogelijk weer met belastinggeld – via ECB/ECU-trucjes – Italiaanse en andere banken redden, terwijl bankiers zich vrolijk zelf bleven/blijven verrijken, zonder buffers op te bouwen. Of dat Italië het nieuwe Griekenland wordt, maar dan veel erger. Of over Dijssie, Marks en andere politici die ja zeggen, en nee doen of – daar zijn ook de Britten meester in - ertussen uit knijpen…

Nee, geen zelfkastijding, om elke dag ‘tig kranten door te nemen, speurend naar nieuws, kennis opdoen wat er leeft in de wereld. Wil weten, ervaren, betrokken zijn. En ook loslaten. Maar me helemaal nergens meer mee bemoeien? Niks voor mij. Voor diepgaande zaken ga ik dossiers aanleggen, wie wil, vraagt ze op, en anders is het ‘’ter mijner lezing ende vermaeck’’. Want ik vind het ook gewoon leuk om te doen. Dat onderzoeken, speuren en erover schrijven. Zo zit dat.

 

Brexit or not to Brexit: het kan soms snel gaan. Met Theresa May (Thatcher 2.0 turbo versie)komt weer een Iron Lady binnen de EU opeisen, wat het beste is voor Engeland. Europa as such, not important. Tja, we zijn zelf schuld aan deze arrogantie; de EU heeft zich continu laten piepelen. En waarom ze nog niet dat artikel 50 in gang zetten, daar? Niemand heeft  daar echt serieus bedacht, dat een Brexit mogelijk is. Er is helemaal geen draaiboek opgesteld; niemand die zich afvroeg; hoe moet zo’n Brexit; zelfs niet door Farage! Dan hebben ze ook nog te weinig onderhandelaars…Ondertussen is ze het Kabinet aan het reshuffelen; heel voortvarend, en daarbij zorgt ze ervoor, dat de Brexit-ers aan de bak moeten. Blonde Boris mag als entertainer de Buitenlandse hort op, maar zaken zoals internationale handelsbetrekkingen of Brexit onderhandelen vallen niet meer onder zijn ministerschap; daar zijn 2 anderen voor gekozen. Paljas par excellence, mag hij zijn, ofwel met ‘’charmeoffensief’’ zonder diplomatiek gedoe overal rondbanjeren.

 

Die man verdient een lintje voor vastberadenheid: al 234 keer betrapt op zwartrijden bij de NS! Lintje? Geef die man een vrijkaart; zo gek is hij op de NS! En ook Frontex heeft haar nieuwe missie gevonden; Europese veerdienst voor migranten, one-way-for-free-to-Europe. No return guaranteed.

 

Deze week zou op basis van de EC-voorstellen het ‘’EU asielsysteem ‘’’ voor de EU besloten worden; ruimhartig voor diegene, die bescherming nodig heeft en streng voor diegene, die het systeem misbruikt.  Grote kwesties gezamenlijk oplossen. Vraag me alleen af, of al die nu-met-reces-politici er iets van weten/wisten. Nergens debat, vragen of opmerkingen. Hamerstuk. Vreemd.

 

Erdy heeft de Uni’s in het vizier; en de carrière van vele prof’s die zich wagen aan ietwat kritische uitlatingen, zijn op slag over. Wanneer beseffen studenten, wat een Sultanaat inhoudt….?

 

Ja, ik heb met ze te doen; de ministers, die net voor het 2-maanden zomerreces (!) klagen over hun veel te hoge werkdruk. Ik begrijp het. Valt ook niet mee, om in de Kamer te luisteren naar het gewauwel van de zoveelste niet-kundige hakkelende Ardje of hoe ze heten, en daarbij je smartphone, je app’s en je spelletjes te managen op je tablet…..Zeker niet als je vorige week las in ‘’ongezonde zaken’’, dat multitasking lang niet voor iedereen is weggelegd; en niet alle taken zich hiervoor lenen. En dat vooral mannen – vult Lena aan – daar vaak moeite mee hebben. Meer is minder, riep Mark, maar vergat daarbij te zeggen, hoe dit kunstje geflikt kan worden. Ja, inderdaad. Nog meer ministers en andere onderknuppels op de stoelen zetten; verdient goed, wachtgeld gegarandeerd met vele financiële leukigheden. Wij hebben er verder niks aan. Maar dat is ook niet de bedoeling.

 

Prachtig, ook gelezen over die Roemeense gevangeniswet? Voor elk wetenschappelijk boek dat een gevangene schrijft, krijgt hij 1 maand strafkorting. Gevangenissen productiever dan Uni’s….Nou de (vooral ook prominente) boefjes blijken nogal creatief-productief! De Süddeutsche Zeitung kwam tevens erachter, dat veroordeelden (voor plagiaat notabene…) hun werk ijverig voortzetten. Pogingen, om dit wetsartikel te schrappen, zijn overigens mislukt.

 

Gemeentes krijgen de vrije hand om te experimenteren met een ‘’regelluwe’’ bijstand. Een deel van de bijstandsgerechtigden hoeft dan niet meer te solliciteren of een re-integratie-traject te volgen. Anderen mogen blijklussen. Zegt Jetta. Want…de creativiteit van bijstandsgerechtigden om zelf iets van hun leven te maken, wordt gesmoord in bureaucratie. En Gemeentes zijn teveel tijd kwijt met controles, en maatwerk vindt men maar moeilijk. 4 Uni’s heeft ze geraadpleegd. Dus dat moet goed zijn, nietwaar? De stok (straf) of de wortel (beloning); dat is de hamvraag die met dit experiment, vanaf 2017, beantwoord moet worden. Ik weet het al. Maar als ik het verklap, ben ik een spelbederver! En dan is er nog 1 kleinigheidje, zo flauw van die Jetta….ze wil niet, dat iemand die vanuit de bijstand gaat bijverdienen, uiteindelijk meer overhoudt dan iemand met een fulltime laag-inkomen baan….Jetta, toch!

 

Dijssie is niet blij met het VK, dat de bankenbuffers wil verlagen – die juist conjuncturele schommelingen zou moeten opvatten.  Maar de Bloody Blits doen toch, wat goed voor hun is; de Bank of England verlaagde de kapitaaleis voor Britse banken, die daardoor 176 miljard meer kunnen uitlenen. Een verslechtering van de Britse economie voorspelt Dijssie. So what? Straks gaat ineens– by surprise, en tegen haar 1e belofte Brexit = Brexit and we will step out – die hele sjoose niet door. We remain, in the best interest of Britain, old chaps….en mag de EU vrolijk bijdokken. As usual, folks? We gaan het zien.  

 

Het loont: Asmussen – de Duitse voormalig directeur van de ECB – gaat aan de slag als bankier. Bij de VS-zakenbank Lazard. Hij gaat regeringen & grote bedrijven adviseren vanuit zijn ervaring bij de oplossing van complexe projecten op het snijvlak van politiek en economie. Van grote waarde voor de klanten….En ook Barroso gaat ‘’bankieren’’; bij Goldman Sachs. Juist, de bank die een wezenlijke rol speelde bij de financiële crisis en bij Griekenland….Ook Barosso vanwege zijn ‘’diepe begrip voor Europa’’(?) dat hij met zich meebrengt. En…Ook gemerkt dat Mark ineens buitengewoon zachtjes ‘’treedt’’? Hopend op een Brussels baantje….? No comment over ethiek, moraal, zakkenvullen en zo…

 

Of je haar nog goed zit? Monsieur le president…wilde bij zijn aantreden ’dicht bij de burger’’ komen te staan, met de voeten op de grond en vanuit bescheidenheid regeren. Ofwel hij is mesjogge geworden en het spoor kwijtgeraakt, of hij is vergeten uit te leggen, dat onder bescheidenheid ook een privé-kapper met een salaris van 9895,00/maand (!!!!) valt. Wauw, na 5 jaar ‘’knip/kam service’’ levert dat een half miljoen op! Belastinggeld. Maar rechtvaardig, hoor! Omdat de kaalkop-friseur elke dag vroeg op moet om hem te kammen, en soms 2-3 keer/dag. Want het giet natuurlijk niet oan, dat Zijne Majesteit Hollande zelf een kam in de hand neemt. C’est bourgeois..Gaaf! Gedetineerden in NL krijgen steeds vaker de sleutel van de eigen cel. Om ze meer verantwoordelijkheid te geven….Kan in Dordrecht al 2 jaar. Wordt steeds normaler. Die vrijheid. V&J vindt het een goede manier om te bekijken, hoe de bajesklanten met verantwoordelijkheid omgaan. Oh ja, en het scheelt de cipiers werk. Dat is het! Ik zou zeggen, doe als Spanje; 2 jaar of kortere straf; hoef je niet de gevangenis in. Wauw, dat scheelt aan kosten, personeel, rechters en…Kan Ardje met zijn V&J eindelijk eens echt aan het werk. Toch?  

 

Jetta’s keek op het pensioenbeleid: hoe schaf je de ongelijke (!?) pensioenopbouw tussen jong/oud af zonder dat 1 generatie daarvoor opdraait. Simpel; alle werkenden betalen 25 jaar ca 2% meer pensioenpremie. Kost het Kabinet ook maar 40 miljard. Vanaf 2020. Op dit moment betaald iedere werknemer ongeacht zijn leeftijd dezelfde premie voor dezelfde pensioenopbouw. Die tot 45 jaar betalen daardoor relatief veel, terwijl ouderen  juist te weinig betalen (?) en dus feitelijk gesubsidieerd worden door de jongeren. Fantastisch, hoe glashelder Jetta dit moeilijke onderwerp weet te reduceren tot ‘’ouderen verdienen/sparen/kosten te veel en jongeren moeten de ruimte krijgen’’….Nog afgezien van de krom-recht-argumentatie. Enfin, zonder compensatie moet je natuurlijk niet aan het systeem morrelen, anders krijgt de werkende, die wel de lasten had, maar niet de lusten - vooral de rond 45-jarigen - een probleem. Een gat van 100 miljard. Vandaar die 25 jaar-optie. En vanaf 2020 ontstaat er nog meer ruimte (door hogere pensioenleeftijd, en het vervallen van VPL premies (voor vut/prepensioen en levensloopregeling). Rekensommetje klopt! Klaar!  Over flexwerkers en  zzp’ers zijn slechts opties geschetst (vrijwillig – verplicht sparen, eigen potjes met collectieve risicoverdeling etc). Mag een nieuwe ploeg verder uitwerken. Goed zo Jetta; flikker het over de heg, en ga vooral lekker 2 maanden lekker met vakantie. Werkte bij het veranderen van de systematiek van de ‘’gezondheids-‘’zorg immers ook puik.

 

Ach, wie denkt dat het alleen maar goed fout zit in Griekenland, of Italië of Spanje of….? Heb je’t mooi mis. Vindt anders Hans-Werner Sinn (ex IFO). Want het rommelt in de EU nog meer. Niet alleen vanwege een mogelijke Brexit. Of het gedoe met de monetaire unie, landen die zich niet aan afspraken houden en megalomane sukkels die zich met van alles bemoeien. Nee…..Finland zou wel eens de nieuwe ‘’exiter’’ kunnen worden. Fixit, zogezegd. Die exit-optie komt niet uit de lucht vallen: economische problemen zijn groot en een exit niet zo erg. Het in elkaar storten van Nokia, de verlaging van papiergebruik door digitalisering en de sanctiepolitiek van de EU tegenover Rusland zijn o.a. oorzaken van de problemen. Productiviteit is met 20% gedaald. (Spanje rond 25% en Griekenland 24% t.o.v. voor de crisis). Het stopzetten/gebruik van de Euro-drukpers is voor Finland beter te behappen, omdat die – in tegenstelling tot Griekenland, Italië en Spanje – veel minder gebruik van maakt; men zou dus  relatief zonder verlies uit de Euro kunnen stappen. Doen!

 

Geef ons brood en spelen moet de NAVO-top hebben bedacht. Na urenlang gedebatteer en mondeling wapengekletter volgde een show met 30 fighter-jets. Klein verzetje zogezegd. En de NAVO wilde ook haar spierballen – oh pardon, de figthers - aan Poet laten zien. Ach, kom op zeg…Als puntje-bij-paaltje komt, zullen 4000 soldaten meer niets tegenhouden. 3 divisies x 10.000 man heeft Rusland in het voorjaar al in het Westen van Rusland geplaatst. Plus een nieuwe divisie met pantsers. De Baltische landen zullen – als het erop neerkomt – nooit door Europa beschermd kunnen worden. Kijk maar op de kaart; de enige landverbinding tussen Polen en Litouwen is het gat van Suwalki…Kan er ook niks aan doet. Heet zo. Goederen/troepen aanvoeren of tegen de Russen standhouden? No way, aldus militaire experts. NAVO = goedbedoelde, zinloze, en kosten verslindende boys tos…Slaap lekker.

 

Juncky; hij weet zich altijd in de kijker te spelen…Om te verdoezelen  wat er echt speelt? Deze emotionele sul met zijn ongepaste gedrag, rare grappen en federalistische impulsen is gewoon niet de man, om de boel bij elkaar te houden. En dat weten alle landen. Ze hebben hem niet voor niets daar gewild. Hij weet dat overigens ook…Brexit? Hopeloos te hoog gegrepen voor hem. Veranderen? NEEEE!  De EU zou politieker moeten worden, niet bureaucratischer; niet over kromme komkommers dimdammen maar over wereldzaken, riep hij. Grootheidswaanzin. Nu is hij de ideale zondebok. Die gebruikt kan worden om zowel EC als EP te verzwakken, vanuit nationale belangen: Italië wil bankensteun; NL wil met Mutti dat begrotingsregels worden gehandhaafd; Frankrijk maakt inhuren van buitenlanders lastiger en beschermt zijn auto-industrie en de boerenstand met hand-en-tand. Brussel is synoniem voor ‘stuurloos, de weg kwijt, onberekenbaar en willekeurig’. Frankrijk krijgt meer tijd om tekort weg te werken en hervormd never nooit niet, omdat het volk dan opstaat;  Italië maakt nog meer schulden en wordt straks gered; maar Spanje en Portugal moeten een boete krijgen omdat ze niet nog meer hervormden, die sukkels….? Lena zou nu als vanouds kunnen roepen  ontsla Juncky en zijn commissarissen-elitegroep. Stop de elitebeloning maar betaal naar inzet en resultaat. EU terug naar de basis,met een kerngroep en versterking van de economie. Maar dat doet Lena nu eens niet; ze acht de lezer perfect in staat, om zelf te bedenken wat nodig is. Nu nog de regeringen zover krijgen. Via een referendum – of twee- misschien? Het is maar een hint…