columns

Breiwerk, Zwitsers vuurwerk en migranten

Stiekem zijn ze’t aan het doen; banken die kosten doorberekenen als geld bij de ECB gestald wordt. Berekening van kosten voor 0 extra service. Dus, van bank wisselen? Het in de oude sok onder het bed verstoppelen? Uitgeven of aandelen kopen? De Zwitserse Nationale Bank koopt al jaren aandelen op; en hint, dat de ECB dit ook zou kunnen doen. Ja hoor!?Engeland stelt, dat als ondernemingen meer investeren, ook hogere aandelenkoersen volgen. Maar...aandelen worden schaarser (vooral de goede) en er komt een tijd, dat ook de ECB moet stoppen met miljardenaankopen, omdat ze simpelweg niet bijdragen aan versterking van economie en groei.

 

Zonnesteek daar, die EU! Nu moeten ovenwanten het weer ontgelden! Als persoonlijke beschermingsuitrusting moet wetgeving komen, want veiligheid gaat voorop! Bezopen, die bureautijgers! Vergeet het maar, omaatjes; niks met liefde pannenlappen breien of haken; per 2018 gelden regels, waarbij alle pannenlappen en ovenwanten/grillhandschoenen moeten voldoen aan strenge eisen m.b.t. hitte-bescherming (volgens CE-norm); en omaatje of de handelaar moet schriftelijk verklaren, zich aan alle eisen te houden...Betekent het ‘’uit’’ voor pannenlappen op de kerstmarkt...Wat volgt? Verbieden van hoge hakken? Kunnen ook levensgevaarlijk zijn. Ambtenaren die vorstelijk verdienen en minder belasting betalen. Voor deze onzin? Van ons geld? We zijn echt gek. WhatsApp en Skype moeten ook stom geregel vrezen, want de EC wil een ‘’gelijk’’ speelveld voor alle aanbieders van telecomdiensten. Hallo, niks beters te doen? Hint: vluchtelingencrisis, economie, corruptie, belastingontduiking of...?Oh, ’t gaat over privacy en vertrouwelijkheid? Hou toch op.

 

De Zwitserse populist Blocher (die van 1 zwart schaap onder een kudde witte) van de SVP ziet weer rood. In alle stilte ontmachtte het parlement, de regering, de overheid en justitie in een ongelofelijk samenspel het volk. Echt. Want steeds meer volksinitiatieven sneuvelen onder het mom van ‘’internationaal recht’’. Inperking van directe democratie! Onafhankelijkheid van Zwitserland wordt ondergraven! Stemmen! Over ‘’Zwitsers Recht in plaats van vreemde rechters’’. Eind 2017. Wordt nog wat. Want zijn tekst meldt ‘’de grondwet gaat boven het Volkerenrecht’’. Oeps....Uitzondering alleen dwingende verordeningen van het Volkerenrecht, als het b.v. gaat over folteren, volkerenmoord of slavernij. Bovendien mogen Bond (regering) en kantons (zeg maar provincies) niet meer zelfstandig volkenrechtelijke verplichtingen aangaan, die indruisen tegen de Zwitserse grondwet. Dat riekt aardig naar opzegging van de Europese Mensenrechtenconventie. De geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van Zwitserland als verdragspartner staat op het spel. Plus gevolgen voor de economie, als het land zich noch globaal, noch binnen de EU gebonden voelt aan internationale verdragen of volkenrechtelijke afspraken.

 

Zo, zo, wat kan wandelen in Zwitserse berglucht toch de mindset verhelderen....Tante May wil waarschijnlijk pas per eind 2019 echt BREXITEN....Aldus The Sunday Times. Omdat ze in het VK gewoon niet weten, hoe ze dit moeten uitfigulieren – laat staan onderhandelen – en ze hebben een gillend tekort van toponderhandelaars en de 2 verantwoordelijke departementen zijn nog niet klaar, en ja hoor, dan spelen ook verkiezingen in Duitsland en Frankrijk nog een rol. Komen vast nog meer argumenten. Wacht maar af. BB’s!

 

Ook al heeft Lesotho de op 1 na grootste dam van Afrika, het land kampt met voedselschaarste en droogte. Omdat het water geëxporteerd wordt naar Zuid Afrika. Ruim 680.000 mensen – ruim ¼ van de totale bevolking, is afhankelijk van snelle voedsel/waterhulp, aldus het WFP. Oogsten mislukken vanwege El Niño; maar eigenlijk gaat het erom, dat de boerenvoor irrigatie het water van de Katse Dam niet krijgen. In de 90-er jaren, toen de dam gebouwd werd, sprak men van Lesotho als het ‘’waterkasteel’’ voor Zuid Afrika; de dam zou elektriciteit leveren voor het eigen land, en water voor Johannesburg en Pretoria. Maar de boeren in eigen land zitten zonder water. Het kleine land  moet nu voedsel importeren uit Zuid Afrika – die ook lijdt onder El Niño – waardoor de kosten met ruim 60% stijgen. 40 miljoen mensen in het zuiden van Afrika kampen met slechte voeding/ondervoeding in het komend jaar. Triest.

 

Pensioenen veilig? Think again. In de meeste industrielanden staan ze onder druk. Terwijl de levensverwachting steeg, hebben landen, bedrijven en privépersonen onvoldoende opzij gezet, om aan de verplichtingen te voldoen. In de landelijke pensioensystemen van 20 OECD landen ontbreken ruim 78.000 miljard $, aldus analyse van Citigroup. Gaten, of onder dekking, bestaan ook bij bedrijfspensioenen als gevolg van de negatieve rente op de kapitaalmarkt. Tot 2050 schat Citigroup in, dat het aandeel aan 65/67 jarigen in Europa is gestegen tot 26%; ruim ¼ van de mensen is dan met pensioen. En lagere geboortecijfers vragen om verhoging van pensioenleeftijd. De sociale systemen worden zo – aldus de VS-wetenschapper Kotlikoff tot een sneeuwbalsysteem – a la Madoff... ? Daar, waar landelijke pensioensystemen bestaan – zoals VS, VK, NL, Australië, Canada en Zwitserland – ontstaan door negatieve rentes problemen, om verplichtingen na te komen op basis van behaalde rendementen. Puik, dat m.n. de ECB gammele banken aan het leven houdt, en landen met hoge schulden/uitgaven gratis geld uitleent. Maar burgers worden indirect voor niet-behaalde rendementen gestraft. En de enorme EU geldstroom dwingt o.a. levensverzekeringen en pensioenkassa’s tot meer risicovolle beleggingen; waardoor ze nog sterker afhankelijk zijn van schommelingen op de financiële markten. Met lage economische groei, groeiende schulden en negatieve rentes worden pensioenplannen ten nadele van klanten veranderd en dragen wij de risico’s van vermogensopbouw. Zelf regelen, want een ander doet het niet, is het devies nu. De nieuwe orde dus. Dank, bankiers, politici en Supermario’s van deze wereld.. Boeventuig.

 

2015 kwamen 1 miljoen mensen uit crisisregio’s (Nabije/Midden Oosten, Afrika, Balkan) als asielzoekers alleen al naar Duitsland. Dit jaar rekent men met ¾ miljoen. Lagere getallen waren bedoeld om de bevolking te sussen, want immers, de Balkanroute ging dicht en de EU-Turkije deal werd gesloten. Maar als je kijkt naar de bevolkingsontwikkeling in Afrika en met Midden Oosten is een sterke stijging eerder de te verwachten realiteit. Aldus een recente studie, die waarschuwt voor destabilisering hierdoor van Zuidelijk Europa. Aldus het Berlin-Institut für Bevölkerung & Entwicklung. Ruim 370 miljoen mensen leven in 19 landen van de regio Marokko – Jemen – Iran. Tot 2030 zal dit met ruim 100 miljoen stijgen, aldus verwachting. Het hoofdprobleem is dat de populatie veel sneller groeit dan arbeidsplaatsen. Elk jaar willen ca. 5 miljoen jongeren de arbeidsmarkt op, maar hooguit 40% vindt een (slecht betaalde) baan, zonder sociale veiligheid. Geboortecijfers? Sterk stijgend; Afrika en Arabië samen van 1,3 miljard naar 2.7 miljard in 2050; aldus de VN. In de armste/slechtst ontwikkelde landen verdrievoudigt zich de bevolking. Nigeria tot 2015 naar 440 miljoen, of per 2100 zelfs naar 900 miljoen mensen! Geboortecijfer Jemen, Irak en Palestina? Sterk omhoog. En veel te veel jongeren straks, leiden in politiek instabiele landen tot (verdelings-) conflicten. Frustratie = risico voor onrust & opstand tot zelfs burgeroorlog. En ‘’geen perspectief’’ leidt tot migratie; 40% van mensen in Sub Sahara landen wil weg. In Noord-Afrika en Midden Oosten wil ca. 23% weg. In Aziatische landen – van Afghanistan over Pakistan en Bangladesh tot Indonesië, ruim 10%. 600 miljoen mensen willen weg. Wereldwijd. Algerije? Ruim 50%. En kun je niet terecht bij buurlanden? Op, naar het rijke Europa! Nu investeren in beroepsgerichte, relevante opleiding in eigen land; meer werkplaatsen en de economie, dat zou de oplossing zijn. En Europa? Suft.

 

Trump neemt alvast een voorschot op verlies ‘’schuld van anderen en media’’ en hint op lange vakantie. Republikeinen zinnen op andere kandidaat. Er komen nu ook ‘’vrije’’ kandidaten, niet uit de 2 geijkte partijen omhoog borrelen. Gary Johnson/Libertarian Party bij voorbeeld; de enige VS-presidentskandidaat, die ooit Mount Everest beklom. Selfmade miljonair, ex-gouverneur van New Mexico. Wil belasting verlagen, pacifisme, open migratiepolitiek, vrijhandel, legalisering van wiet. Of Jill Stein/Green Party; fysica, interniste, prof, activiste en Harvard magna cum laude; ze wil een rechtvaardiger milieu-/climaateconomie; flink terugdringen van leger, gratis Uni’s. Over inentingen bij kinderen is ze kritisch. Of Evan McMullin/Independent: 40-er, mormoon, 10 jaar CIA-agent, VN-vluchtelingenbaantje en missionaris, maar ook investmentbanker bij Goldman Sachs. En adviseur voor Republikeinen. Pleit voor krachtiger leger, afgeslankte regering, en scherpere abortuswet. Zou Trump kunnen laten verliezen in Utah...Of dan hebben we nog Darrell Castle/Constitution Party; een bijna 70-er, in 2008 was hij vice-candidaat voor deze partij, die zich richt op letterlijke navolging van de VS-onafhankelijkheidsverklaring en grondwet, Bill of Rights en de Bijbel. Was jurist, marine-infanterist en missionaris. Prostitutie, polygamie en gokken? Is niet een aangelegenheid van de Staat, maar zelf is hij tegen abortus, tegen drugs en wil hij ‘’veilige’’ grenzen. De VS moet uit de WHO, NAVO en VN stappen. Last but not least: Rocky de la Fuente/American Delta/Reform Party; 61, richtte deze partij op toen hij bij voorverkiezingen faalde. Zoon van streng katholieke ouders uit Mexico, studeerde fysica, mathematiek en economie, en is autohandelaar. Wil liberale migratiepolitiek, faire lonen, restrictief militair VS-beleid, reductie van staatsschulden door drastische hervormingen/besparingen en de overname van landelijke sociale diensten door maatschappelijke, kerkelijke en charitatieve instellingen. Keus zat, toch?

 

De EU-hulp heeft tot ongelofelijk veel corruptie geleid. In Slowakije. Als de EU dit geld stopzet, is hij de eerste, die ervoor tekent. De Slowaakse oppositie-pief Sulik zegt dat. Echt? Nieuw onderzoek bewijst, dat de EU structuurhulp inderdaad corruptie verhogend is. In Hongarije is dat al aangetoond. Eigenlijk is de EU tegen misbruik. En bepaalde, dat openbare projecten nooit 100% met EU geld mogen worden gefinancierd, maar deels ook uit het budget van het betrokken land. Inclusief formele (vage..) criteria. Maar zonder sanctie- of ingrijp-recht is het een wassen neus. Nationale regeringen bepalen toewijzing van de gelden. En de EU controleert alleen of criteria zijn gehandhaafd. Niet op efficiency en resultaten. Maar, verweert de EC zich, die hulp voor m.n. de Oostbloklanden bevordert wel de landelijke/economische en juridische hervormingen. 1/3 van het totale EU-budget gaat op aan structurele hulp ter bevordering van structureel zwakkere regio’s en economische convergentie (?)...Ten behoeve van infrastructuur en stabilisatie van financiële en economische crises. Op korte termijn. Lange termijn effecten? Vooralsnog nauwelijks bekend. Goed zo, ga door, EU!

 

Gabon; een land met 85% regenwoud...Maar die maken steeds meer plaats voor palmolie-plantages. Want dat zou – volgens de regering – de beste manier zijn om de ongelijkheid in het land te lijf te gaan. Het is een van Afrika’s rijkste landen, maar veel van de burgers leven in erbarmelijke omstandigheden. 1.9 miljoen inwoners, enorme olierijkdom, maar 1/3 heeft hier niks aan, en leeft onder de armoedegrens. Ruim 20% werkloosheid, waarvan 35% jongeren. De plantages moeten voor werk zorgen en het land minder afhankelijk maken van olie. De ambities van president Bongo Ondimba gaan richting ‘’emerging economy’’ per 2025 en men zoekt dringend naar buitenlandse investeerders. Zoals uit Azië; recent werd een contract van 4,5 miljard $ getekend voor palmolie-plantages...En als investeerder geniet je van een 10-jaar vrijstelling voor o.a. douane belasting en 48-uur service om een bedrijf op te zetten, inclusief visa binnen 3 dagen. In de speciale industriële zones dan. Oh ja, niet te vergeten de immense handel met hout; het hoofd-export artikel. Verwerkt dan, want ‘’ruw hout’’ mag er niet uit, om materieel en vooral banen in eigen land te houden. Dat het meeste werk wordt gedaan door niet-Gabonezen omdat deze eigen mensen niet voldoende geschoold zijn? Dom. Zoals het nu gaat, helpt het plan niet, om armoede te reduceren en meer werkgelegenheid te creëren. En vernietigt en passant nog even natuur, milieu en leefomgeving.