columns

Armetierig pensioen; Fransiolen en leefbare planeet!

Wat een arrogantie! De Belgische Koning moet met 923.000/jaar zijn oude dag financieren en dat vindt hij veel te weinig. Bij een geschat vermogen van ruim 400 miljoen. Terwijl Di Rupo toch 1,4 miljoen had beloofd? A la Trixje – haar Koningshuis is overigens een van de rijkste. Schandalig vindt hij het. En vertikt het, om zich met vrouwlief in het openbaar te vertonen. 100x het gemiddelde Belgische pensioen; 2500/dag...Da’s toch vorstelijk? Afschaffen dit soort Koninkrijkjes.

 

Ook gelezen? Groot nieuws! Proxima B; de planeet met wellicht vloeibaar water! En wellicht buitenaards leven! Iets groter dan de aarde met waarschijnlijk gelijke samenstelling. En nog in de leefbare zone ook. Maar op 4 lichtjaar van ons vandaan. Echt weten doet men dit alles niet; het is gebaseerd op ‘’veronderstellingen’’ onder experts...Nou ja, zeg, en dat noemen ze wetenschap? Over 20 jaar wellicht een missie. Met 30 jaar reistijd? Ik zou zeggen, nu starten. En neem gelijk alle boeven, pedo’s, terroristen en ander tuig mee en zet ze daar neer met een schep, emmertje en vooruit, een vruchtenreep. Zonder smartphone. One way ticket, als u begrijpt wat ik bedoel. Schaf dit soort dure-pretpark-nep-wetenschapspuber-gepummel af en besteed het geld  aan b.v. het beter begrijpen van het ontstaan van aardbevingen en bedenk vooral een waarschuwingssysteem hiervoor. En ga na, hoe de wereld ook over 20 – 50 jaar nog water heeft om te leven...  

 

Zwitserland; toen ik klein was, was de jaarlijkse aanleg/controle (en soms oppeuzelen)  van een noodvoorraad in de (verplichte) kelders met houten bedden vanzelfsprekend: rijst, deegwaren, olie etc. En nog is het daar ‘’normaal’’. Nu wil de Duitse regering met haar vernieuwde civiele-beschermingswet ook de Duitsers stimuleren om een noodvoorraad aan te leggen. Voor moeilijke tijden; cyber-, terreuraanslagen of ander naar gedoe. 10 dagen moet men het ermee kunnen uithouden. Nu al heeft de overheid 150 geheime magazijnen met 800.000 ton aan o.a. voedsel. De ‘’civiele’’ noodvoorraad bevat rijst, erwten, linzen en condens melk. De ‘’landesreserve’’ omvat granen zoals tarwe, rogge en haver. Voordat ze bederven, worden ze verkocht/vervangen. Pikant: het nieuwe concept benadrukt civiele verdediging; terwijl  het tot nu toe civielbescherming in Duitsland als programma voor de toekomst heette.  

 

EU begint al te kontdraaien...Experts reisden af naar Turkije, om de voortgang t.b.v. visumvrijheid te checken en eventueel ‘’te assisteren’’. Nog maar 5 punten te gaan! Yippie. Dat komt er wel. Zoals Erdy eist. Misschien oktober. Of op z’n laatst eind dit jaar. Anders...dreigt hij...En ook al zei Juncky, dat bij een ‘’stekker eruit met Turkije’’ alle 28 landen ermee moeten instemmen, is dat volgens EU-regelgeving onjuist: 15 landen resp. 65% meerderheid is genoeg. Maar...NAVO-belang, vluchtelingendeal, militaire basis – te belangrijk is Turkije. Ook voor USA; Biden excuseerde zijn late bezoek, en valt de Koerden – de belangrijkste strijders op de grond tegen de IS – keihard in de rug.

 

Renzi wil dat Europa zich schikt naar de Italiaanse dagelijkse (wel zeer korte termijn-) politiek. Hij  wil staatshulp voor wankele banken en de staalindustrie en voor nog wat zaken. Oh ja, en vooral ‘’schulden moeten Europees gemeengoed worden’’. Een EU bestaand uit verdragen? Die gemaakt werden toen hij op school zat? Oude troep. Monetaire uni, schuldengarantie & reddingsfonds zonder budget-regels en zonder bail-in en zonder verbod op staatsschuld; al het andere moet weg. Vergeten is de Europese solidariteit,  toen Italië de reddingsboei EURO kreeg, ondanks enorme schulden etc. Hervorming werd beloofd, niet uitgevoerd. Dat hij steeds meer terug glijdt naar de jaren 80-economische en budgettaire politiek? Dat ziet hij effe niet, die Matteo.

 

Grieken, die hun huis/flat via Arbnb willen verhuren, moeten belasting gaan betalen. Elke online-vakantiewoning (geschat ca. 30.000) moet tot september geregistreerd worden.  De Staat rekent zich al rijk; dit kan ruim 270 miljoen aan inkomsten opleveren! Plan ok, maar uitvoering? Zal falen.

 

Russen en Ghanezen plegen de meeste verkeersdelicten door diplomaten (of hun familieleden) in DH. En toch, bestraffen mag niet, vanwege diplomatieke onschendbaarheid. Die houdt vlg. Lena op, als normen, waarden en regels van het gastland geschonden worden. Afschaffen! En anders moet de gewone burger ook eens weigeren om de boete te betalen.

 

Boerkini; zorgt de laatste tijd voor heftige discussie, oplaaien van ‘’wij/zij’’ verschillen en verdoezelt het eigenlijke probleem; migranten horen zich aan te passen aan het ontvangende land; niet andersom. Weg met boerka, nikaab en boerkini. Vrij strandleven met top-tot-teen bekleding? Kom op zeg. Zogenaamd religieus issues ‘’want de vrouw bedekke zich’’? Ammehoela; achterlijk gedoe in de 21e eeuw. Beter dan vVeeren/NRC kan ik het niet verwoorden; de boerkini is vroom, sexy, westers, niet-westers, bedeesd en brutaal. Maar vooral dubbelzinnig.  Als moslima integreren? Pas je aan! En kan achterlijk manlief er niet tegen? Bril opzetten of wegkijken.

 

Japans schuldenlast groeit. Grotendeels bij de Centrale bank. En economen speculeren, dat bankiers schulden zouden kunnen kwijtschelden. Voorbeeld voor Europa? Als 4e economische globale wereldmacht lijkt Japan een reusachtige stofzuiger; de banken kopen sinds maanden de totale Japanse financiële markt leeg; om zogenaamd de bedrijven te versterken, en de inflatie te stimuleren. Tot 2017 zal De Bank de grootste aandeelhouder in 55 beursgenoteerde ondernemingen zijn als dit zo doorgaat. Nationalisering via de achterdeur....Nog erger is het gesteld met staatsobligaties; ook hier koopt men schulden van pensioenbedrijven en levensverzekeraars op. Eind 2016 staat het met ruim 250 % v/h BNP in het krijt. Oeps. Zelfs Griekenlands staatsschuld lag nog onder de 180%. Dat er geen gedoe op de financiële markten ontstaat, ligt eraan, dat de schulden m/n in eigen land worden gehouden. Ruim 90% van de staatsobligaties en –leningen bevindt zich in handen van Japanse spaarders en investeerders. En nu ook in de Centrale Bank, die zo het totale budgettekort financiert. Of de schulden ooit terugbetaald worden? Onwaarschijnlijk. Ook al gezien de trage economische groei (en dus tanende belastinginkomsten) en snel verouderende bevolking. Maar het idee van een totale schuldenkwijtschelding is aantrekkelijk. Ook voor de EU/ECB...Als je’t maar doet  a la ‘’eeuwigdurende lening’’, zodat de domme, betalende burger niet afhaakt en paniek uitbreekt...Immers, een geheime haircut op termijn lijkt thans niet meer alleen Europees wereldbeeld.

 

Het leek de Franse week wel: Renault sjoemelde kennelijk met uitlaatgas-getallen; de  Confédération paysanne – een door Franse boeren favoriete boerenorganisatie voor landbouw met menselijke & natuurlijke maat – vindt 500 miljoen van de EU voor melkveehouders een groot ontslagplan voor melkveehouders. De EU zint op vrijwillige productiebeperking terwijl Nl boeren (die 90% exporteren) al aangaven, juist door te melken op huidig (hoog) niveau. Middelen worden waarschijnlijk benut voor boeren, die niet mee kunnen met schommelingen op de wereldmarkt. Kunnen anderen daardoor groeien...Enne, uitsluitend Franse boeren moeten toegang krijgen tot de Franse markt, en boeren die voor export produceren moeten zelf de broek ophouden. Mais naturellement; de Fransiolen willen doorgaan met inefficiente bedrijfsvoering, te financieren door de EU. Zo opgelost. Toch? En... 73% van de Franse consumenten is negatief over de kwaliteit van eigen groente en fruit. Aldus consumentenonderzoek door de CLCV. En terwijl NL het verdomd, om hagel/regenschade aan boeren te compenseren; in Frankrijk gaat de prefect van het departement Herault direct aan de slag. Een deel van de 2250 hectare wijnoogst is verhageld. En ook daar moeten boeren zich daarvoor verzekeren. Maar is hij onverzekerd, en kan hij in 2017 niet meer verder boeren? Mag die prefect bekijken, wat hij kan doen: uitstel van belastingbetaling en/of inkomenssteun. Zo wordt het nooit wat met die Fransiolen! Conclusie – van Le Figaro dan – de Franse landbouw is failliet! Melkvee-, varkens- en rundveehouderij al jaren in het rood. Zeer slechte graanoogst. Koud/nat voorjaar = pet voor zacht fruit en meloenen. ¼ v/d boeren verdient minder dan 10.000. Ach guttegut. Misschien toch eens denken aan saneren/hervormen? Genoeg over La douce France....

 

Tot slot. Hommeles. Tussen de VS en de EC. De VS vindt, dat de EU specifiek op VS-multinationals hakketakt, als het gaat om belastingafspraken. Apple b.v. En de EC is bezig met een gevoelig onderzoek betreffende misbruik van marktdominantie van Google. Oeps. Nee, de EC zou niet aan pikgedrag, specifiek op Amerikaanse bedrijven, doen. Echt niet. Nou, de Amerikanen zijn not amused, en dreigen een ietwat raar artikel uit hun belastingwetgeving te gebruiken, als de Europeanen hun bedrijven extra boete gaan opleggen. Namelijk de wet sectie 891; daarmee kan de belastingdruk van Europese bedrijven in de VS pats boem ineens verdubbeld worden. Go vooral your gang, VS, dan gooien we nu het TTIP in de prullenbak!