columns

Elfjes, Erdy, belastingdeals;unique EU deal

Oeps. Dat moet je vooral niet doen. In IJsland. Elfjes lastigvallen... Elfjes zouden een aantal onaangename ‘’verwikkelingen’’ op een bouwterrein geprovoceerd hebben. Omdat bij straatwerkzaamheden een elfenrots dichtgegooid zou zijn. Aldus de krant Morgunbladit. En nauwelijks dat de heilige steen onder de aarde was verdwenen, gebeurden rare dingen...een werknemer van het straten/bouwbedrijf Bass meldde een overstroming van de straat. Een werknemer raakte gewond, en een paar machines functioneerden niet meer. Een journalist viel tijdens een bezoek aan de bouwplaats in een modderput en moest gered worden. Tja, het bedrijf had even niet meer aan deze heilige rots gedacht. Terwijl hij toch in de omgeving een ‘’heilig elfenterritorium’’ is!? Verdorie toch. Op aanwijzing van het IJslandse Ministerie van stratenbouw is de rots weer vrij gelegd en met een hogedrukreiniger schoongemaakt. Elfen maken onderdeel uit van het dagelijkse leven op IJsland. En al vaker zijn bouwplaatsen verplaatst, om hen niet te verstoren. En zo hoort het.

 

Ik klapper met mijn oren. Nederland moet ruim 1,1 miljoen schadevergoeding betalen aan de NL zakenman Ibrahim A. die in 2006 en 2007 als informant voor de MIVD werkte. Hij zou door die activiteiten veel geld zijn misgelopen. Had ie ook van te voren kunnen bedenken, nietwaar? Redenering rechtbank? Hij was in de steek gelaten door de MIVD en de zorgplicht is geschonden.

 

Erdy gaat gewoon democratisch verder: een pro-Koerdische tv zender werd uitgezet; maar met internet is ie nog wel te ontvangen. Afgelopen zondag werden 25 medewerkers van een Koerdisch-sprekende krant opgepakt, zoals IMC TV berichtte. Naar 35 medewerkers van het mediabedrijf wordt nog gezocht, aldus DHA. En natuurlijk zijn het allemaal Gülen aanhangers, die de staatsgreep had georganiseerd...

 

Apple moet ruim 13 miljard aan ‘’niet betaalde’’ belasting betalen. Ierland had een puike deal met deze grootse multinational gesloten in 2003; 1% belasting...in 2014 was het nog maar 0.005%. En dat terwijl dit het grootste bedrijf is dat het meest belasting ontwijkt. En de EU – met ons belastinggeld – Ierland heeft geholpen. Is niet uit te leggen, deze ‘’voorkeursbehandeling’’. Terecht, dat de EU tanden laat zien. Zielig alleen, dat ze daarbij niet ook de politici aanpakt, die voor dit soort dealtjes stonden..Neem nou Juncky. In Luxemburg. Maar ook de VS heeft boter op haar hoofd, want door het VS-belastingrecht kon Apple ruim 200 miljard aan onbelaste $ naar het buitenland sluizen. Ach, Ierland, Luxemburg, NL stonden/staan allemaal vooraan als het gaat om bescherming van miljardenwinsten bij dit soort bedrijven...Maar noem het vooral geen belastingparadijzen.

 

En laat nou toch vorige week bekend gemaakt worden, dat 80 vooraanstaande Tech-bedrijven uit Silicon Valley – ja, ook Apple en Google – eerder dit jaar Mark een brief zonden over het belastingklimaat in Nederland. Dat aantrekkelijke klimaat zou wel eens minder leuk worden als belastingontwijking wordt aangepakt. Aldus het FD. Ook al heeft Nl nog niet eens een bronbelasting op rente en royalty’s. Maar wel een ruime vrijstelling op winstbelasting en nog zo wat leukigheden. Hebben ze daar goed begrepen. Leuker gaat het niet worden.

 

De zomervakantie is over. Niet het vluchtelingenprobleem. Duizenden mensen werden voor de kust Lybie's  gered en naar Italië gebracht; Griekenland is geïrriteerd over plotse grotere toestroom van migranten; Noorwegen wil duizenden vluchtelingen binnenkort de deur wijzen; kortom, het is weer hommeles met Mutti’s belofte ‘’wir schaffen das’’’. Eben nicht, Mutti! Hoog tijd dat Europa een gezamenlijk asielbeleid afspreekt. Met duizenden komen ze weer vanuit Lybie over de rustige zee; het EU plan om mensensmokkelaars te stoppen is mislukt; om te verhinderen, dat boten überhaupt uit de havens kunnen vertrekken, is de uitnodiging van de Libische regering nodig. Ontbreekt. Bovendien is de kans dan groot, ook in het oorlogsgeweld gezogen te worden. Dus? Niks.

 

Ondertussen roeit Erdy vrolijk vooral Koerden in Syrië uit, en als het zo uitkomt, vooruit, ook een paar IS strijders. Een NAVO land. Damascus houdt zich stil. Europa en de VS roepen al 6 jaar dat een militaire oplossing niet mogelijk is. Nou, Erdy denkt van wel. Ook riepen de slapjanussen VS en Europa ‘’Assad moet weg’’. Ook niet, Turkije, Rusland en Iran hebben zo hun eigen belangen om hem daar voorlopig te laten zitten, het Westen voor schut te zetten en de regels met voeten te treden. Rusland wil weer een gesprekspartner worden in het Midden Oosten en de VS dwingen, over alle vraagstukken in die regio met Moskou te praten/te onderhandelen. Bovendien heeft Rusland groot interesse aan handel met Iran, en Iran wil Rusland wel als bondgenoot en klant, maar liefst niet te openlijk. Rusland = supermacht. Again? Uitsmijter: de VN betaalt Assad miljoenen om hulporganisaties daar mogelijk te maken – zo van: hou even 48 uur wapenstilstand, slepen we een hoop goederen in, kunt u daarna weer verder bombarderen. Betaald aan bedrijven en organisaties, verbonden aan het regime van Assad en staande op de sanctielijst van – jawel – diezelfde VN en de EU. Meldt The Guardian op basis van onderzoek van honderden contracten, die de VN sloten sinds 2011, toen de ellende begon.

 

Je kunt het ook overdrijven. Oorlog, black out, pandemie, terreur...in het ergste geval en bij problemen met verzorging van burgers, kan volgens het Duitse Ministerie een wet ingaan, die het mogelijk maakt, boerderijen en voedingsmiddelenbedrijven in beslag te nemen...

 

Nee maar, de zomervakantie is over – voor velen dan – en dan krijgen we weer het nieuws...De Griekse regering heeft te weinig vooruitgang bij de hervormingen en bezuinigingen geboekt. Wat een verrassing zeg! Oh, Lena snapt het, de ‘’beoordeling’’ van de voortgang staat voor de deur, voor de volgende geldsmijtactie. Juist. Het IMF eist een hair cut (kwijtschelding van schulden) en Alexis rekent daar vast op. Ze vragen niet, nee ze eisen specifieke maatregelen, die de schuldenlast dragelijk maken, zegt ie. Ach ja? Begin zelf eens!

 

Och, wat lees ik nu? Het in NL beursgenoteerde hedgefonds Pershing Square heeft een zwaar halfjaar achter de rug. Ruim 1,1 miljard $ verlies! Beleggingsresultaat daalde ook met 21%, en de waarde van beleggingen daalde naar 4,1 miljard $. Toch heel anders dan in 2014; rendement van 40,4%....Nu nog maar een rendement van 3,3%? Oeps. Wie is schuld? Slechte prestatie van farmareus Valent/Canada en Herbalife. Welja, als het goed gaat, hoor je ze niet.

 

Bertje is een beetje boos. Want de huidige EU-voorzitter Slowakije pleitte voor opheffing van de verlengde EU-sancties tegen Rusland. Tja, Bertje vindt, dat Fico dit niet had mogen zeggen, want dat druist in tegen officieel EU beleid. Ach guttegut, ga samen in de zandbak spelen. Ondertussen wil Orby een Europees leger. Jawel. Ter versteviging van de zuidelijke grens en om vluchtelingen tegen te houden, als Turkije zijn migratiebeleid wijzigt.

 

Uitgevers moeten van de EC meer rechten krijgen om betaling te eisen van digitale platforms zoals Google en Facebook, als die nieuws zonder overleg op hun websites plaatsen. Daarmee worden de Europese uitgevers, die het zwaar hebben, beschermd. Aldus Britse media. Ter bespreking in september. Plicht voor websites om te betalen? Niet.  

 

Ofschoon Italië in Europa het land met de meeste aardbevingen is, zijn 70% van het onroerend goed niet aardbevings-bestendig. Gevolg van de oude bouwvoorschriften. Voor nieuwbouw vanaf 1974 gelden bepaalde voorschriften; maar bestaande gebouwen hoeven niet versterkt te worden. Er zijn wel overheidsinitiatieven, maar die zijn niet sexy. En nauwelijks 1% van alle onroerend goed is tegen natuurrampen verzekerd. De regeringen Monti, Letta en Renzi zouden dit weliswaar hebben willen afdwingen. Maar de oppositie verhinderde dit, want dat zou op verkapte belasting neerkomen. Huh? 3,5 miljard geeft het land jaarlijks minstens uit aan noodmaatregelen vanwege aardbevingen en overstromingen...

 

Nou, Mark, na ‘’sorry’’ gezegd te hebben en alvast te melden, dat je nog wel een 4e termijn wilt…wanneer ga je eens echt aan het werk? Doe eens wat! Optreden tegen Turkije, die een lijst publiceerde met NL-organisaties die aan de Gülen beweging zijn gelieerd? Of je buigen over het migrantenvraagstuk: integratie, banenplan en betere controle/terugsturen van niet-asielgerechtigden. Of...Lena zou nog even doorgaan. Maar kennelijk is Mark al bezig met verkiezingsspeeches ‘’sorry, foutje, bedankt, maar stem vooral op mij’’...

 

En last but not least op donderdag: Tante May wil – zoals verwacht – een uniek model voor verhoudingen tussen het VK en de EU. Met zonder onbeperkt vrij personenverkeer. Overigens hebben topadviseurs uit Duitsland, Frankrijk, België en het VK voor zo’n special deal gepleit. Ik dacht dat er geen cherry picking zou komen? En dan lees je vandaag, dat de Brexit m.n. NL geld gaat kosten; want de begroting moet wel op hetzelfde peil. Waarom? 1 lid minder betekent ook minder budget. Of laten de EU-ambtenaren eens geen riante loonsverhoging krijgen of bijna-gratis- kerstdiner, gratis onderwijs voor hun kroost. Zie niet in, waarom het vertrek van die BB’s ons geld moet kosten. Maar...dit is de intro. Want het wel toestaan tot enkele belangrijke delen van de interne markt – inclusief financiële bijdrage aan EU-begroting – plus acceptatie van bepaalde Europese wetgeving en jurisprudentie hoeft geen ‘’extraworst’’ te zijn...Het VK behoudt zijn recht op quota en mag ook nog deelnemen aan gesprekken over EU regels die voor hen relevant zijn. Dus eigenlijk maar een halve Brexit en een mini-EU? Dat heet dan continental partnership. Juist, dat vinden we dan wel goed? En....de EC heeft stiekem in de zomer een plannetje bedacht, dat ALLE EU-lidstaten kilometerheffing moeten invoeren. Voor schoner vervoer. En waar gaat dat geld naartoe? Milieu? Vast niet. Nog goedkoper kerstdiner schat ik zo in...