columns

Verkiezingsgebral, onbehagen en gestuntel

Het is toch zo wonderlijk, he. 6 maanden voor de verkiezingen struikelen politici  haast over elkaar met hun plannen voor ‘’straks’’. Ferme taal, stoere plannen van (vooral mannelijke) ‘’volksvertegenwoordigers’’; ze hebben de mond vol van meer veiligheid, strengere straffen en nog een ‘tig tal voorstellen, ideeen en plannen. En dan denkt Lena...wat hebben jullie eigenlijk de afgelopen jaren gedaan? Had je toch al kunnen starten? En Lachebekje Mark? Die wil nog een keer. Nou, ik blief hem niet meer; beloftes breken en lachend sorry, foutje zeggen en dan nog eens lachend toekijken en niet veel doen? Nee, kans verkeken.

 

Gevoelens van onbehagen? Da’s even het understatement of the year, zeg! De Oranjes worden sinds 1973 stiekem gecompenseerd voor belastingen op hun privévermogen! De deal behelsde dat de NL staat voortaan ALLE kosten zou betalen, die samenhangen met de Koninklijke functie. Het Koningshuis is veruit het ‘’duurst’’ in Europa qua onderhoud, en belastingbetalers financieren de puissant rijke familie, die dus geen enkele belasting echt betaalt. E.e.a. zit gecompenseerd in het ‘’salaris’’ van WA. Ruim 110 miljoen betalen we voor Koninklijk Gedoe. Het geschatte vermogen van het Koningshuis ligt ergens rond de 1 miljard, afhankelijk welke bron je checkt. Feit is, het Huis staat in de opsomming van rijkste Koningshuizen in Europa op nr. 4. En dan roepen ‘’ze’’, dat als WA wel belasting moet betalen, zijn salaris omhoog moet...Huh? Niet uit te leggen. Lena roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Stop met belasting betalen.

 

En dan lees je vervolgens over verpleegtehuizen, die ouderen naakt laten liggen, of geen warm eten meer serveren in het weekend; er is te weinig geld en personeel. Zorgverzekeraars stallen miljarden. Riante topbestuur-salarissen voor wanprestaties. Kan het erger? Vast.

 

Rekenwonderboy Pinoccio heeft de Kamer op het verkeerde been gezet met foute informatie over de aanpak van cocaïnesmokkel. Van surveillancegericht toezicht naar slimmer toezicht zou men gaan. Leidde al tot een verdubbeling van vangst. Noppes! Vlg. douaniers is nog helemaal niks in de aanpak veranderd! Maar meer is gepakt vanwege meer smokkel!. Overigens, is dat niet het pakkie aan van Ardje?

 

Zaterdag op de radio Argos; waarom het toch zo moeilijk is, om uitgeprocedeerde asielzoekers ook echt het land uit te krijgen. Nee, verder geen uitleg, geen ergernis, geen commentaar. Lena zou alleen willen, dat politiek eindelijk helder is over rechten/plichten, consequenties en maatregelen. En  er naar handelt. Dat is echte democratie.

 

Wederom werd sterk overbevolkt Haïti getroffen door een orkaan. Tot wel 1000 doden zijn te betreuren. In Cuba? Geen doden. Daar is een goed werkend rampenplan met opvang van kracht en ieder weet wat ie moet doen. Regering Haïti riep op tot ‘’vertrek’’ maar de meesten bleven uit angst voor hun schamele bezit. Bovendien ontbreken schuilplaatsen en transport voor evacuaties... Fatalisme kenmerkt de bevolking van dit land. Natuurrampen, ziektes of zo? ‘’Het’’ overkomt ze en ze houden de hand op. Onveilig bouwen, ontbrekende infrastructuur, politieke instabiliteit, naast corruptie en mismanagement maakt daarnaast, dan men alles liefst al te graag aan VN en hulporganisaties overlaat. ‘’Ze’’ moeten iets doen. Ondertussen kijkt de bevolking toe en wacht. Hulporganisaties werken. De crisis is op Haïti een ‘’normale toestand’’  en zicht op verbetering is er niet. Nieuwe ellende stapelt zich op oude.  

 

En, wat zei ik? ...De Deutsche Bank heeft wel degelijk een speciale behandeling ‘’genoten’’ bij de stresstest voor Europese banken de afgelopen zomer. Meldt Financial Times. En wel met goedkeuring van de ECB...Hoezo, banken hebben ervan geleerd en moeten eigen broek ophouden?

 

Duitsland gaat de wet dusdanig aanpassen, dat de bijstand voor EU-migranten, die daar niet/nooit hebben gewerkt, pas na 5 jaar te claimen valt. Lena stelt voor, dit in heel Europa in te voeren. Simpele regel en voorkomt ‘’bijstandsmigratie’’.

 

De schaakwereld zit met een dilemma. Want het WK vindt in 2017 plaats in Iran. En daar geldt sinds 1979 een hoofddoekplicht voor vrouwen. Wie weigert, riskeert een boete of gevangenis. Een paar speelsters wil daarom het event boycotten. Ik begrijp de commotie niet. Als wij Westerlingen naar landen zoals dit, of Saoedi Arabië willen gaan, houden we ons aan hun regels’ hoofd bedekken en vooral niets zonder manlief doen. Wil je dat niet? Ga je er niet heen. Nog afgezien van de vraag, hoe het nou toch komt, dat net in Iran het WK schaken plaatsvindt; begrijpt Lena echt niet, waarom Europa zoveel moeite heeft, de eigen waarden/normen/regels helder te communiceren en te handhaven.

 

Rusland ziet het beleid van de VS als bedreiging voor eigen nationale veiligheid, en dus is er sprake van fundamentele veranderingen in de relatie tussen die beide landen. Lang zou Moskou ‘’strategisch geduld’’ hebben getoond, maar dat raakt op. Agressieve Russofobie pikt men niet meer. Waar het echt om gaat? Het Westen durft niet, dus Rusland verovert zich stap-voor-stap zijn macht terug.

 

Ondertussen maakt Mutti een Afrika-kadootjes-toer. Overal miljoenen om de (illegale) migrantenstroom terug te dringen dus. Niger wilde eigenlijk een miljard en een Marshallplan, maar dat ging Mutti te ver. Duitsland geeft 17 miljoen vlg. jaar en nog eens 60 tot 2020. Voor extra werkgelegenheid, beveiliging, levering van Duitse vrachtwagens en om terreur en illegale migratie te stoppen. Want door Agadez reist ca. 90% van de migranten van West-Afrika richting Europa. En ook Europa is weer gul voor het stoute Hellas; 1,1 miljard, voor onvoldoende hervormingen. Hoewel, DIjssie riep ‘’er is vooruitgang’’. Heb je gelijk in, Dijssie, vooruitgang voor de overige 1,7 miljard, die we ook nog in de bodemloze put van dit hervormings-onwillige land storten.

 

En dan is er toch weer een MvOnderwijs-soap! Smullen! Eerst was het Bijstertje, en nu weer Bussy. Wat zijm het toch geweldige bestuurders die vooral externe consultants (- of ‘’vriendjes’’)riant belonen voor luchtkastelen, zelfverrijking en flutresultaten, betaald met belastinggeld. Neem nou die Hans Kamps. Een topper! Met groot privaat/publiek netwerk. Zit altijd vooraan als er iets ‘’te doen’’ valt. Had/heeft baantjes als consultant voorzitter Bond van Uitzendbureaus en Jeugdzorg, commissaris bij FD en staatsbedrijf Staatsloterij; en nog zo’n 20 tal bestuursfuncties, en Kroonlid tot 2014 van de SER. Nu? Voorzitter ONVZ en SNPI etc. Dat de jeugdzorg al 10-tal jaar slecht functioneert? Kleingheidje.  Met zoveel mogelijk petten aan de onderhandeltafel; feest voor hem! 2010 verkoopt hij het door hem ontwikkelde Vakcollege met een persoonlijke winst voor 1 miljoen. Zonder medeweten van subsidiërende ministeries en deelnemende scholen. Vervolgens lanceert hij de Werkschool; voor kinderen met beperkingen of gedragsproblemen. Eind 2012 beschuldigd het MvO hem van belangenverstrengeling en onrechtmatig doorsluizen van subsidie naar zijn eigen bedrijf. In 3 jaar moesten wel 500 leerlingen aan werk worden geholpen. Precies 5 leerlingen zijn aan een baan geholpen, voor 1 van de 3 miljoen verstrekte (en deels teruggestorte) subsidie. Wauw! Terecht is de kritiek in de Kamer en de eis, om eens buiten de vijver van ‘’steeds dezelfde’’ toppers oplos-tijgers te kiezen. Zal niks uithalen. Want het ROC, Leiden kreeg in 2015 prompt weer diezelfde Hans op de mat.

 

En dan val je toch van de stoel, als blijkt, dat Pinoccio-Wiebi voor die riante vroegpensioen-deal zijn Belastingdienst onder toezicht stelt? Vanwege de uit de hand gelopen reorganisatie/afvloeiing. Die hij zelf initieerde? Boter op zijn hoofd? Welnee, keiharde metersdikke betonnen balk! En willens en wetens heeft ie ook nog de 2e kamer NIET geïnformeerd over problemen met de overschrijding van deze schattige vertrekregeling. Omdat nog met bonden werd onderhandeld over de voortijdige beëindiging van deze regeling...Maar hij en Dijssie wisten het al in maart. Kost heel veel miljoenen extra. En vanavond blijkt dan ineens, dat de regeling toch buiten hem om zou zijn ‘’geregeld’’? Is hij de baas van het spul of niet? Niet te geloven, toch?? Maar vooral de oudere werknemers vangen nog wel tot 75.000 extra door deze schappelijke regeling. Voor gewone werknemers mag een vroegpensioenregeling al lang niet meer...Dank voor die bloemen...Oh pardon, verkeerde film...Enfin, foutje, sorry, bedankt!

 

Ondertussen bagatelliseert Dijssie de ‘’ophef’’ om verhoging van kapitaalbuffers van Europese banken. Paniek om niks vindt ie. Tuurlijk, want als het fout gaat, punt de burger wel bij. In andere EU-landen heerst echter wel degelijk ongerustheid, vooral omdat nieuwe internationale afspraken EU-banken onevenredig zwaar zouden treffen. 95 banken zouden vlg. de EBA ruim 25% meer buffers moeten aanleggen. Oeps. Maar Dijssie wil nog wel doorgaan. In de EU. Vandaar...

 

Als het gaat om landjepik, staat NL op nr. 6 als het gaat om wereldwijd opkopen/leasen van grote lappen grond voor ‘’landbouwprojecten’’. Aldus The Land Matrix, een onafhankelijke organisatie die wereldwijde landaankopen registreert. NL bedrijven bezitten in het buitenland ruim 1/3 van het oppervlak van NL. Shell is het grootst met 754.000 hectare in Brazilië, gebruikt voor productie van biobrandstoffen. Helaas ziet de bevolking meestal niets van de nieuwe rijkdom...Want investeerders hebben vooral belangstelling voor bestaand akkerland; niks moderne landbouwmethodes aanleren of nieuwe infrastructuur. Nee, boeren worden zo gedwongen, hun land te verlaten. Zelden eerlijk gecompenseerd. Ook bossen zijn in trek; voor brandhout, grondstof en plantages palmolie-palmen. Rechten van eigenaren? Niet te claimen.

 

Lachen...Eerst afschaffen, en dan weer opnieuw invoeren. Alcoholslot. Nu meldt Melanie doodleuk, dat een alcoholslot in strijd is met Europese Regels. Want die verbieden een rijbewijs af te geven aan een alcoholist. Nou, hoe makkelijk kun je’t hebben? Alcoholist? Geen rijbewijs en ook geen duur alcoholslot. Simpeler kan de EU het deze keer niet maken...

 

Geweldig, onze wereld met internet, online-aankopen en world-wide-toegang tot sociale media en zo voorts. Hackers wentelen zich in een paradijs...Nu weer op grote schaal hack van bedrijven. Ruim 5900 zijn het. Mischien effe chekke??? https://gist.github.com/gwillem/41084af200e0e5a8455681fa5858f5cc

 

Nee maar, de vertrekpremie (????) van 1950,00 voor uitgeprocedeerde Marokkanen en Algerijnen moet worden stopgezet. Pardon? Die horen helemaal geen regeling te krijgen, en al helemaal niet in de asielprocedure opgenomen te worden; het zijn veilige landen! Hou nou toch eens op met die geldsmijterij!  Communiceer nou eens dat mensen uit landen xyz hier niet hoeven te komen voor vertrekregelingen, bijstandsuitkeringen of zo wat leukigheden, waar ze geen recht op hebben. Kun je meer personeel in verpleeg/zorgtehuizen voor aannemen.

 

Als je klaar bent met je leven, moet je kunnen ‘’gaan’’. Edith lijkt wel te voelen voor een ‘’euthanasie’’ zonder medische grond, maar dat zal zo maar niet zonder slag of stoot door de Kamers geloodst worden. Te gek eigenlijk. Waarom mag een mens niet over zijn/haar eigen lot beslissen, en moet daar weer een arts/sterfbegeleider en een hele hoop poespas opgetuigd worden?