columns

American dream, Erdy, sparen en sneeuw

We dachten – zoals waarschijnlijk velen - dat de Amerikanen uiteindelijk wijzer zouden gaan kiezen. Niet dus. Het tijdperk van populisme is aangebroken. Beloftes zonder inhoud, onrust en vooral onzekerheid over de koers van Mr. President nr. 45 de komende tijd. Een zwarte dag voor Amerika en de wereld.  Leuker kan ik het niet omschrijven. De Zwitserse krant NZZ kopte ‘’kiest zo een geciviliseerd land?’’ Niemand geloofde het. Maar ego en vooral de onvrede over de heersende  politieke elite won het van kennis & kunde. Meer schulden maken, belastingen verlagen en grenzen sluiten plus ‘’America first’’. Maak de borst maar nat. Ondertussen is de immigratie-server van Canada gecrasht... No more American way of life...

 

Een op het westen gericht, liberaal-democratisch Turkije, dat is wat Europa wilde. Erdy niet; hij gaat de Russische weg, half autoritair/dictatoriaal. En de couppoging eerder dit jaar was hem maar al te welkom om sneller zijn doel te bereiken. De Koerden zal hij koste wat het kost, uitroeien. En de absolute meerderheid in het Parlement, die hij vorige zomer kwijtraakte? Zal niet meer nodig zijn voor de nieuwe a.s. Groot-Sultan Erdy. En dan dit; Turkije is al ruim 60 jaar NATO-lid, en nu wil Erdy bij de geplande ontwikkeling van een raketafweersysteem ook met Rusland onderhandelen. China had 2015 de voorlopige toezegging gekregen, zeer tot ongenoegen van Europa en de VS. En nu de Russen? Of andere externe partijen? Een provocatie weer van jewelste. En als Europa niet instemt met snelle visumvrijheid, klapt de vluchtelingendeal, aldus de dreiging uit Ankara. Alsof hij alle kaarten in de hand heeft, trilt Europa; want zijn rol in Syrië is cruciaal, evenals bij het Cyprus-gedoe. Afhankelijkheid troef dus? Nee, via o.a. handelsbetrekkingen heeft Europa nog wel degelijk een krachtig instrument in handen.  Dus niet ‘’bidden’’ dat de Turken het zelf oplossen. Maar zowel Europa en Turkije durven niet als eerste te kiezen wel/niet EU. Ik wel. Turkije nooit in de EU! En: Europa laat je niet piepelen en hou zelf de broek op. Vluchtelingencrisis? Het voorstel van De Maizière overnemen en e.e.a. zelf regelen!

 

Wat krijgen we nou? McDonalds eist van de Italiaanse stad Florence 17,8 miljoen $ schadevergoeding. Omdat ze geen filiaal in die stad mag neerzetten. Op het beroemde Domplein. De stad meldt, dat ze niet per definitie iets tegen McD heeft, want filialen zijn al elders in de stad aanwezig. Maar op het Domplein? Neen. Ook niet als McD aan de specifieke eisen voor restaurants in de (buurt van) het oude historische stadsdeel voldoet, waarbij ‘’typische’’ producten van de stad of regio gebruikt moeten worden. TTIP is nog niet van kracht, maar nu al eist deze Multinational zijn ''recht'' op a la investerings-bescherming-clausule onder dreiging met een boete. Ik zou zeggen, verban McD uit Florence.

 

Oh ja, of u als burger maar even tenminste 10% van uw inkomen wilt sparen. Voor slechtere tijden en zo. Vindt het Nibud. Want het overgrote deel van mensen met betalingsproblemen (70%) heeft minder dan 1000 euro spaargeld. En dan niet alleen de lage inkomens.  Tja, dat moeten wel erg knappe koppen zijn, die dit advies bedachten. Lena’s advies: minder uitgeven dan je binnenkrijgt en  een huishoudboekje bijhouden. Ge snapt, da’s te simpel. Appje ontwikkelen dan maar? Kassa!

 

De Grieken eisen schuldenverlichting. Tsipras schudde zijn regering een beetje door elkaar om de indruk te wekken toch eens te gaan hervormen (niet dus). Nu hij zijn goede wil heeft laten zien, moeten ECB, IMF en vooral Europa gewoon over de brug komen. Nog simpeler kan ie het niet maken. Maar ook al zouden alle schulden kwijtgescholden worden, zal steeds weer blijken, dat de Grieken gewoon niet op eigen benen kunnen – maar vooral ook niet willen staan en dat er altijd geld naartoe zal vloeien. Ik kan me een ''Trump'se'' oplossing voorstellen: stop met betalen. Laat ze de eigen broek ophouden. Plus Grexit.

 

Och nee toch, een 2e keer wenkbrauwen fronsen? Is verdorie de NL ambassadewoning in Wenen ‘’gebruikt’’ voor de ‘’aftrapparty’’ van het huwelijk van Juan Zorreguieta – broertje van Maxi . Met zonder betaling van huur. En waar Maxi een brunch aanbood voor de bruiloftsgasten (betaald door de ambassade, neem ik aan). Da’s vast goedkoper, dan het in residentie van WA en Maxi te doen; wat een uitvinding; dat ‘’geen cent te veel’’! Heeft Maxi pijlsnel begrepen! Integratie, nietwaar? 

 

ABN Amro moet de broekriem aanhalen, en dus krijgen de medewerkers dit jaar geen kerstpakket x 70,00/stuk. 1,5 miljoen besparing. Hard nodig, want er moet 200 miljoen bespaard worden op ondersteunende diensten, waar 1375 banen van cateraar tot risicomanager worden geschrapt. En het digitale tijdperk knalt door in de boodschap van de bank; ...’’de bank is aan het digitaliseren, dus het kerstpakket ook’’...Huh? Nog meer afstand tussen personeel en bestuur, want het bestuur houdt gewoon de bonus. Penny-wise-Pound-foolish heet dat.  En na Gerritje komt er weer een voormalig Financiën-ambtenaar-top(floper?) aan het roer; zonder ervaring in het leiden en besturen van een commerciële organisatie. ABN gaat bergafwaarts.

 

Air-France-KLM topman Janaillac presenteert zijn plan om het bedrijf weer te laten bloeien. Eerder stopte hij de Europese expansie van Transavia (als krakkemikkerig antwoord tegen Ryanair en Easy Jet); greep in bij AF door zelf zitting te nemen in het bestuur; haalt (echt?) zorgen over de onafhankelijkheid van de NL-dochter KLM weg met zijn garantie van ‘’een groep/2 airlines’’. En nu? Richt hij een nieuwe dochtermaatschappij op die op verre bestemmingen gaat concurreren met Emirates en Turkish Airlines. Vliegt vanuit Parijs, 20% goedkoper dan AF en is toch geen prijsvechter. Met 10 vliegtuigen (nog te kopen). Aardig, niet baanbrekend en ‘’te mini’’; maar uiteindelijk zullen de Franse bonden oui moeten zeggen. Ik voorspel een ‘’non’’. Want deze nieuwe maatschappij zou op den duur het veel duurdere AF kunnen ‘’overnemen’’. En overigens, de Franse staat redt het bedrijf wel. Laat vooral alles bij het oude; inefficiënt, te duur en niet competitief. Ca marche pas! Mais oui.

 

Hij overspeelde zijn hand, dreigde en eiste zijn plek (en zijn zin) op binnen de PvdA. En verloor jammerlijk. Maar op zijn comfortabele Kamerzetel wil hij blijven kleven. Ondemocratisch, zwak en vooral geen voorbeeldgedrag, zeker niet als ‘’enige echte ware PvdA’er’’, Jacques!

 

Ardje lijkt het te snappen. De vraag vorige week bleek niet de juiste zei hij in het interview. Ik snap het. Maar nu gaat ex-politiebaas Bouwman toch tijdelijk zijn politie-adviesfunctie als neptopper even parkeren. Met doorbetaling (180.000/jaar). Ook de volledige OR stapt eindelijk op. Alles natuurlijk met volledig behoud van salaris en zo. En Ardje wil nu 3 vragen beantwoord krijgen;  wie hield controle op budget/uitgaven OR ; was hier mogelijk sprake van beïnvloeding van beleid en wist het OM ervan? Is dat alles? Er zijn nog wel meer relevane vragen te bedenken. Maar goed. Het antwoord volgens Lena? 3 x nee. En dan? Doorbetalen en vooral niks veranderen.

 

Oh potverdriedubbeltjes nog aan toe! Het zou wel eens afgelopen kunnen zijn met lange winter/sneeuwpret in Zwitserland! Althans die indruk wekte het artikel. Want sinds e.e.a. goed onderzocht wordt, is de sneeuwgrens in Zwitserland met ruim 300 meter gestegen. Gletsjers zijn met ruim 1/3 gesmolten in de afgelopen 40 jaar, en de dikte van de gletsjers gaat 1 meter/jaar terug. Oeps...En dus: aan het eind van deze 21 eeuw zal het sneeuwseizoen 4-8 weken korter zijn. En de sneeuwvalgrens zal rond 500 – 700 meter hoger liggen dan vandaag de dag. Voor skigebieden in de middenlaag (1000 – 2000 meter), zoals b.v. in Berner Oberland, wordt dit een probleem. Er komen nog best wel winters, maar veel vaker winters met zonder sneeuw...Omdenken dus; nieuwe niet-sneeuwafhankelijke attracties en activiteiten bedenken. Uitdaging heet dat. En vooruit zien...