columns

Traineren, censuur, Dijssie en Italie

De 2e Kamer stemt in met een onderzoekscommissie betreffende Panama Papers. De Parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies – hoe bedenken ze het – gaat de rol van de NL financiële sector bij internationale belastingconstructies onderzoeken. De eerste ‘’ondervraging’’ gaat echter pas na de 2e Kamerverkiezingen in maart plaatsvinden. Vanwege eindeloos traineren van VVD, CDA en ook D66. Hebben denk ik straks velen een tijdelijk/acuut of echt geheugenverlies...En oh weh, je liegt; dan kan een vervolging wegens meineed het gevolg zijn! Enne...multinationals die gebruik maken van NL-belastingconstructies? Die vallen buiten het onderzoek...Onleuk.

 

Ook spaarders zijn boos. Over de onterechte spaartaks. Want de vermogensrendementsheffing over een fictief rendement van 4% blijft doorgaan. Deugt niet. Want rente ontvangen? Ammehoela. De eerste confrontatie met de fiscus in de rechtbank gebeurde achter gesloten deuren. 

 

Rusland heeft de toegang tot LinkedIn voor ca. 5 miljoen Russische gebruikers geblokkeerd tot half november. Kan zo weer gebeuren. Vanwege inbreuk op Russische wetten; want LinkedIn zou data van Russische gebruikers op servers in het buitenland opslaan. Mag niet. En niet alleen Rusland, maar ook andere landen proberen steeds vaker, met meer of minder koosjere middelen (delen van) het internet te nationaliseren, om het zo beter te kunnen controleren. De NGO Freedom House stelt vast, dat zich de globale situatie (onderzoek in 65 landen) nu al voor het 6e jaar op een rij heeft verslechterd. 15 regeringen hebben de toegang tot internet en mobiele telefoonnetwerken deels helemaal gesloten (o.a. ook China, die zitten nl achter de ‘’Great Firewall’’); Maar ook in Poetistan, Erdystan en andere landen verdwijnt de meningsvrijheid razendsnel. En zelfs liberale democratieën zien zich genoodzaakt, het gevaarlijke internet te temmen. En probeert men offline-regel/wetgeving ook voor online te kunnen toepassen. Dit vraagt om internationale coördinatie, anders wordt grensoverschrijdend internet straks onmogelijk.

 

En dan hebben we nog Supermario; die huppel vindt, dat de NL huizenmarkt nog steeds een ‘’systeemrisico’’ voor het Europese financiële stelsel vormt. Dijssie wijst de kritiek van de hand, want Supermario’s analyse zou geen nieuwe inzichten opleveren. Arrogant. En begrijpelijk. Het Kabinet gaat geen extra maatregelen nemen. Ook al vindt SM dat de hoge schulden (hypotheken) een gevaar zijn voor de macro-economische & financiële stabiliteit. Ja hoor. Zijn vlg. mij andere landen die zaken niet goed voor elkaar hebben en grotere risico’s vormen. Want als burgers niet afbetalen, komen banken in de problemen. Nou en? Die worden toch altijd als 1e gered!?

 

Toen het Trump niet uitkwam, riep hij constant ‘’it’s rigged’’. Nu de Democraten een hertelling willen in een 3-tal staten, vindt ie het irritant en onnodig; hij heeft immers gewonnen. Ook al is er fraude.  Vooral van illegale kiezers...En dat wil de president van de VS worden? Zijn ‘’eigen’’ regels gelden niet voor de tegenpartij? It’s rigged!

 

Het wordt spannend volgend weekend: wint Renzi of gaat het bergafwaarts met Italië als hij aftreedt (= belofte als hij verliest)? De economie groeit al 30 jaar veel lager dan alle andere ontwikkelde landen. De productiviteit is al lang gestopt, de competiviteit is ver te zoeken en de schulden zijn torenhoog. Het opleidingsstelsel is pover, de belasting is absurd hoog, justitie werkt traag en uitgaven voor Research & Development zijn er nauwelijks. En toch, tot nu toe hielden ze zich aan afspraken. Hervormingen komen niet op gang. Investeringen zijn er nauwelijks, ook vanwege de hoge schulden.  Burgers raken steeds vaker gefrustreerd. Exit uit de Euro? Gewenst, maar dat wordt nog zwaarder voor de Italianen. En met een Lira? Zou Italië zo maar kunnen afzakken naar faillissement. Kortom, een Italiaans drama. Voor Europa ook. Want het land is too big to fail, en noch IMF noch ECB hebben de middelen om het overeind te houden. Pfff...En in plaats dat Renzi dan eindelijk doet wat ie moet, nl hervormen, foetert die liever de EU uit, die zich niet aan de vluchtelingenafspraken houden (terecht!); en Dijssie vindt ie een sukkel, die de Italiaanse situatie niet snapt als hij eist, dat men zich aan de EU begrotingsregels houdt. En dus niet meer schulden moet maken. Ach, de pot en de ketel, he?...

 

Erdy stampvoet als een arrogant, verwend kind dat zijn zin niet krijgt; als Europa niet ‘’spoort’’ dan opent hij de sluizen. Oh pardon, de grenzen. Er lijken aanwijzingen te zijn, dat Erdy de toestroom van migranten in 2015 bewust heeft laten oplopen en zelfs stuurde. Om Europa te kunnen chanteren. Dat past precies in zijn straatje. En nu wil ie wederom profijt uit de situatie slaan en poogt wederom, de EU onder druk te zetten. De migranten zitten letterlijk tussen wal en schip; de smokkelaars verdienen miljoenen en Europa wil nog meer macht maar toont steeds vaker haar onmacht. Foute boel.

 

Het is toch werkelijk fantastisch, die zorg om de eigen ambtenaren; die gaan er straks nog warmer bijzitten, vanwege de financiële meevaller van 4,3 miljard. 330 miljoen krijgen de 2,8 miljoen deelnemers van het ABP als compensatie voor gestegen pensioenpremie. Ben je geen ambtenaar? Moet je nog maar afwachten, of Jetta net zo mild zal oordelen en ook jou wil compenseren.

 

1 groot internationaal belastingakkoord = meer dan 2000 verdragen worden daarmee in 1 klap aangepast. Honderd landen gingen ermee akkoord, waardoor het lastiger wordt voor multinationals, om belasting te ontwijken. Meldde de OESO. In juni 2017 vindt een speciale ceremonie plaats om het akkoord te ondertekenen. Tijd genoeg voor andere ontsnappingsroutes/kunstconstructen.

 

IDDE, de EU-denktank, waaraan de Britse anti-EU partij UKIP en de NL partij VNL verbonden zijn, ronselde op dubieuze wijze donateurs ; in ruil voor geld kregen ze opdrachten waarmee tenminste het donatiebedrag terugverdiend zou worden. 730.000,00 subsidie kwam daardoor van de EU. Het EP gaat de zaak onderzoeken en bekijkt, of regels zijn geschonden. VNL – van voormalig GeenPeil voorzitter – is uit IDDE gestapt. En ADDE, een bijbehorende Europese partij. IDDE & ADDE zouden samen een half miljard aan subsidie (= belastinggeld) verkeerd besteed hebben. Gedetailleerd berichtten de media hierover. Handjeklap en gesjoemel ten top. Met ‘’voordelen’’ werden grote bedragen geworven; wie wil nou niet extra vangen? Maar dubieuze financiële constructies? Nee hoor, daar herkent IDDE zich niet in. ADDE ook niet. Afschaffen, die politieke subsidies.

 

Walgelijk en onbegrijpelijk; 1 op de 4 Europeanen zou vinden, dat seks zonder toestemming verdedigbaar is als de vrouw dronken is, provocerend gekleed of niet heel duidelijk nee zegt of zich niet verzet. Machismo anno 21 eeuw.

 

20 keer veroordeeld voor o.a. seksueel misbruik, maar toch kon die gestoorde man een opvang voor pleegkinderen starten. En daar ging het dus mis. Aldus AD/Gelderlander. Nu staat hij in Duitsland voor de rechter, voor verkrachting. Kennelijk ontbreekt er screening voordat kinderen in de opvang geplaatst worden; sorry, foutje...want bij acute situaties schiet screening erbij in..Pech voor het kind.

 

Het mag wat kosten, dat rondtoeren in de ruimte op 360 kilometer hoogte om de aarde; ruim 100 miljard heeft de opbouw/onderhoud van het ISS tot nu toe gekost. Sinds 2000 continu bemant. Rusland en de VS wilden tot 2024 blijven meebetalen. Maar in december trok Rusland haar stekker eruit. Heeft eigen plannen. En nu is Europa aan zet. Met verschillende belangen; zoals bescherming van eigen industrie en arbeidsplaatsen. En prestige. Want het is natuurlijk een uitstekende manier, om internationaal te coöpereren..Ja, ja...Ruimtevaart en ISS = belangrijk. Voor technologische ontwikkelingen, die dan in ruimtevaart of een andere (welke?) industrietak toegepast kunnen worden. Het zou Europa van 2021 – 2024 maar 800 miljoen kosten. Schijntje. Relativeert aldus ESA; een miljardje of 4 – of meer - over 30 jaar...Nog zonder de 2,4 miljard, die ESA in de nieuwe raket Ariane 6 stopt. Wat je eraan hebt? Gebakken lucht. Op grote hoogte.

 

Bang voor Big Brother? Wil je niet meer ‘’op het net’’ te vinden zijn? Dan is nu je kans gekomen. Ontwikkelaars in Zweden hebben een website gecreëerd, waarmee je jou online-presentie kunt wegvagen. Deseat.me heet die site. Ze laat je alle websites zien, waar je op ingeschreven staat of waar je accounts hebt. Je kunt ze dan met een paar clicks ongedaan maken (delete or unsubscribe). Je moet wel je emailadres en je password afgeven, zodat de site kan scannen naar sites, waar je op te vinden bent...Veiligheid en privacy? Ja, want het programma werkt op jouw computer, niet op hun server, zeggen de site-bouwers. Op dit moment kan dit allen voor google-account. Hotmail, MySpace en Bebo b.v. moet je voor naar de desbetreffende site gaan. Voor instructie ga naar: http://www.telegraph.co.uk/technology/2016/11/25/delete-internet-website/