columns

Lintjes! Scrooge, Bibi en MdPaschi

Van mij mag Tijn wel 2 lintjes; wat een geweldig jochie! Even 2,5 miljoen ophalen voor Serious Request. En als we toch al bezig zijn: alle mantelzorgers verdienen lof. Snapt de regering niks van, maar het is geweldig, hoe deze mensen zich inzetten! Kan de politiek veel van leren.  Wilde ik even kwijt.

 

Moet je vooral doen. Scrooge als kerstkaart. De Griekse regering. Lap de schuldeisers aan je laars, geef vooral geld uit, betaal nooit meer iets terug en heb een grote mond. Dat werkt. Kennelijk. En Dijssie? Die hoor je niet meer. De ECB en andere landen overigens ook niet. Noch Rutte, die ooit zei ‘’geen cent gaat er meer naartoe’’...

 

Bibi dondert weer in de VN, gaat ongehinderd door met nederzettingen, trekt zich nergens iets van aan, en is zeker niet van plan, ooit – never dus – een 2-landen-oplossing goed te keuren. Eindelijk hebben Obama en Kerry eens hardere bewoordingen gebruikt. Aan het eind van hun regeringsperiode. Was hard nodig. Maar helpt verder niks. Oh ja, en Spanje kreeg er ook even van langs, omdat ook zij de motie in de VN tegen illegale nederzettingen steunde. Zwak, Bibi, zodra er kritiek is, is democratie ineens een wassen neus?

 

En zie aan, iedereen zwijgt. Doordat Italië het sluipgat voor ‘’overheids/belastinggeld-steun aan banken’’ voor Monte dei Paschi toepast. Mag, hoor. Van de EU. Vanwege de uitzonderingsregel in de bankenunie: als het omvallen van een bank kan leiden tot een bredere bankencrisis, kan een lidstaat onder strikte (hoe vaag wil je’t formuleren) voorwaarden een beperkte herkapitalisatie uit voorzorg plegen. Ja hoor. 20 miljard gereserveerd, en 6,6 al direct uit te geven. En eigenlijk liever 8. Miljard dan. En de EC is akkoord? Potverdrie. Wat een linkmichels zijn ze daar. Nooit meer belastinggeld voor hulp aan banken. Nee, he?

 

Nederland is weer eens de pineut. Algerije weigert om eigen mensen, die in NL problemen veroorzaken, weer terug te nemen. Tenzij we inwilligen met hun eisen. Geld dus. Potverdrie! Ik zou met Marokko, Algerije en andere landen, die dit flikken hard omgaan: stop uitkeringen, hulp, subsidies en handel. Om ermee te beginnen. Moet je zien, hoe gauw ze weer in’t gareel lopen! Wanneer gaat NL eens ‘’ballen’’ tonen? Oh pardon, zeker niet echt ladylike, deze uitspraak...Maar we moeten ophouden, ons te laten piepelen of chanteren. Zo, heb ik dat ook weer gezegd. Geschreven.

 

Een bizar verhaal in De Gelderlander: over een NL vrouw, die al 24 jaar in Engeland woont; zit ineens in een bureaucratisch gedoe en mogelijk moet ze vertrekken. Als gevolg van de Brexit! Het hebben van het burgerschap – een eitje, want ze is getrouwd met een Brit, zou je denken – is nu ineens een vereiste om te blijven! Nou, als ze daar zo ‘’voortvarend’’ starten met uitzetten, zou ik zeggen, lik-op-stuk!

 

Tja, en verder hoop ik maar dat lezer dezes zelf de media heeft gevolgd terwijl ik met dringende zaken hier bezig was...