columns

Speeltjes, zeurders en ''bewakers''

CES 2017; gadgets en nog zo wat...Maar wachten we werkelijk op intelligente jeans en emotie-tracks voor onze huisdieren? Of andere onzin-hebbedingetjes? Ik zou zeggen, voor elk fun/onzindingejte moet de ontwerper 2 echt zinnige, bruikbare ontwikkelen...Maar ik zal het wel niet snappen. Fun under the sun...

 

Marokko en Egypte hebben in de 1e helft van 2016 13/10% meer kg groente naar de EU geëxporteerd. Beide landen verzorgen ruim 45% van groente importen naar de EU. Nou, als die dus die ‘’lieverdjes’’ van onrustverstoorders en herrieschoppers, die in Europa de boel op stelten zetten, niet terugnemen, dan stopt de EU toch de import? Haalt men de tomaten en snijbonen maar van elders. En die vele aardappels uit Turkije? Ook die niet meer afnemen. En meer uit het NL Westland, Spaans Almeria, en Bretagne in Frankrijk kopen.

 

Het was te verwachten. Assad is bereid, om over alles te onderhandelen a.s. 23/1. Zelfs over zijn positie. Onderhandelen. Ge snapt. Hij vrijuit, grote zak geld, en het Westen mag de puinhoop opruimen en de heropbouw regelen.

 

2 moslimfamilies in Zwitserland weigerden hun dochters naar het schoolzwemmen te laten gaan. Het EU Hof voor Mensenrechten in Straatsburg heeft nu bepaald, dat jonge moslim meisjes  aan  gemengd schoolzwemmen verplicht moeten deelnemen. We moeten vooral niet vrijheid van religie een beperking laten worden voor sociale integratie. En anders vetrekken ze maar. Niet wij, maar zij moeten zich in het wensland aanpassen!

 

Ruim 5000 Tunesiërs zouden voor de Jihad naar het buitenland zijn getrokken. En veel Tunesiërs wijzen terugkeer van deze fanatiekelingen af. Die streden/strijden voor de Is, of Al-Qaeda vooral in Syrië, Irak, Mali en LIbie, en af en toe ook in een Europees land. Het is de grootste groep ‘’buitenlandse’’ strijders. Bijna 3000 zijn met naam bekend bij de instanties, waarvan 800 al terug zijn gekeerd en deels in de gevangenis zitten of onder huisarrest. Dat de politiek in de anti-terreur-strijd alleen maar op repressie gestoeld is, bemoeilijkt de zaak. Rekenschap moeten ze afleggen’ en  de Staat moet de verantwoording voor haar landslieden op zich nemen, en dus accepteren. De stemming in het land zelf is anders. Velen willen deze jihadisten niet meer in eigen land. Ze moeten berecht worden in het land, waar ze hun misdaden begingen; hun de Tunesische nationaliteit afpakken (maar dat is in strijd met de nieuwe grondwet van 2014). Kritiek is er ook uit het buitenland; Tunesië moet ophouden met populisme en demagogie en eindelijk verantwoordelijkheid tonen. En een strategie ontwikkelen, hoe met dit probleem om te gaan, want als het gaat om preventie en omgang met extremisten, is het oorverdovend stil. Zolang er niet echt iets gebeurt, blijven veel Europese landen – waaronder m.n. ook Duitsland met ruim 3000 rechtszaken – gewoon met de problemen zitten. Afschuiven, onder dreiging van opzegging handelsverdragen etc. is Lena’s advies.

 

Trump rijdt zich, nog voordat hij echt geïnstalleerd is, in de nesten. Wil ie eerst ‘’vrijen’’ met Poet, krabbelt hij terug vanwege ‘’het zou wel kunnen dat ze de verkiezingen hebben gerigged’’en tijdens zijn eerste persconferentie slaat de vlam al in de pan...De nieuwe BuZa minister wil alvast een hardere koers tegen China en vergelijkt de eiland-bebouwing in de Zuid Chinese Zee met de annexatie van de Krim door Rusland. Gaat lekker daar... Eerder nam Trump Toyota op de korrel, terwijl hij geen idee heeft, wat dit voor de werkgelegenheid zou betekenen, als ze wegtrekken. Toyota gaat – in tegenstelling tot GM – gewoon door met investeringen in Mexico. Goed zo. Trump snapt er niks van. Husselt locaties en feiten door elkaar. Sony verwacht dat Trump vrije handel zal steunen (ook zij produceren in Mexico dvd’s voor de VS) maar Nissan houdt het ‘’nieuwe’’ beleid in de gaten. En dan heeft hij ook nog niks beters te doen, dan kritiek te uiten op Meryl Streep. Duitsers zouden zeggen ‘’der tickt nicht richtig’’. Of in het Engels ‘’really?’’.  Het wordt Trump-soap. Veel leuker dan Peyton Place, GTST of zo, ware het niet zo link. Ik hoop er maar op, dat hij na een poos ‘’genoeg’’ heeft van presidentje spelen, als hij inziet, dat dit niet hetzelfde is als zijn imperium te managen. For the sake of the United States. En de wereld.

 

Bibi vindt, dat de soldaat, die in koelen bloede een zwaargewonde Palestijn doodschoot, gratie moet krijgen. Hoezo zelfkritiek van soldaten/het leger of de regering? Al jaren uiten intellectuelen in Israël hun zorg over de psychische schade, die de bezetting van Palestijns gebied veroorzaakt. En gaat Israël de bezetting stoppen, of stopt de bezetting Israël? Want de huidige rol/positie en vooral machtsvertoon beschadigen in ernstige mate Israëls vanzelfsprekendheid als democratisch, joods humanistische staat... Het lot ligt in de handen van het leger. Schreef Ben Goerion al. En dat lijkt niet verandert.. 53% v/d Israëli’s eist een eind aan de bezetting. En uit woede om de veroordeling door de VN gaat Bibi de bijdrage korten. Zielig en beangstigend. Die Bibi.

 

Noorwegen voorspelt een harde Brexit vanwege het ontbreken van ervaring met dit soort onderhandelingen. Samen met Zwitserland, Liechtenstein, IJslands is het lid van de Europese Associatie voor Vrijhandel. En Noorwegen is zelfs lid van de Schengen-zone. En de Bloody Blits raken steeds meer in verwarring. Want Tante May zorgt steeds voor onduidelijkheid. Dan weer ‘’full Brexit’’ zijnde een train-crash Brexit, dan weer afzwakken. De banken hoeven niet meer volledige EU-binnenlandse markt toegang, en sommige banken zijn al bezig met hun verhuizing naar b.v. Frankfurt. Ook goed. Oh ja, en bedrijven, die straks toch EU-werknemers willen inhuren, moeten een ‘’boetegeld’’ gaan betalen? Te stom voor woorden. En toch probeert Tantetje het steeds weer....men wil ‘’the right relationship’’. Vrij vertaalt; alle leuke dingetjes en lusten ,maar vooral niet de lasten....'' een beetje EU-membership’’ dus. Kom op, het is geen wedstrijdje koekhappen!

 

Opnieuw heeft de Turkse regering nieuwe uitzonderingsdecreten uitgevaardigd. Een daarvan laat toe, dat het kabinet het staatsburgerschap van in het buitenland levende Turken kan intrekken, als ze schuldig zijn aan zware delicten en niet binnen 3 maanden terug naar Turkije keren. En wederom werden duizenden ambtenaren ontslagen, vooral bij politie en justitie. Ga zo door. Het ooit zo vooruitstrevende, economisch hard groeiende land met vele positieve vooruitzichten, koerst nu terug naar de Middeleeuwen of nog erger. Economisch gezien glijdt het land af. De Turkse lira is  met 70% gedevalueerd. En natuurlijk is Amerika met zijn dure dollar schuld. Vooral niet de politieke situatie, en de hardhandigheid van Erdy na de mislukte couppoging. Noch de repressies, de duizenden ontslagen, het verkwanselen van rechtsveiligheid, media- en ondernemersvrijheid of zo. Nee, samenzweringstheorieën! Want manipulatie en sabotage door buitenlandse ‘’acteurs’’ is er, die willen niet, dat Erdy totale macht krijgt...Stemt het parlement voor, kan hij tot 2029 met haast onbegrensde macht regeren. Heette vroeger dictator of sultan....nu wordt het waarschijnlijk een soort Erdystan 3D. 

 

VVD is de meest dieronvriendelijke partij. Aldus Varkens-in-Nood en Dier&Recht. Slechts 6% v/d moties over dierenwelzijn werd door hun gesteund. Ook bij VNL, het CDA, de SGP en Denk is het niet veel beter. PvdD stemde – natuurlijk – 100% diervriendelijk. Daarna volgen GroenLinks en SP met resp. 88 en 81%. En ook PvdA bleek de afgelopen regeringsperiode minder vaak diervriendelijk te stemmen dan voorheen.

 

Populisme, je wordt er mee doodgegooid. Dijssie dacht ‘’de financiële crisis was 1 v/d oorzaken’’. Klopt deels, want als een bestuur ethisch niet door de beugel kan, verliest het zijn legitimiteit. En als een kleine groep ‘’toppers’’ te veel binnen scheffelt, ontstaat ontevredenheid. Pleonexia, waarschuwde Aristoteles al; meer nemen dan je toekomt, deugt niet en ondermijnt de sociale stabiliteit. Juist.En...mensen die meedeinen met de populist, worden bozer. Populisme is een oprisping van de (witte) man die bang is voor zwart, wit, geel en anderen. Meisjes zijn beter op school/Uni, en allochtonen maken een inhaalslag. Bedreiging van de bovenste plank dus! En dan ook nog ons karakter; lopen we mee met populisten, zijn we bang, rancuneus (vooral de ‘’mannetjes’’ die het niet kunnen verdragen dat hun wereldbeeld uiteen valt). Tuig is het, die PVV. En politici? Zien de burgers nog maar als klant en melkkoe, dus verbaast het niet dat burgers zich ook zo gaan gedragen, nietwaar?

De column van René ten Bos in het FD was er weer een om van te genieten. Ooit schreven Peters/Waterman dat bedrijven geobsedeerd moeten zijn om dicht bij de klant te blijven staan. Dan komt het wel goed. Dus denken die klanten, het bedrijf is er voor mij, toch? Maar als de inspanningsverplichting tegenover zelfredzaamheid komt te staan? Dan gaat het fout, beste politici. Luisteren naar de kleine man? Verlies je zo maar aan gezag. Marktwerking? Klinkt leuk, maar je verliest wel je kracht en marktimmuniteit. Ofwel, niet de klant – of wij – bepalen hoe goed een prestatie is, maar iemand die ‘’topper’’ is op het vakgebied. Enfin, volgens René doen fatsoenlijke (??) politici er goed aan, om in woelige tijden niet te veel naar de burger te luisteren. Kijk, daar ben ik het nou niet mee eens. De politici zijn geen elite, ze zijn er ten dienste van ons. Dacht ik ooit. Veel te naïef, Lena. Ze zijn er voor hun eigen ego en geldbeurs. Had ik maar meer college gevolgd bij hem. 

 

Oh ja, Bertje is alert op Russische hacks in Nederland. Nou, dan gaan we toch rustig slapen?