columns

Discriminatie en het zijn weer de Fransiolen

Snap er niks meer van....Zwarte Piet mag niet zwart zijn (met/zonder oorbellen), maar in The Passion mag Jezus wel zwart zijn? Discriminatie....

 

Een ton? Voor wat? Als de Stichting van het Vincent van Gogh Huis in Zundert niet snel 1 ton krijgt, gaat ook daar de stekker eruit. Huh? Waardoor ontstond een tekort en wat doet men met het geld?

 

In Duitse media viel te lezen, dat het NL parlement een onderzoekscommissie heeft geïnstalleerd die de voor-/nadelen van de Euro moet analyseren om de Kabinets-/Kamerleden zo een basis voor discussie hierover te bieden. De uitkomsten worden pas na de verkiezingen gepubliceerd, of nog later. Initiatief nam het CDA; zij storen zich m.n. aan de lage-rente-politiek van de ECB, die schadelijk is voor de Nl spaarder. Ook al is het niet per definitie de bedoeling, om de Euro te verlaten, de gedachte hieraan hangt wel in de lucht. Omtzigt bijt zich vast in deze materie en eiste analyse van de Europolitiek. Of te wel ‘’hoe kan gegarandeerd worden, dat ook in de toekomst de afspraken, destijds gemaakt bij de invoering van de Euro, nagekomen worden? En ‘’welke politieke en institutionele opties zijn denkbaar voor de toekomst van de Euro’’?

 

In New Mexico/VS bestond in ‘’onze’’ Middeleeuwen een hoog ontwikkelde landbouwsamenleving rond imposante centra. Een elite had de macht en die werd vererfd via de vrouwelijke lijn. Aldus onderzoek door VS-antropologen en genetici aan resten van negen mensen in Pueblo Bonito, het middelpunt van deze verdwenen Chaco cultuur. Aldus gepubliceerd in Nature Communications. Over het algemeen is men eerder geneigd, om bij complex gelaagde samenlevingen te denken aan Azteken, Maya’s en Inca’s. Maar ook aan de oevers van de Mississippi bestonden deze culturen, zoals nu blijkt. C 14-dateren van materialen geven blijk van de periode tussen 800 – 1130. Opslagplaatsen, o.a. voor mais, leidden tot de conclusie, dat dit ooit een belangrijk economisch centrum was. Meer lezen hierover https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/28/in-de-chacocultuur-kwam-de-macht-via-de-moeder-7043388-a1548081

 

Ook gehoord over Zweedse burgers die extra teveel belasting betaalden? Omdat het spaar% onder nul is. En de teruggaaf voorzien wordt van een ½ % aan rente. Slim he, die Noorderlingen!

 

Turkije gaat ongehinderd door met oppakken, gevangen zetten, ontslaan, of onteigenen van tienduizenden mensen. Vooral de APK-ambtenaren verrijken zich hiermee. En dat pakt niet goed uit. Vooral voor (kleine) ondernemers, die nooit een strafblad of schulden hadden. Vermogens van 54 journalisten werden eveneens in beslag genomen. En dat allemaal, omdat ze verdacht worden (bewezen of niet) van contacten met de Gülen beweging. De gevolgen voor de economie zijn dramatisch, want deze onteigening betreft o.a. ruim 55.000 leden met 14.000 bedrijven in de ondernemersvereniging Tuskon. Als deze kapot gaat, zal de aarde in Anatolië beven. Nog zijn de mensen rustig... http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/akp-enteignet-zehntausende-14889131.html En dan nog dit:..vrouwen in het Turkse leger mogen vanaf nu een hoofddoek dragen. Aanhangers van Erdy zijn blij met deze hervorming. De oppositie ziet dit vooral als een verder bewijs van Islamisering in Turkije. En zo is’t maar net: het aankomende Erdy-Sultanaat komt eraan. 

 

Welja, eerder liep Blondie te roepen, om veiligheidsoverwegingen niet in het openbaar te verschijnen. En debatten? Had ie ook geen zin aan....’’we gaan alleen nog leuke dingen doen’’. Nou, beste Blondie, dan stel ik voor dat het salaris bijgesteld wordt, want zonder maatschappelijke bijdrage toch flink geld vangen? Dat deugt dan ook niet. En alsof ie het had gehoord, ging hij eind v/d week toch weer de boel opleuken; onaangekondigd een visje oppeuzelend...

 

Oh ja, in Amsterdam zijn er meer bomen dan mensen. Kijk, daar word ik nou vrolijk van. Verderop een onzinverhaal over brood als vervuiler. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/27/dagelijks-brood-warmt-aarde-op-7022657-a1547933  En dan zoekt Sander naar een alternatief voor de rekentoets. Telraampje misschien?

 

Ongelofelijk. Schandalig. Den Haag wil nabestaanden van Joodse huiseigenaren, die na WO II onheus zijn behandeld, compenseren. We praten over onterecht en immoreel opgelegde erfpachtcanons en straatbelasting. Niet alleen onteigenden de Nazi’s al het onroerend goed, maar DH legde alsnog niet betaalde belastingen op aan joden, die o.a. terugkeerden uit kampen. En nu – anno 2017 – erkent DH, dat dit onterecht was. Pardon? En nu pas moreel rechtsherstel? Woorden schieten tekort.

 

Ach, wat maakt het ook allemaal uit; de Saoedische “Bassie en Adriaan’’ leefden goed van Ballast Nedam douceurtjes, maar de FIOD zag geen aanleiding voor vervolging...En Tichelaar gaf nu toch toe, voor de 2e keer de fout gemaakt te hebben; nu kreeg schoonzus een klusje. Maar da’s toch niet fout? Echter, hoezeer hij zich ook in het comfortabele pluche drukte, dit keer pikte men zijn sorry/foutje/bedankt niet meer. En hij moest aftaaien. Terecht.

 

In China begint weer het Volkscongres met 5000 afgevaardigden. Daaronder 200 zeer rijken, die samen 480 miljard Euro bezitten. Kapitalisten werden in het communistische China ooit de vijand van het Volk genoemd, nu zijn het volksvertegenwoordigers die alsmaar rijker worden. Aldus het Hurun Magazin.

 

Oeps, is dat even een gevoelige blunder...Amazon vond de oorzaak voor de uitval van de cloud server, waaraan o.a. Netflix en Amazon Video hangen. Een tikfoutje..maar dan een met domino effect. Tja...

 

Snapt u het nog? Ik niet. Smits, voorzitter van de RvC van KLM reageert ‘’verdrietig’’ en met gevoel voor understatement op het uitlekken van de ruzie binnen de RvC door het Franse La Tribune. Inzet is de salarisverhoging van KLM-er Elbers. De Fransioolse commissarissen weigerden in te stemmen met een verhoging van 50.000 tot 500.000 (vast salaris, excl. Variabele beloning). Het werd 475.000...Hetzelfde salaris als Eurlings voorheen kreeg.

De Nederlanders zijn ontstemt dat de interne discussie is gelekt. De Fransiolen willen laten zien, dat directiesalarissen niet alleen in Frankrijk omhoog gaan, denken ze bij KLM. Wat een gedoe zeg; Air France kijkt weer uit naar een nieuwe staking, vanwege de salarisverhoging van 17% voor 14 directeuren. Die van Elbers steeg met maar 5%...Verschil moet er zijn. Dat KLM beter presteerde in 2017 dan AF plaisiert het Fransioolse AF niet echt. Maar noodzakelijke hervormingen/besparingen? Mais non, c’est La douce France.