columns

DDumbo all over en nog meer onzin

Exxon Mobil is niet bepaald gecharmeerd van de dommigheid van DDumbo; stom om het Parijse Klimaatverdrag de prullenbak in te gooien! Alleen zo kan ook de VS blijven concurreren! En het gepruttel over ‘’de mijnwerkers krijgen hun werk terug’’ is ook maar van korte duur, want ook dat past niet in het wereldplaatje. Energie-onafhankelijkheid van de VS? Zeker met Fracking? Kom op zeg, ze snijden zichzelf in het vlees, verergeren de wereld-klimaatsituatie en als het dan fout gaat, zeker blijven roepen America first? Achterlijk, dom en onverantwoord.

 

En net op de valreep: El Salvador stopt mijnbouw (met cyanide en kwik) vanwege schade aan het milieu. Fantastisch!

 

Toch wel knap, als je je eigen partij een ultimatum zet. ‘’This is all politics’’ riep ie. En dat bevalt DDumbo niet. Inreisverbod voor de 2e keer gedwarsboomd; zijn ‘’weg met Obamacare’’ is weggestemd...Suffe conservatieve Republikeinen liggen dwars. Welcome to the real world, mr. President’’.

 

Grote groepen Eritreeërs gaan nog altijd op vakantie naar het land waaruit ze nu juist gevlucht zijn. Het kabinet beloofde de verblijfsvergunning af te nemen van asielzoekers die dit doen. Daar is bij Eritreeërs niets van terechtgekomen. Uit opgevraagde informatie van Dijkhoffs departement blijkt dat sinds half 2015 geen enkele Eritreeër om die reden zijn verblijfsvergunning is ontnomen. Dat gebeurde in dezelfde periode wel bij „enkele tientallen” mensen van een andere nationaliteit. Het ministerie beweert dat het probleem bij Eritreeërs kennelijk niet zo speelt, maar een inventarisatie laat heel wat anders zien. Aldus de Telegraaf. Leg dat nou maar eens uit, Dijkhoff? Oh pardon, is alvast demissionair aan het feestvieren...

 

De VS wil aan Bahrein 19 fighterjets verkopen (2,8 – 5 miljard $)...Zonder dat het land zich moet houden aan het vereiste – zoals afgelopen herfst door Obama afgesproken – dat de mensenrechten niet meer worden geschonden. Business gaat voor, toch?

 

Het is bekend: de belastingdienst maakt afspraken met multinationals. En als die bekend worden is dat ‘’onleuk’’ in het buitenland. Potverdrie. Want dan mis je belastinginkomsten.  Aldus de ambtelijke notitie van MvF over de 10 meest voorkomende belastingrullings & toelichting daarop. Werd vrijgegeven na verzoek van Uni Hoofddocent belastingrecht Vleggeert, die erom vroeg. Het gaat dan over de fiscale behandeling van zogeheten informeel kapitaal (= b.v. renteloze lening van een vennootschap uit land x aan NL, of het (bijna) gratis overdragen van intellectueel eigendom vanuit een niet-NL onderneming naar een NL dochter). Betekent in Nl belastingvoordeel. En de situatie levert een onevenredige belasting op van niet-belastbaar inkomen buiten NL en zo...en uiteraard wordt de belastingdienst van dat land niet geïnformeerd. Deugt eigenlijk niet. Weten ze wel, hoor, daar in DH. Maar de fiscale behandeling valt binnen het beleid, wet en jurisprudentie, dus alles toppie, zegt MvF! Huh? Hoezo transparantie binnen de EU en OESO? Oh, dat moet nog opgestart worden. Te lezen in het FD. Ja, dan snapt Lena het wel. Ga gewoon door, Dijssie en consorten.

 

Nog zo’n brulaap....Heineken in Hongarije was tot voor kort een ‘’strategische partner’’ van de regering. En geprezen als voorloper bij innovaties. Zomer 2015 werd nog feestelijk een nieuwe Heineken-afvulinstallatie geopend. Maar de liefde is over. Hongarije doet het bier in de ban met zijn rode ster op het etiket. Waarom? Te belachelijk, maar wel waar....een proces in Roemenië; waarbij de merkenrechten van een biermerk van een ‘’David’’ tegen ‘’Goliath’’ Heineken gewonnen werd door die laatste. Over een naam....Het is, dat de eigenaar van de kleine Roemeense brouwerij toevallig een lid van de Hongaarse minderheid daar is. En zakenpartner van Orban’s regeringspartij. Oeps, verdorie toch. De regering in Boedapest kookte van woede, want ze ziet zich als beschermheilige van 3 miljoen minderheids-Hongaren in Roemenië, Servië, Slovakije en Oekraïne...Dus formuleerde Budapest: de ster is een symbool van de willekeurige communistische heerschappij en het commerciële gebruik daarvan is niet acceptabel. Tja, zo gaat dat. Strijden tegen (vooral buitenlandse) ‘’multi’s’’ in Hongarije, die toch al een doorn in het oog van Orban zijn.

 

Ik heb wel 2 keer gekeken, nee, het is niet 1 april als ik dit lees... Vrijspraak, omdat er ‘’geen plezier bij was’’...?In Mexico, Veracruz, is een 21 jarige verkrachter vrijgesproken, want hij handelde zonder seksuele intentie en het meisje zou ook niet hulpeloos zijn geweest. Echt? De verkrachter met zijn 3 medeboefjes komt uit rijke huize, ze noemden zich ‘’los Porkys’’. En Veracruz staat symbool voor het falen van de Mexicaanse staat in de strijd tegen een corrupte justitie. In Mexico heb je't goed, als je geld hebt. De rest? Pech.

 

Het wedstrijdje verplassen is al weer begonnen...Schäuble valt Gabriel aan, want die had de Grieken – en de EU – meer geld vanuit Duitsland in het vooruitzicht gesteld. Nou, Schäuble moet daar niets van hebben. Dit is precies de verkeerde kant op, zei hij. Was nun?

 

Spaarrente nul, gewone burger moet het maar doen zonder van alles, maar de ING wil nog verder juichen... Wil nog eens vijf jaar een uitzondering maken op haar algemene bonusbeleid voor een selecte groep werknemers. De bank gaat beleggers daarvoor op de komende aandeelhoudersvergadering in mei om toestemming vragen. Blijkt uit een tot nu toe onopgemerkt gebleven passage in het vorige week verschenen jaarverslag. 2015 is een wet ingevoerd die bonussen boven de 20 procent verbiedt bij Nederlandse banken – mede omdat een les van de financiële crisis was dat van excessieve bonussen perverse prikkels uitgaan. Voor medewerkers die voornamelijk in andere Europese landen werken, is een ‘afwijkend plafond’ van 100 procent mogelijk. Uitzonderingen tot 200 procent mogen ook, maar alleen voor personeel dat buiten Europa werkt. Uit het jaarverslag blijkt dat ING maximaal 1 procent van haar werknemers een bonus tot 200 procent wil kunnen blijven uitkeren.

 

Niet dat ik het nog begrijp hoor – zal wel nasleep v/d griep zijn – maar de NL overheid ‘’probeert’’ invloed uit te oefenen op het klimaatbeleid van DDumbo? Huh? Dijksma organiseert – in mei? – een conferentie ‘’Climate First’’....Vlg mij loopt ze ietwat achter...Men wil dan nl laten zien, dat het klimaatakkoord van Parijs niet meer te stoppen valt. Oh nee? Ken je DDumbo nog niet....Verspilling. Voor niks. Kan je beter goede ouderenzorg voor regelen. Maar ja, da's een ander ''departement''. 

 

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/nobelpreistraeger-rechnet-aus-brisante-studie-amerikas-arbeiterklasse-kollabiert-14940983.html Waarom de arbeidersklasse in de VS terziele gaat...

 

Wat een bedrijf. Vanderlande.  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/23/van-machinefabriekje-tot-marktleider-7531297-a1551646. Heb daar ooit getraind. Zegt die leukerd van me, ‘’kan je misschien toch een Toyota naaimachine kopen, als de transportmechaniek van VdL is....’’

 

Je moet natuurlijk direct op de rem, als je in het nieuws verkondigd, dat er een begrotingsoverschot van 3 miljard is.... De economie groeit veel harder dan in de Miljoenennota werd verondersteld. Maar volgend jaar dreigt een terugval als een nieuw kabinet niet ingrijpt, zo blijkt uit nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau. Vorig jaar en dit jaar komt de stijging van het bruto binnenlands product uit op 2,1%. Dat is het hoogste niveau in tien jaar en bijna een half procentpunt meer dan voorspeld. Als de gasproductie niet was verlaagd, zou de groei dit jaar 2,3% bedragen. CPB-directeur Laura van Geest ziet wel enkele risico's waardoor het beeld minder gunstig kan uitpakken.  Oh ja, en dan nog te zwijgen over de Grieken, de Brexit, China en zo....Of stagnerende koopkracht, stijgende inflatie, te veel sparen, te hoge schulden  en andere doemscenario’s. Nee, rijk rekenen is leuk, maar eerst even kassa. En vooral hand op de knip. Je weet maar nooit.

 

Turkije wil haar pantservloot met Duits materieel van Rheinmetall opvullen....Gaat om heel veel geld. En zou dienen als bescherming van een NAVO partner tegen IS. Huh? De zorg is meer, wanneer het in stelling wordt gebracht tegen de Koerden. O.a....https://www.welt.de/wirtschaft/article163108898/Panzer-Deal-mit-Erdogan-bringt-Bundesregierung-in-Bedraengnis.html

 

De nieuwe VS ambassadeur in Israël is David Friedman. De man, die zei, dat liberale joden erger zijn dan nazi-collaborateurs... http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/donald-trump-latest-david-friedman-us-ambassador-israel-jewish-nazi-collaborators-settlements-a7647031.html

 

Een de Republikein Faught uit Oklahoma verdedigt zijn nieuwe abortuswet met de uitspraak, dat verkrachting en incest allemaal deel uitmaken van God’s wil. Want God zou alle omstandigheden gebruiken indien nodig. Walgelijk.

 

Noorwegen heeft lef; 4  voormalige Turkse officieren en 1 militair attaché krijgen asiel. Ook al zijn beide landen lid v/d Navo. De militairen konden geloofwaardig aantonen, dat zij bij terugkeer gevangenis en foltering zouden kunnen ondergaan. Ook al hebben ze niets met de opstand van juni 2016 te maken. Ook Denemarken is op ramkoers met Turkije: men riep de consul op het matje vanwege berichtgeving, dat Deens-Turkse burgers vanwege kritiek op Erdy dreigingen hadden ontvangen. En dat pikt men niet. Goed zo.