columns

Tinnen soldaatjes, eitjes en schuld

Nederland/Dutchbat is deels in gebreke gebleven. In Srebrenica. En de wijze mannen van de Rechtbank oordeelden, dat vanwege de ‘’30%  kans op overleven’’ dit % als schadevergoeding uitgekeerd moet worden. ‘’WE HADDEN GEEN KEUS’’ is terzijde geschoven. En ‘’we hadden onvoldoende steun/middelen’’. Het was een missie v/d NAVO. Waarom moet NL een moreel dubieus oordeel vellen? Schaf liever het hele leger af, doe je nooit iets fout. Sneuvelt nooit een burger. Spaart een hoop geld, munitie, materieel. Ga spelen met tinnen soldaatjes op groene namaakheuveltjes. Portje, sigaartje erbij, en de omgevallen figuurtjes zijn zo weer opgesteld voor een volgend spelletje AANVALLUH...

 

50.000 eieren van 1400 vogels onderzocht. Relatie van vogel/vliegen/vorm en zo is gevonden. Ontzettend knap onderzoek. Hele hordes wetenschappers houden zich voor flink wat geld, subsidies en onzindoelen bezig met dit soort nitwitonderzoeken. Maar waarschijnlijk snapt Lena het dieper liggende belang hiervan niet. Kunnen alleen maar theorie-wetenschappers.

 

Welja, de gezondheidszorg NHS vertoont ernstige mankementen, sociale woningbouw ‘’bespaart’’ op veiligheid, maar Hare Majesteit in Engeland laat zich door de belastingbetaler weer een forse ‘’loonsverhoging’’ toekennen. Terwijl het Koningshuis succesvolle bedrijfsactiviteiten uitvoert, over heel veel onroerend goed en bezit beschikt. Raar he, dat burgers hun rijke Koningshuizen nog eens spekken; paleizen of jachten opknappen, terwijl knelpunten in zorg, woningbouw, opleiding vanwege geldgebrek niet weggewerkt worden. Het mag wat kosten, die wezensvreemde, niet meer van deze tijd zijnde pracht en praal om niets.

 

Brazilgate… Voor het eerst wordt een zittende president aangeklaagd voor o.a. corruptie. Deelname aan de G20 heeft Temer plotsklaps afgezegd. Tja, wie hoog...die kan diep....De financiële pief van het Vaticaan treedt af vanwege beschuldiging van kindermisbruik. En de VS minister van energie roept ‘’let’s make nuclear energy cool again’’. Modi was van harte welkom voor een mini-bezoekje aan NL, want er lonken zaken. Kinderarbeid, bescherming van verkrachters of schending van mensenrechten? Nobody cares. En voor het eerst werden 3 containers met nucleair afval over de Duitse Neckar verscheept naar een tussenopslag vervoerd...Wat een wereld.

 

Weer een debacle in de automatisering bij de overheid! Nu dreigt de ‘’modernisering’’ van het bevolkingsregister weer veeeeel duurder, met enorme vertraging en mogelijk zelfs weinig kans op succes eraan te komen! Misschien moest er maar mee gestopt worden. ‘’Experts’’ gaan zich tijdens een bezinningsperiode beraden. LOL voor al dit soort topflopprojecten, waarbij de overheid kennelijk niets van leert. Vervolg van deze klucht? Januari 2018. Slaap...

 

Het lijkt DDumbo niet te lukken, de Obamacare om te vormen tot een nieuwe ‘’gezondheidszorg’’, die vooralsnog tenminste 22 miljoen mensen in de kou zou zetten zonder verzekering. Maar nu heeft de Senaat een stemming opgeschort. En Buffet benoemt, wat het eigenlijk is: deze plannen zijn een belastingkado voor de rijken, want daarmee ‘’spaar’’ ruim 300 miljoen $ tussen 2017 – 2026, en dan stijgt het aantal niet-verzekerden naar 49 miljoen; 18% van alle Amerikanen onder de 65 jaar...

 

Doet de bank ineens moeilijk? Zou je zomaar op DE LIJST kunnen staan. Van World Check. (https://risk.thomsonreuters.com/en/products/world-check-know-your-customer.html ) want misschien ben je wel een PEP of een terrorist of….De door herintredende huismoeders ingevulde lijst World-Check groeide uit tot de wereldwijde ‘industry standard’ ter voorkoming van witwassen en de financiering van terrorisme. https://www.oneworld.nl/duizenden-nederlanders-op-gelekte-zwarte-lijst Maar…die lijst van Thomas Reuters – nogal duur om zich erop te abonneren, als bank b.v. – blijkt noch secuur, up to date of juist...Ge zijt gewaarschuwd.

 

Evolutie? Darwin? Op Turkse scholen zal hierover niets meer verteld worden; het is een omstreden onderwerp, veel te controvers en te gecompliceerd. Aldus het Ministerie van Onderwijs. Nee, Erdy wil de zaak laten versimpelen: religie op 1,2,3 en dat is alles wat je moet kennen. Al het andere is onheilig, ongelovig verzinsel. En dat heeft het nieuwe Sultanaat niet nodig.

 

Liever ander nieuws...halverwege naar het middelpunt v/d aarde ligt een van de opwindendste landschappen van de planeten. 2700 km om precies te zijn, en over een gebied van Denemarken naar Zuid Spanje drijven spookachtige reuzenbergen rond; duizenden graden heet, en tot 1000 kilometer hoog. Aardbevingsgolven maken de ondergrond zichtbaar. Decennia lang vragen geologen zich af, wat dit allemaal is. Sommige vermoeden dat het rotsplaten zijn, die ooit aan de oppervlakte zaten, maar nieuw onderzoek lijkt te wijzen op restanten van de oer-aarde; resten van de magma oceaan, die de planeet in het begin bedekte. Ruim 4,5 miljard jaar geleden vormde zich de aarde uit een samenklontering van miljoenen stukken gesteente.  http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/geologisches-raetsel-schwebende-berge-im-innern-der-erde-a-1149970.html

 

The Guardian komt met dit bericht: de Siciliaanse Maffia vertrekt steeds meer naar het Noorden, special ook naar Duitsland, om naar nieuwe winstgevende activiteiten – lees met name drugshandel  (o.a. via Albanie) en witwassen van geld  - te zoeken, gezien de slechte situaties in Zuid Europa (waar de Maffia zich vooral in de bouw manifesteert) en de oorlog, die de Italiaanse regering voert tegen georganiseerde misdaad.

 

VNO-NCW probeert (financiële) bedrijven die ‘’getroffen’’ worden door de Brexit, vanuit London naar NL te lokken. En daarvoor moeten de ‘’strenge’’ bonusregels op de schop. Vind ik ook. Dat stomme gedoe; laat die bankiers toch lekker doorgraaien!

 

Terecht of niet? Shell wordt aangeklaagd voor de dood van mannen, die in 1995 door het militaire regime zijn geëxecuteerd, nadat ruim 300.000 mensen van de Ogoni stam zonder geweld hadden geprotesteerd tegen de vervuiling door Shell van hun land; 4 leiders werden gedood na een schijnproces. Scherp protest leidde tot internationale woede, en de uitsluiting van Nigeria in het Commonwealth. AI, die het juridische team van de vrouwen ondersteunt, heeft Shell aangeklaagd voor medeplichtigheid aan deze executies omdat ze veiligheidstroepen en militaire autoriteiten hadden aangemoedigd, het protest te stoppen, ook al waren ze zich ervan bewust, dat dit zou leiden tot schending van mensenrechten. Een soort Srebrenica, maar dan anders? En met een multinational in plaats van een land als partij? Moreel oordeel; verantwoordelijkheid nemen of niet relevant?

 

Slecht: de overheid heeft in 2016 in totaal 2,4 miljard euro aan dividend ontvangen, ruim de helft minder dan in 2013.Vooral de winstuitkering uit aardgasbaten nam af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Goed: het overheidssaldo, het verschil tussen de inkomsten en uitgaven van de overheid, is in het eerste kwartaal op het hoogste punt in zestien jaar uitgekomen. In het eerste kwartaal van 2017 bedroeg het overheidssaldo 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Dat komt neer op een bedrag van 5,2 miljard euro. En we zitten ook nog op EU niveau van max. 60% van schulden. Wat betekent dit? Douceurtjes voor burgers zitten er niet in, eerder broekriem aanhalen. Mark my words.

 

Het kabinet laat in de ogen van de Tweede Kamer een kans liggen om een oplossing dichterbij te brengen voor het probleem van de export van kinderbijslag naar het buitenland. Tegen de wens van de Kamer sluit Nederland zich niet aan bij een internationale lobby om de betaling te beperken van kinderbijslag aan burgers die elders in de Europese Unie wonen. Volgens minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken is zo'n beperking in strijd met het Europese recht en is er ‘onvoldoende draagvlak is binnen de EU' om het beleid aan te passen, zo zei hij recent tegen het FD. Onder meer coalitiepartner VVD deelt die mening niet. De liberalen wijzen erop dat de kinderbijslag in het leven is geroepen om de kosten die ouders in Nederland maken voor hun kroost, gedeeltelijk te compenseren. 'Asscher richt zich naar eigen zeggen liever eerst op bestrijding van de ongelijke beloning van Oost-Europese arbeidsmigranten die in West-Europa werken. ECHT DE WEG KWIJT

En laten we niet vergeten, de gesprekken om dit soort uitkeringen aan bepaalde landen te verlagen, gaan buitengewoon traag en moeizaam. Er is echter nog een andere post, die wellicht veeeeel makkelijker lager kan... In totaal voerde Nederland in 2015 €41,2 mln aan kinderbijslag uit naar landen binnen en buiten de EU op een totaalbudget van €3,2 mrd. De uitkering die het vaakst naar het buitenland wordt gestort, is het staatspensioen AOW. Daarvan werd in 2015 €797 mln overgemaakt binnen de EU en €520 mln daarbuiten. Op de tweede plaats staat de arbeidsongeschiktheidsregeling WAO (€ 119 mln binnen en €84 mln buiten de EU)...Bron: FD.

 

In de White House update lees ik vanmorgen.... President Trump receives his daily intelligence briefing….met zijn korte aandachtspanne is dit nog een hele toer, die intelligentie…