columns

Groningers, zwangere studenten en BBQ

Mensenrechtencommissie VN bemoeit zich met Groningen; eist dat NL maatregelen neemt om de veiligheid van de Noorderlingen te garanderen, en eist gepaste compensatie voor veroorzaakte schade. Lees ik in Nu.NL. En dringt ernstig aan op voorkomen van verdere schade. Omdat het gaat over veilig wonen en leven. Me dunkt, dat er plekken zijn op aarde, die meer aandacht en zorg behoeven, VN!

 

Oh, oh, oh, Rutte mag naar de G20....regelde Mutti. Wat gaat dit NL kosten? En... inzake Panamapapers is de conclusie: belastingadviseurs en trustkantoren handelen niet alleen naar de letter van de wet. Een al jarenlang bekende 'papieren werkelijkheid', vindt de onderzoekscommissie van de Tweede Kamer, die vorige maand 27 deskundigen en getuigen ondervroeg over constructies om belasting te ontwijken.. Handhaving wordt ingewikkelder en risico’s op belastingontwijking en -ontduiking nemen toe. Wauw, wat een conclusie. Maar heet zo niet. Noch komt er een aanbeveling. Nee, een parlementaire commissie hoor ik alweer roepen...Of betere handhaving? De commissie heeft geen vertrouwen in zelfregulering door de trustsector. En er zijn geen nieuwe inzichten over de omvang van de fiscale constructies. Ze citeert oud onderzoek uit 2011 waaruit blijkt dat via Nederland financiële stromen van €4000 mrd lopen via internationale belastingconstructies. Weer hoop geld voor 3x niks.

 

Zwangere studenten moeten recht krijgen op zwangerschapsverlof. En hulp/coulance van de onderwijsinstelling in die tijd. Echt. Vindt de 2e Kamer. Want die studentjes lopen dan vertraging op en de helft studeert helemaal niet meer af. Ach guttegut, die watjes toch. Ze hebben het student-vaderschapsverlof nog vergeten! En waarom niet ook gelijk een ouderschap-proef-uitprobeer-vakantieverlof op een onbewoond eiland...en baby-verzorgcursus na de geboorte...vast in het basispakket? Uiteraard door belastinginkomsten, niet door de overheid te financieren...Zelfredzaamheid heet dat. Oh ja, laten de Uni’s ook overwegen om hulp te bieden bij reservering van kinderdagverblijfplaats, een gesubsidieerde studieplek en een ov-kaart voor’t a.s. kroost. Met cursussen ‘’hoe zorg ik voor mijn kindje’’....Banken zijn vast ook bereid, om voor elk studenten-kindje een gratis bankrekening te openen. Solidariteit en alvast klantenbinding voor de toekomst. In  ‘’mijn’’ tijd gold: eerst studeren/leren/werken, iets opbouwen, sparen voor huis en inboedel en/of vakantie, maar de afgelopen 10/15 jaar bespeur ik steeds meer  dat jongeren direct alles nu willen, en liefst gratis. En dan heeft 1 op de 6 Nederlanders ook nog verlofstress....en slapen Belgische gevangenen door plaatsgebrek op de grond en wordt een deel v/d Bijlmerbajes een hotel.. De Gemeenteraad van Utrecht heeft niks belangrijkers te doen dan te stechelen over wel/niet vegetarische bitterballen en hapjes...Ik word oud. 

 

Terugsturen van gelukszoekers en economische migranten die vanuit Libya de oversteek wagen, durft niemand. Terwijl dit de enige manier is, om deze overtochten te stoppen. Liever trekt men de beurs. Voor o.a. Niger; 1 miljard zodat het decennialange werk van smokkelaar/gids/doorvoer-route-ondersteuning naar Libya stopt. Wat moeten al die honderden, die hiermee hun eten verdienden? Die zoeken gewoon een andere route, want ze hebben niks anders! Europa sluit de ogen; Italië staat alleen, Zwitserland/Oostenrijk knallen nog meer grensdeuren dicht, Spanje en Frankrijk laten geen schepen toe in havens en in NL verheugt men zich op een luxe BBQ als start van het zomerreces. Na de vakantie zien we wel weer verder.

 

Oeps, niet zo best...de baas van de Franse luchtmacht, generaal Richard Reboul, is onder vuur; omdat hij militaire vliegtuigen gebruikt zou hebben voor privé-vluchten tussen Bordeaux, waar de generaal gestationeerd is, en zijn weekendverblijf in de Provence. Die afstand kost over de weg ruim zes uur. Met de Alpha Jet ben je er in een ½ uur, maar die kerosinezuiper kost wel wat...Oh ja, tegen de lamp liep ie, toen ie een klein militair transportvliegtuig gebruikte, met piloot en copiloot. Vrijdag heen, en maandag weer terug.

 

En potverdriedubbeltjes....zijn er mensen in actie tegen de bouw van een luxe vakantie eiland in Brouwershaven voor de rijkaards. Maar de gemeente zet door. Het komt er dus. Wordt yachten kijken. En aapjes. Op het Hollandse DUBAI-eilandenrijk van 13 opgespoten eilandjes met 314 vakantiebungalows. Kans is laag, dat de RvS rekening houdt met 19.000 tegenstemmers terwijl het om zoveel poen gaat. En een beetje glamour en bling bling. Wie geld heeft, realiseert zijn droom. Lijkt me wel wat, zo’n optrekje...Alleen de plek...te koud, te nat, te weinig zon. He toch. Altijd wat.  

 

Aan tafel luister ik met verbazing naar de radio: Nederland laat massaal de zogenaamde Juncker-subsidies liggen; die mooi gebruikt zouden kunnen worden voor ontwikkelingen m.b.t. duurzaamheid en zo. Weer het braafste jongetje v/d klas met ‘’zelf doen’’? Dom! En de belofte voor lastenverlichting voor dit en volgend jaar? Dijssie houdt de mond zuinigjes dicht. Loos gebral dus.

 

Ook Macron zwabbert inmiddels; waar het ooit een no-go was, blijkt nu dat de afzetting van Assad ook voor Frankrijk niet meer een harde eis voor vredesbesprekingen in Syrië, aangezien er zo gauw geen ‘’legitieme’’ opvolger te vinden is....En Assad is vooral een vijand van het Syrische volk, maar niet een vijand van Frankrijk. Juist. Macron vindt bestrijding van terroristische groeperingen het belangrijkst, en om er zo ook ervoor te zorgen, dat Syrië geen ‘’falende staat’’ wordt. Huh? De tendens voor rehabilitatie van de Syrische despoot door het Westen is zorgelijk. Assad is toch niet zo erg als gedacht....?En is ie weer ‘’salonfähig’’; politiek en moreel-ethisch? Einde v/d liberale democratie is het.

 

Recht is krom en wordt rechtgebogen op z’n kromst: Het OM vindt het acceptabel, dat straffen van kroongetuigen volledig kwijtgescholden kunnen worden in ruil voor belastende info. Misdaad loont. En de SER probeert de toekomst van pensioenen/arbeidsmarkt te beïnvloeden, zonder dat werkgevers/werknemers officieel hiervoor hun mandaat hebben gegeven. ‘’De inhoud is belangrijker dan de vorm’’ roept Mariette Hamer. E.e.a. moet flink op de schop, want door vergrijzing wordt het allemaal te duur...

 

Bouterse is wel heel bout met zijn uitspraak ‘’God maakte mij president’’. Maar of diezelfde ‘God’’ ook zijn misdaden goedkeurde?? En natuurlijk zal hij een eventuele veroordeling naast zich neerleggen. Een goddelijke bestemming valt immers niet wereldlijk te veroordelen...Toch? En de schijnheilige dominee op Curaçao hoeft maar 9 jaar te zitten; voor verkrachting, misbruik en geweld tegen vrouwen. Omdat wetgeving daar straffen voor seksueel misbruik had verlaagd...Ziek.

 

De NAVO gaat zestien jaar nadat de Amerikanen het land binnenvielen extra troepen sturen naar Afghanistan. Vijftien landen ‘’zwichten’’ voor het verzoek uit Washington. En voeren hun inspanningen op. Nederland zit daar (nog) niet bij. Er is weinig zin in een nieuw avontuur in Afghanistan, waar veel westerse soldaten het leven hebben gelaten onder wie 25 Nederlanders. de Afghaanse overheid blijkt niet in staat, de veiligheid te handhaven. Taliban vergroot haar invloed. Waarom trainingsmissies, terwijl een politieke oplossing nodig is? Lapmiddel voor niks.

 

Het International Strafhof in DH wees Slovenië het grootste deel van de Piran-baai toe, maar Kroatië accepteert dit niet. Al meer dan 25 jaar duurt de strijd tussen die twee landen over hun grens. En dan moet Kroatië ook nog via een corridor toegang tot internationale wateren bieden. Recept voor escalatie van de instabiele situatie in dit gebied. Rusland en Turkije proberen om het hardst, hun invloed uit te breiden, terwijl de 2 genoemde landen willen toetreden tot de EU. Maar de toetredingsonderhandelingen verlopen traag. Etnische conflicten laaien steeds weer op. Naast dit grensconflict. 

 

Frankrijk wil vanaf 2040 benzine en dieselautos gaan verbieden. Nadat Volvo 1 dag eerder aankondigde, dat het alleen nog elektrische en hybride auto’s gaat maken vanaf 2019.