columns

Labrador redt reekalfje

In Zuid Soedan wordt ruim 50% v/h geld besteed aan militaire zaken, dus gezondheidszorg komt tekort. Artsen, verpleegsters worden nauwelijks betaald, er is tekort aan alles. Ruim 1 mio mensen is al gevlucht. Voor het nieuwe begrotingsjaar is net 6,1 mio toegekend (voor 12 mio mensen en de hoogste inflatie in de wereld). Vrede is nodig, het tij moet keren. Maar voorlopig niet in zich. Ellende.

 

Het nieuwste wapen om migratie tegen te gaan? Europa bedacht, om de verkoop van rubberboten aan banden te leggen. Vooral die met een motor. Tenzij de koper kan aantonen, dat het voor visserij wordt gebruikt. Hoe vaag....smokkelen van mensen is toch ook een soort ‘’vissen’’.....?

 

Het is potverdrie altijd wat met die ouderen....nu weer dit: De NL economie loopt 48 miljard (!) mis doordat het werkpotentieel van werknemers van 55plus onvoldoende wordt benut. Pardon? NL komt op de 22e plek bij ouderenparticipatie in vergelijking met OESO landen; best presteert Zweden met 75,5%. Als iedereen het zo goed deed, zou dit 1700 miljard opleveren. Waarvoor, vraagt Lena zich dan af. Voor EU-megalomanie? Oh pardon...Ander thema...En Nieuw Zeeland en Israël hebben zelfs nog meer ouderen aan’t werk dan Zweden. Oh ja, en dan heet het nog dat NL veel in deeltijd werkt en dat welvaart een rol speelt bij lage (?) ouderenparticipatie in NL; want mensen kunnen dan eerder stoppen. Oh ja, we verdienden te goed, stopten te vroeg, en leveren te weinig op. Ouderen-solidariteits-belasting invoeren????Of zouden we de politici eens de maat moeten nemen met riante salarissen, lange vakanties en zo?....Gelukkig hebben de ‘’oudjes’’ in de maaltijdstrijd bij het verzorgingstehuis gewonnen; voortaan mogen ze kiezen. En zo hoort het.

 

Eerst de Krim ‘’annexeren’’. En nu het plan voor een Klein Rusland, of te wel de Oekraïne gewoon omvormen tot 2e Russische natie? Separatisten (en Poet) willen wel. Formeel hoor je’t Kreml niet echt, maar het is wel een aardig pressiemiddel tegen het nare Westen en tegen de regering in Kiew. Moskou wil namelijk dat de Oekraïne een ‘’autonomiestatus voor Donesk en Luhansk accepteert zonder dat het Russische leger daar hoeft weg te trekken, de separatisten ontwapend moeten worden en de Oekraïense regering de controle over haar grenzen bij Rusland terug krijgt...Zo zit dat. Maar zonder deze stappen is ‘’vrije verkiezing’’ een farce, zoals vereist door het verdrag van Minsk...Officieel stemt Rusland hiermee in. Maar doet niks om het te realiseren. Behalve Oekraïne verder destabiliseren. ‘’Goelags’’ zijn al opgericht, terreur-willekeur, verbod van partijen, en zo voorts. De dreiging tot uitroeping van de nieuwe Staat, als het Westen niet inbindt (zich laat piepelen), hoor je nog even niet. Maar het is er wel. En zo heel toevallig net op de 3e gedenkdag van het afschieten van de MH 17....Want de steeds grotere ophoping van bewijzen van de Russische BUK zint Poet niet.

 

Vreemd: een nieuwe wet in Japan kan demonstraties strafbaar maken. Huh? Er schijnt daar thans een cultuur van ‘’normalisatie van surveillance’’ plaats te vinden. Aldus berichten over de recent in werking getreden antiterreurwet, waarbij het plannen van 277 misdaden strafbaar wordt. Ze is omstreden gen heette eerst de samenzweringswet. Die burgerlijke vrijheden beperkt. Hoezo, gedachten uitwisselen? FOUT! Officieel moet ie beschermen tegen terrorisme. Maar de wet is vaag over de definitie. En heerst er in het land niet zoiets van ‘’iemand is onschuldig tot tegendeel is bewezen’’. Een arrestant is bij voorbaat al ‘’schuldig’’...Intimidatie. Machtsmisbruik. Want ben je tegen oorlog, tegen atoomenergie, ben je tegen arbeidshervormingen? Allemaal ‘’anti’’ overheid. Ondergronds gaan dus. Leuker kan ik het niet maken.

 

Het is nog maar de vraag of het zover komt, maar het klinkt alvast onheilspellend. De VS zou = aldus recente afspraken door de Senaat, wel eens alle bedrijven sancties kunnen opleggen, die helpen, om Russisch gas en olie-Pipelines te bouwen, te gebruiken of te onderhouden. Ook in Europa. Huh? Tijd voor plan B.

 

Recent viel te lezen over een aantal landen uit de anti-IS coalitie (zoals VS, VK, Frankrijk), die een zogenaamde ‘’kill list’’ afwerken om te voorkomen, dat eigen onderdanen, die zich aansloten bij IS, ooit nog levend terugkomen. Ze zouden gericht in Irak, en Syrië jagen op jihadisten van eigen bodem. En Nederland dan???Nu een paar Syriegangers zo graag weer terug wil, laaide de discussie op ‘’wat motte we met ze’’? Liquideren? Deden ze immers ook in Afghanistan in 2010...Welnee, NL gaat nu anders te werk, roepen anonieme bronnen! Heeft immers geen ‘’dodenlijst’’Men kent ze overigens wel, hoor...Maar omdat we in de lucht zitten, doen we niet aan manhunt. Nee hoor. Men doet liever theoriewerk; aan de coalitie wordt structureel rapportage geleverd over lieverdjes, die vervolgens in het targetingproces worden meegenomen. Top, die N inlichtingendienst. Jammer, dat ze zo vaak iets mist....

 

De VS willen wereldwijd dat landen meer info verstrekken over hun reizigers; zoals ‘’elke soort van info’’, zoals biometrische en biografische info. En wel binnen 50 dagen. Anders dreigen sancties. Aldus bericht via Reuters. Herziening van veiligheidsvoorschriften is het mom. http://www.faz.net/aktuell/politik/trumps-praesidentschaft/amerika-fordert-mehr-daten-ueber-einreisende-15105612.html 

 

Vergeef me, maar ik snap het echt niet. 8 nieuwe onderzoeksvoorstellen keurde het NWO goed; ieder krijgt max. 2,5 mio. En daaronder zit een ‘’origin’s center en zwaartekracht’- een nieuwe ontdekkingsreis. A) onderzoek naar de oorsprong v/h leven op aarde (?) en in het heelal. En b) materie, ruimte, tijd en heelal. Wauw, wauw, wauw. Wat worden we daar blij van als burgers. ZOOOOOOOO interessant en relevant – voor de nitwit/theorietijgers en ver-van-de-realiteit-wetenschappers dan. Ongekende kansen voor NL heet het! Om theorie, experiment en instrumentaties op nieuwe manieren te verbinden. Oh, stom, Lena, snap dat dan. Inclusief community building! Oh ja, en Limburg aast op het Einstein Telescoop voor detectie en studie van zwaartekrachtsgolven. Heb nog steeds geen idee wat we ermee kunnen, maar ben dan ook geen wetenschapper....

 

Sufmuts Bibi – of uit intentie? – liet zich in Hongarije tijdens een bezoek buitengewoon denigrerend uit over Europa. En zogenaamd was zijn mike nog open. De EU is gek, omdat ze een oplossing voor het Midden Oosten conflict vereist, voordat er nauwere banden met Israël komen. De enige groepering van landen, die relatie met Israël aan politieke eisen knoopt. Rusland, China en Indië zijn bereid, zonder condities met Israël zaken te doen. Europa riskeert haar eigen veiligheid zo, vindt ie. Want het is afhankelijk van Israël, of de EU leeft en groeit of verdort en verdwijnt, vindt hij. Ach, en zo waren nog wat andere pikante details te vernemen, zoals over meervoudige aanvallen op Iraanse militaire konvooien in Syrië en zo...

 

Wereldwijd is de luchtvaart veel te veel door overheden gesubsidieerd, o.a. via vrijstellingen van belasting, van kerosine, tickets, winkelen en zo voorts. Wereldwijd krijgen vliegmaatschappijen zo ruim 60 miljard subsidie...In Europa o.a. 7,1 miljard door btw-vrije tickets. Van oorsprong militair, want luchtvaart was belangrijk voor de verdediging. En om vliegen te ontwikkelen, was ook afzet van te ontwikkelen kennis/infrastructuur naar burgerluchtvaart nodig. Nu is het een vergaand uit de hand gelopen subsidiestelsel; er wordt geen geld verdiend maar veel vervuild, want het zorgt voor enorme hoeveelheid aan CO2 uitstoot. Remedie? Maak vliegen duurder, om milieuvervuiling te beperken. Groen-liberale oplossing heet dat.  Een soortgelijke gedachtegang komt ook op bij landbouwsubsidies: toom de overproductie in, beperk uitstoot van ongewenste hoeveelheid voedsel/ongewenste consumptie. Veranderingssubsidies voor boeren moeten houding/bedrijfsvoering veranderen. Ooit waren subsidies bedoeld voor ontwikkeling van industrie en publiek belang. Maar nu werken ze averechts, schaden zelfs! En toch blijven we zo doorgaan. Tja, Foodlog kan makkelijk praten. Wie wil deze mooie subsidies nou afschaffen??? Wordt alles veels te duur.

 

Maar het mooiste nieuws van deze week is de labrador, die een reekalfje uit zee redde. Prachtig.