columns

Gender neutraal, voltooid leven en goggomobiel

Hoor ik op ‘’Standpunt NL’’, dat als de formateurs op vakantie kunnen, Brexit ook nog wel een jaartje langer mag duren...Nou ja zeg. Arrogante, misplaatste decadentie op onze kosten! En natuurlijk bewoog Supermario geen mm, ondanks dat alle seinen op groen staan voor reductie van de geldstroom. Maar nee, pas in het najaar gaat ie nadenken over wijziging. Misschien. Want in eigen land zou dit heel vervelend uitpakken, als ie nu de geldkraan dicht zou draaien. Dus doorgaan...

 

Je kan het ook overdrijven; nu weer ‘’gender neutrale’’ aanhef o.a. in Amsterdam. Alles moet taalcorrect in regenboogkleuren. De aandacht voor al het andere dan man/vrouw wordt steeds groter. Terecht? NRC ‘’de mens is wat hij er zelf van maakt’’.... https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/26/geachte-dames-en-heren-nee-liever-niet-12257592-a1568036. Wat volgt? Want je kunt natuurlijk iedereen en alles onder de loep nemen, een verschil zal altijd te vinden zijn. Niks mis mee. Waarom altijd hokjes? En al die mensen, die niet willen doneren?  Best. Krijgen ze ook geen donororgaan. Belachelijk; de discussie omtrent wel/niet kunnen (willen) verbieden dat moordenaars en ernstige delict plegers weer dichtbij hun slachtoffers kunnen gaan wonen, na hun straf. En ze dan een ‘’alternatief’’ bieden? Slachtoffers en nabestaanden zijn niet in beeld. Hou toch op! Waar zijn we mee bezig?

 

Het image van Duitsland en van DE motor v/d Duitse industrie; auto’s, is gedeukt. Al vanaf de jaren 90 waren er kartelafspraken onderling. Foetsie, de degelijkheid van VW, Audi, Porsche, BMW en Daimler. http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/kartell-vorwuerfe-gegen-vw-audi-porsche-daimler-und-bmw-ungeheurer-verdacht-gegen-deutsche-autokonzerne-1.3597752 Enne, nadat Frankrijk aankondigde, op termijn geen diesels meer toe te staan, doet nu het VK ook een duit in het zakje. Vanaf 2040 geen benzine/dieselauto’s meer. Dan zijn we ruim 80plus, misschien met een  goggomobieltje op elektrowielen. Een vraagje heb ik nog wel...als we allemaal aan de elektro-auto moeten; hoe wordt al die stroom daarvoor opgewekt? En is dat betaalbaar/haalbaar?

 

Emmanuel Teflon wordt hij thans genoemd; Macron, de president, bij wie alle problemen zo langs hem heen afglijden...ondanks mooie foto’s op onderzeeër, etend met DDumbo en zo...Zijn populariteit is in zijn eerste 10 weken spectaculair gedaald. Vanwege het verschil tussen zijn beloftes en de eerste resultaten. Hij zou de politiek opnieuw uitvinden. Ja ja... 5 ministers zijn alweer weg vanwege scandalen, belastingverlaging blijkt ineens ‘’alle riemen moeten een gaatje strakker’’, de afschaffing van de woningbelasting is opgeschort, de sociale belasting is verhoogd, en gepensioneerden, studenten en de middenklasse zijn allemaal teleurgesteld. Pas bien, monsieur le president!

 

De spreekwoordelijke stap in het vetpotje...Gabriel geloofde Poet dat de gasturbines van Siemens nooit op de geannexeerde Krim zouden komen. Dus toch. Tegen alle sancties in. Pijnlijk! Alle 4 turbines zijn daar nu. Terwijl ze in Zuid Rusland hadden moeten staan! Politiek naïef? Welnee. Winstbejag. Gabriel staat in zijn hemd als MvEZ, en Siemens stopt met haar minderheidsbelang aan ZAO Interautomatika. Siemens gaat zelf het onderhoud van gasturbines in Rusland doen, en geen licenties meer afgeven aan de Russen. Wie met de duivel op het kussen....

 

Griekenland; door de natuur rijkelijk gezegend met prachtige eilanden, aangenaam klimaat en warme zee. Ware het verdorie niet zo, dat de ondergrond niet deugt. En ik doel even niet op de politieke. Nee, nergens anders in Europa zijn er zo veel aardbevingen als onder de Egeis. En waarom? Omdat de aardkorst van de Egeische Plaat zeer klein is en bovendien beweegt zij zich ruim 3 cm/jaar tegen de wijzer in op de Afrikaanse Plaat toe, die tegelijk naar Noorden afbuigt en onder de Egeis duikt. En dan trekt de Egeische Plaat ook nog aan de grotere Anatolische Plaat onder Turkije, en aan deze randen komen veel deformaties voor. Dat leidt tot spanningen en dus tot bevingen.

 

Cees, ga een rondje bidden...Als je in eigen land je zin niet krijgt, is het ongepast, om steun uit het buitenland te vragen. Youp was helder; Cees was duidelijk aan het punt van ‘’voltooid leven’’ beland volgens hem.

 

En alsof het nog niet genoeg is daar in het Fransiolie.....Mooie Macron schoffeert het ½ Afrikaanse continent....Toen men tijdens de G20 over een Afrikaans Marshall Plan sprak, murmelde hij over corruptie, infrastructuur, smokkel, fundamentalisme en zo. Oei...En verkort werd de versie vertoont, waarin Macron zei, dat de problemen van Afrika ‘’ civilisatorisch’’ waren, of te wel, waar vrouwen 7-8 kinderen baren, droogt elke ontwikkelingshulp op...Fout, fout, fout....als mission civilicatrice hadden de Fransiolen ooit hun koloniale ondernemingen gerechtvaardigd....De sociale netwerken reageerden prompt: Macron’s commentaar zou arrogant, paternalistisch, moraliserend en racistisch zijn. En het waren toch de Franse kolonisten, die de Katholieke kerk in Afrika hadden ondersteund; wiens ‘’verdienste’’ bij de seksuele voorlichting maar magertjes was...? En dat Frankrijk ook in de 70 jaren gedwongen sterilisatie op La Réunion uitvoerde? Charles de Gaulle zei ooit ‘’Afrika? Simpel! Het is zwart en overvol....’’ Wie hoog in de boom wil, kan wel eens diep vallen....

 

Erdy, de bijna-Sultan, is uitgerekend VOOR persvrijheid. En wel in Qatar. Jawel. Vanwege handelsbelangen? Ook. Maar het nader tot elkaar rukken – en zich tegenover andere landen in de regio meer afzetten -  heeft nog een reden. Qatar als hoofdsponsor van de moslimbroederschap in Egypte. Eveneens gesteund door Erdy. En Iran steunt nu Qatar tegen Saoedi Arabië en haar bondgenoten. En dan te weten dat er tegenstrijdige belangen spelen in de Syrië oorlog...Niemand in de regio zal bereid zijn, de hoge prijs te betalen voor militaire interventies daar, als de VS en Turkije hun presentie op de bodem van Qatar vergroten..Maar eigenlijk wil Erdy natuurlijk alleen maar de ‘’normalisatie’’ van verhoudingen tussen Qatar en diens buurlanden. Toch?

 

Oost Afrika. Djibouti: de regering van Peking opent daar haar eerste militaire basis in het buitenland. Officieel ‘’puur logistiek’’. Niet dus. Militaire expansie van China is het. Overigens niet verrassend, dinds 2016 heeft Peking de bouw versneld. Strategisch gunstig aan het snijvlak van Europa, Afrika, het Midden oosten en Azië, en grenzend aan de zeestraat Bab al-Mandab, waar de Rode zee en de Golf van Aden op elkaar treffen. De VS, Frankrijk, China, Japan en Spanje hebben daar al een (leger) basis...Aangezien China wereldwijd economisch steeds groter/sterker wordt, is het logisch, dat ook het leger deze ontwikkeling moet volgen. Officieel doel v/d basis is ‘’vredesmissies en humanitaire hulp’ in Afrika en West Azië te ondersteunen, en als logistieke steun tegen piraten rond de Hoorn van Afrika. Oh ja, en Chinezen kunnen geholpen worden, die in de nabije buurlanden door instabiele situaties in problemen raken...En terzijde natuurlijk bescherming van eigen handelsroutes. Past precies in de ‘’parelketting’’ strategie, waarbij een wereldwijd net van knooppunten voor de commerciële marine wordt gebouwd; insgelijks aan het model van de ‘’nieuwe Zijderoute’’ waarbij Beijing ruin 900 miljard $ investeert in infrastructuur tussen Azië en Europa.

 

Verdorie, die dekselse Amerikanen willen nieuwe sancties opleggen, om zo Russische gas/oliebedrijven te raken. Experts vrezen echter dat het eigenlijk om een hoger marktaandeel van VS-bedrijven in Europa gaat. Handelsbelangen, goed voor de VS, ten koste van Europa en Rusland? Ja, want de VS heeft de eigen gasexport tot prioriteit verklaard, om zo de eigen economie en haar eigen Buitenlandpolitiek te versterken. En dat betekent dus ‘’tegen’’ de Nord Stream 2 pipeline te zijn, door welke Russisch Gas naar West-Europa getransporteerd moet worden. Maar ook de EC en sommige Oost-Europese landen zijn niet blij met deze nieuwe pipeline; ze vrezen voor groeiende afhankelijkheid van Rusland.

 

Schande. Men wist het al jaaaaaren....Of de omwonenden van Chemours in Dordrecht maar liever geen groente/fruit uit eigen moestuintjes eten. Want de grond is vergiftigd. Vooral met GenX.  Overigens zijn ook 6 rivieren hiermee besmet. Maar niks aan de hand hoor. DuPont gaat gewoon door, en gezondheid van mensen, milieu, natuur? Collateral Damage zal het over 10 jaar heten. Terwijl we’t met z’n allen al decennia weten.

 

Treurige ‘’routine’’ in Zuid Europa; bosbranden. Door langdurige droogte, (te) weinig regen, en hitte. Duizenden hectaren bos gaan in rook op. Ook nu weer: Corsica, Zuid Frankrijk, Italië, Balkan. En lang niet altijd is het force majeur/natuurcatastrofe, maar mens-gemaakt. In gemengde bossen zul je branden van zulke afmetingen niet gauw aantreffen. Wel in eucalyptusbossen, door de Portugese regering aangeplant...Omdenken over bosbeleid is nodig. Betere watervoorziening (o.a. voor blussen). En tegengaan van brandstichting. Om commerciële redenen wordt te vaak een vuurtje aangestoken, want dan kan het land als ‘’bouwland’’ gekwalificeerd worden voor hotels en vakantiehuizen.

 

Het is weer raak. De zoveelste keer. NL speelt wereldwijd de grootste rol in bedrijfsstructuren met belastingparadijzen. Dure FD taal voor het feit dat 23% van fiscale constructies in NL opduikt. Oh ja, het VK doet ook mee, met maar 14%. Aldus de UvA. Waar een klein land groots in kan zijn. Voor het bedrijfsleven dan.. https://fd.nl/economie-politiek/1211312/nederland-belangrijkste-schakel-in-internationale-offshorestructuren

 

Ik roep op tot crowdfunding; elke vrouw op de hele wereld, in elk land moet a) een cursus zelfbescherming krijgen en b) een wapen tegen al die verkrachters, of het rebellen, regeringslegers, boeven of gewoon macho’s zijn. Te beginnen met Zuid Soedan. Dit moet stoppen. Nu. Oh ja, en elke verkrachter verplicht onverdoofd castreren en in een donker hol gooien.

En wat zijn dit voor ouders, die hun kinderen zo hebben opgevoed, dat ze lachend een gehandicapte man hebben gefilmd terwijl hij aan het verdrinken was in Florida? Walgelijk. Maar nog erger is, dat de krant meldt, dat de huidige wetgeving getuigen niet verplicht om hulp te bieden. Daar heb je toch geen wet voor nodig!? Wat een zieke wereld.

Huh? UWV weigerde vrouwelijke ZZP-ers zwangerschaps/bevallingsuitkering, en dat mag niet. Aldus de Centrale Raad van Beroep. Op grond van het VN Vrouwenverdrag (??) hebben vrouwen recht op bevallingsverlof met behoud van een zeker inkomen, ongeacht of ze wel/niet in loondienst zijn. Dus alsnog moeten deze vrouwen passend gecompenseerd worden. Je kiest zelf om wel/niet zwanger te zijn en wel/niet zelfstandig, maar krijgt wel verplicht een uitkering? Onbegrijpelijk. Voor mij dan.

 

Mensen kwamen van verre sterrenstelsels, samen met al het andere in de Melkweg. Ja hoor. Staat in The Independent vanmorgen. En wijzelf zouden zoiets als ruimtereizigers of buiten-galactische immigranten zijn. Aldus een studie..... http://www.independent.co.uk/news/science/humans-origin-distant-galaxy-milky-way-intergalactic-transfer-winds-matter-northwestern-a7861666.html

 

Ik heb behoefte aan iets leukers. En ik verheug me op de nieuwe strip Asterix in Italie. Geduld. Tot oktober... https://www.welt.de/kultur/literarischewelt/article166858305/Das-erste-Bild-aus-dem-neuen-Asterix-Band.html en wie meer van natuur houdt, kan genieten van een video over de (zeldzaam) bloeiende Atacama woestijn: http://www.sueddeutsche.de/panorama/blumenmeer-in-der-wueste-1.3596386