columns

Terreur, privacy en solidariteit

Aanslag in Barcelona en Cambrils. Oorverdovend stil is het vanuit de Arabische wereld. Onbegrijpelijk. Waarom volgde de Gemeente het advies niet, om de Rambla ‘’af te sluiten’’ met paaltjes en/of grote bloembakken (= zoals in Alicante)? Omdat niet de hele stad veilig gemaakt kon worden...Klopt, maar het had de aanslag wel bemoeilijkt of wellicht zelf ontmoedigd. En dan roept de Opper Rabbi van Barcelona op, dat de Joden naar Israël moeten verhuizen, want Europa is verloren aan radicale Islam en Spanje zou een haven voor islamitische terreur zijn...De Federatie van Joodse Gemeenschappen is het daar niet mee eens; Spanje doet er alles aan, om fanatieke en radicale moslims aan te pakken.

 

De nieuwe Russische Ambassadeur voor de VS staat op de sanctielijst van de EU. En nu? Niks natuurlijk. Hypocrieter kan het niet.

Kanniewaarzijn...lees ik van plannen in Zwijndrecht  om honden in te laten leveren als ze overlast – lees blaffen – veroorzaken. Politie mag ze weghalen na 4 waarschuwingen. Pardon??

 

Zorginstelling betaalt 175.000 ontslagpremie aan flopbestuurder Scholten. Waarom kan een contract niet opengebroken worden als zorg onvoldoende was en forse verliezen geleden werden; ofwel wanbestuur? Bestuursvoorzitter Thepass zag af van zijn  ontslagvergoeding. Kijk, dat pleit voor’m.

 

Oekraïners en Witrussen dromen van een beter leven in de EU. En Polen wijst ze de weg. Met een Karta Polaka. Di is er overigens al sinds 2008. Wie uit een land-na-de-Sovjetunie komt, een beetje Pools spreekt, en liefst Poolse voorouders heeft, kan deze kaart aanvragen. Voldoe je er niet aan, moet je op z’n minst even wat kennis opdoen van de cultuur, en dat door een Poolse cultuurvereniging laten bevestigen. Het laatste woord is aan een Poolse Consul, die de documenten controleert, de taalvaardigheid test en een paar vragen over de Poolse cultuur stelt. Voor honderdduizenden kan dit zo een ‘’snelle’’ entreekaart voor de hele EU worden. Want tegenwoordig doorlopen ze dit traject razendsnel: ze kunnen in Polen werken, studeren en direct een aanvraag tot residentie indienen. 1 jaar aanwezigheid geeft goede kans op Pools staatsburgerschap. Polen lijkt het vooral te gaan om snel veel (jonge) nieuwe arbeiders aan te trekken.

 

Het lijkt de never-ending-story van klungeligheid en geldverspilling door onkundige managers. Nu weer ‘’innen van belasting zou in gevaar kunnen komen omdat ICT systemen verouderd zijn’’. Is toch al jaren zo? Maar ja, de fiscus heft dat in een interne evaluatie vastgesteld, dus is’t nieuws. Oh ja, en dan moest Pinoccio ook nog zo nodig de deskundige belastingambtenaren paaien met een voordelige vertrekregeling, dus wat er nu zit, kent de systemen niet...Vernieuwen en stroomlijnen van systemen kan 750 miljoen extra inkomsten genereren....Maar het lukt ze niet. Wanneer komt een echte professional? En zoek er dan ook gelijk een voor de politie... Door een blunder bij de politie heeft oprichter Klaas Otto van motorclub No Surrender in de gevangenis tapgesprekken van medegedetineerden gekregen en kunnen beluisteren. Hoe krijg je’t verzonnen?

 

Formatie: er moet ook onderzoek komen naar meervoudig ouderschap. Met een onafhankelijk curator. In het belang v/h kind. Echt? Niks belangrijkers te verzinnen? En hoezo moet iedere middelbare scholier over een smartphone beschikken, want ‘’anders komen ze niet mee’’? Onzinkletsverhaal. Leren zonder smartphone. Veel uitdagender. Moet je nl. communiceren. Echt. En waarom krijgen ouderen er geen? Als bij zorgverzekeringspremie de solidariteit telt, dan hier ook. Iedereen een smartphone. Raakt niemand in isolement.

 

Het schoolreisje van de onderhandelende partijen naar landgoed De Zwaluwenberg is uit pure noodzaak geboren. Zeggen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nu ze zich donderdag en vrijdag afzonderen op dit Defensieterrein in Hilversum. Onderlinge versterking en natafelen. En weg van collega’s en media, want daardoor werden ze belaagd. Och guttegut. Kunnen ze heeeeel rustig aan door met formeren. Hete aardappels worden doorgeschoven. Rustig aan, dan houdt het zwakke lijntje.

En voor dit soort onzin-nietsnut-profiteer-nep-politici wordt fors salaris betaald: de PVV moet eigenlijk helemaal niet meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen. Vindt Dion Graus. Laat lokale politiek aan lokale partijen. Want de PVV wil alleen landelijk? Lekker makkelijk; geld vangen voor kletspraat, vooral geen verantwoordelijkheid nemen, nog niet eens lokaal, en achteroverleunen. Walgelijk.

 

De illegale handel van oud/elektro-afval naar Afrikaanse landen is booming business. Ook al verbiedt de EU export naar landen, die geen adequate recyclingmethodieken hebben, en moet gecontroleerd worden op ‘’gevaarlijke’’ afval. Geen Afrikaans land beschikt over adequate verwerking en ‘’controle’’ is gebrekkig. Minstens 1,3 miljoen ton verlaat jaarlijks de EU...Niet gecontroleerd/gedocumenteerd. Groeiend is de illegale export. In het verwerkingsland vloeien chemicaliën direct de grond in, worden arbeiders ziek omdat ze zonder veiligheidskleding blootgesteld zijn aan giftige substanties. Maar deze 2e hands elektronica-handel verbieden is ook geen oplossing. Alleen in Nigeria  kunnen maar net 20% v/d 173 miljoen consumenten een nieuw apparaat kopen. 2e hands is dus waardevol. http://www.spiegel.de/wirtschaft/nigeria-wie-elektroschrott-aus-deutschland-das-land-verseucht-a-1155116.html

 

De rijkste Afrikaan, Nigeriaan Aliko Dangote, wil 20 – 50 miljard $ investeren in de VS en Europa in duurzame energie en petrochemie. De cement tycoon van de Dangote Group wil vanaf 2020 meer dan 50% van zijn investeringen BUITEN Afrika om doen; hij breidde de afgelopen jaren zijn business uit naar 9 Afrikaanse landen, bouwde olieraffinaderijen en gaspijpleidingen. De komende 3 jaar is de focus op suiker, rijst en zuivel; omdat hij vindt dat 320 miljoen mensen in West Afrika zelf voorziend moeten kunnen worden met voedsel (en dus suiker???).

 

Irak en Saoedi Arabië onderhandelen over een nieuwe alliantie, die Riyad een leidende rol zou geven om het door oorlog kapotte Irak weer op te bouwen. Al maanden vindt het ‘’spel’’ plaats, om Irak los te weken van zijn buur Iran. Het mag wat gaan kosten: meer dan 100 miljard $ is thans te begroting; om Irak te herbouwen, voor 4 steden/3 provincies – overwegend soennitisch, terwijl in het land 2/3 sjiieten zijn....Soennieten verloren enorm aan invloed en status, na de val van Saddam Hussein en ook dat moet hersteld worden. https://www.theguardian.com/world/2017/aug/18/saudi-arabia-talks-alliance-rebuild-iraq-return-arab-fold

 

Is toch fijn, he, dat onze boeren zo goed gekoesterd worden... Nederlandse melkkoeien produceren niet langer meer mest dan de Europese Unie toestaat. Nederland blijft dit jaar binnen de regels en behoudt daardoor de soepele regeling die de EU Nederlandse boeren al jaren gunt. Die uitzonderingspositie, waardoor Nederland meer mest op boerenland mag uitrijden dan andere EU-landen, is heel belangrijk voor veel boeren om hun hoofd boven water te kunnen houden. Nou snap ik ook een ander artikel, waarin wordt gepleit, dat Nederland juist meer ‘’Brussel’’ moet omarmen. Voor wat hoort wat.

 

En dan worden als gevolg van de aanslag in Barcelona gelijk weer ad hoc maatregelen geeist: er moet meer controle mogelijk zijn voor huurbedrijven om ‘’foute’’ huurders tegen te houden. Om te voorkomen dat een busje een moordwapen wordt. Maar privacyregels staan controle op o.a. identiteit v/d huurder; rijbewijs en paspoorten vooralsnog niet toe. Wat weegt nu zwaarder? Privacy bescherming is wel erg doorgeschoten.

 

Iets geleerd? Welnee. Fipronil is nog steeds in aller monde, verschijnt er een nieuwe studie, die breed de voordelen uitmeet van industriële kippenproductie. Als Duitsland van ‘’moderne’’ (spreek industriële) kippenvleesproductie naar eco-productie zou gaan, zou het BNP wel met 2,2 miljard dalen. Hypothetisch dan. Want de hoge voeder efficiëntie is met name aanwezig in Duitsland en NL, waar grote kippenstallen en voederproducenten hun zetel hebben. Andere landen hebben ruim 20% meer voedsel nodig. Bovendien zijn beide landen rijk aan water...Dus intensieve kippenveehouderij moet doorgaan is de conclusie. Ook goed voor de redding v/d wereld; want intensieve veehouderij zorgt ook voor natuurparken; regenwouden worden beschermd, klimaatvriendelijk. Eco vergt meer oppervlakte bij gelijke opbrengst. Ten koste van diversiteit in flora en fauna. De waarde van ‘’moderne, hoogproductieve en innovatieve dierlijke veredelingsproductie’’ is groot voor de hele gemeenschap! En dus moeten mensen hierover zakelijker geïnformeerd worden. Doel v/d studie: ‘’het gemeenschappelijke nut van moderne gevogeltevleesproductie in Duitsland en de EU’’. Gefinancierd door de Zentralverband van de Duitse gevogelte industrie ZDG en de OS-vakvereniging Geflügel GmbH, nog wat andere belangenorganisaties v/d branche  en bedrijven zoals Rewe, Aldi en Edeka. Uitgevoerd door HFFA Research GmbH, die ook werkt voor BASF, Bayer Cropscience, Nestlé. En het moederbedrijf van HFFA werkt voor o.a. Syngenta, de Duitse Boerenbond, Fertilizer Europe, Industriegroep Agrar. Daar ontstond al in het voorjaar de studie van ‘’het gemeenschappelijke nut van plantenbescherming’’. Nog over andere belangenverstrengelingen gezwegen. Dan weet je’t wel....Money, money, money. http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/studie-behauptet-huehner-massenhaltung-schuetzt-den-regenwald-15161582.html 

 

Bewust haatdragende boodschappen. Opruiing. Maar een gebiedsverbod? Rechtsdeskundigen roepen ‘’mag niet’’, vanwege privacy en recht op vrije meningsuiting. Pardon? Niemand die in de wereld nu eens wakker wordt? Het Wahabisme (staatsgodsdienst van Saoedi Arabië) aan de kaak stelt, welk alle afwijkende islamitische stromingen (en ongelovigen die zich niet willen bekeren en alles/iedereen die on-islamitisch zijn) bestrijdt? Is deze fundamentele conservatieve stroming niet ook financier van o.a. Al Qaeda en IS? Of speelt ook hier de hypocrisie van geld, macht, olie etc. een te grote rol en blijven we dus maar accepteren, dat terrorisme niet bestreden kan worden? https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/21/is-er-wel-een-remedie-tegen-terreur-12601507-a1570526

 

Brazilië staat mijnbouw toe in het NationalparkReserva Nacional do Cobre e Associados/Renca in de provincies Amapa en Para. 46.000 km2 groot (groter dan Denemarken).  Rijkdom aan goud en mineralen zit er. En Temer heeft hard steun nodig voor zijn corrupte beleid. Dus...Kom maar op: investeringen, ‘’welzijn’’ voor het land, werkgelegenheid en inkomsten voor bedrijven (pardon het land). Ja hoor. Weer gaat een ecologisch belangrijk gebied zijn ondergang tegemoet. Op naar vernietiging van bossen, watervervuiling, verlies van biodiversiteit en het ontstaan van onderlinge conflicten. Leuker kan ik het niet maken. Triest is het.