columns

Hoog water? Hoge hakken....

De VS heeft thans geen president. Aldus het Finse miljarden-pensioenfonds Varma, welk thans in grote stijl haar VS-aandelen afstoot. DD zou een onberekenbaar risico voor de markt zijn. Het fonds beheert ruim 45 miljard Euro.

 

Dan lees ik, dat NKorea zeer bedreven is in het ontwijken van sancties. Met hulp van die ‘’leveranciers’’ die maar al te graag flink willen verdienen aan ellende. Business gaat voor moraal...

 

Krom, heel krom. De EC wil dat lidstaten ruim 38.000 vluchtelingen opvangen, die nu nog in Afrika zijn. Nodig om de migratiedruk op Afrikaanse landen te verminderen, heet het. En tegelijkertijd samenwerking bij terugdringing van mensensmokkel te verbeteren. Helpt niet! De overgrote meerderheid van de migranten vlucht niet voor oorlog, maar is economische vluchteling. Maakt geen kans van asiel. En nu biedt de EU een schijn-kans? Valse hoop en onvermogen. Zielig!

 

Als president moet je natuurlijk wel een beetje leuk voor de dag komen. Fransiool Macron spendeerde daarom tijdens de eerste drie maanden van zijn presidentschap een slordige 26.000 euro aan make-up. ‘’Belastinggeld’’!? Ach, eenzelfde geblabla als de ‘’docu Jesse’’. Ook van onze centen.

 

Heel fout: het pardon van de extreme Sheriff Arpaio. DD drukte het op vrijdag door, net toen Harvey kwam....Eindelijk, nadat hij dit eerder tevergeefs had proberen af te dwingen bij Jeff Sessions/Justitie. Bewonderenswaardige dienst aan de VS, alle lof voor deze keiharde racist, die ondanks een veroordeling in 2011 wegen racial profiling werd veroordeeld, brabbelde DD. Onverstoord ging hij door, want hij vond dat hij niets illegaals deed. In oktober zou bekend worden, voor hoe lang hij in het cachot moest. Maar gelukkig had hij zijn vriendje DD. Die overigens ook niet schroomt om te dreigen met een shutdown van de regering, als de begroting niet wordt goedgekeurd. En die liever dimdamt over de muur in Mexico, dan over infrastructuur, die een situatie zoals in Houston zou moeten voorkomen.  

 

Reizende imams met dubieuze connecties elders in Europa zijn voor inlichtingendiensten een ongrijpbare dreiging. Zelfs bij zware verdenkingen zijn zij nauwelijks te stoppen. Met name Salafisten (fundamentalistische moslims) onderhouden nauwe banden met Europese geestverwanten. Zij bieden financiële steun en preken op elkaars conferenties. Maar zelfs als duidelijk is dat een prediker met dubieuze contacten naar Nederland komt, is het moeilijk om er als overheid iets tegen te doen. De vrijheid van godsdienst én van meningsuiting zorgen voor een flinke bandbreedte aan wat gezegd mag worden. Wat een onzin! Als ze haatdragen, provoceren, opruien, is er maar een oplossing: eruit! Waarom durft NL dat niet? Nou; toegestaan is kwetsen, schokken of anderen verontrusten. Onacceptabel, aanpassen! Niet toegestaan is het zich in het openbaar beledigend uit laten over een groep wegens hun ras, godsdienst of levensovertuiging, seksuele gerichtheid of handicap. Evenmin mag je in het openbaar aanzetten tot discriminatie, haat of geweld tegen leden van groepen vanwege bovengenoemde kenmerken of vanwege geslacht. Het wordt tijd dat we beseffen, dat dit soort mensen niet rechten voor zich mogen opeisen, als ze zo overduidelijk de onze schenden.

 

Wat Obama tegenhield, wil DD: militaire wapens doorgeven aan de politie; zoals granaatwerpers. Overtollig materieel (?) dat anders vernietigd zou worden, kan zo aan nationale/lokale politie doorgegeven worden. Eng.

 

Nl weer het braafste jongetje v/d klas? Of gewoon dom? Het demissionaire kabinet wil NL minder aantrekkelijk maken als vestigingsplaats voor internationale ondernemingen. Huh? Werkgevers en belastingadviseurs waarschuwen. De verkeerde varianten zouden middels een wetsvoorstel uit een Europese richtlijn tegen belastingontwijking gehaald worden. Echt? M.n. nieuwe bepalingen over renteaftrek en het verschuiven van winst naar dochterbedrijven in landen met weinig/geen winstbelasting. Potverdrie toch. De EU richtlijn beoogt, om de renteaftrek (Ebidta) tot 30% te beperken, om uitkleding van winst tegen te gaan. Het kabinetsvoorstel laat kennelijk de mogelijkheden om uitzonderingen hierop te maken, onbenut. Pardon? https://fd.nl/economie-politiek/1215549/nederlandse-keuzes-bij-aanpak-belastingontwijking-schaden-bedrijfsleven

 

Saoedi’s voeren oorlog tegen rebellen uit Yemen, en zorgen zo voor een humanitaire ramp. Interesseert dit het Westen? Welnee. Er komen nauwelijks vluchtelingen. Ach, en bombardementen op woonhuizen?  Gevochten wordt tegen sjiitische Huthi rebellen, die door Iran worden ondersteund. Dat daarbij ‘’technische’’ foutjes ontstaan, dikke pech. Sinds 2015 zijn nog ‘’maar’’ 8400 burgers omgekomen en 40.000 gewond. Who cares?

 

Vlak voordat Harvey over Texas raasde, annuleerde DD de FEMA vloed-preventie/bescherming, geïntroduceerd door Obama. Dat de infrastructuur slecht is? Whatever. Had je’t kunnen voorkomen? Jazeker. En dat was precies wat Obama wilde bereiken, na Katrina. Maar nee, DD annuleert overstromings-standaarden om sneller iets voor elkaar te krijgen (- lees meer business, met meer risico). Dan vallen de suède schoentjes van DD en de hoge hakken van Melania bekant in het niets bij het bezoek aan het rampgebied, waar ze overigens geen 1 slachtoffer van de overstromingen wisten te bezoeken. Wel brallen over ‘’we doen er alles aan om jullie te helpen’’, terwijl andere Republikeinen juist voorstelden, om ruim 1 miljard uit het nationale rampenfonds te halen om de muur met Mexico te betalen.

 

Exxon loog jarenlang; heeft jarenlang media/publiek beïnvloed over klimaatverandering; Tillerson is als dank nu MvBuZa...en da’s niet genoeg: want nu stuurde hij een brief aan het Congres, om kern-adviesposities inzake klimaatverandering, Syrië en zo voorts af te schaffen. 36 ‘’special envoy’’’posities wil ie opheffen. Ruim 50%. Ze passen kennelijk niet meer in de strategie van DDumbo…