columns

Storm, krent, prijs v/e vluchteling,

Het was/is ellende. Harvey. En Irma recent. En dan komt WA aanvliegen. Komt kijken. ‘’nog nooit zoiets gezien’’. En vervolgens roept ie ‘’we gaan helpen’’. Wij NL dus. Het zou WA sieren, als lid van een v/d rijkste Koningshuizen, om de opbouw v/d scholen, het ziekenhuis en de dierentuin uit eigen zak te betalen. Is peanuts voor hem. En een echt Koninklijk Gebaar. Maar nee, krent geeft geen krimp. Enne...laat de NL media ook over de andere getroffen gebieden, overal in de wereld, verslaan, niet alleen over dit eiland. En politici stop met roepen ‘’EU moet meebetalen’’. Nee! St. Maarten koos voor een Status Aparte, en dat is de consequentie. Noodhulp ok, maar de rest regelt het eiland zelf maar. Hard, maar wel realistisch. Want daarvoor mogen ineens EU regels wel verwateren?

 

Zambia; de Afrikaanse ‘’voorbeelddemocratie’’ is ineens bedreigd. Jarenlang werd geld met ruime hand gestrooid. Tot de prijs voor koper daalde. En politiek gedoe de kop opsteekt; want voor gebieden, waar de oppositie heerst, heeft de centrale regering van Changwa Lungu geen geld... Aldus analyses van de liberaal-sociale partij voor nationale ontwikkeling. En dus vind je nogal wat wegen, die te hobbelig zijn om fatsoenlijk erover te rijden. Symbool voor binnenlands gedoe. En dat zou wel eens tot instabiliteit kunnen leiden, op weg naar een autoritair regime. Hichilema – de oppositieleider, zat vorig jaar kort in het cachot. Na zijn vrijlating werd het hommeles. En 1/5 v/d stemmen bij de laatste verkiezing niet kosjer? Een feit. Maar het vermogen van Hichilema werd gelukkig niet aangetast (hij is een v/d rijkste mensen van Zambia, met runder-boerderijen en vleesverwerkingsfabrieken). Daaromheen? Suikerriet en raffinaderijen.

 

Tsipras belooft zijn bevolking, dat het in 2018 geen EU steun meer nodig zal hebben. Want de economische groei laat Hellas op eigen benen staan, zodat het zelf geld kan lenen. Echt? Kan vlg. mij alleen, als alle schulden kwijtgescholden worden. Maar dat horen we niet...Inconvenient truth.

 

Met de dag wordt de beerput v/d politie dieper. Heel sneu voor al die politiemensen, die hun best doen. Bouwman was te lief, zag alles door de vingers. Vooral ook de idiote rekeningen van de COR. Een zootje. AL jaren. Ondanks topflophotshotsalarissen voor Bobo’s aan de top daar. Ministerie deed ook mee aan ‘’niet zien/niet horen/niet praten’’ en vooral niks doen. Net zoals onzichtbare Akerboom. Tijd om de bezem erdoor te jagen. Bij de politie en het verantw. Ministerie. Zooitje is het daar. Ik wil wel. Hoef ik niet boven minister-norm betaald te worden. En wat lees ik vervolgens? Er komt een mini-task-force MAFFIA bij de NL politie! Wow. Dat zet zoden aan de dijk....terwijl helder is, dat de rol van Albanese- en Marokkaanse misdaadgroepen veel groter is. Heb je dus niks aan. Maar het klinkt natuurlijk wel stoer. En leidt af van de echte problemen.  

 

NK: de opgelegde sancties helpen geen snars. Erger nog; NK dreigt nu met kernbom. Japan zal weggevaagd worden. En wat is het toch een dom VN-schouwspel. Het land ontwijkt in grootse stijl sancties. Aldus een eigen VN rapport! Agenten in het buitenland regelen financiële transacties. Alleen al tussen feb – aug. Dit jaar voor ruim 270 miljoen $ in het huishoudlaatje van NK. 90% v/d export gaat naar China, maar ook India, Maleisië, Sri Lanka kopen lekker. Nog voor het afschieten v/d raket midden augustus over Japan en de nucleaire test in september was het rapport al klaar...Waar is TomPoes met een slimme list?

 

Hoe lang laat Duitsland zich nog piepelen? Erdy gaf een negatief reisadvies voor Duitsland af. Mutti is daar heel duidelijk in. Een interessant artikel, ook over hoe Europa politiek tegen Turkije zou moeten handelen: http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/im-f-a-s-interview-kritisiert-merkel-erdogan-scharf-15191472.html

 

Hoezo resolutie van het Europese Gerechtshof? Orban blijft weigeren, om vluchtelingen op te nemen. Hij nam het oordeel ter kennis, heet het. Maar dat betekent niet dat hij er ook wat mee moet doen. Oh nee? Nee, vindt hij. Nou, dan korten we toch de EU-geldstromen? Welnee, zeg. Zelfs het idee van ‘’wie niet wil opnemen, moet boete betalen’’ is een rad voor de ogen-draaikontargument.

 

Ondertussen giet Turkije olie op het vuur door te stellen, dat ze zich alleen gelaten voelt in de vluchtelingencrisis. Nog maar 850 miljoen zouden zijn overgemaakt, van de beloofde 6 miljard. De EU pareert; e.e.a. is niet vertraagd, maar loopt goed en efficiënt. Naast de 850 miljoen is ook al 2,9 miljard goedgekeurd, waarvan 1,7 miljard in 48 projecten wordt gestoken. Contractueel dan...

 

Je kunt natuurlijk de zaak zo verwateren, dat iedereen ermee leven kan. Is een vluchteling nu 60.000 of 250.000 waard, en is het idee van flexibele solidariteit binnen de EU, als het gaat om migranten, niet maar een lapmiddel, om de hete aardappel toch vooral niet in de mond te nemen, en alles tot geld te reduceren om het eigenlijke probleem te vermijden? Kan grensbewaking leveren, of actieve terug voering van migranten ondersteunen genoeg zijn, om vooral geen migranten te hoeven opnemen? Of werkt een strafsysteem van ‘’we korten gelden’’ beter als je toch niet/of minder dan het voorgeschreven quotum afneemt? Mensen worden nummers en geldbedragen. Ernstig. Lees hier de achtergrond: http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/fluechtlinge-wie-die-umverteilung-in-der-eu-aussehen-wird-15190851.html?printPagedArticle=true#pageIndex_0  en gelukkig....als fase 1 en 2 falen, komt er een fase 3, gaan ze het er weer over hebben. Daar in Brussel....of niet…

 

Rohyingia; de VN spreekt van etnische zuivering, Aung San Suu Ky komt niet naar de vergadering en de wereld raakt maar een beetje verontwaardigd over deze Nobel-vredesprijs-ontvangster. Over naar de orde v/d dag. Want sinds een paar jaar is het land open voor handel. Vandaar.

 

Ik krijg toch echt steeds meer een hekel aan rechters, OM, die ten voordele van boeven oordelen, en slachtoffers in de kou laten staan. Of boeven pamperen...Kanniewaarzijn? Echt wel... Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen het afwijzen van een ontnemingsvordering van 23 miljoen euro van een groep criminelen. De rechtbank in Den Bosch verklaarde het OM dinsdag niet-ontvankelijk. En als u het artikel snapt, dan is dat knap... https://www.nu.nl/binnenland/4919183/in-hoger-beroep-afwijzen-ontneming-23-miljoen-van-criminelen.html