columns

Moreel beroep & dikke beurs

Meldde ik de vorige keer nog, dat de EC wil, dat NL 21% Btw heft voor veerdiensten naar de Wadden, lees ik vrijdagmorgen in de krant, dat het MvF waarschijnlijk 6% gaat heffen. Is toch niet te geloven? Pech voor de Wadden, Brussel bedankt.

 

Macron’s Masterplan EU gaat nog veel verder dan die van gekke Juncky. Ga het dan helemaal goed doen: gelijk alle EU-parlementen afschaffen, 1 regering en alle geld naar een Superminister. Hasta pasta. Kunnen Mark en kompanen rustig achteroverleunen en hoeven ze zich niet druk te maken over meningsverschillen of een Minister van Landbouw. Of echt aan de slag gaan... Lees verder onder EUROPA.

 

Jared Kushner is, aldus de site “ The Hill’’, als vrouw in de kieslijst opgenomen. Voor 2009. Overigens niet de eerste keer dat deze mooie jongen opviel door onjuistheden en fouten bij officiële documenten/instanties. En de Washington Post meldt, dat hij bij de presidentsverkiezingen 2016 in 2 staten stond geregistreerd....Geeft verder niet, DD houdt de hand wel boven zijn hoofd.

 

Ik eis een hervorming van justitie: rechters ontslaan, want ze durven steeds minder boeven te veroordelen maar wel een vrouw, die niet in de vieze plaskrul van mannen wil plassen. Politie doet even achterlijk; omdat een kind van 2 jaar hoognodig ‘’moest’’ en in begeleiding van Opa dat maar buiten deed werd een boete uitgeschreven van 140,00. En natuurlijk....de hervorming van de politie ging te snel, vandaar de geldsmijterij. Echt, Stef?

 

Weltens stapt op, na dringend moreel beroep, vanwege zijn salaris van 267.000 Euro/jaar als adviseur v/d Nationale Politie. Pardon? Wat doet Akerboom dan? Al tussen 2004 – 2011 kwam hij in opspraak vanwege zijn hoge salaris als hoofd v/d politie van Amsterdam. Maar hij blijft nog tot 2021 3 dagen/maand adviseren. Voor 175/uur. .. Reken zelf maar uit. Voor wat ook weer?

 

Kansloze asielzoekers komen in NL toch in een asielprocedure/asielcentrum. En vervolgens trappen ze herrie, stelen etc. Avonturiers noemt de Officier van Justitie dit soort lui. Uit o.a. Georgie. En NL heeft er last van. Echt? Waarom neemt NL ze dan toch op in de asielprocedure? Rechtsomkeert!

 

Ryanair aan het cabinepersoneel: als je in de winter doorbetaald wilt worden, verhuis dan voor 6 weken naar landen zoals Duitsland of NL om daar te werken...Aldus The Independent. Moeten ze zelf hotel/logies betalen, en als ze niet vrijwillige meedoen, ach, dan worden ze niet doorbetaald. Chantage noem ik dat. Op de Ryanair website lees je ondertussen: dat het een bedrijf is als geen ander, met een carrière waar je u tegen zegt. Klopt, met slechte arbeidsvoorwaarden.

 

Woensdag het goede nieuws: Saoedische vrouwen mogen autorijden! Nog geen week daarvoor beweerde een Saoedische geestelijke, dat vrouwen niet moeten autorijden, omdat hun hersenen verschrompelen tot een kwart van die van een man als ze gaan winkelen....Hij kreeg een verbod om te preken. Een stapje modernisering.  

 

Na Sinterklaas-discussie het slavernijverleden. Je kunt de geschiedenis niet herschrijven. Gebeurd is gebeurd. En ook niet proberen te repareren,  door nu ineens ‘’correct’’ te willen doen. Nederland blijkt – in tegenstelling tot andere landen – maar ‘’verantwoordelijk’’ voor 5% v/d slavenhandel. 5%. De ultieme handel werd gedaan door de Bloody Blits. Pijnlijk verleden, waar bij stilgestaan mag worden. Dat is ok, en hoort bij een volwassen verwerking v/h verleden. Maar die tenenkrommend zelf veroordelende symboolpolitiek? Hou daar toch mee op.

 

Al maanden is het lauw loenen. De vertrekkende ‘’regeringsploeg’’ is bescheiden als het gaat om belastingen. Besluiten? Nieuw kabinet. Nu vooral reparatiewerk. Over dividendbelasting over winst en zo door coöperaties. Pinoccio wil dat. Hij wel. En regels moeten worden aangescherpt voor renteaftrek. Welja. En hetzelfde verlies mag niet 2x in mindering worden gebracht van winst voor belasting. Toe maar. Hapsnap, en te complex voor een uitgeholde belastingdienst klinkt het gelijk. Dus Pinoccio, hou je stil.

 

En dan wil de EC ook nog sociale zekerheid en arbeidsrechten versterken van werkenden zonder standaard arbeidsovereenkomst. Zoals die van Uber o.a. Tuurlijk. Kom maar op. Economische prioriteiten verbreden heet dat. Als antwoord op populistische partijen. Moet gelden voor deeltijdwerkers, oproepkrachten en degenen met nulurencontracten. In 2015 werkte een derde van de Europeanen in de 28 lidstaten zonder de zekerheid van een traditionele arbeidsovereenkomst, vooral jongeren.

Oh ja, lees ik ook nog, dat als er meer kinderen  moeten komen, er minder flexwerk moet komen. Omdat flexwerkers minder snel zwanger willen worden. Vanwege de centen. Gaat het nog?

 

Toen Hilary ‘’betrapt’’ werd op privégebruik van haar email, was de wereld voor DD en de Republikeinen te klein en schreeuwde DD om harde maatregelen. Nu niet alleen schoonzoon, maar ook dochterlief en nog 4 anderen hetzelfde deden/doen, is het ineens oorverdovend stil. Vroeger noemde je dat meten met 2 maten...

 

Nog zo'n absurd ''dingetje' (HET modewoord, anders ben je niet hip)': het opleidingsniveau zou een rol moeten spelen bij de vaststelling van de AOW-gerechtigde leeftijd, omdat laagopgeleiden gemiddeld minder profiteren van de opgebouwde oudedagsvoorziening. Enerzijds beginnen mensen met een lagere opleiding gemiddeld eerder met werken. Vaak zijn zij al op 16-jarige leeftijd aan het werk, terwijl dit bij hoogopgeleiden rond de 25 jaar ligt, aldus KPMG. Daarmee betalen zijn dus tot wel tien jaar langer meer aan de premie. Anderzijds ligt de levensverwachting van laagopgeleiden lager en daarmee de tijd dat zij van de voorziening gebruik mogen maken. Iedereen die in Nederland woont, bouwt in de vijftig jaar die voorafgaan aan de AOW-leeftijd jaarlijks 2 procent van het recht op AOW op. Dat hoogopgeleiden vaak meer verdienen en meer afdragen speelt volgens KPMG in deze kwestie minder een rol omdat de premie wordt gefinancierd volgens een omslagstelsel. Daardoor dragen de werkenden van nu de premie af. Te lezen in de Telegraaf. Huh? Ik studeerde in de avonduren om hogerop te komen...Voor een deel heb je zelf je eigen financiële toekomst in de hand. En kun je dus kiezen. Maar als je denkt, alles goed geregeld te hebben, verhoogt de regering doodleuk de AOW-leeftijd...Dit voorstel? Idioot.

 

 En overschotten te over, maar dan zijn die ineens ‘’op’’ of worden ze gebruikt voor ....In dezelfde krant lees je over het grootste bedrag in de pensioenpotten. Het komt nog onleuker; NL ‘’verspeelt’’ nu al miljarden aan hogere zorgkosten omdat het eigen risico niet omhoog mag aldus critici. En anders komt straks Brussel, die de pot onder de NL handen wegrukt. Ik dacht eerst ‘’het ligt aan mij’’ maar langzaam aan begin ik te geloven, dat ergens iets in NL helemaal niet meer pluis is.

 

Want naast het gedoe rondom de slavernij moet er nu ineens over de treinkaping door Molukkers 40 jaar geleden aan waarheidsvinding gedaan worden. Had men wel/niet bevel om te schieten? De enige conclusie die Lena relevant vindt: de kaping was crimineel. En bevrijding; helaas, ging niet zonder geweld. Maar ik zie het al voor me; de NL staat zal straks een collectieve ‘’boetedoening’’ voor de dood van 1 kaper-boef aan de Molukse gemeenschap  betalen. 

 

En dan gaat ook het Rijksmuseum alvast op zoek naar ‘’foute’’ ofwel mogelijk onterecht verkregen stukken. Voor het geval hierover claims komen. Waarheidsvinding. Zoek de fout. In 2015 werd al besloten om woorden als neger, spleetoog, kaffer en Hottentot uit tekstborden te verwijderen. Voor 2020 staat een tentoonstelling over slavernij gepland, en in 2021 een over de kolonisatie van Indonesië. Gosselink in NRC Handelsblad: 'We zitten in een emancipatieproces. Men roept op tot het veranderen van namen en het omdopen of weghalen van standbeelden. Er is een herschikking van de geschiedenis aan de gang. Dat is moeilijk en pijnlijk. De stem die nooit gehoord is, eist nu ruimte op en die ruimte komt er.’’