columns

Pim-pam-pet-pretkabinet; legaal = moreel? Opec

Het blijft onduidelijk; waarom dividendbelasting schrappen voor bedrijven = - 1,4 miljard minder belastingopbrengst. Multinationals zouden druk hebben uitgeoefend. Niet koosjer, als bedrijven de dienst gaan uitmaken, maar het past wel bij het VVD-stokpaardje ‘’bedrijven eerst’’.  VNO-NCW en Shell zouden met Mark over afschaffing v/d belasting hebben gesproken. En anderen? Noemt ie niet. Tja...En zuur: ouderen moeten thuis blijven wonen maar krijgen minder zorg, want ‘’te duur’’. Vertel dan ook het verhaal erbij van topbestuurders van o.a. zorgverzekeraars en instellingen; hun zeer riante salarissen, kantoren en zo; afkoopregelingen voor topfloppers en ego-neutelen in plaats van gezamenlijk/Europees geneesmiddelen inkopen. en ook: het niet willen afschaffen van vergoeding voor comazuip-klinieken en veel te veel mogelijkheden via het basispakket te vergoeden, terwijl ze daar niet in horen etc. De afschaffing v/d belasting is top voor bedrijven die toch al gesubsidieerd worden met lagere energieprijzen en aparte belastingregelingen. Genereert ook geen extra werk. Vertrek naar London? Belachelijke onzin. Ondertussen is na veel gedoe het kleuterklasje bezig met debatteren en hoofdelijke stemmingen. Inclusief arrogantie en wedstrijdjes verplassen. Tjonge jonge.

 

Toekomstbestendig en zo... Erg leuk, maar wanneer gaat de regering zich richten op het heden? Wat is nu nodig? Nou, deze column wist dit aardig te verwoorden: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/03/bent-u-bestand-tegen-de-toekomst-13813418-a1579752 En oeps, Jesse rijdt in een dikke BMW....? Had ik nog zo gedacht, dat ie een E-Bike reed, ik naïeveling...

 

En dan blijkt Prins Bernhard jr. een honderdtal woningen in Amsterdam te bezitten. Het Koningshuis – en nou niet bepaald een v/d armsten - is ceremonieel en symbolisch. En wordt met belastinggeld zeer royaal hiervoor beloond. Prinsje B jr. verdient ondertussen dik aan de huizenhandel in een toch al overspannen markt, waar mini-woningen voor veel geld worden verkocht. Steeds meer speculanten kopen op om winst te maken, zo worden huizen voor de gewone burger onbetaalbaar. Volkomen legaal, hoor, maar het zou B jr. sieren, ietwat prudenter te handelen. Maar wat roep ik, als andere Koningshuizen evenzo optreden? Symboolfunctie? Laat me niet lachen. Afschaffen die vergoedingen.

 

Is wel leuk, al die ‘iedereen (niet dus) gaat vooruit’’ praatjes met sigaren uit eigen doos en zo, maar feit is, dat a) in de huidige periode de kosten omhoog gaan, en b) na afloop van deze regeringsperiode alles veel duurder wordt. Da’s nog eens mensen bedonderen. Pim-pam-pet-pretkabinet noem ik dat; ... De lasten voor burgers en bedrijven gaan in de zojuist begonnen kabinetsperiode niet omlaag maar per saldo nog steeds met €3,4 mrd omhoog... https://fd.nl/economie-politiek/1225758/geen-lastenverlichting-onder-rutte-iii

 

Kom ik nou nooit eens tegen....een boodschappentas in de achterbak. Met 420.000,00. Nog niet een briefje van 5,00...Het is niet eerlijk.

 

Ach, na Lux-Leaks, Panama Papers nu Paradise Papers...Gespeelde verontwaardiging voor iets, wat nog steeds legaal blijkt. Met zegen van de politiek. Nieuwe onthullingen gaan over ruim 120 staats- en regeringsleiders, politici uit 47 landen, prominente internationale bedrijven met brievenbusconstructies, trusts en offshore-transacties. Moreel verwerpelijk, maar volstrekt legitiem. Hoe rijker, of machtiger, hoe groter het ‘’spel’’ om belasting te ontwijken; alleen de gewone burger is de domme betaler. En NL belooft nu een onderzoek naar ruim 4000 belasting’’rulings’’; deals dus. Ik weet de uitkomst al ‘’alles binnen de regels’’, want het mag toch zo!? En NL gooide het op een akkoordje met de EC, om belastingontwijk-gaatjes te dichten...Maar pas vanaf 2020...Yippie, nog paar jaar cashen!~Door al die lieden/bedrijven dan. De schatkist heeft pech.

 

Ondertussen valt te lezen, dat Internationale mijnbouwbedrijven niet meer belasting moeten ontwijken in ontwikkelingslanden. BuZa gaat met ze in gesprek, want er is een kans, dat deze bedrijven misbruik maken van belastingdeals die NL met deze landen sloot. Een kans. Ja, echt. Een grondstoffenambassadeur – Koch – moet paaien en het vingertje heffen...Huh? En eigenlijk... zouden bedrijven best belasting mogen ontwijken, als ze in ruil daarvoor meer werkgelegenheid en betere arbeidsvoorwaarden, en dus voordeel voor het land van vestiging met haar burgers, scheppen. Bedrijven  kunnen dat nl. efficiënter dan overheden...Is maar een idee van een aantal mensen. Moreel vingertje? Van NL? Hoe verzin je't.

 

Och guttegut, topflop Pinoccio’s Belastingdienst heeft weer een foutje gemaakt(‘’we weten niet hoe’’), en 169 mio $ belastinggeld is gemist bij 676 mio $ winst van Proctor & Gamble. Wordt het gecorrigeerd? Gewoon ogen sluiten, afstempelen. Oh ja, en moreel verwerpelijke (maar wel legale) belastingontwijkpraktijken moeten internationaal aangepakt worden? LOL. Ieder  kijkt naar de ander en dat was het dan. Waarom ook.  

 

Hoe kan dat nou? Ex-DSB boef Dirk heeft alweer een ‘’tijdelijk’’ betalingsprobleem, zoals hij zelf stelt...NBC is gedagvaard door Convins. Tja, wie zaken doet met hem moet zelf maar op de blaren zitten. Gelukkig blijken de schuldeisers van DSB hun vordering terug te krijgen – excl. rente – en alleen de De Nederlandse Bank ziet een miljard nog ongedekt. Ondertussen heeft Dirkje weer een nieuw handeltje ontdekt: blockchain/cryptohandel. Aldus het FD. Nieuwe, obscure trucjes?

 

De Franse regering heeft een omstreden extra belasting voor bedrijven besloten. Een eenmalige betaling door bedrijven, die meer dan 1 miljard omzet maken. Levert 5 miljard op. Dat is hard nodig om de schuldenlast niet nog meer op te hogen en weer te komen op het EU-limiet van 3%. Weliswaar is de dividendbelasting van 2012 inmiddels weer door het Hoger Gerechtshof teruggedraaid, waardoor 10 miljard terugbetaald moet worden...Dus komt de eenmalige verhoging van de ondernemingsbelasting van 33,3 naar 38,3% bij 1 miljard, resp. 43,3% bij meer dan 3 miljard goed uit.

 

Opec. De ooit zo machtige organisatie is de macht/controle over de olieprijs kwijt. Geven ze toe in hun ‘’Oil Outlook 2040’’. De onderschatte ‘’speler’’ VS is nu de machtigste opponent van de Opec. Door fracking. In plaats van stagnerende productie boomt het. Ook omdat de VS hun productiekosten konden verlagen naar 35,00 – 50,00 $ per vat i.p.v. eerst 100,00 $. De VS zou zo maar weer nr. 1 op de wereld kunnen worden. En dus heeft de Opec een probleem: willen ze niet weer een daling van de olieprijs riskeren, moeten ze in november het eens worden of de besloten minderproductie tot het 1e kwartaal 2018 verlengd moeten worden. Aldus het FAZ.

 

Het Duitse Constitutionele Hof heeft zich uitgesproken voor een 3e ‘’geslacht’’ in het geboorteregister. Voor Interseksuelen, zodat ze hun geslachtelijke identiteit kunnen registeren. Met succes klaagde een interseksueel-initiatief ‘’3e optie’’. In Duitsland gaat het om ca. 80.000 interseksuelen, waarbij bepaalde kenmerken zoals chromosomen, hormonen of uiterlijke geslachtskenmerken niet eenduidig toegewezen kunnen worden aan 1 geslacht.

 

Inzake Kunstmatige Intelligentie – KI – (niet te verwarren met kunstmatige inseminatie...) is het Zwitserse ABB wereldwijd nr. 2 bij de productie van industrie-robots. Die m.b.v. KI toenemend autonoom moeten gaan werken als het aan hen ligt. En ook farma Roche wil middels KI artsen helpen om de toenemende hoeveelheid aan data te stroomlijnen. https://www.nzz.ch/wirtschaft/mit-kuenstlicher-intelligenz-neue-wachstumsfelder-erschliessen-ld.1325432  maar misschien duurt het nog 20-30 jaar...

 

Onbegrijpelijk. Een aspirant-lid van studentencorps Vindicat wordt hard aangepakt en houdt hersenletsel over. De OvJustitie eist 90 dagen voorwaardelijk, en 1 dag symbolisch onvoorwaardelijk. Want het vindt dat er niet sprake is van opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De dader acht zich niet verantwoordelijk. Immers, de andere commissieleden zouden hem hebben afgeremd, als hij te ver was gegaan...En ook negeert hij het hersenletsel; immers, een schedelbasisfractuur is niet vastgesteld. En geweld tegen aspirant-leden? Is al jaren ‘’normaal’’. Echt niet.

 

Aha, zo zit dat: Vlg. de media is het uitsterven van dino’s schuld aan het feit, dat we overdag wakker zijn en ’s nachts slapen. Want daarvoor waren zoogdieren namelijk nachtdieren. https://www.nu.nl/dieren/4995314/zoogdieren-geen-nachtdieren-meer-uitsterven-dinosauriers-.html

 

Geef mij maar de ontdekking van een sprinkhaan in een schilderij van Van Gogh. Of de ontdekking van een bijna geheel intacte zonnewijzer van 2000 jaar oud in Italië of de bedreigde velduil, die is gespot. Veel leuker nieuws.