columns

SInterklaas & Doornroosje; rechtsgevoel foetsie

Think first, then act. Daar heeft DD nog nooit van gehoord. 1 dag na het ‘’kom maar op met die olifantenkoppen’’ trekt hij hij de toestemming al weer in vanwege massieve protesten. Hij gaat nu alle natuurbeschermingsfactoren in detail bestuderen...In Zwitserland mogen hobbyjagers olifantentrofeeen invoeren: 80 tussen 2010 – 2016. In 2015 werd een importverbod voorbereid, maar helaas, het sneuvelde juni dit jaar. De regering pleit voor internationale/multilaterale regels, om bedreigde diersoorten te beschermen en ziet acties van een enkel land als weinig zinvol. Ja, zo kan je ook je verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie afschuiven.

 

Een ramp. 800.000 liter olie is uit de Keystone pipeline, die van Canada naar Texas loopt, gelekt. Ondanks groot protest ging dit onzalige project toch van start. En nu? Veel te laat wordt men geinformeerd. De gevolgen? Worden nog stilgehouden. Maar de VS is inmiddels wel weer nr. 1 in olie. Geweldig: grondwater naar de kl...., natuur verziekt, who cares.

 

7 november lanceerde Marokko haar eerste hoog-resolutie observatie satelliet in de ruimte, wat voor zorg in Spanje en Algerije leidde. Normaal gesprken is het kopen van een satelliet een teken van macht door een land, iets waar je over opgeeft. Niet zo in Marokko, waar men e.e.a. verzweeg tot aan het moment van lancering in Frans Guyana. Het land is het 1e in Afrika wat zo’n sterke surveillance satelliet heeft. Alleen voor civiele doeleinden. Uiteraard. En dat dit snufje techniek daarnaast ook nog in staat is, om militaire installaties te identificeren in vijandelijke landen….? Tja, kleinigheidje. Een 2e satelliet wordt in 2018 operationeel; samen kunnen die 2 dan in de 5 jaar levensduur ruim 500 foto’s per dag maken. Overal. Beoordeeld worden ze in Rabat. Gevolg van een deal achter gesloten deuren in 2013 tussen Frankrijk en Marokko, officieel wordt hier niets over gecommuniceerd. Maar het levert Marokko onafhankelijkheid en spionage-info op....France24.

 

Chinese Big Brother variant: de Chinese regering zet met haar sociale-kredietpuntensysteem haar plan door, om haar 1,4 miljard inwoners te dwingen tot een voorgeschreven sociaal gedrag, inclusief straffen. Het gaat ver over de tot nu toe bekende omvang van ‘’controle’’. Het prestigeproject, in het nieuw gebouwde Xiongan, vlakbij Bejing, staat onder directe controle van de Centrale Regering. Burgers met minpunten kunnen worden gestraft; zoals diegene, die alleen in een grote woning leeft, wanneer families in kleine woningen leven, Meer lezen? http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/nationales-punktesystem-china-plant-die-totale-ueberwachung-15303648.html

 

Erdy wordt steeds gekker. Nu heeft hij het op de Nationale Bank voorzien en trekt hun onafhankelijkheid in twijfel. Habertürk citeerde Erdy’s woorden ‘’wij zijn vastberaden om de rentelobby en de rente zelf onder de loep te nemen’’. Er zou een bijeenkomst gehouden worden, waar banken en regering samen praten. Erdy ziet zich als vijand van rente en viel de Bank herhaaldelijk scherp aan. Hij vindt dat de huidige rente van 8% veel te hoog is. Investeringen zouden hierdoor niet plaatsvinden, waarschuwde hij in Ankara met zijn AK partij...Eng.

 

Waarom zou je ook? Veels te lastig. Toeslagen van uitgereisde jihadisten stopzetten. Kan sinds oktober 2017, maar gebeurt gewoon niet. Omtzigt vindt dat onwenselijk. Over tot de orde v/d dag. Noch heeft het OM straf geeist tegen 2 agenten, die verantwoordelijk worden geacht voor de mishandelingen bij de aanhouding van Mitch met dood als gevolg. Immers...in soortgelijke zaken kan worden volstaan met schuldigverklaring z/straf heet het. En moesten de agenten immers 2,5 jaar leven met de gedachte, dat ze strafrechtelijk verantwoordelijk waren voor zijn dood. Dat ze fout handelden, is bewezen. Maar ze hebben genoeg geleden.

 

Las ik eerst, dat de pensioenleeftijd wat trager verhoogt zou worden, nu...oh wat worden we daar vrolijk van...dat de toegenomen levensverwachting noopt tot verhoging van de AOW leeftijd tot minstens 69 jaar in 2040. Aldus Heeringa in een Tilburg University promotieonderzoek. Want als de leeftijd niet opgehoogd wordt, moeten AOW premies omhoog of het pensioen versobert. Ja, ja, ja...Dank, Willem!

 

Die Welt schrijft over een uitspraak in Frankfurt, waarbij van Kuwait Airlines niet gevraagd kan worden om een Israëlische passagier te vervoeren...Duitse wetgeving verbiedt toch discriminatie van o.a. religie, geslacht, handicap en leeftijd, maar niet op basis van nationaliteit? Heel erge fout v/d rechter of fout in de rechtsgeleerdheid? De discussie is geopend. Maar de door Kuwait vermeende discriminatie zou niet tegen de Knesset of de grondwet van Israel zijn, maar tegen ‘’de Joden’’. Ofwel de Joodse staat. De echte reden is dus antisemitisme. That’s it.

 

Eerst flikkeren ze de referendumwet opzij, en krijgen in ruil daarvoor de gekozen burgemeester; wat niet leidt tot meer democratische inspraak van burgers, maar dat terzijde. En nu willen de leden van D66 ineens op het partijcongres geeist te hebben, dat er een nieuwe (correctieve-) referendumwet moet komen?

 

De BB’s blijven maar in hun maag zitten met besluiten over die dekselse Brexit, maar ze kunnen wel razendsnel concrete besluiten nemen over zelfrijdende auto’s? Prioriteiten...? Andere landen willen diesel verbieden. Of vervangen door electro-auto’s. Maar...waarom niet verder gaan? De Jeugdorganisatie van de Groenen in Duitsland pleit voor 85% minder auto’s over 30 jaar. Klimaatdoelstellingen kunnen alleen gerealiseerd worden als het aantal auto’s structureel minder wordt; het verkeer is met haar 32% aan CO2 emissie de ‘’grootste vervuiler’’. De auto is een object uit de 20e eeuw. Openbaar vervoer, fietspaden en zo moeten alternatief bieden, rekening houdend met grote veranderingen in mobiliteit en digitalisering van arbeidsplaatsen, inclusief kortere werktijden. Waarom niet? Oeps, boys toys.

 

Mugabe is na 37 jaar afgetreden. Voorkwam zo impeachment. Mnangagwa – ik noem hem Mango – gaat hem opvolgen. Decennialang loyaal en trouw aan zijn voorganger, valt niet veel goeds van deze ‘’krokodil’’ te verwachten. Nog erger, brutaler, grover. En een v/d rijkste mannen van Zimbabwe. Mugabe wist zich overigens ook riant te verrijken met zijn greep in de diamantmijnen...Maar de hoofdreden waarom Mugabe maar niet wilde wijken, blijkt de slachting van 1983, met meer dan 20.000 doden. Zou hij aftreden, is hij niet meer immuun en kan ie internationaal vervolgd worden. En Mango was Chef v/d geheime dienst CIO. Maar niks van al dat geroep om gerechtigheid of vervolging van bruut geweld, schending van mensenrechten. Vlg. de CNN is een deal onderhandeld, die Mubage en zijn vrouw volledige immuniteit garandeert – daar gaat het rechtsgevoel – en hij mag al zijn rijkdommen en bezit houden. Tuurlijk. Het rijke land van ooit werd binnen 40 jaar naar het bankroet geregeerd, 25% v/d bevolking lijdt honger en 70% v/d bevolking leeft onder de armoedegrens. Terwijl het een v/d vruchtbaarste landen is in Afrika was; met de Viktoria-watervallen. En nu? Een armetierig land. Maar ineens is alles goed geweest? https://www.nu.nl/buitenland/5019989/robert-mugabe-wordt-vrijgesteld-van-vervolging-en-blijft-in-zimbabwe.html

 

Een groot deel van de belastingdeals die Nederland maakt met internationaal opererende bedrijven wordt niet uitgewisseld met andere EU-landen ondanks verplichtende afspraken. Maar die van burgers – ook verplicht – worden wel gedeeld. Discriminatie.

 

En dan de wet Hillen. Boete voor mensen die hun hypotheek aflosten. Niet eerlijk. Ook al gaat de boete uitgesmeerd worden over 30 jaar. De nieuwe staatssecretaris Snel vond de belastingkorting maar een ‘’rare bonus’’. Echt? Gestimuleerd werd steeds aflossen. Dat doe je netjes, en krijg je een boete. Da’s pas raar.

 

En dan over die Handelshuizen, die gebruik maken van wiskundige modellen of algoritmes; handelend voor eigen rekening op financiele markten. Geld verdienen met marketmaking heet dat. DNB zorgde voor onrust toen ze liet weten dat 13 handelshuizen de pineut worden. Er komt nl. een eind aan de eigen interpretatie van Europese kapitaaleisen. Deze huizen moeten zich schikken naar Europese buffereisen. En er komt een einde aan het bonusplafond, die deze handelaren genoten Potverdrie. Heel vervelend. Maar duurt nog 2 jaar ... https://fd.nl/beurs/1227944/nieuwe-regels-voor-handelshuizen-zorgen-vooral-voor-veel-mist

 

4 miljoen meer dan begroot moet de renovatie van Trixjes paleis kosten. Te betalen door belastinggeld. Maar als in een Kamerdiscussie gevraagd wordt om pakweg 1 – 1,7 miljoen voor bevordering van sport door minder validen, wordt geantwoord ‘’er is geen ruimte in het budget’’. Wel vooraf niet genoemde 1.4 miljard belasting schrappen voor internationale bedrijven? Krom. Willempie en Maxima; richt een fonds op voor sportbevordering voor minder validen, van pakweg 5 miljoen...stort een 15 miljoen in wijkverpleging en betaal die renovatie zelf. Da’s pas Koninklijk!

 

Oh ja, NL moet een opener (en soepeler) houding aannemen jegens de farma. Dan komen ze misschien – in navolging van de EMA – ook naar NL...Wil je echt met de duivel op 1 hoofdkussen? Ondertussen maakt een apotheker in de Transvaal-buurt het medicijn tegen taaislijmziekte. Voor een fractie van de prijs. Het kan dus wel. Als je wilt. Goedkopere medicijnen.

 

Grote woorden van Maxime in NRC: zonder ons was Mladic nooit uitgeleverd. En nu niet veroordeeld tot levenslang. Want boeven moeten niet ongestraft blijven. Oh nee? De VN is oorverdovend stil over Mugabe, sterker nog, op donderdag wordt via Reuters bevestigd, dat hij totale immuniteit krijgt.Rusland, Iran en Turkije willen dat ook dictator/moordenaar Assad moet kunnen aanblijven als er een akkoord komt. Weer een deuk in rechtsgevoel. Schaf dan al die VN, Tribunalen en rechtbanken gelijk af. Als alle lieverdjes toch al ‘’genoeg gestraft zijn’’ of voor zichzelf een coulante deal onderhandelen omdat ze machtig zijn. Ik geloof niet meer in rechters en rechtspraak.

 

Alsof er nog niet genoeg gedoe is over van alles. Zoals Sinterklaas en Zwarte Piet. Nu klaagt een moeder over Doornroosje...In Engeland. Ze vindt, dat het sprookje een toonvoorbeeld van seksueel misbruik zou zijn. Moet niet veel gekker worden. Overigens zijn sprookjes boeiend voor voor (amateur-) psychologen en andere –ogen....Maar daar gaat het hier niet om. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1327267/moeder-wil-verbod-op-doornroosje