columns

Afrikanen kom vooral niet en verdonutten

Een enigszins megalomaan trekje kan hem niet ontkend worden; John de Mol wil het aanleggen met Google en Facebook. En steun van de regering hierbij zou welkom zijn. En de miljardair vindt ook, dat de afschaffing van de dividendbelasting beter ingeruild had kunnen worden voor een ruimer mediabeleid. Pardon?

 

Macron legt het aan met 15.000 boze burgemeesters. Die voelen er niks voor dat bezuinigd wordt in hun 35.000 gemeentes. Macron wil aanname nieuw personeel in een gesubsidieerde baan lastiger maken. De inkomsten per gemeente worden lager vanwege de af te schaffen onroerende zaakbelasting; over 3 jaar is deze heffing voor 80% v/d huishoudens, 20 miljoen, foetsie.  Ondanks dat de regering belooft, hen tot op de euro te compenseren (huh?)...Afspraken moeten er komen met de 319 (!) grootste regio’s, provincies en gemeentes over verlaging van uitgaven. Die zijn de laatste 10 jaar alsmaar blijven stijgen...De bezuinigingen moeten de komende 5 jaar 13 miljard opleveren. (nu kosten gemeentes 9 miljard/jaar). Ondertussen belooft ie een miljard aan Afrika. Dat gaat botsen.

 

Ze weten het. Al maanden. Ze kijken ernaar. Houden het in de gaten. Maar actie volgt alleen, als het fout gaat. Een Syrische IS-strijder verblijft sinds maanden met valse papieren in NL. Een ‘’zwaar geval’’ aldus de veiligheidsdiensten. Waarom kan Justitie hem niet uitzetten als ongewenst persoon die notabene een terrorist is en met valse papieren reist?

 

Wie de Nederlandse taal niet beheerst, moet vanaf 1 januari een officiële tolk meenemen bij het rijexamen. Familielid of bekende mag niet meer, aldus het CBR. Wat een onzin! Leer eerst NL en doe dan je rijexamen. Of moeten straks ook alle verkeersborden nog in alle talen? En liefst alle agenten meertalig boetes uitschrijven en zo?

 

Zielig, het bezoek van de Paus aan Myanmar. Geen onvertogen woord over de Rohyingyas. Nee, liever hield ie een mis voor de eveneens minderheid van katholieken. Ondertussen heeft Oxford  de eretitel ‘’The Freedom of the City of Oxford’’ afgepakt vanwege haar slappe houding in deze crisis.  Paus Franciscus roept landen op Bangladesh onmiddellijk te ondersteunen met materieel om de opvang van Rohingya-vluchtelingen ter plaatse draaglijker te maken. Nog zieliger. Wat doet het Vaticaan? Niks. En waarom hield hij zijn mond? Zwak, debiel en hypocriet. Bangladesh hoopt dat het bezoek van de paus, dat tot zaterdag duurt, de druk op de internationale gemeenschap zal opvoeren om een oplossing te vinden voor het conflict.  

 

In Tegenlicht de Engelse econome Raworth inzake de kritiek op het kapitalisme. Zij bestrijdt de gedachte van de meerderheid van economen en politici, dat de economie altijd moet groeien. Dat zorgt voor ongelijkheid en bedreigt de planeet, stelt ze. Zij stelt een nieuw economisch model voor: de donut. In het gat middenin zitten basisvoorzieningen zoals onderwijs, banen, gelijkwaardigheid. Daaromheen grenzen aan groei zoals afvalprobleem, ozongaten, biodiversiteit. Het baksel zelf is de economische ontwikkeling; die kan groeien of krimpen, maar zonder de rechten binnenin te verdrukken of aan de buitenkant het milieuplafond te bereiken. Een nieuw ecologisch ecosysteem. Maar de uitvoering van dit idee? Dat vraagt nogal wat. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/27/het-verdonutten-van-de-economie-14250538-a1582726

 

En terwijl de EU liever aan het navelstaren, egotrippen en vergroten van haar macht bezig is, investeert China volop in de EU, kijk maar naar het plaatje: http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaft-in-zahlen/so-viel-investiert-china-in-der-eu-15314368.html en kijk dan ook naar deze reportage over de ‘’nieuwe Chinese Zijderoute’’ naar het hart van Europa: https://www.welt.de/politik/ausland/article171005266/Ueber-die-Neue-Seidenstrasse-ins-Herz-Europas.html

 

Verlangen naar Jurassic-Park? Amerikaanse en Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd kippenembryo's de 'oerveren' van een dinosaurus te geven, door bij de vogels enkele oude, in onbruik geraakte genetische programma's in te schakelen. De experimenten, overigens afgebroken voordat de kippen levend uit het ei konden komen, laten zien dat de eigenschap 'dinosaurusveren' bij vogels nog vlak onder de oppervlakte zit. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/-jurassic-park-experiment-wekt-dinosaurusveren-tot-leven-bij-kippenembryo~a4541924/

 

Hij blijft het proberen....  Nationale Bedrijvencheck (NBC), het zorgbedrijf van Dirk Scheringa, probeert Arbo keuringen ten onrechte te laten declareren als huisartsenzorg onder de basisverzekering. Dat blijkt uit antwoorden van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op vragen van De Telegraaf. Eens een boef...

 

Directe beleggingen in vastgoed door beleggingsinstelling worden niet meer toegestaan, aldus het regeerakkoord. Een v/d reden hiervoor zou de afschaffing v/d dividendbelasting zijn (?). En deze beleggingsbeperking zou het toch al krakkemikkelige heffingsrecht over vastgoed van buitenlandse beleggers versterken...Ach guttegut, en het afstoten van vastgoed vanwege deze verbodsbepaling gaat gepaard met overdrachtsbelasting...tenzij daarvoor als overgangsmaatregel een tijdelijke vrijstelling wordt gegeven vinden de a.s. gedupeerden...Negatief Sinterklaaskado dus. https://fd.nl/opinie/1228834/regeerakkoord-beperkt-fiscale-begunstiging-vastgoedbeleggingen

 

Dan heeft Trixje het toch beter voor elkaar: nog voordat Sinterklaas met zijn Pieten uitdeelt. Krijgt Willempie een landgoed dat sinds 1845 in bezit is van de koninklijke familie. Ruim 400 hectare groot, zo’n 800 voetbalvelden. Er staan 21 adressen op geregistreerd. De waarde van de grond zou ten minste 25 miljoen euro zijn, maar daar komt de waarde van de huizen en andere gebouwen nog bovenop. Hoeft ie geen belasting over te betalen. Da’s nog eens flink vooraf uitpakken.

 

Unilever besluit ineens, het besluit omtrent de hoofdvestiging uit te stellen vanwege politieke commotie in NL en het VK. En Dijssie blijft mogelijk nog langer in Brussel vanwege ‘’gedoe’’ rondom coalitie in Duitsland of gesteggel rond een Superminister? Kom op zeg.

 

Het sprookjeshuwelijk van de Britse Royals mei 2018 wordt betaalt door de Koninklijke familie, melden kranten. Waarop krantenkoppen cynisch vragen hoe het zit met financiering van het zo belabberde NHS (gezondheidssysteem), en een plaatje geeft aan dat ruim een ½ miljoen Britse kinderen hongerig naar school gaat omdat er geen geld is voor ontbijt...Ik zou me kunnen voorstellen, dat Harry en Meghan vragen om cadeau’s in natura en dat geld vervolgens  doneren aan NHS en scholen. Is maar een ideetje.

 

Bestuurders van scootmobielen maken volgens 50Plus relatief vaak brokken. De partij pleit dan ook voor een verplichte cursus. Het is een feit, scootmobiels groeien hard: in 2013 reden er al zo'n 250.000 rond. Schatting is dat dat er in 2030 misschien wel 600.000 kunnen zijn. In 2016 vielen er 38 verkeersdoden in gemotoriseerde invalidenvoertuigen... Tuut tuut, opzij, opzij.

 

Iedereen die werkt of woont op een locatie waar kinderen worden opgevangen, ook als dat tijdelijk is, moet zich vanaf 1 maart 2018 inschrijven in het personenregister. Zonder die inschrijving is toegang tot kinderopvanglocaties niet langer mogelijk. Dat geldt ook voor stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers of de buurvrouw die 1x/week op de koffie komt. Je kunt ook overdrijven.

 

Ineens koppen de media, dat het toch een probleem gaat worden; veeeeels te weinig agenten de komende jaren; door pensioengolf m.n. Regeren – vooruitzien? Hebben die topflopbestuurders dat niet zien aankomen? Al jaren wordt bezuinigd, is het IT systeem nog steeds een flop; en vooral het ziekteverzuim is veel te hoog. Wanneer wordt hier werk van gemaakt? Of blijven het mooie praatjes – ook van de VVD die dit ressort al sinds 2010 onder zich heeft en dus medeverantwoordelijk aan de situatie is?

 

Laat ik afsluiten met luchtiger (nou ja) zaken: …Melania heeft het WH omgetoverd in een Kerstsprookje, met 5,5 km aan lampjes en zo; pracht en praal alom! Ondertussen vergist zich DD weer eens met Pocahontas; willen de Britten liever over de Royal Wedding praten dan over Brexit en ondergaat Arie Boomsma wederom een haartransplantatie uit ijdelheid. En zijn eerste bewijzen van de invasie van Engeland door Julius Caesar in Engeland ontdekt. Echt.

 

Last but not least...waarom komt Sinterklaas nooit in een moskee? Omdat er teveel schoenen staan.... Enne...binnenkort wordt ook Kerstmis verboden; want de Kerstman is dik, en dat is discriminatie voor dikke mensen....

Vrolijke Sinterklaas/pietendag met leuke surprises, veel lachen en gezelligheid!