columns

Pandora's doos, Big Brother en Pizza!

Triomfantelijker had Bibi niet kunnen kijken, en hij wreef genietend zout in de wonden, en goot olie op het smeulende vuur; de enig historische beslissing was genomen door de VS: Jerusalem is de ongedeelde hoofdstad van Joods Israel.  Alle hoop op een 2-staten oplossing tussen Israël en Palestina werd met geweld de grond in geboord. En het uit een invloedrijke Joodse familie afkomstige schoonzoontje Jared kan zijn ‘’vredesmissie’’ wel vergeten: de VS heeft haar rol als bemiddelaar in het Midden Oosten voorgoed verpest en verraden. Israël annexeerde in 1967 het Arabische Oost-Jerusalem en claimt de hele stad als ongedeelde hoofdstad. Nooit erkend overigens door de wereld. Palestijnen zien Oost-Jerusalem als toekomstige hoofdstad van hun Staat. Die er nooit komt zo.  En tegen alle adviezen, bezwaren en waarschuwingen in, dendert DD als een mammoet door de porseleinwinkel en wil iets voor Bibi en Israël afdwingen, wat zo niet kan en mag. Maar dan heeft ie tenminste wel weer een verkiezingsbelofte ingelost en voor de Evangelisten en Joodse Republikeinen gescoord...Dialoog, vredesonderhandelingen, een voor beide partijen acceptabele oplossing proberen uit te werken? Zolang Bibi aan de macht is, nooit. De projectie ’s avonds op de Klaagmuur  (Israëlische en Amerikaanse vlag) terwijl tegelijkertijd een ‘’power failure’’ zorgde voor een pikzwarte Al Aksa moskee liet duidelijk het Israëlische triomf en machtsvertoon zien. Tegen welke prijs? De Palestijnen/moslims hebben verloren. En niemand wil verliezer zijn, DD! Hamas heeft een Intifada uitgeroepen. Onschuldigen zullen boeten voor egomania, domheid, arrogantie en onverantwoordelijk handelen. De doos van Pandora is geopend...

 

Pinoccio’s neus wordt nog langer...NL gaat nog meer betalen voor energie. Vanwege belastingen; in 2021 wel plus 175,00...Terwijl Pinoccio een week daarvoor van zijn Ministerie had gehoord, dat het 161 Euri zou worden of lager...Maar nu zijn de hogere transportkosten de schuldige. Vanwege gemeentebelasting op energiekabels. Zelden zo’n onzin gelezen. NL wordt nog creatiever dan Spanje.  En dan moest het ministerie ook nog toegeven, dat belastingvrij schenken ruim 1 miljard meer kostte. Hadden ze ook niet bedacht. Top, dat MvF en de Belastingdienst.

 

En Maduro? Die is ook vindingrijk. Geen geld? Dan verzin je toch een crypto-Petro? ‘’Veilig’’ vanwege de olie, mineralen en diamanten van Venezuela. Echt? Hij wil met de Petro de financiële oorlog bestrijden, die de VS met haar geallieerden tegen het land heeft gestart. Zo wordt internationale financiering mogelijk voor economische en sociale ontwikkeling, roept die boef ook nog. Wie’t geloofd is zelf schuld.

 

Langer doorwerken is de beste oplossing voor dreigende tekorten in pensioenstelsels van ontwikkelde landen. Vindt de OESO betreffende de stand van oudedagvoorzieningen (staats-/bedrijfspensioenen). Enne...huidige toezeggingen zouden voor veel landen onbetaalbaar zijn. Dus zal ouderdomsarmoede stijgen en overheidsfinanciën in het gedrang komen. En of landen maar eens willen opschieten met hervormingen, nu het economisch beter gaat. https://fd.nl/economie-politiek/1230784/oeso-pensioenleeftijd-ontwikkelde-landen-verder-omhoog

 

Het idee: bedrijven moeten maar op 1 plek BTW voor alle EU-landen afdragen. Aldus de EU. Moet je echter niet een instabiele belastingdienst zoals in Griekenland hebben, die nog niet eens in staat is om eigen belastingen in te vorderen...Een markt, een belasting, een Ministerie van Financiën? En daarbij gaat het dan om onderling vertrouwen...Het huidige Btw-systeem is nu al sterk onder verdenking van ‘’gemiste belastingopbrengsten’’, carrousel-dealtjes en het heen-en-weer schuiven van b.v. emissierechten, zodat niemand meer weet, waar en hoe te belasten. Het megalomane idee wordt hopelijk door vele landen naar de prullenbak verwezen. Toch? Zie verder onder Europa.

 

Nee maar, de VS-toezichthouder CFTC gaf groen licht voor handel in futures. Voor de bitcoin. Er kan daarmee worden gespeculeerd op waardestijging/daling en handel in toekomstige prijzen. Een teken van vertrouwen in digitale valuta, heet dat. CME, de grootste beurs-uitbater ter wereld, is 1 v/d 3 partijen die groen licht kreeg. Goed voor digitale valuta. Met lagere transactiekosten. Ja hoor. Moeten speculeerders straks niet mauwen, als de gebakken lucht vervaagt en de winst foetsie is...

 

VS heeft naast het cultuur-verdrag v/d VN nu ook het vluchtelingenverdrag opgezegd. Het enige land. Ertegen, want het beleid is onverenigbaar met VS-principes over migratie en vluchtelingenpolitiek.

 

Belachelijk, die rechters. Vanwege hulp bij zelfdoding van zijn 99-jarige moeder heeft Heringa voor de 3e keer een eis tot voorwaardelijke celstraf van het OM gehoord. Want ook al was het overmacht, enorme ouderdomsklachten, doodswens en geen hulp door artsen bij euthanasie vindt de Hoge Raad de claim op ‘’noodtoestand door ontbreken van hulp arts’’ geen reden. Integer mag Heringa dan wel vlg. de HR zijn, maar hij mocht niet zijn eigen weg gaan. REGEL dat dan, potverdrie, en laat de burger niet in de kou staan!

 

DD: 1000 miljard $ is het tekort dat het belastingplan v/d VS over 10 jaar oplevert. E.e.a. is het gevolg van de berekening door JTC; ofwel een macro-economische analyse van belastingkortingen en werk en nog zo wat aspecten. Niet dat er in 2027 een extra belastingtekort van 1000 miljard is ontstaan. Nee, het is een optelsom v/d extra begrotingstekorten in die 10 jaar. Omdat elk jaar geleend moet worden om tekorten te financieren, stijgt de staatsschuld dus na 10 jaar met 1000 miljard. Of eigenlijk...is het bedrag nog groter, nl. 1414 miljard. En dan lees ik nog over rekensommetjes over belastingverlaging met extra economische groei; dus dat werkt weer positief. Maar ach, t.o.v. de totale VS-staatsschuld van 25.524 miljard? Peanuts, die 4% extra. Maar...economen stellen dat geven van lastenverlaging aan mensen met lage inkomens slimmer is dan aan rijken; want de armen geven het uit, de rijken potten het op. De staatsschuld nu is 77%; wordt 91%. Maar het kan nog erger o.a. vanwege tekorten bij o.a. Medicare, Social Security etc., dus over 30 jaar zitten ze met een schuld van 150%. Altijd nog minder dan de Grieken, maar dat terzijde...

 

Hevige beroering in Duitsland over het plan van de MvBiZa, om de industrie te verplichten, aan Duitse veiligheidsdiensten het bespioneren van woningen, auto’s en apparaten toe te staan. De geplande wetswijziging moet toegerust worden voor eventuele nieuwe ontwikkelingen; waardoor een greep naar data op privé-tablets, PC, smart-tv’s en gedigitaliseerde keukenapparatuur in het kader van ‘’strafvervolging’’ mogelijk wordt. Met voorafgaand akkoord van een rechter, dat wel. Big Brother? Het komt dichterbij. Aldus Der Spiegel.

 

Dat was even oncharmant. Zo maar ertussen uit toezelen nadat 20 jaar straf werd geëist. Praljak slikte gif, en weg was ie. In Kroatië grote treurnis; de president brak zijn IJsland bezoek af en eerde deze oorlogsmisdadiger als een man, die ervoor koos, zijn eigen leven te beëindigen dan terecht te staan voor daden, waarvan hij in de overtuiging was, dat hij ze niet had gepleegd. Ook de regering sprak haar medeleven uit naar de familie van die boef. Veel media berichtten over de ‘’moedige commandant’’ etc. Feit is; hij was een oorlogsmisdadiger; niet alleen wist hij als generaal-stafchef in het Bosnisch-Kroatische leger van o.a. aanslagen en moorden, nee, hij was zelfs leidende mededader bij gemeenschappelijke criminele activiteiten om een deel van Bosnie-Herzogewina etnisch te zuiveren. Geweldige man... En dat in Kroatië, lid van de EU sinds 2013... http://www.spiegel.de/politik/ausland/slobodan-praljak-kroatien-wuerdigt-den-kriegsverbrecher-nach-selbstmord-a-1181117.html

 

Ruim 10 jaar lang zorgden vele Polen voor de tomaten- en aspergepluk. Maar nu het in eigen land veel beter gaat, is de prikkel weg om voor seizoenswerk naar NL te komen. Roemenië wordt het nieuwe Polen, aldus het FD. Naast Bulgaren, Letten, Litouwers, Portugezen en Grieken. En dan heb je ook nog Moldaviërs; Russen die een Roemeens paspoort bezitten en dus in de EU mogen werken. Vanaf 2025 zal NL zelfs arbeidskrachten moeten halen uit landen buiten Europa. En dacht Lena nog wel, dat gelijk werk = gelijke betaling betekende...?

 

2004: het landelijk persoonsregister moest moderner, vond het Kabinet. 13 jaar later en 100 miljoen de deur uit gesmeten en nog is er niets nieuws. Da’s nog eens een prestatie in de min.

 

Na de Italiaanse pizza is ook het ambacht van molenaar toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Op de lijst van de Unesco staan gebouwen, objecten of tradities die bescherming verdienen vanwege hun historische waarde. Nederland is op de lijst vertegenwoordigd met onder meer de Waddenzee, de Amsterdamse Grachtengordel en de Van Nellefabriek in Rotterdam.