columns

Bloopers, bouw, NATO, dure kerstsfeer

Hoe kan dat nou? De slager keurt zijn eigen vlees, ofwel Grappenmaker gaat een onderzoek instellen naar de niet-zo-onafhankelijke WODC respectievelijk de bemoeienis van politici/topfloppers bij  onwelgevalligheden over bevindingen op zijn Ministerie ? Ik weet’t al: er is altijd bemoeienis...

 

De zoveelste blunder en flop voor de Schatkist! Krijgt de Kamer te horen dat staatssecretaris Menno Snel (Financiën) in november op de hoogte werd gesteld door zijn ambtenaren over het feit dat een nieuw systeem om de schenk- en erfbelasting te innen niet werkte. Daardoor liep de fiscus dit jaar 450 miljoen euro aan belastinginkomsten mis. Tja, lijkt op de ‘’vertrekregeling’’. En die blunderaar/prutser zit nu op EZ???? Hoe lang accepteert de politiek nog ‘’sorry, foutje, bedankt’’ en ‘’beloont’’ flutsprutsfloptoppers met een nieuw baantje? Idee; hand eens in eigen boezem steken; de bezem er fors doorheen halen en opzouten die prutsers, zonder wachtgeld.

 

De bouwsector heeft in de periode 2018-2022 zo’n 55.000 nieuwe arbeidskrachten nodig in de uitvoerende bouw.  Vooral de komende twee jaar zijn er veel extra werknemers nodig, concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) donderdag in een onderzoek naar de bouwarbeidsmarkt. Het gaat om 20.000 extra krachten, naast zo'n 35.000 vervangende arbeidskrachten. De instroom van nieuwe krachten komt echter maar mondjesmaat op gang, Hoezo? Laat asielzoekers met status z/baan in de bouw werken; dan is het zo opgelost en levert het de maatschappij en de bouw nog wat op!

 

De Arabische wereld op Space-missie? Huh? De Verenigde Arabische Emiraten gaan het doen! In 2020 gaat een raket naar Mars (50e ‘’geboortedag van de VAE) en omdat in 2020 aarde en mars rond de zon draaien met een andere snelheid, en dan zijn ze dichtst bij elkaar voor kort. Als het fout gaat? Dan herkansing over 2 jaar. Meer lezen? http://www.emiratesmarsmission.ae/mission-journey

 

Bulgarenfraude – u weet wel, toeslagen vangen, terug naar eigen land, en met nieuw paspoort weer terug. In 2015 poogt de fiscus, bijna 140 miljoen (!) onterechte toeslagen terug te halen. Nu is het nog 60 miljoen...echter, van die 80 miljoen is 45  afgeschreven als niet-inbaar. Niks succes! Het ligt vooral aan uitwisseling van info tussen NL en buitenland (te traag, zodat claim verjaart) en zo. Hoezo verjaren? Nooit! En desnoods via de EU afdwingen dat minder geld naar Bulgarije en anderen gaat tot het bedrag terug is. Enne, laten gemeentes, die echt wel weten waar’t fout zit, eens actie ondernemen, in plaats van slappe hap gewoon doorgaan met betalen. En vingerafdrukken bij aanvragen maken. Zodat men niet hetzelfde kunstje met een nieuw paspoort kan flikken. Simpel!

 

Snapt u het? Ik niet. PvdA kamerlid in Gouda weigert zetel op te geven, ondanks dat hij al maanden in de gevangenis zit op verdenking van ontucht met een 13-jarige. En krijgt braaf 1460,00/maand betaald. Waarom royeert de PvdA hem niet? Waarom stopt gemeente niet de doorbetaling? Da’s kiezersbedrog en weggooien van belastinggeld.

 

Eerst de Petro-valuta, nu de volgende truc: alle oppositiepartijen in Venezuela zijn uitgesloten van verkiezingen 2018. Waarom houdt hij überhaupt verkiezingen? Als de uitslag nu al vaststaat? Kan ie zich toch gelijk voor levenslang laten benoemen? Hef het parlement op, weg met die comedy!

 

Het gaat weer puik met de wapenproducenten; na 5 jaar met lichte teruggang in omzetten is het weer booming sinds 2016. Bij de 10 grootste bedrijven horen 6 erbij uit de VS, marktleiders met 57,9%. (Lockheed Martin/VS; Boeing/VS; Raytheon/VS, BAE Systems/VK; Northrop Grumman/VS; General Dynamics/VS; Airbus Group/EU; L-3 Communications/VS, Leonardo/It; Thales/Fr). Door ontbrekende data weten we niet, hoe het zit met de Chinezen, maar mogelijk spelen ook daar Avic en Norinco een grote rol. https://www.welt.de/wirtschaft/article171453979/Das-sind-die-groessten-Waffenproduzenten-der-Welt.html

 

NATO: altijd de roep naar meer geld. Maar wel 1,17 miljard over voor een giga-nieuw hoofdkantoor? Vlak bij het oude, wat hooguit werd gebruikt voor het houden van de NATO top afgelopen mei? En dan moet de verhuizing (4000 personen ???) ook nog maaaanden gaan duren? Kost een boel. Voor niet-NATO-activiteiten? Waar liggen de prioriteiten? Is niet uit te leggen.

 

De EU stemde met 327 voor/327 tegen, dus blijft Nederland een land met zonder belastingparadijs...(?) lees verder onder Europa. En ook over ‘’op de hoogte brengen’’ v/d VS over de gegevensbescherming of over Brexit lees je daar meer...

 

Chinamasa, de MvF van Zimbabwe presenteerde het budget voor 2018; met voorstellen, vriendelijk voor bedrijven en investeerders; aanpak van corruptie en verspilling. Een deel v/d controversiële maatregelen van Mugabe – waarbij buitenlands bezit van bedrijven werd gelimiteerd tot 49%, werd opgeheven (behalve voor overzeese goud en diamant-mijnbedrijven). En alleen de president mag nog 1e klas vliegen, overheidspersoneel moet met 65 met pensioen. De geloofwaardigheid voor globale financiers moet hersteld worden om chronische cash-tekorten te voorkomen. Men wil de banden aanhalen met Engeland, de EU en de VS, en liefst ook geld ontvangen van de Wereldbank en het IMF. De president beloofde tevens om de 90% werkloosheid aan te pakken (als gevolg van mismanagement van zijn voorganger); ook komt er een 3-maanden amnestie voor de teruggave van gestolen fondsen aan het land. Ondertussen mag Mugabe genieten van een zeer royale deal…hij krijgt een 10-miljoen ‘’gouden parachute’’  voor de beëindiging van zijn presidentschap, en daarnaast blijft hij 150,000$/jaar salaris ontvangen, en zijn medische kosten worden vergoed. Hij mag in zijn 25-kamer-residentie in Harare blijven wonen, krijgt bescherming en al zijn bezittingen blijven gegarandeerd van hem. Zijn huishoudelijke staf en buitenlandse reizen worden door de regering betaald. Plus volle immuniteit. Oh ja, vanwege zijn rol in de onafhankelijkheidsstrijd....als zijnde de ‘’founding father’’. Kijk, en daarom trad ie zelf af. Was ie namelijk door de regering naar huis gestuurd, had hij al deze voordelen niet gehad Hoe kun je de misdadige, dodelijke en geldverslindende regeringstijd krom herschrijven....France24 heeft uitgebreide info op de site gezet over dit ‘’memorabele’’ 37-jarige mismanagement en graaigedrag. En de nw. MvL  heeft inmiddels bevolen, dat mensen die illegaal landbouwgrond bezetten, onmiddellijk moeten vertrekken. Het zal leiden tot een drastische hervorming v/d landbouw, die door Mugabe ter ziele ging. Misschien komen dan weer blanke Zimbabwanen in de ooit lucratieve sector. Circa 95 procent van de naar schatting 4500 blanke boeren zijn verjaagd en hun bedrijven onteigend.

 

Franse scholieren mogen vanaf volgend schooljaar niet langer mobiele telefoons gebruiken op school. Er moet een leeftijdsgrens komen (16 jaar?) Hoe gaan ze dat organiseren/controleren? Of wordt het zo ‘’U gebruikt FB dus u bent boven de 16”en dan gaat FB vrijuit als het hommeles is? Snap het niet. Maar ik zou willen, dat ze mobiele/smartphones en Ipads ook in de 2e en 1e kamer verbieden. Altijd is iedereen daar druk mee in de weer. Maar..de meeste mensen kunnen helemaal niet multitasken. Telefoon inleveren voor vergadering!.

 

Het kan aan Lena liggen...maar asielzoekers ZONDER verblijfsstatus krijgen voor hun kinderen geen enkele toeslag, en dat vindt de Kinderombudsvrouw niet juist, want dat gaat ten koste van hun levensstandaard. Huh? Als ma/pa niet in NL mogen verblijven dan hebben ze toch ook geen recht op toeslag voor hun kind? Lijkt mij logisch. Oh, maar het gaat haar om het verschil in beoordeling van armoede onder kinderen van ouders zonder verblijfsstatus (illegale migratie) en kinderen van gedetineerden. En dan is het ook nog lastig, als status loze ouders in NL een kind krijgen, wat dan prompt de NL nationaliteit krijgt. Tjonge jonge, NL zou een voorbehoud maken op het Internationale Kinderrechtenverdrag, waarbij het gaat om de vraag of kinderen zelfstandig een beroep kunnen doen op sociale voorzieningen. Ik snap het echt niet meer.

 

En dan komt Ollongren om de hoek....onleuk, ongewenst, maar helaas pindakaas, er is niets aan te doen. Aan de truc van rijke ouders, die voor hun kinderen een huis kopen, dat aan hen verhuren waardoor die lieverdjes vrolijk huursubsidie aanvragen en ook nog krijgen. Hoezo niks aan te doen? De huurtoeslag is bedoeld voor die mensen, waar de huur een relatief te groot deel v/h inkomen uitmaakt. 2015: 3 miljard uitgekeerd. Ook aan deze rijkeluiskinderen, die dit toch werkelijk niet nodig hebben! Verandering van het systeem? Kan vlg. haar niet, vanwege ‘’in strijd met het recht op gelijke behandeling’’ in de Grondwet. Huh? Een ongelijkwaardige kans hebben die lieverdjes, en dat is pas oneerlijk!  Denk ik aan Bussy-uitspraak: waar een wil, is een weg, waar geen wil, is een wet....Toch? En dan geeft de Consumentenbond ook nog tips hoe je met deze constructie kunt ‘’winnen’’...Hoe leg je dat nu uit aan burgers? Geloof in rechtvaardigheid? In politici? In systeem? Ammehoela.

 

50:50: voor 4 miljoen kochten het toekomstige Joodse museum MiQua in Keulen en het Joods Historisch Museum Amsterdam een uniek kunstwerk; het tussen 1230 – 1240 geschreven/geïllustreerde Machsor (= kringloop); een boek met gebeden voor diensten op bijzondere Joodse feestdagen. Een v/d oudste bekende Joodse sierschriftwerken, gaat naar Keulen. In theorie voor elke 2e dag. https://www.welt.de/geschichte/article171551433/Koeln-bekommt-ein-Prunkstueck-juedischen-Lebens-zurueck.html

 

Afsluitend.....Italië is verontwaardigd....50.000,00 Euro voor de kerstboom voor het Capitool...21 meter hoog, 600 ballen, 3000 lichtjes...Het mag wat kosten, het kerstgevoel.....En dat voor een miezerig ogende boom, waar op de media wordt getweet, dat ie meer volgers dan takken heeft...Vorig jaar kostte de boom nog maar 15.000. En dan is er niet eens aanbesteed...Vrolijk kerstfeest!