columns

Kerstreces en gelukkig nieuwjaar

Kerstreces. Ja, van eindeloos appen onder Kamerdebatten en zo, daar word je echt moe. De kranten meldden, dat het Kabinet Rutte III echt toe is aan vakantie...Van wat? Uitstel en weinig echt doen? Oh, ik vergeet het steeds, dat whatsappen/iPhonen terwijl in de Kamer ook nog wordt gesproken, da’s best intensief. En dan WA. Was ie het wel? Of fakenews met de Kersttoespraak?  Ze zoomden immers ook niet echt in op zijn gezicht. In elk geval had hij het over o.a. gemeenschapszin. Yippie! Gaat ie eindelijk zonder morren belasting betalen en eigen pandjes opknappen van zijn spaarmiljoenen en geeft gul aan behoeftigen zoals ouderen en mindere bedeelden? Zou toch een mooie uitvoering van zijn gedachte zijn, nietwaar?

 

Oeps, Macron lijkt zijn ‘’humanisme’’ verruild te hebben voor hardere uitgangspunten. Tot eind 2017 mogen geen migranten meer op straat of in illegale behuizingen leven. Dat wordt lastig, want zoveel opvang is er niet. Verder wil de regering meer vluchtelingen terugsturen, de druk op economische migranten verhogen en meer controles uitvoeren in noodopvang. Onderliggende boodschap: hij wil geen economische migranten in zijn land; mensen zonder uitzicht op asiel terugsturen en ze liefst niet eens binnenlaten. In Afrika heeft men in Tsjaad en Niger centra opgericht waar direct wordt bepaald, wie wel/geen kans maken op asiel.

 

En waarom moet Mark nu weer de relatie met Turkije willen verbeteren? Waarom moet er na ruim 9 maanden z/contact weer ‘’iets’’ ontstaan??? Oh, hij vindt een goede relatie handig, omdat het een NAVO-partner is. Nou, nou....Erdy lapt alle mensenrechten aan zijn laars en stevent af op dictatorschap. Moet je niet willen, zo’n ‘’relatie’’. Ook niet om vluchtelingen tegen te houden... En al helemaal niet, als Erdy je ineens een ‘’oude vriend’’ gaat noemen. Dan is het oppassen geblazen!

 

 

Per ongeluk doden van trekvogels – b.v. door windturbines - is niet langer strafbaar. DD heeft deze maatregel weer teruggedraaid en dus worden bedrijven niet meer strafbaar. En dan gaat de VS ook nog antitank-wapens en zo leveren aan de Oekraiene. Op ramkoers met Poet? Yep. Die is boos.

 

De zaak stinkt. En niet zo’n klein beetje ook.  NL betaalde 48.7 miljoen voor een reorganisatie bij de NAM (= vertrekregeling...) Via de EBN, die samen met de NAM het Groninger gasveld exploiteert. In het geniep deelt EBN mee in de opbrengsten, maar moet dan ook meebetalen aan kosten. En wilde dat uiteindelijk pas doen na druk met de NAM. Vanwege juist dat geniep. Lusten? Dan ook lasten. Klinkt logisch. Maar is krom, als alleen de Staat profiteert van de lusten, en vervolgens bij lasten/tegenvallers de burger 35% laat dokken...En de kosten? Met name afvloeikosten, naast nog wat lage olie/gasprijzen, terugloop van productie, kosten van schadeherstel. De bedoeling was om het stil te houden...Nu moet de Kamer zich weer even kunstmatig opwinden.

 

Minimalisering en digitalisering. Nieuwe productie-methodieken maken het mogelijk, dat zeer complexe chemische processen thans op een oppervlakte van een container gereduceerd kunnen worden. Waar vroeger grote industrieterreinen nodig waren om al die bedrijven te huisvesten, kun je nu met modules mini-productielocaties bouwen, die op een gemiddelde vrachtwagen passen. Technische revolutie, of paradigm-shift in de chemie. En de farma. En deze mogelijkheden hebben grote consequenties voor toekomstige besluiten inzake productielocatie.  https://www.welt.de/wirtschaft/article171884978/Chemiefabrik-im-Klein-Format-Die-Vorteile-der-Miniaturisierung.html

 

De Saoudische prins Waleed bin Talal mag uit het gevang als hij 5 miljard Euro betaald. Voor corruptie zit ie vast. Aldus The Wall Street Journal. Ja, ja, prinsen, zakenmensen en ambtenaren worden aangepakt door de regering. Ruim 1200 bankrekeningen zijn geblokkeerd. Deze meneer is nr. 57 op de lijst van rijksten, met een vermogen van ca. 15 miljard Euro, ‘’verdiend’’ met aandelenhandel en investeringen in bedrijven. Maar het gaat de regerende prins Bin Salman niet echt alleen om corruptie. Maar vooral om uitschakeling van politieke tegenstanders...En vulling v/d schatkist die lijdt onder de (te) lage olieprijs.

 

Enne...de rijksten zijn weer enorm veel rijker geworden. De Paus schiet schromelijk tekort met zijn kerkhervorming maar durft zijn gezapige, schijnheilige bisschoppen niet te verplichten om 1 jaar ‘’barmhartig werk’’ te doen in vluchtelingenkampen. De ene corrupte president van Peru laat de andere vrij om ‘’humanitaire’’ reden, en de liefste tv-serie van Melania is ‘’How to get away with murder’...? Genetisch gemanipuleerde paarden kunnen in 2019 op de OS aantreden. Bulgarije neemt het EU-stokje over, en de corruptie zal weliger tieren. En in Rusland is door een stom ‘’foutje’’ de afgelopen maand gelanceerde weerssatelliet via een verkeerd station de ruimte in geschoten en dus nu weg. Kostte 45 miljoen$.  Zwaarder weer door de klimaatverandering is niet wat de wereld gaat nekken, maar onherstelbaar verlies van ecosystemen en uitsterven van soorten. Ach, who cares?

 

In elk geval...moge het nieuwe jaar vrede, tolerantie, liefde, geluk, gezondheid, zorg voor mens, dier en natuur en ook inspiratie brengen. En anders moet je’t een handje helpen.