columns

IJsland, Israel, de VS en zo voorts...

IJsland voert als 1e land ter wereld verplicht gelijke beloning voor m/v in. De wet die per 2018 geldt, verplicht dit voor bedrijven met meer dan 25 werknemers, melden diverse media dinsdag. Nou de rest v/d wereld nog.

 

DDumbo wordt steeds vervelender; nu wil hij de miljoenenhulp aan de Palestijnen stopzetten, zeker als ze niet met hem over vrede willen praten. Alsof hij nog enige credit heeft. Ook Afghanistan en Pakistan kunnen de pot op; ontvangen veel, maar doen niks. Leuk begin v/h jaar, DD. https://www.welt.de/politik/ausland/article172118251/Donald-Trump-will-Hilfsgelder-fuer-Palaestinenser-stoppen.html  En dan rommelt het zwaar in Iran, gaat lekker daar. En tegen Noord Korea bluft ie ‘’de mijne is veel groter’’. De nucleaire knop dan...a) heeft ie geen knop maar een koffertje en b) is het wedstrijdje verplassen hilarisch maar ook oh zo dom-gevaarlijk.

 

Welja, stiekem, vooral niks over vertellen, maar er is iets goed hommeles met Intel processoren, waardoor PC’s wel 1/3 trager kunnen worden. Aldus Python Sweetness. Rond 10/1 zou een grote update plaatsvinden. Of het dan opgelost is? Is nog maar de vraag.

 

Deze zomer valt het besluit in de VS over de toekomst van internet....Het VS-Supreme Court zou kunnen besluiten, om toegang tot data in de cloud toe te staan, ongeacht in welk land ze opgeslagen zijn en welke regels/wetten daar heersen. Het is voldoende, als de onderneming, die de data opslaat, in de VS bezig is....De VS, de EU en Ierland en het VK zijn gaan protesteren. De VS moet zich aan internationaal recht houden. Wie data wil, moet en kan ze via de bestaande internationale afspraken opvragen. Aldus ook de data-beschermingswet v/d EU. Alsof de VS zich daardoor laat beïnvloeden... http://www.spiegel.de/netzwelt/netzpolitik/supreme-court-entscheidet-ueber-zukunft-unserer-privatsphaere-a-1186009.html

 

Israël denkt nu, met steun van DD, alles te kunnen...Zo ook de nieuwe wet, die het praktisch onmogelijk maakt, dat Palestijnen (een deel van) Jerusalem als hun hoofdstad kunnen claimen. De Knesset stemde in met de Verenigde-Jeruzalem-Wet, een wijziging v/d wet van 1980, waarin Israël officieel verklaarde dat Jeruzalem in zijn geheel zijn ongedeelde hoofdstad is. De nieuwe wet vereist een 2/3 meerderheid om ooit de status van Jeruzalem te veranderen of delen v/d Heilige Stad over te dragen in het kader van een toekomstig vredesakkoord. Triomfantelijk meldt de opsteller v/h wetsvoorstel, MvOnderwijs Bennett ‘’we hebben er zojuist voor gezorgd dat Jeruzalem voor altijd verenigd zal zijn. Een wet die Jeruzalem beschermd, zodat het niet verdeeld kan worden. Bah. Misselijk, oneerlijk en niemand in de wereld die nu protesteert? Zielig! http://www.israeltoday.nl/NewsItem/tabid/381/nid/33092/language/nl-NL/Default.aspx

 

Nieuwjaarsochtend. Ik luister naar de herhaling van Buitenhof. Over SmartCities en zo. Brrrr....Visioenen komen op: overal camera’s, sensoren, apps’, ‘’controlekamers’’ waar van alles en nog wat wordt geanalyseerd, gecontroleerd en bijgesteld. Ambtenaren moeten flexibeler leren meebesturen (?) en zelfs in de slaapkamer hangt een camera. Pas als je beiden erin kijkt en zegt ‘’ja ik wil’’ gaat hopelijk de camera uit, maar is wel gelijk de metoo-discussie verleden tijd...De supermarkt analyseert je aankopen, en als er te veel zoet/zout/vet of andere junk erbij zit, krijg je op je gezondheids app tips om gezonder te leven. Volgende stap: junkfood gaat na de kassa gelijk in de clicko....Gelukkig wordt tabak snel verboden; is er geen alcohol meer boven de 15% te koop en wordt dit jaar ook frisdrank en snoep met 60% duurder. Er komen volop betaalbare behuizingen (waaronder TinyHouses) in de steden beschikbaar en er wordt duurzaam ecologisch geboerd. Dierenwelzijn staat voorop en we smullen van echt lekkere vleesvervangers, zoals een worst van afsnijdsels v/d oesterzwam. Of zeewierburgers. Of... Zie ik zo voor me. Op een vredig, inspirerend en gezond 2018!?

 

Egypte: alle burgers, die niet in God geloven, worden bestraft. Aldus de Chef v/d commissie voor religie in het parlement. Een wetsontwerp ter ‘’criminalisering v/h atheïsme’’ is in de maak. Want Atheïsten hebben geen geloof en ze beledigen de abrahamitische religies. Een zet tegen het zogenaamd voortschrijdend Atheïsme in Egypte. De wet is nodig om te voorkomen, dat burgers het natuurlijke instinct kwetsen en om diegenen te straffen, die verleiden tot Atheïsme. Echt wel. Officiële cijfers over de ‘’ongelovigen’’ ontbreken, maar de Azhar Uni denkt aan rond 888 mensen. Bij een totale bevolking van 100 miljoen. Enne...hoe gaat Egypte uitfigulieren, of een burger aan God gelooft of niet? Al Sisi presenteert zich graag als bemiddelaar tussen religies en als ondersteuner van een gematigde Islam. Maar tegelijkertijd doet ie er alles aan, om de emoties van gelovige moslims en christenen op te stoken. Net zoals ‘’homo’s moeten bestraft’’ dient dit waarschijnlijk als stemronselaar voor de a.s. verkiezingen...En dan is elk middel geoorloofd.

 

En dan moet de burger wel stroom sparen en aan de smartmeter. Ondertussen kunnen Bitcoins alsmaar meer ‘’gemined’’ worden, en dat kost een enorme hoeveelheid stroom, zoveel als miljoenen mensen gebruiken. In NL zouden vlg. bronnen deze ‘’miners’’ goed zijn voor 30% (of meer?) v/h stroomverbruik. Hoe is dit mogelijk? En waarom wordt daar niet een halt toegeroepen?

 

Moorlag in de PvdA: ofwel hij zit fout, en moet ie weg, of stop met gezeur. Royeren of ontheffen. Nu wil die man een onderzoek. En de PvdA gaat ook onderzoeken. Slappe hap. Men weet al lang hoe het zit. Knopen doorhakken, da’s nodig!

 

Was er nu wel/niet Joods leven tijdens de 1e tempel in Jeruzalem? De Palestijnen ontkennen dat de heilige Berg (Moriah, waarop de Rotsdom en de Al Aksa moskee staan) ook een Joodse geschiedenis kent. In 2016 werden eerste vondsten uit de tijd van de 1e tempel gevonden: olijfpitten, botten van dieren en keramiekscherven. Weliswaar tekenen van menselijke, maar niet per definitie Joodse presentie daar. Maar nu is kennelijk een mini-stukje opgedoken, dat een bewijs lijkt voor Joodse soevereiniteit in de stad ten tijde van die 1e tempel. Het zegel lijkt te bewijzen, dat dit stukje gevonden is in een plaats direct aan de Tempelberg, 2700 jaar geleden. Toen het onder Joodse heerschappij was. En ook lijkt er bewijs, dat de titel ‘’stadsgouverneur’’ echt bestond. Of dit de gemoederen kalmeert...? https://www.welt.de/kultur/article172112877/Archaeologie-Sensation-Was-diese-Tonscheibe-ueber-Jerusalems-Tempelberg-verraet.html

 

En als u het nog niet wist; de financiële crisis, die begon in 2007, was het gevolg van een foutieve geldpolitiek. Of toch niet? Want...waarom bleef het in Canada rustig, terwijl in de VS een enorme crisis ontstak? En waarom is ook in het VK de pleuris uitgebroken, terwijl daar eigenlijk niets aan de hand had hoeven zijn? Inmiddels is het een feit. Er is een samenhang tussen de volatiele aandelenmarkt en de economische situatie (gemeten aan o.a. de IFO index en de werkloosheid). Maar...als de geldpolitiek niet de ‘’boze jongen’’ is, wie dan? Er is helemaal geen boosdoener. Financiële systemen zijn niet statisch; ze ontwikkelen zich afhankelijk van technische innovaties en de regulering v/d handel dynamisch. De crisis was – aldus de econoom Corton – een run op financiële instituten zonder toereikende reserves als gevolg van een verlies aan vertrouwen. Naadje v/d kous? Hier: http://www.faz.net/aktuell/finanzen/finanzmarkt/rolle-der-notenbank-fed-in-der-finanzkrise-2007-ueberschaetzt-15365256-p4.html

 

Israël eist het vertrek van ca.38.000 Afrikaanse vluchtelingen/migranten binnen 3 maanden. En zo niet? Dreigt gevangenis. Met name mensen uit Soedan, Eritrea, Uganda en Rwanda worden hiermee gesommeerd te vertrekken. Als ze voor eind maart vertrekken, krijgen ze een oprotpremie van 3500 $ plus de kosten van de vliegreis betaald. Degenen die niet vertrekken, gaan de gevangenis in. Kinderen, ouderen en slachtoffers van mensenhandel vallen niet onder deze regeling. Duizenden Afrikanen kwamen via Egypte Israël binnen, voordat Israël een hekwerk oprichtte langs de grens. Israël beschouwt deze mensen als infiltranten en beschouwt ze als voornamelijk economische migranten, die het Joodse karakter v/d Staat bedreigen. Maar de meesten zijn gevlucht voor conflict en onderdrukking.