columns

Hermien & de liegende Hollander

Heerlijk, koe Hermien is veilig in het rusthuis en mag met maatje haar oude dag slijten. Top. En YES, de donorwet is erdoor! Helaas pas per 2020, maar ok, men wil e.e.a. zorgvuldig communiceren. Want we zijn een beetje dom om het gelijk te snappen.

 

Stierennek-Teevie heeft stukken achtergehouden over lieverdje Holleeder waardoor deze ten onrechte is veroordeeld voor afpersen en bedreigen. Straks krijgt Holleeder nog schadenvergoeding? VVD-Van Haga bluft en dreigt; toch komt er een integriteitsonderzoek over zijn malafide verhuurpraktijken; Thierry is wars van democratie in zijn partij FvD en Halbe dacht eerst nog, met een leugentje over zijn niet-plaatsgevonden bezoek aan de Datsja van Poet mee weg te komen. Na amper 4 maanden moet ie zijn BuZa-avontuur – niet gehinderd overigens door kennis, kunde, diplomatieke ervaring of politieke antenne – stopzetten. 1 leugen te veel . Mark had het verkeerd ingeschat. Of dacht ie, dat de elite ermee weg kan komen? Halbe kan weer duiven melken en daar zijn visionaire verhalen vertellen. Met enkeltje Fabeltjesland de politiek uit, las ik in de media. Mag wat kosten, zo’n flopper.

 

Het land verarmd, maar de president houdt vakantie op de Malediven. Porosjenko van Oekraïne. Waarom maar 1 leven leiden, als 2 ook kan moet ie gedacht hebben...Met privé jet op een eigen eiland. Top. En omdat niemand dit mocht weten, reisde hij onder de naam Pedro Incognito. LOL...half miljoen voor deze korte vakantie, terwijl volk armoede lijdt? 4 jaar geleden vond de revolutie plaats, maar niemand weet, wat ie doet, hoe hij zou hervormen en of beloftes zijn nagekomen. Of ging het toch maar om verrijking van zichzelf? Op nieuwe wijze leven, was zijn slogan. Ja, ja...Nog steeds onrust, vechten, geen hervormingen, inkomsten zijn pover en zijn zoetwarenbedrijf Roshen is ook nog niet verkocht... FAZ

 

Overigens, toen de politieke elite stiekem vooral rustig aan deed met de formatie, was er geen ‘’echte’’ regering. Liep alles op rolletjes. Reden te meer om eens kritisch te kijken of we niet met minder – maar betere – bewindslieden kunnen volstaan? Is maar zo een idee...

 

Nu is maar 10% v/d stroom in Egypte duurzaam, 90% komt uit warmtekracht. Jarenlang waren de prijzen voor solar of windenergie veels te duur voor het land. Maar...da’s verandert. Tot 2022 gaat solar ruim 20% opwekken en tot 2035 wordt 35% aan duurzame energie verwacht. In Benben wordt een foto-voltaik-installatie gebouwd, die de grootste wordt ter wereld, als tenminste India en de VS niet nog grotere bouwen. De 1650 megawatt komt neer op die van een grote kerncentrale. 2019 start de productie. Der Spiegel.

 

Tsjechië wil weer een verplicht leger-onderwijs invoeren. De scholieren moeten leren wat het is om een Tsjech te zijn. Het vak werd 1991 afgeschaft. Maar nu komt ie weer, als gevolg van het initiatief van de rechts-populistische partij ANO (actie van ontevreden burgers), die de verkiezing in de herfst won. Grondbeginselen over het leger, een 1e-hulp cursus en het juiste handelen bij een terroristische aanval moeten in het schoolplan komen. Wil Europa/wij echt meer Oost-Europa?

 

Sorry, foutje...de deskundige, die fouten in een gewraakt milieurapport over Lelystad Airport moest herstellen, blijkt getrouwd met de directeur van de onafhankelijke commissie die het rapport daarna moet beoordelen...Sharon erkende rekenfouten en gaf opdracht tot verbetering. Maar De Stentor ontdekte, dat de MER-expert dus is getrouwd met die directeur v/d commissie. En oh ja, die MER-pief was daarvoor 5 jaar directeur van de commissie. Onafhankelijk was het toch?

 

Senaatsleden krijgen 40.000,00/jaar voor 38 bijeenkomsten. En ruim 38 keer (!) gebeurde het, dat een of meer senatoren niet deelnamen, want afwezig voor buitenlandse vakantie. Niet alleen Marleen, maar ook Annemarie, Ton en nog zo wat senatoren. Ondanks dat de 1e kamer 15x/jaar de wekelijkse vergadering overslaat wegens ‘’reces’’ blijkt het deze elite te kort. Hoog tijd om dit soort lieden aan te pakken. Wie niet komt opdagen, wordt niet betaald, stelt Lena. De meesten hebben nog nooit een ‘’echte’’ baan gehad/gewerkt, maar ze staan natuurlijk boven het gewone werk-gepeupel.

 

50 km voor de kust v/h Japanse eiland Kyushu smeult een reusachtig gevaar...de Kikai-krater is een supervulkaan onder het zeeoppervlak, en als die uitbreekt, verwacht men dat ruim 100 miljoen mensen direct in gevaar komen. Er zijn maar weinig supervulkanen – o.a. de Yellowstone of de Phlegraische velden in Zuid Italië. Deze – die op maar 30 meter diep een reusachtige kamer vol heet magma bevat, brak 7300 jaar geleden voor het laatst uit. FAZ

 

DDD heeft meer geld nodig, maar door verlaging van belastingen moet ie’t elders halen. Plan: extra belasting voor bedrijven uit landen, die thans VS-producten bij invoer belasten. Om het leger, de Muur en nog zo wat zaken te financieren, verlaagt hij de uitgaven voor sociale programma’s. En landen, die de VS ‘’uitbuiten’’ moeten maar bloeden. Voor de sanering van infrastructuur wil ie de komende 10 jaar 200 miljard $ uitgeven, met goedkeuring v/h congres liefst. De rest moet door de resp. Staten binnen de VS opgehoest worden. Oh ja, en door investeerders. Lijkt een beetje op het EU-investerings-initiatief, waarbij Juncky ook zoiets van plan is...

 

NL en België blijken geen overleg te hebben gevoerd over dubbele belasting van Nederbelgen (?), terwijl dat vlg. belastingverdrag wel moet. Menno gaat alsnog overleggen. Mosterd na de maaltijd...Miljarden voor verpleeghuizen? De door het Zorginstituut begrote 2,1 miljard/jaar kan veel lager. Bedachten MvG en ambtelijke organisaties; ga je toch gewoon nieuwe berekeningen met andere personeelsnormen creëren? Schaalt heeeeeel veeeeeel geld.

 

Als de NASA en ESA met Space-X willen concurreren, moeten ze wel flexibeler worden! M.n. de Ariane 6 is een stuk duurder dan de Falcon Space-X...Nog is de Ariane goed voor 50% v/d markt. Maar dat kan gauw veranderen, tenzij men werkelijk efficiënter en kostengunstiger gaat opereren. En waarom moet je elk onderdeel opnieuw uitvinden als er goed spul verkrijgbaar is? En waarom moet Europa dit soort megaprojecten willen doen?

 

Transavia mag de piloot, die met zijn vader betrokken was bij een dodelijke straatrace, niet ontslaan. Oordeelde de rechtbank. Dat ie zich extreem gevaarlijk in het verkeer had gedragen, betekent nog niet dat hij zijn functie als piloot niet goed uitoefent. En het ongeval was al bekend toen TA hem in dienst nam. Dan is er toch niks aan de hand maar toch wilde TA hem ontslaan? Hoe krom kan ‘’recht’’ zijn?

 

3-d-voetgangerspad: de remedie tegen hardrijders? In Oostenrijk en IJsland zijn al proefprojecten. Of die de scheurders stoppen en de voetgangers beschermen? In Indië en China zie je ze al vaker. Maar als het regent (of het is nacht) dan is het slecht te zien, dat visuele trucje. http://www.sueddeutsche.de/auto/fussgaengerueberwege-d-zebrastreifen-sind-eine-rettende-taeuschung-1.3855841

 

De grootste orthodoxe kerk v/d wereld. Komt in Boekarest/Roemenië te staan. Het patriarchaat wil het voormalige Ceausescu Paleis overtreffen....De orthodoxe kerk vormde  voor de voormalige dictator weinig gevaar; net zo min als de huidige corrupte regering. De kerk ziet zich alleen voor het ‘’hemelse’’ en dus niet voor het ‘’heden’’ verantwoordelijk; heel praktisch, want daardoor is er geen sociale hulpverlening of ouderen/ziekenzorg. Ze zamelen wel geld in...voor deze megalomane nieuwbouw. De Nationale Kathedraal. Jawel. De grootste orthodoxe kerk ter wereld. Nog machtiger dan het Pentagon of de Pyramides of het paleis v/d opper-dictator. Pardon? Roemenië is arm, zit niet te wachten op zo’n idiote reuzenkerk, die gebouwd wordt voor een onbekend bedrag, maar bij de start al ruim 200 miljoen bedraagt. Maar het is nodig. Voor zelfbevestiging v/h patriarchaat. Naar de geest van Ceaucescu.

 

Heeft Tsipras de justitie gemanipuleerd? De Griekse politiek en de centrale bank werden in hun grondvesten geschud door onderzoeken naar corruptie en zo. Die naar mening v/d linkse regering van Alexis diepgaande illegale confuselementen door de oppositie zouden blootleggen. Jawel. Maar de oppositie zegt juist dat de onderzoeken gevolg zijn van machtsmisbruik van Justitie door de regering, die in de komende verkiezingsstrijd een moddergevecht tegen de gevestigde partijen wil uitlokken. Van corruptie worden o.a. ministers van Gezondheid, Financiën en Sociale zaken verdacht uit Nea Dimokratia en Pasok. Pikant zijn de onthullingen om dat daarbij ook de huidige EU-vluchtelingencommissaris Avramopoulos en de Griekse Bank directeur Stournaras betrokken zijn. Tientallen miljoenen Euro aan smeergelden naar Novartis zijn gegaan, die zo betere verkoopprijzen en hogere afzet in Griekenland kon realiseren. Is er iets verandert daar? Nee.