columns

De toekomst van Italie staat i/d sterren

Leuker kunnen we’t niet maken. Wel stommer...Belastingdienst gaat zelf infiltreren, undercover en afluisteren? Laten ze nou eerst hun eigen werk goed doen. Want er was toch een tekort aan gekwalificeerde mensen? En vertragingen voorzien bij inning? En nu dit spy-game? Waar niemand een snars van weet of begrijpt, noch ervoor opgeleid is, noch weet waar/hoe te zoeken? Met dank aan een erin-gesmiezelde, mooi stilgehouden wetswijziging van december?

 

DDD denkt, de wereld zijn wil op te kunnen dwingen; als geen ‘’fair’’ Nafta verdrag komt, en Europa niet haar handelsbarrières versoepelt, dan kan ie nog veel meer importheffingen opleggen. Da’s de nieuwe manier van zakendoen? Inmiddels draait ie al een beetje bij...en Canada en Mexico krijgen wellicht ‘’lagere’’ importheffingen...Meer weten over import/export VS-EU?  https://ustr.gov/countries-regions/europe-middle-east/europe/european-union en  http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/countries/united-states/

 

Tikt uw klokje nog wel maar klopt de tijd niet? Schuld is Kosovo, dat te weinig stroom levert en Servië, die zich weigert, het tekort aan te vullen. Apenlanden die Europa in willen, en dan heel Europa zo dwarszitten? 25 EU-landen van Turkije tot aan NL hangen aan een Europees stroomnet, welk door het Europees verbond van netstroombedrijven Entsoe wordt gerund. Komt nu dus sinds midden januari een ietsie-pietsie minder stroom naar ons. En da’s onleuk. En bizar.

 

Helup. Bedrijven, die 13% uitmaken v/d NL economie komen mensen tekort! Zelfs voor ongeschoold werk vinden ze nauwelijks personeel. Huh? Er zijn vlg. Lena voldoende ‘’werklozen’’ die kunnen werken. Verplicht ze of kort anders hun uitkering. Voor wat hoort wat.

 

Medewerkers kregen in september 1,7% erbij. ING-topman Hamers zal nu 50% meer krijgen (= tot 3 miljoen). Want vlg. ING blijft het salaris achter bij andere multinationals in de EU-zone. Nou en? Dreigde hij met opstappen? Is eerder ook al afgeschoten, dit flutargument. En tja, het bonusbeleid van max. 20% v/h vaste salaris? Wordt hier handig omzeild, want hij krijgt aandelen. En wel elk jaar.  Verhouding t.o.v. personeel? Nog schever. En geleerd van bankencrisis? Niks. Arrogant. De politiek is nu even gemaakt ontstemd, boos of kritisch. Na de verkiezingen hoor je ze niet meer.

 

In Frankrijk moeten bedrijven binnen 3 jaar gelijke lonen tussen m/v realiseren. Zo niet, dan volgt boete van 1% v/d totale loonkosten.Mannen krijgen in Frankrijk gemiddeld 9% meer loon dan vrouwen, terwijl sinds 45 jaar wettelijk de eis luidt, dat m/v gelijk loon moet ontvangen. Macron is’t nu zat. Software moet garanderen, dat gelijk loon wordt betaald, eerst bij bedrijven met 250 medewerkers, en tot 2020 ook bedrijven met minder werknemers.

 

Stef. Nieuwe MvBuZa. Met zonder kennis, affiniteit, ervaring op dit terrein? Spreekt ie talen? Heeft ie een netwerk? Connecties? Pfff...Zwaktebod. Kennelijk denkt de VVD, dat deze portefeuille niet echt veel voorstelt. Mark kiest voor routine, niet voor buitenlandervaring. Dom.

 

De verkiezingen in Italië zorgen voor nog meer onrust en gedoe. De jongeren worden verwaarloosd, zijn gefrustreerd omdat er geen kansen voor hen zijn. De politiek kan’t niet schelen. Jaarlijks verlaten ruim 50.000 afgestudeerden het land, de jeugdwerkloosheid is  hoog en de exodus van intelligentie en vakmanschap zal op termijn het land ernstig schaden. Het ontbreekt aan visie, elite-denken, goede beroepsopleidingen en vooral kansen op de arbeidsmarkt. Slecht voor innovatie en economie.

 

Een kat in’t nauw maakt rare sprongen...Maar de NRA spant wel de kroon, nu haar big-money-business gesqueezed wordt...Nog afgezien van charmant uitziende, maar keiharde woordvoerster, moest nu een Republikeins congres zo nodig weer onzin brabbelen...Als de Joden in de Holocaust wapens hadden gehad, hadden ze zichzelf kunnen redden. En hoeveel Joden werden in de gaskamers gedood met zonder wapens? Juist.Mr. Young noemde dit argument in een discussie over strengere wapenbezit regels. Niet de eerste Republikein, die suggereert dat Duitsers (en Joden) onder het Nazi regime beter af waren geweest met wapens...

 

Helemaal Zen. Ratelband. Heeft het helemaal gevonden. Niks meer Tsjakka en  als een ADHD-tje over hete kolen lopen. Nee, compleet met kaal hoofd roept hij nu Ooohhhmmmm. Ondertussen blijft hij slim en leerde een speciale meditatietechniek, die hij ook in NL mag toepassen. Soort zelfhypnose, je raakt in trance, valt flauw en je kan zelfs spontaan genezen. Was ik net zo rustig geworden over zijn ‘’ik ben boeddhist’’, komt ie weer aan met zoiets! Oeps.

 

Biljonair en jarenlange bondgenoot van DDD, Icahn, verkocht ruim 30 miljoen $ aan aandelen van Manitowoc, producent van stalen kranen, dagen voordat DDD de verhoging van importheffing op staal aankondigde. Icahn was ook speciale economische adviseur v/d President, die echter moest vertrekken, nadat potentiele belangenconflicten aan het licht kwamen. Think Progress publiceerde de verkoop, die ruim 2 weken voor aankondiging begon.

 

Buitenlandse studenten overstromen NL universiteiten. De afgelopen 10 jaar is het aantal verdubbeld naar 122.000 studenten. Sommige studies tellen meer buitenlandse dan NL studenten. Favoriet vanwege aantrekkelijke studies, die vooral betaalbaar zijn. Ik zou zeggen, studiefinanciering en collegegeld-krediet regeling voor deze studenten versoberen! Want NL is meer kwijt aan deze mensen dan dat het ze oplevert. Al zou je voor de m.n. kleinere studietakken/pretstudies de regelingen versoberen, dan zou dat beter zijn dan nu geld weggooien...

 

Kenia wekt ruim 47 % v/d totale energie op via geothermie en waterkracht (35%). Via enorme centrales in de East African Rift (en het Hell’s Gate National Park). Geothermie is booming business. Gestart werd in 1985. De explosieve groei van deze duurzame energie voor een land van 44 miljoen, verdubbelt in 2050. Kenia is met geothermie productie nr. 9 i/d wereld. Het verlaagde de electriciteitskosten en vergrootte de toegang tot elektra. Grote uitdaging is de transmissie en distributie & connectie van gebruikers. Maar dit kost veel geld (ontbreekt) en technische expertise, maar met een zwakke regering en corruptie is dit een ernstige hobbel. En ook al is geothermie duurzaam, het kent toch gevaren: want ook al geeft de aarde nog miljoenen jaren warmte af, het ondergrondse water, nodig om stoom te produceren voor stroom, kan opraken. Het systeem biedt kansen (elektra, toeristen-spa’s met heet water) en gevaren (o.a. door voortdurende trillingen v/h boren). http://www.independent.co.uk/news/long_reads/geothermal-kenya-africa-green-energy-environmentally-friendly-un-development-expansion-a8228821.html