columns

Jij-dag; onzinprojecten en speelgoed

Braak...Waitrose/VK schaft Moederdag af, stond in de krant. Het maakt plaats voor het gender neutrale jij-dag...Bezopen! Het zou gebaseerd zijn op eerdere reacties van transgender-activisten. Maar...vrouwen krijgen kinderen, mannen niet! Vlg. mij gewoon een stunt om koopgedrag te stimuleren op een feestdag, eigenlijk alleen bedoeld voor moeders, en niet trans- of andere genders...Engelse scholen gaan nog verder en willen Moederdag vervangen door ‘’een dag voor speciale personen’’. Moeder, vader, kind, het mag er zijn. En wie zich niet erin vindt ‘’passen’’? Grow up, zo is’t leven.

 

Britse militairen moeten worden ingeent tegen miltvuur, vindt men. Maar de aanslag op de Russische dubbelspion gebeurde met een Russisch zenuwgif. Logica volkomen zoek.

 

Poet suggereerde dat Joden en andere minderheden zoals Tataren en Oekraieners wel eens de schuldigen zouden kunnen zijn bij het gedonder met de VS verkiezingen.’’ Misschien zijn het niet eens Russen’’ vertelde hij NBC News. De CIA had eerder gemeld, dat de Russen zich in 2016 met de VS-verkiezingen hadden bemoeid en afgelopen maand beschuldigde de FBI 13 Russen en 3 bedrijven van cyber-oorlog vanuit St. Petersburg. Maar Poet kan’t helemaal niets schelen, ook al zouden het Russen zijn. En dan? Er zijn 146 miljoen Russen, dus? Oh ja, en die lieden representeren niet de interesses van Rusland. En misschien waren het zelfs Amerikanen, die ze daarvoor betaalden. Dus... samenzwering alom en Rusland wast haar handen natuurlijk in onschuld...

Stevige taal, verhogen leeftijdsgrens voor wapenaankopen, maar zodra de lobby blaast, trekt ie zijn keutel in. DDD. Nee, er komt nu eerst een commissie, die deze en andere maatregelen moet onderzoeken op landsniveau. Initiatieven en suggesties? We zien wel. (N)ooit.

 

Tja, ING en ‘’marktconform’’. Vergelijk liep mank, vooral als je niet-bankbedrijven citeert. En ‘’we moeten toppers zoals hem houden’’? Nog nooit is in de afgelopen jaren ook maar één topflopper wegens ‘’niet marktconform salaris’’ opgestapt. Als’t hem niet zint, ga! Wat maakt hem bijzonder? Oh, ik vergeet, zijn vastgoed-mini-imperium...Extra druk, zware baan? Kom op, gaat het mis, helpt de overheid je overeind. En bij wanbeleid? Is nooit iemand verantwoordelijk. Dus...Het meest hypocriete vind ik de dubbele moraal van (ex-) politici; Balky had als minister-president de mond vol van doorgeslagen bonuscultuur, en nu zwijgt ie als lid RvC van ING boekdelen; keurde riante salarisvergoeding voor Hamers goed. Of Kok, die ooit de exhibitionistische zelfverrijking hekelde? Ook hij lid RvC en goedkeurend! En ineens bezwijkt de ING onder de maatschappelijke en politieke druk die ze hadden onderschat en gaat het niet door? Het was eerder ‘’we konden het toch proberen’’. Nu verzinnen vast iets anders.

 

Ironie v/d geschiedenis; dat uitgerekend de man, die beloofde de VS weer groot te maken, bezig is om alles te vernietigen, wat het land ooit groot maakte: het geloof aan democratische instituties en structuren; het vertrouwen in internationale coöperatie en de overtuiging, een voorbeeld te zijn voor de rest v/d mensen met een bijzonder gevoel voor verantwoordelijkheid voor de globale gemeenschap. Maar voor 2020 heeft DD al een slogan: Keep America first. Hoop dat ie voor die tijd weg is.

 

Het Hoger Gerechtshof in Duitsland bepaalde, dat vrouwen geen apart recht hebben op een vrouwelijke aanhef in documenten. Marlies Krämer, een overtuigd feministe van 80 jaar, klaagde tegen een aanhef zoals ‘’Kunde’’ (klant) of ‘’Kontoinhaber’’ (rekeninghouder). Ze ving bot (ook lekker, maar dat bliefte ze niet). Nu overweegt ze bij het Europese Hof haar gelijk te halen.

 

De nieuwe Zijderoute: China’s paradepaartje met reusachtige infrastructuur, die Azië, Europa en Afrika moet verbinden. Zo verstevigt China haar positie als economische macht, maar een aantal landen raken hierdoor in grote problemen door schulden; vooral Sri Lanka en Pakistan. Want kun je niet terug betalen, krijgt China belangrijke projecten in eigendom. Het een-gordel-een-straat project (Obor) omvat 68 landen en investeringen boven de 8 miljard $. Het vormt deel van de economische-, buitenlandse- en veiligheidspolitiek v/d Chinese regering.  In alle landen v/d regio wil Beijing havens, spoorwegen, pipelines, snelwegen, energiecentrales en mijnen financieren en/of bouwen. De Obor-zone omvat ruim de helft v/d wereldbevolking en 1/3 v/d wereldeconomie. Pakistan zit ernstig in de problemen, met projecten van ruim 70 miljard $ (50% v/d energieprojecten); rente is ruim 5%. Al 6 keer heeft het land uitstel van betaling gevraagd bij de Parijse Club en internationaal stijgt de vrees of het land China wel kan terugbetalen. Moeilijk heeft Djibouti het ook; waar Beijing haar eerste marinehaven laat bouwen; de Oost Afrikaanse Republiek ondersteunt het project met 1,4 miljard $, hetgeen 75% is van de economische waarde....Ook de Malediven, Laos, Montenegro, Mongolië en Tadzjikistan en Kirgizië lijken grote problemen te hebben...

 

Kijk, daar zijn ze dan weer handig in, die BB”s. Vlg. de Süddeutsche Zeitung heeft het VK ervoor gezorgd, dat de British Virgins door de EU toch niet op de zwarte lijst van belastingparadijzen komt. Ook al waren m.n. Duitsland en Frankrijk van mening, dat ze niet echt veel beterschap tonen, met ruim 400.000 brievenbusbedrijven (o.a. ook van Mossack Fonseca – die overigens door de erg stoute en vervelende berichtgeving over haar aktiviteiten nu stopt); nee, ineens is alles koek-en-ei en correct?

 

Internet bracht vrijheid in de arbeidswereld. Weg v/h stereotype kantoor, op de hele wereld had je toegang via het Internet, lekker met de voeten in’t zand, of in de ligstoel op het cruise schip...Maar er kwam ook een nieuwe vorm van uitbuiting; goedbetaalde jobs werden weggesaneerd, en slechtbetaalde ad-hoc werkers ingehuurd, de ‘’digitale nomaden’’, ofwel crowdworker, omdat ze maar een deel van een ongedefinieerde zwerm zijn, die geen kans hebben op een vaste baan. Twee kanten van de ontwikkeling. Goed bericht; het 1e variant lijkt het te winnen. Er is genoeg werk en het aantal zelfstandigen stijgt rapide. Kansen dus. http://www.faz.net/aktuell/beruf-chance/serie-anders-arbeiten-kreativ-auf-bestellung-15477169.html

 

Heeft u ze gezien? De gaybrapaden, interculturele dialooghuizen of genderneutraal taalgebruik in gemeenten? Besturen maken zich steeds drukker over diversiteitsbeleid en het voorkomen van uitsluiting. Huh? Van wie dat moet? Niemand weet’t. Waar zijn regenboogkleurige betonpaaltjes voor het station nu goed voor? Oh ja, kleurig is het wel. Maar het verzoek om genderneutrale taal komt niet van burgers. Het is voor de bühne, om te laten zien hoe modern men is, oppert iemand. Kennelijk is de trend overgewaaid uit de VS, Maar je hebt er niks aan. Het verslindt alleen onnodig geld.

 

Oh, oh, oh, die Belgen toch. De Morgen schrijft, dat de jodiumpil nu al de klucht v/h jaar is. In de afgelopen dagen werden 4,6 miljoen doosjes pillen uitgedeeld, op advies van gezondheidsautoriteiten. Iedereen in een straal van 20 km van 1 v/d 5 kerncentrales krijgt de pillen als gevolg van een noodplan bij nucleaire incidenten. De apothekers moeten minimaal 480 doosjes afnemen. Vooral bedoeld voor kinderen, jongeren en zwangere vrouwen. Maar veel ouderen komen ook. ‘t is gratis! En je hebt er recht op! Maar na je 40e is het weinig zinnig...Enne...de pillen moet je 3 uur voor een nucleaire ramp innemen, aldus de instructie. Hoe weet je nou, wanneer die zich volstrekt? Juist...Belgie...

 

Nog zo’n onzinzaak: de Nationale Wetenschapsagenda krijgt fors geld voor vernieuwend en maatschappelijk relevant onderzoek. Wa’s dat? Het budget wordt geleidelijk verhoogd van 70 naar 130 mio in 2020. Het wordt gebruikt voor onderzoek naar o.a. watermanagement, cybersecurity, duurzaam voedsel en kansongelijkheid. Totaal investeert het Kabinet ruim ½ miljard in wetenschap en extra onderzoek. Maar met zonder concrete doelstellingen en eisen? Zaterdag hoorde ik op de radio, dat de Uni van Utrecht onderzoek gaat doen naar omgevingsfactoren bij het ontstaan van ziekte. Alsof we nog niet weten, dat o.a. luchtvervuiling, weinig bewegen of slechte voeding & leefgewoonten slecht voor de gezondheid is?

Wordt Oklahoma een VS-Groningen? Schaliegasboringen zorgen daar voor soortgelijke klachten....de vraag is, hoe lang het duurt voordat ook daar de logica en het besef ‘’dit gaat fout’’ het wint van het verdienmodel. En als dat er is, zal schaliegas snel ophouden...met als gevolg stijgende olieprijzen. Aldus het FD. Enne, waar eerder Shell liet weten, uit de schaliewinning te stappen, blijken ze nu met Blackstone een bod te doen op de schalietak van BHP? Onbegrijpelijk.

 

Ach, en het domme spel van DDD in de wereldhandel gaat gewoon door. Er is een uitzondering op de hogere importtarieven mogelijk, die hij instelde, als de ‘’partners’’ die de VS zo schandalig behandelen, veiligheidsrelevante redenen kunnen aanvoeren. Daarmee bedoelt hij ijskoude chantage; betaal meer aan de NATO...Vanwege veiligheidsredenen...Gooit handel en Nato op 1 hoop. Hij komt er weer mee weg, want Europa e.a. durven niet tegen hem in te gaan. http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/trump-knuepft-zoll-ausnahmen-an-hoehere-nato-beitraege-15486319.html

En naast de commotie over verhoging van importtarieven op staal en aluminium, en nu ook nog auto’s (m.n. uit Duitsland) en onleuke techno- en communicatiezaken (m.n. China) zit er nog een venijnig plannetje eraan te komen. Totaal over het hoofd gezien door velen. De Mirror-Tax. Of te wel, Het verschil in tarieven op verschillende goederen. M.n. golden deze voor ontwikkelingslanden, die zo een barriere konden opwerpen tegen concurrentie uit industrielanden. Het Mirror-Tax model ziet gelijke tarieven voor. De VS-tol voor EU-auto’s gaat dan naar 10%. Lijkt logisch, maar betekent een enorme chaos in het huidige handelssysteem. Want nu geldt het ‘’meest begunstigende principe’’, waarbij voordelen, die aan een handelspartner toekomen, ook anderen ten goede moeten komen, zodat kleinere of zwakkere landen niet benadeeld worden. DDD’s plan staat hier haaks op, want dat betekent enorme verhogingen, omdat de VS een laag-tariefland is. Export naar de VS zou ineens met veel hogere tarieven geconfronteerd worden. En DDD weet dit. ‘’zij nemen 50% van ons, nemen wij 50% van hen’’ is zijn redenatie.

 

De Britten hebben een deal gesloten met Saoudi Arabie voor ‘’hulpgeld’’ van 100 miljoen GBP, getekent tijdens het bezoek van Bin Salman aan London. Zogenaamd voor nieuw langdurig partnerschap, om leefomstandigheden te verbeteren en economie een boost te geven in sommige arme landen. Huh? Dat land bombardeert o.a. Yemen, waar 22 miljoen mensen afhankelijk zijn van voedsel, hulp en benzine...? Tante May verkwanselt zo maar mensenrechten onder het mom van humanitair partnerscchap; waarmee ze de rol van Saoudi Arabie in deze gruwelijke oorlog en humanitaire ramp witwast? Het land, dat huizen, ziekenhuizen, scholen etc. in Yemen aan flarden schiet? Bizar.

 

Het Transavia-Poch drama krijgt een verrassend staartje.8 jaar bracht hij in de gevangenis door, werd vrijgesproken vanwege geen bewijs. Nederland is vlg.  de advocaat aansprakelijk voor de schade hiervoor. En...de 3 rechters in Argentinie willen aangifte wegens meineed doen tegen de 3 piloten, die destijds het gerucht hadden doorgespeeld. Het NL OM had niet zelf onderzoek gedaan naar het waarheidsgehalte, maar gaf het wel door aan de Argentijnse justitie. Kwalijk.

 

Ik ben niet van sport kijken en zo. Maar dit? Vind ik een topprestatie, die echt prominent voor het voetlicht mag: 9 keer kanker, 5 longoperaties, 74 bestralingen, en toch haalt Bibian Mentel weer goud op de Paralympic’s. Wat een ongelofelijke vrouw! https://www.volkskrant.nl/sport/9-keer-kanker-5-longoperaties-74-bestralingen-en-toch-haalt-bibian-mentel-weer-goud~a4580205/

 

Jarenlang is bezuinigd, weggesaneerd, zijn verzorg-/verpleegtehuizen etc. gesloten. En nu komen zorgbedrijven 130.000 mensen tekort vlg. het UWV? Werkdruk steeds maar omhoog, beloning omlaag (behalve voor topfloppers), en geen aandacht voor veel grotere uitstroom van verzorgenden dan er binnenkomen? Jarenlang krimp- en ontmoedigingsbeleid, en nu ineens stimuleren, kansen bieden en nog zo wat luchtflodders? Banen stijgen wel tot 1,1 miljoen, dus yippie, alle handen weer aan het bed, werklozen opgestaan en handen laten wapperen?

 

De vluchtenligengenconventie moet aangepast worden. En wel zo, dat mensen die vluchten voor oorlog of mensen die vervolgd worden, in veilige zones en opvangkampen van omringende landen opgevangen worden. De landen moeten daarvoor de kosten dragen. De aanzuigwerking v/d conventie op niet-vervolgden had nl. niemand ooit voorzien. Lucratieve mensensmokkel en de wens naar een beter leven prevaleert thans boven de vluchten voor de oorlog. Zo was de conventie niet bedoeld. Komen ze naar Europa? IStaat een leger van juristen, helpers, politie,  etc. klaar. Een groeiend deel v/d kosten wordt als ‘’ontwikkelingshulp’’ gedeclareerd, dat komt dus niet meer ten goede aan land en burgers, waarvandaan deze asielzoekers komen. Velen worden voorlopig opgenomen, kinderen gaan naar school, en bij afschuiving of geen-kans verdwijnen velen in de illegaliteit. Met de ogenschijnlijk politieke correctheid schiet Europa zich in de voet. Want belangrijke zaken blijven liggen; beeindiging v/d burgeroorlogen, afbouw van de inkomensverschillen wereldwijd; leidende rol bij klimaatverandering. Noch Brexit, noch rechtsradicalen hebben een aanpassing v/d conventie geprovoceerd. Kritiek is er al jaren, zowel binnen als buiten de UNHCR. En sinds 1951 blijkt e.e.a. ‘’selectief’’ toegepast te worden. Geluk hadden de Hongaren in 1956, de Tibetanen in 1959, de Tsjechen in 1968 en de vietnamesische Boat People in 1975. Wie voor het communisme vluchtte , was in de Koude Oorlog automatisch erkend vluchteling. Later werden vluchtelingen niet door de UNHCR, maar door een ad hoc opgerichte organiscatie UNDP verzorgd, en daarmee verdwenen ze van het scherm van vluchtelingenrechten. Koerden en Shiiten na de Golfoorlog 1990/91 werd de reis naar het veilige buitenland geblokkeerd; ze leefden in veiligheidszones. 2 miljoen Hutu uit Rwanda, die 1994 naar Tanzania en Zaire vluchtten vanwege genocide, werden niet eens als vluchteling geregistreerd. En zo voorts....Maar, als vluchtelingenconventie alleen nog in de Schengen-Zone geldt (want Australie en de VS o.a. toezelen hiervan weg), dan zuigt dit mensen van overal aan. En als landen pretenderen, dat ze de conventie correct uitvoeren maar ondertussen alles doen om asielzoekenden af te schrikken, worden ze ongeloofwaardig. Een internationaal verdrag, dat toenemend gebroken wordt om te voorkomen, dat Europa vanwege ongecontroleerde migrat in rechtspopulisme verzandt, moet aangepast/vervangen worden, als internationaal recht ook voor de toekomst moet gaan gelden. Aldus commentaar in NZZ.

 

Toys ‘R’ Us was ooit het grootste speelgoedimperium v/d wereld. Haar winkels waren paradijzen voor kinderen met metershoge schappen vol auto’s, lego en poppen. Ruim 1500 winkels ware er, waarvan de helft in de VS. Nu is het afgelopen. Het bedrijf sluit alle VS-winkels, nadat het 6 maanden geleden al faillissement had aangevraagd. Na 70 jaar. Nu vinden kinderen hun speelgoed op internet. En het bedrijf heeft een enorme schuldenberg; want ze misten de aansluiting met de online-handel, en dat blijkt nu funest, aangezien o.a. bij Amazon snel en goedkoop in een paar clicks ingekocht en geleverd kan worden...