columns

Kantklossen, cyberdiplomatie, blunders & gedoe

Kwalijk. Arrogant en laatdunkend. Wij burgers zijn te dom. Ook kantklossen is ‘’leuk’’. Maar een referendum is voor ons burgers een brug te ver? Mark e.a., stap eens van je elite-zetel en neem de burger serieus. En ga volwassen met een referendum – maar vooral met wensen v/d kiezer - om. Zwitserland doet dit al jaren.

 

Voorlopig is Europa even niet geplaagd door hogere importtarieven voor staal en aluminium door de VS. Maar of China vrolijk wordt van 50 miljard aan importheffingen? Als ze geen soja en Boeing vliegtuigen meer afnemen, zal de VS daar niet blij van worden...

 

In de afgelopen 7 jaar hebben ruim 1 miljoen mensen uit Afrika in Europa asiel aangevraagd. Aldus Pew Research Centers en Eurostat. De migratiewens is sterk gestegen. Grote delen v/d bevolking willen weg uit eigen land, ruim 50% willen in een ander land wonen als ze mogelijkheid en middelen zouden hebben. In Ghana en Tanzania zelfs 75%. Concreet plannen veel mensen de komende 5 jaar hun land te verlaten, vooral in Senegal (44%), Ghana (42%), Nigeria (38%). Zuidafrika (22%); Kenia (19%), en Tanzania (8%). Tussen 400.000 – 1.000.000 mensen zouden tevens op een overtocht naar Europa vanuit Libië wachten. Van de bijna 1 miljoen asielzoekers die in de afgelopen 7 jaar naar Europa kwamen, leven er daar nu ruim 420.000. 1/10 van alle mensen uit Sub-Sahara-Afrika. ¾ wonen in het VK, Frankrijk, Portugal en Italie.

 

Stef wil cyberdiplomatie. Valt ook niet mee, om ineens diplomatiek en meertalig & kundig te communiceren bij BuZa..Bij  ’digitale weerbaarheid’ blijft Nederland achter op de ’groeiende dreiging’, schrijft ie. Dus moet zijn departement vol in ’cyberdiplomatie’. Diplomaten worden bijgespijkerd, zodat ze alert worden op cyberdreigingen; ze tijdig kunnen detecteren en neutraliseren. Echt. NL pleit ook voor internationale afspraken om cyberaanvallen te bestraffen en een ’cyber-wapenwedloop’ te voorkomen. Voor software om cyberaanvallen mee uit te voeren, worden exportvergunningen ingevoerd zoals die ook voor gewone wapens moeten gaan gelden. Geldt ook voor technologie om internetgedrag van burgers te volgen en te blokkeren. „Voor mij is veiligheid de ruggengraat van het buitenlands beleid’’, zegt Stef. Tjonge jonge.

 

Absurditeit ten top. Verhuizing van Korps Mariniers van Doorn naar Vlissingen. Politiek besluit. Niet gehinderd door logica, efficiency etc.. De Algemene Rekenkamer noemde het verhuisbesluit in 2012 al 'risicovol. https://www.volkskrant.nl/binnenland/leegloop-bij-korps-mariniers-militairen-zien-verhuizing-van-doorn-naar-vlissingen-niet-zitten~a4582479/

 

Het peperdure feestje voor de Dijkgraaf gaat toch niet door vanwege verontwaardiging (na publicatie in Telegraaf over de kosten van 50.000). Nu alleen nog een receptie voor externe relaties (waarom voor hen?); kost 23.000,00. Personeelsontbijt (350 medewerkers) wordt geschrapt (had dat nu beter wel laten doorgaan); alleen nog een koffiemoment. Etentje met algemeen bestuur? Geschrapt. Dijkgraaf zelf besloot ‘’kan minder’’. En dat kon ie niet eerder verzinnen? Wordt het gouden afscheidsfeest van Van Haersma Buma nu een koopje...

 

Da’s nou humor.... De Autoriteit Persoonsgegevens, waarbij bedrijven datalekken verplicht moeten melden, heeft zelf per ongeluk de namen van werknemers openbaar gemaakt. LOL...

MvSoZa bekijkt, of de AOW-leeftijd kan veranderen, om vakbonden te animeren, akkoord te gaan met een nieuw pensioenstelsel. Koehandel op zijn Polder-NL. Aanpassing koppeling tussen levensverwachting & AOW leeftijd; regeling voor zware beroepen; terugdraaien versnelde AOW-leeftijdsverhoging; alles is weer in de running. Of het Kabinet gaat meewerken? Onzeker. E.e.a. zou ruim 1 miljard kosten (knap, dat bij vaag geroep wel altijd een ‘’precies’’ kostenplaatje past...); en daar is natuurlijk in het regeerakkoord geen rekening mee gehouden. Oh, vandaar..

 

Kroonprins Bin Salman van Saoudi Arabie wil vrouwen niet langer een verhulling van gezicht/hoofd of lange gewaden voorschrijven. Vrouwen moeten discreet en respectvolle kleding dragen, net zoals mannen, stelt hij. Dat betekent niet automatisch lang gewaad of verhulling. De vrouw bepaalt uiteindelijk, welke discrete en respectvolle kleding zij wil dragen. Vooruitstrevend!

 

Gewaarschuwd mens telt voor 2? DDD niet. De VS-ondernemerslobby wil verhinderen, om hogere importtarieven op Chinese goederen te leggen. Dat zou een vernietigende handelsoorlog provoceren met ernstige gevolgen voor de groei v/d VS en fataal voor schepping van arbeidsplaatsen. Hogere importtarieven zouden grotendeels  vernietigen wat Amerikaanse families met de belastinghervorming zouden kunnen besparen. En....de Volksrepubliek China zal een dergelijke handelwijze niet accepteren, aldus China Daily.  Immers, zelfs de meest snoezelige poes die wil spelen, zal je krabben, als ze teveel getergd wordt. .Der Spiegel.

 

Videoconferencing niet duur genoeg voor de politie? Nee, Akerboom wil de komende jaren tientallen extra agenten naar het buitenland uitzenden. Om grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken.In NL is onvoldoende te doen???Nu zijn 175 politiemensen in 34 landen actief. Oh ja, is ook nodig voor meer inlichtingen over criminele netwerken...Vorig jaar is onderzoek gedaan naar 5000 criminele bendes, opererend in meerdere EU-landen. Specifieke voorwaarden, uitkomst en balans kosten/baten?

 

Provinciebaas Goedhart – met ruim 177.000 aan salaris – is met buitengewoon verlof vertrokken vanwege het debakel met de Uithoflijn. Of ie als hoogste ambtenaar voor zijn pensioen nog eens in actie komt? Denk van niet. Uiteraard is men in gesprek over een andere functie of zo, meldt de Provincie. Ja hoor. Of...stap zelf op, en krijg  een  royaal ‘’dank je wel’’ van 925.000,00 mee; Büchner/AkzoNobel...En...VW topman krijgt ondanks dieselgate en zo een salarisverhoging van 7,2 miljoen en verdient nu 10,2 miljoen...Hoe hoger, hoe flopper.

 

Macron op oorlogspad tegen Franse Spoorwegen en vakbonden. Men gaat vanaf 3 april 36 dagen staken; elke week 2 dagen. Ook al zien de Fransiolen zelf langzaam in, dat de toestand v/h staatsbedrijf SNCF niet meer haalbaar is, betekent dit nog niet dat de hervorming er komt. Men kampt met een schuld van 45 miljard (¡) Euro, de kosten van bedrijfsvoering zijn 30% hoger dan elders in Europa. Topbedrijf. Met zonder concurrentiepositie als in 2020 de markt opengaat vlg. EU regels. Regering stemde in met hervormingen; de grootste sinds de nationalisatie v/h bedrijf in 1930. Personeel krijgt niet langer ‘’baan voor het leven’’ en automatische promotie. Machinisten mogen niet meer met 52 met pensioen. Vakbonden woedend. Maar ik moet nog zien dat Macron doorzet.

 

10 jaar lang heeft de brandweer van A’dam tegen regels in extraatjes uitgekeerd. 4 miljoen. Aldus Integis. Klokkeluider had vaker royale regelingen bij leiding aangekaart. Zonder resultaat. De huidige commandant wil’t wel onderzoeken. Zodat dit in de toekomst kan worden voorkomen. Juist. Enne, waarschijnlijk spelen dit soort misstanden ook elders...Gevolg van foute bedrijfscultuur, royale arbeidsvoorwaarden en veel te complexe pensioenregeling, heet het. En dat al na 10 jaar ontdekt?

 

Spaanse toestanden in Duitsland: het nieuw in aanbouw zijnde vliegveld van Berlijn is een mislukking van jewelste. Eerst zou het 2010 opengaan. Toen 2018. Kosten zijn inmiddels ruim verdubbeld naar 6,6 miljard. 2010 werkte het brandbeveiligingssysteem niet goed. Ook nu nog niet. Leidingen van sprinklersysteem moesten vervangen worden; dus weer plafonds openbreken. 1200 automatische deuren sluiten onvoldoende bij brand; en dan werkt de rookafzuiging niet bij open deuren. Nu blijken 750 monitoren, sinds 2012 aangesloten aan het stroomnet (zonder enige vliegbeweging...) al ‘’op’’ en moeten vervangen worden. Kost weer ½ miljoen, hupsakee. Lufthansa is het zat. Afbreken dat vliegveld en nieuw bouwen, wordt geroepen. De hele infrastructuur was opgezet voor opening 2012. En is nu al weer te oud. In 2006 begon de planning v/h project. 2020 werd het nieuwe target, nadat 2019 wederom niet haalbaar geacht werd. Maar een TUV rapport uit 2017 gaat eerder uit van 2021. Of ooit...Nooit....?

 

De spelling check spookt...ik wilde wel, maar ''het'' doet het niet...