columns

Andere tijden

Ik ben geen historicus, maar geschiedenis heeft me altijd gefascineerd. Niet alleen terugkijken, maar trends ontdekken, lering trekken en nieuwsgierig zijn naar de toekomst. Soms hoor ik politici roepen om weer een parlementaire enquête of iets dergelijks – ‘’niet om te zwarte pieten maar om ervan te leren’’. Nou, volgens mij zijn ze dan bijzonder hardleers….Hoe kon het met SNS gebeuren vraagt men nu. ABN en DSB al vergeten? Waar is de DNB? Debacle rondom Fyra – ik meen me nog iets te herinneren – vaag hoor – over ene Betuwelijn. Heb ik ooit toch gemeend dat het gezegde ‘’beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’’ een waarde had. Weer mis.

En hoezo ‘’gij moogt niet liegen’’. Dit wordt tegenwoordig wel tot aan zijn grenzen opgerekt. Neem nou de Spaanse premier. Hij beweert, NOOIT zwart geld hebben aangenomen. Technisch gezien zou hij theoretisch daarin nog gelijk in kunnen hebben, immers, het geld is niet zwart, maar gewoon wit. Tja, als niemand hem op de man af vraagt of hij ooit geld heeft aangenomen, kan hij altijd zeggen ‘’ik heb niet gelogen’’. En kan hij zich altijd nog verdedigen – zoals zovelen met hem – dat men hem nooit de juiste vragen heeft gesteld. En ongevraagd informatie verstrekken, dat is toch stom? Met het vingertje wijzen, dat doet de rechter (of de linker?) hand van deze premier veelvuldig. En daarbij geldt vlg. mij ook de uitspraak ‘’de ene hand wast de ander’’. Vult u zelf maar in.

Rustig achter mijn bureau/achter de pc zittend, gniffelend van plezier (je moet sommige zaken gewoon met humor aangaan nietwaar) tuimelen voorbeelden over het toetsenbord. Maar taal technisch gezien is dat onzin, ik zit niet achter mijn bureau – daar staat een wand. En ik werk niet achter mijn pc. De pc is onder het bureau, en erboven staat het toetsenbord en het scherm. Ook daar kan ik niet achter zitten. Ik zit er namelijk voor. Rare snuiter, die dit ooit heeft bedacht ‘’achter het bureau’’. Van mij krijgt deze persoon een dikke onvoldoende. Mijn taalgevoel deugt tenminste. En weet u waarom Peugeot het zo moeilijk heeft? Wie wil er nou in ‘’een beetje god’’ rijden (ja, spreek het maar eens heel langzaam, peu god…uit)? Nou dan.

Econometristen en andere theorietijgers kunnen er ook wat van. Lees ik dat de ouderen de meest vermogende groep zijn in de Nederlandse samenleving. Hoe dat komt? Tja, dat is heel simpel: men rekent de ‘’stenen waarde’’ of te wel het huis, wat meestal hypotheekvrij is, mee. Ja, zo kan ik ook rekenen zeg. En omdat ze dan zo rijk zijn, worden ze zwaarder belast. Maar.. met een theoretische stenen waarde kun je geen kopje koffie extra betalen. Zie me al aankomen in het café; met de eigendomsakte ‘’zie maar, ik ben goed voor mijn geld, schrijf maar op’’. Nou weet ik weer waarom ik destijds bij Unilever zo’n hekel had aan de week ‘’Financial Management’’, ondanks dat de Profs van de Uni Leuven en het IMD hun best deden, het cijfergegoochel  zo ingewikkeld mogelijk te maken.   Maar als ik nou wel beter opgelet had, zou ik mogelijk – financieel gezien dan – er beter voorstaan. Immers de graaicultuur is niet alleen van deze tijd, en niet voorbehouden aan bankiers, zaken-mensen of politici. Maar of ik er beter van zou slapen? Ik betwijfel het. Dus ben ik blij met ons kleine huisje…En neem ik lekker een slok koffie, die Joost net bracht. Kost maar een beetje…

Soms ben ik naïef – vindt Joost – als ik me weer eens hardop laat ontvallen ‘’hoe kan dat nou’’; of het nu een EU begroting is die niet deugt en  vrolijk verder geschoven wordt met publieke gelden, ook al worden we er niet beter van. Of neem nou die cookie-wet. Of.. Joost reageert dan soms heel spontaan ‘’tja dat weet ik ook niet’’ a la zonnebank-elektrarekening. U kent die reclame wel. Natuurlijk weet ik het wel. En soms nog beter. Maar heel af en toe besluit ik gewoon net te doen alsof het allemaal boven mijn pet gaat. Ondanks mijn kennis, ervaring en vele voorbeelden om mijn theorieën te staven. Slim zijn helpt niet. Evenmin als sparen. Maar lachen en relativeren – niet ignoreren – werkt wel. Vooral als we zelf geen invloed kunnen uitoefenen of iets kunnen veranderen. Immers, een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, nietwaar? En met 1 minuut ergeren heb je 60 kostbare seconden aan plezier en geluk verspeeld. Denk daar maar eens over na.