columns

Komt wel goed schatje

Spanje vandaag: ‘ de 27% salarisverhoging in plena crisis tussen 2007 – 2011 van premier Rajoy is maar een bonus voor verkiezingen en verantwoordelijkheden’. En bovendien ‘’heeft Zappi Zapatero ons altijd verzekerd, dat er geen crisis is’’. Gelooft men oprecht. “wir haben es nicht gewusst’’?

Over geloof gesproken, de paus treedt af. Geneuzel zat, hij is moe. Zeggen ze. Ik krijg wat van dat geloof; een paar Weesgegroetjes na de biecht, ‘’en alles mag weer’’. Barmhartige Jezus? Als je’ m nodig hebt, is hij er niet. Rechtvaardige Allah? Ammehoela. De hindoestaanse zondaar wast zich schoon in de heilige rivier. Schijnheilig gedoe.

En dan onze Dijssie….Net begonnen begint hij al te schoppen. Nooit geleerd ‘’eerst kijken, dan praten”. In termen van Covey heette dat ‘’seek first to understand, then to be understood’’.  Bankmedewerkers, jawel, ook die van de balie, moeten maar salaris en voordeeltjes inleveren, ze zijn immers nu semi ambtenaar. Maar de baas hoeft dat niet. Net zomin als die van de ABN, begint met Z….en eindigt met M….dacht ik. Krijgt ook ruim boven de 7 ton. Moet kunnen, nietwaar? Laat Dijssie nou gezellig met de a.s. ex-paus een heuse, echte bank opzetten. Zoals hij bedoeld is. Voor arme mensen in (ontwikkelings)landen.  Een rechtvaardige wereld scheppen, voor iedereen eten en werk. Want al die kunstwerken en dat vastgoed dat is alleen maar ‘’stenen geld’’ – kost een boel, maar levert niks op zal ik maar zeggen. Probeer maar eens een zak rijst ermee af te rekenen…Juist. Vrijgevig zijn, ‘’delen’’ met elkaar die rijkdom die daar in het Vaticaan en elders hangt, staat of ligt. De paden op, de lanen in, en doe goed. Wishful thinking.

Al dat kerkelijke en overige vastgoed: laten we het een goede bestemming geven; ombouwen tot woonruimte, voor leren & studeren, spelen, werken, ontspannen en mediteren. Problemen met woningbouw, starters, huren, corporaties en vastgoedspeculatie opgelost. Bouwvakkers werken. Economie draait als een tierelier. Ik tel; minimaal 4-6 vliegen met een klap. Kost de heren/dames in Den Haag niks; ik doe het gratis. Nadenken over zinnige oplossingen bedoel ik.

Zitten we nog met die bolle hap zoet met  zijn gebotoxte gezicht in Italië; hij wil weer. Deze keer niet bunga bunga. Belooft grif van alles, krijgt het wellicht nog voor elkaar, om straks bij de Eurotop iedereen weer op de tenen te trappen. Het geld vliegt vervolgens met bakken eruit, want de EU staat garant. Toch? Maar eerst Cyprus. Russisch zwart geld moet op Cypriotische banken veilig gesteld worden, anders wordt Raspoetin boos. Gaat de gaskraan dicht. In de kou. Terwijl men roept ‘’draai gaswinning in Groningen terug’’. Nee, kost de schatkist miljarden, dan maar schudden in bed. Economische belangen gaan voor die van mensen/de bevolking.

Of voor die van de natuur. Zoals in Spanje; daar hebben ze een heus tekort. Door wanbeleid, dat wel, maar dat noemen we dan maar ‘’collateral damage’’ nietwaar? Dus natuurgebieden en bossen verkopen aan jagers – vette winst! Voor wie? U mag het invullen…

Met EU geld om ‘’landelijke gebieden’’ te ontwikkelen, wordt Euro Vegas gefinancierd, dat zeg ik je. Investeerder wast met zijn 35% zwart geld wit; de rest moeten banken financieren. Die met belastinggeld gered zijn; waar besturen riant verdienen en spaarders duizenden Euro’s hebben verloren. Levert 200.000 banen op. Top toch? Gelooft U het? Ik niet. Maar tegen die tijd is Spanje al lang failliet. En de gewone burger in Europa ook; dus die komen niet. De rijken ook niet. Want die willen het exclusiever. Naar de Maan bij voorbeeld. Klinkt toch veel sexyer? Maar hoe dan ook – nee, u moet niet per se de groente van Hak hebben – het leven is te kort om zich over dergelijke zaken op te winden. U en ik lossen het niet op. Komt wel goed schatje…