columns

Het moet niet veel gekker worden

Onze Dijssie toch; weg diplomatie tijdens zijn eerste optreden. Cyprus is verbolgen over zijn idee, om aandeelhouders en spaarders mogelijk te laten meebetalen aan een eventuele redding van Cyprus door Europa. Maar Europa mag wel de Russische zwartspaarder spekken? 

“Er ligt een paard in de pan” parodieerde Youp over een Amsterdamse restauranteigenaar, die jarenlang zijn clientèle paardenbiefstuk had voorgeschoteld (zonder te zeggen dat het paardenvlees was); want ze vonden het zo lekker. Nu schrijft hij het gewoon op zijn kaart. En zo hoort het. Weet wat je eet…  De Roemenen waren ondertussen ziedend, want ze vonden, dat ze ten onrechte beschuldigd waren van gerommel, terwijl er via Cyprus, Frankrijk, Engeland nogal wat geld verdiend kan worden. Al jaren was het gesjoemel bekend, maar wie pakt deze ‘’business opportunity’s’’ en onduidelijke via-via-routes, gesubsidieerd en wel, aan? Nou dan. Doe nog maar een biefstuk of wat. Als het maar niet teveel kost. 

Slimme vogel, die Warren Buffet; koopt Heinz. Waarop Joost meent ‘’alweer een Hollands bedrijf overgenomen’’. Hoezo Hollands?! Hij had me bijna tuk. Maar dan ook maar bijna. Net zoals met Hero; was in zijn ogen ook NL. Nou mooi niet, en ‘’ja maar daar wonen veel Nederlanders’’ maakt Heinz nog steeds niet Nederlands. Nee, gewoon Amerikaans. Het is dat we geen geld ‘’over’’ hadden, en ook geen voorkennis. Hadden we nu een aardig zakcentje kunnen meepikken.

En dan die Tweede Kamerleden; verontwaardigd dat ook zij achteruit gaan in salaris. En wel met 170 Euro. Van hun brutoloon van 7300 Euro. Ach. Ik hoor de partij 50+ al protesteren. 

Hebt u dat ook gezien? Dat van die bliksem; prachtig. Alsof het een teken van God zelf was, kopte de Telegraaf; vlak na het bekendmaken van het aftreden van de Paus sloeg toch werkelijk een heuse bliksem in bij de beroemde S. Pietersbasiliek. De BBC liet live beelden hiervan zien. God straft meteen komt in me op. Kannie-waar-zijn, toch? 

Je zou toch gek zijn op cornflakes; Nou, Mick Hobday is een gekke Brit, die al 60 landen heeft bezocht om erachter te komen, waar de beste cornflakes gegeten worden. Kostte al zo’n 64.000 Euro en hij verorberde al zo’n 4000 kommen. Het is maar wat je lekker vindt…De beste had hij – tot nu toe - overigens gegeten in Egypte. 

Soms heb je gewoon mazzel; zoals een bieb in New York, die na 55 jaar eindelijk een boek terug kreeg. Het werd in 1958 uitgeleend. Het kwam nu retour, met een cheque van 100 US Dollar. Boetegeld denk ik dan maar. Helaas hadden ze toen nog geen systeem om te traceren, wie het boek uitgeleend had. Maakt ook niet uit, het is nu toch terug? Kun je eindelijk weer dat boek over de 16-eeuwse priester gaan lenen.  

Het is nog maar de vraag, of de vernietiging van het pardon van het Hoger Gerechtshof in Spanje voor de CEO van de Banco Santander nog gevolgen heeft. Immers de wet kan zich eindeloos rekken bij politici en bankiers. De Banco de España, zeg maar de DNB had een clausule uitgevaardigd dat diegene, die veroordeeld is voor criminele feiten (dus ook corruptie en valsheid in geschrifte) niet meer kan werken als bankier. Maar ja, de Europese Bank Autoriteit had recent vastgesteld, dat mensen met een crimineel verleden wel degelijk kunnen blijven werken in het bankwezen….? En dus broedt Spanje over aanpassing van de wet ‘’want zowel de regering als de Bank wil zich houden aan de relevante wetten’’. Ik ben de draad kwijt.    

Oeps, en last but not least, CDA had zich lelijk misrekend rondom het woning akkoord. Sybri dacht ‘’nou heb ik beet’’ en hield voet bij stuk. Alleen, soms moet je de voet even uit de deuropening halen, anders gaat de deur noch open, noch dicht…Pech voor hem, maar anderen waren slimmer; wie het spelletje wil meespelen, moet het spelletje snappen. Meer uit de ‘’enkel’’ draaien was handiger geweest. Een volgende keer dan maar?