columns

We hebben het alleen nog niet door...

….of hebt u dat wel gelezen? De zo geroemde eensgezinde begroting voor de EU voor de komende 7 jaar is door het EU parlement naar de prullenbak verwezen. Op 19/2 stond dit berichtje in een Belgische Krant. En nergens anders. Want dat is natuurlijk pijnlijk. Het betekent nl. dat de ‘’oude’’ begroting, die veel hoger is, en juist op weerstand vanuit Engeland en Duitsland kon rekenen, nu toch erdoor is. Dat noemen we nou politiek. Fijn he? Hebben we niet om gevraagd. Maar we hebben een zodanige moloch in Brussel geconstrueerd, dat we nu zelf de dupe van worden. Eigen schuld dan maar? Zou eerder van mening zijn, dat een hoop mensen hier en in Brussel liggen te suffen. Op onze kosten. Want ze worden vorstelijk betaald. Ook daar verandert niets meer aan. En vragen in de kamer? Het is oorverdovend stil.

Terwijl het Pentagon de JSF uit de lucht haalt, blijft NL tegen beter weten in, doorgaan. Kost bakken met geld, die in (lucht) gaten gepompt worden, het resultaat zal teleurstellen en verdere bezuinigingen of uitkleding van het sociale stelsel in NL is voorzien. Ook hier kan de regering weer niet haar prioriteit kiezen; ten koste van de gewone burger.

Eindelijk, iets wat we al lang wisten;  vrouwen die gezond leven, veel fruit en volkorenproducten eten, hebben tot 60 procent meer kans op een succesvolle Ivf-behandeling,  bleek uit onderzoek van het Erasmus MC.  Het door de Traditionele Chinese Geneeskunde al minstens 2000 jaar in gebruik zijnde advies ‘’eerst gewicht verliezen, dan lukt het beter om een kindje te maken’’ blijkt nu ook hier ‘’afgezegend’’. En dus wordt gepleit om IvF niet meer toe te passen bij een te hoog gewicht. Tenzij je natuurlijk geld hebt om naar het buitenland, Spanje b.v.,  te gaan…

Russen: eerst willen ze dat de EU de zwartgelden bij de Cypriotische banken garandeert; dan dreigen ze met een handelsboycot voor EU vlees (dat ze lid zijn van de WTO betekend nog niet dat ze zich ook aan de regels moeten houden) en slijmen ze vervolgens met China en de VN om een  ‘’dialoog om oorlog Syrië te beëindigen’’ terwijl ze nog steeds volop wapens aan Assad leveren. Hier zie je steeds vaker grote borden met reclames opduiken, waarin in het Russisch voor iets geworven wordt. Hoewel ik een zeer nieuwsgierig mens ben, en ik dat volk niet geheel vertrouw – niet iedereen over eenzelfde kam scherend, hoor – gaat het me toch net iets te ver, om hiervoor Russisch te leren. En dan krijgen wij het hier de komende week Siberisch koud, mogelijk zelfs met sneeuw. Dank je wel. Spassiba heet dat dacht ik.

Een opmerkelijk bericht verscheen in de Telegraaf op 19/2; Francesco Schettino, jawel, die brokkenkapitein van de Costa Concordia, schijnt in het kustplaatsje Numana aangesteld te zijn als promotor van het toerisme! Die vent had al lang in het cachot gemoeten (sleutel weggooien), 32 mensen hebben door hem het leven verloren. Dit gaat mijn pet te boven. Maar goed dat ik er op moment geen draag…

Iets wat me na aan het hart ligt, en waar Joost en ik ons zeer over verbazen: waarom gaan mensen in tijden van crisis niet meer volkstuintjes aanleggen, zelf groente/fruit verbouwen? In NL zijn steeds meer gemeenten waar moestuinen worden ingericht voor mensen met weinig geld, zodat ze gratis hun eigen groente kunnen verbouwen. Een enkele gemeente in Spanje heeft dat ook al gedaan. En dan vraagt de Telegraaf zich af, of het niet schandalig is dat zoiets ‘’nodig’ is in het rijke NL. Ooit gehoord van zelfredzaamheid?

De Beatles leven voort. Volgens de BBC wordt in Calcutta thans de beroemde foto van The Beatles op een zebrapad van Abbey Road/London gebruikt om het verkeer veiliger te maken met daarboven de tekst: ‘’als zij dat kunnen, waarom jij dan niet’’. Kijk, da’s nou reclame naar mijn zin.

En priester Humberto Alvarez in het Mexicaanse Saltillo heeft het ook volledig begrepen: niks stoffige, saaie diensten; zijn toga’s zijn versierd met superhelden, hij wijdt zijn gepeupel met wijwater uit een waterpistool en krijgt zo massaal toeloop van kinderen en jongeren. Bijbelse karakters worden vergeleken met Batman en Superman, omdat ook zij voor vrede en tegen angst vechten. Niet iedereen is blij met deze aanpak. Maar als ik de witte gewaden met paarse hoedjes of rode gewaden met zwart in grote getalen door rijkversierde zalen en gangen van het Vaticaan zie huppelen, denk ik, dat is ook niet meer van deze tijd. Hoeveel ''goed'' zou je kunnen doen als al die rijkdommen ten goede zouden komen van mensen? Aftreden was zo gek nog niet van de paus, maar dit ‘’instituut’’ afschaffen is waarschijnlijk nog een brug – pardon paus – te ver.

En daar gaan we weer; Valencia, een van de provincies met de meeste schulden, neemt voetbalclub Valencia over en staat daarmee voor 81 mio aan leningen garant! Terwijl de gezondheidszorg is versoberd, het schoolsysteem aan alle kanten hapert, traumahelikopters alleen nog maar vanuit Valencia starten (dus als je in de provincie Alicante hulp nodig hebt kun je lang wachten) etc., etc. , maar het moet kunnen; "sterspelers’’ moeten hun vorstelijke (en nauwelijks belaste) salarissen krijgen? Waar liggen de prioriteiten vraag ik me af. Dat is dus wel duidelijk.

Ik dacht nog even, ‘’wat goed’’; Nederland houdt de huidige 26 zetels in het Europees Parlement, wanneer dat in 2014 mogelijk wat inkrimpt. Zo lees ik. Maar het EP heeft in totaal 754 zetels. Ergo, de Nederlandse bijdrage is maar ongeveer 3,4%. Wauw, toch echt een vermeldingswaardig percentage. Wat een invloed!