columns

Voer voor de columniste

Terwijl de PP partij ontkent, blijkt dat de ex-penningmeester gewoon nog op de payroll stond t/m dec. 2012 (en wellicht ook nu nog) maar nu heeft hij zijn dreiging waargemaakt; omdat men hem zijn paspoort afnam – afgelopen die heli-ski-trips  - gaat hij nu de partij aanklagen. En hij heeft niet 22 mio op de bank in Zwitserland, nee, wel 35. Ach, een kleinigheidje houd je altijd….

Jawel, NL gaat bezuinigen. Ruim 4 miljard. In 2014. Vakbonden zetten de hakken in het zand, oppositie beraadt zich op een gezamenlijke strategie en Geertje gaat een toer door het land maken ‘’ik ben ertegen’’. De motie van de PVV werd niet echt gewaardeerd. Terwijl ‘’blondie’’ lekker lag te pitten, werden Kamerleden voor die onzin uit bed gebeld. Laatst had ik een droom….Geertje aan het strand – nee, zowaar in het water, in Nieuw Zeeland…Vergeef de schone slaapster. Maar goed, Al Qaeida heeft hem ook ‘’hoog’’ zitten. Wie niet? Wiegel roept Rutte op, zijn kabinet te hervormen met meer partijen. Wanneer gedraagt hij zich eindelijk als pensionado? Kunnen anderen  aan het werk voor meer banen, goede zorg tegen faire prijs en stimulering van de economie. Want praatjes vullen geen gaatjes.

Over gaatjes gesproken; onze tandarts, die ontzettend aardige, rustige en bekwame Zweedse tandarts is er niet meer. Ineens hangt er een ander bordje. Blijkt hij met de noorderzon vertrokken te zijn. Naar Zweden. Of zeg je dan zuiderzon? Doet er ook niet toe. Feit is, hij is foetsie. Verdorie, net nu ik redelijk ‘rustig’ een tandartsbezoek of een behandeling kon verdragen. Het is niet eerlijk.

De EU bepaalt, dat bonussen van bankiers nog maar 1 jaarsalaris mogen bedragen. Vanaf 2014. Tenzij aandeelhouders 2 goedkeuren. Gaan de (ook al riante) basissalarissen toch gewoon omhoog? In Engeland gingen ze bij de BBC bijna met elkaar hierover op de vuist. Wat, de EU bepaalt ?! Ze zeiden nog net niet ‘’over my dead body’’ maar ze zullen er vast iets op vinden. En anders doen ze toch gewoon niet mee? Zijn wel vaker het buitenbeetje. En ja, als het in London niet spoort, ga je toch naar Rome?

Maar ja, dan zit je in Rome, en wat dan? ‘’Pipo Grillo” (ik krijg direct een associatie met Pipo en de Waterlanders…) heeft 25% van de stemmen, wil een internet-demokratie en uit de EU stappen.  Silvio zit te pruilen over zijn verlies en probeert de rechterlijke macht  aan te vallen. Immers; aanval is de beste verdediging. Of het deze keer lukt, hem te veroordelen? Hoe dan ook, voorlopig is het chaos; stijgende rentes, instabiliteit; mille grazie, Silvio y Beppe! 

In de politiek mag je  van alles denken en voelen, maar uiten? Niet altijd slim. Zeker als je politicus bent en hengelt naar het kanselierschap in een niet nader genoemd Noord Europees land, het begint met een D….Hij gaf aan, onthutst te zijn dat ‘twee clowns’ de verkiezingen in Italië hebben gewonnen. Zelf schuld, dikke bult, in plaats van een gezellig etentje met Presidente kan hij nu alleen gaan eten. Bij McD. Dinner for one. Echte clown voelt zich ondertussen beledigd door deze uitspraak en Italianen zijn boos op de Crautis. En de Engelsen gooiden ook nog eens olie op het vuur met een satirische tekening in Economist ‘’Send in the clowns’’…

Overigens; McDonalds gaat een paar 100 nieuwe restaurants in Italië openen. Omdat steeds meer Italianen zich de gewone Pizza en Italiaanse heerlijkheden minder vaak kunnen veroorloven is zo’n McD menu een voordelig alternatief; niet gezond, wel goedkoop? Heeft de gezondheidszorg straks weer extra werk. Ik zou willen dat voor junkfood, snoep en frisdrank een extra belasting kwam. En belastingverlaging voor gezond voedsel. Spaart geld in de gezondheidszorg. Maar is natuurlijk niet sexy. Dream on, Lena. Klinkt veel te gezond.

En ach, al dat gedoe rondom paardenvlees. Op zich goed vlees. Mits daarvoor gekweekt. En gedeclareerd. Te veel valt te verdienen met gesjoemel en belazerij. Maar.wanneer denkt de consument nou zelf eens na? Als een volledige maaltijd met tenminste 10 gehaktballetjes bij Ikea een paar Euris kost; hoeveel kwaliteit kan dit zijn? Er zijn immers veel die eraan willen verdienen. Toch? Ondertussen hebben Oost Europese fraudeurs 21 ton aan Goudse kaas gestolen; nou, geef ons maar gewoon boerenkaas, niet dat fabrieksspul. Met Parmezaanse kaas valt vlg. mij met gerommel meer te verdienen dan met die Hollandse boerenkaas, anders zouden we daar ook weer gedonder mee krijgen. In het vooronder. Of het nog niet genoeg is: in een paar duizend ton veevoer met mais (uit Servië) zit vergif. Moet wel een koopje zijn geweest. Die mais dus. En dat veevoer. Krijg je gratis het gif aflatoxine A. Helemaal zeker weet men niet of het ook in NL terecht is gekomen. Maar ‘’geen gevaar voor de volks-gezondheid’’. En als dat later toch het geval blijkt te zijn, is het al lang opgegeten (vlees) of gedronken (melk); net zoals toen met die gekke koeien. En eventuele doden of schade? Noemt men ‘’collateral damage’’. Zijn wij even blij met onze koetjes uit de Pyreneeën.

Gelukkig houden wij niet van kant-en-klaar voedsel, en al helemaal niet van Leberknödel; want ook die deugen niet. Althans niet die van Werz Wurst-Fleisch-Convenience in Heidelberg, verkocht o.a. aan Edeka. Alleen al die naam!? Zit teveel Listerine in. Mag het een onsje meer zijn? De instanties vonden van niet.  Letterlijk genoeg voer voor de columnisten de laatste tijd.

85 miljard dollar ‘’dom’’ snijden in allerlei programma’s in de USA. Omdat ook daar de Republikeinen en Democraten het belang van hun land niet vooropstellen; nee, egotrippen, machtsspelletjes en dwarsliggen is het devies. Alweer een deuk in mijn positivisme ‘’er zijn ook goede politici’’. Zo langzamerhand weet ik ze ook met een kaarsje (of led-lampje) niet meer te vinden.

En Paus? Die is Paus af. Tijd voor leuke dingen, zonder geneuzel. Genieten van zon, pianospelen, televisie kijken en een lekker glaasje wijn. Die wijn komt overigens via een trappistenabdij vanuit Spanje. Prima wijntje, met een lichte muskaatafdronk. He? Witte wijn? Rode wijn maakt namelijk van die akelige vlekken op die prachtige habijten en dat bloed van Jezus, ach, dat wordt al lang niet meer geleverd is de uitleg…Proost.

Duitsland gaat Islam-leraren opleiden. If you can’t beat them, join them. De redenering is dat een wetenschappelijke omgang met de Islam zich positief kan uitwerken op wat in moskeeën wordt onderwezen. Er worden geen Imams opgeleid en Koranscholen hoeven niet te vrezen voor concurrentie, immers, er is sprake van wetenschappelijke interpretatie en niet recitatie. Integratie, samenwerken, tolerantie allemaal leuk en aardig, maar premier Erdogan van Turkije heeft het vuurtje met Israël weer hoog doen oplaaien door zijn uitspraak tijdens een UN conferentie, waarbij hij vond, dat islamophobie als een misdaad gezien moet worden, net zoals zionisme, antisemitisme en fascisme. Israël, USA en de UN over de rooie. 

De EU wil jeugdwerkloosheid aanpakken. Alle jongeren tot 25 jaar krijgen de garantie, dat ze binnen 4 maanden worden geholpen, nadat ze uit het onderwijs kwamen of werkloos raken.  Ofwel krijgen ze een baan aangeboden; of voortgezet onderwijs; een plaats in een leerlingstelsel of een stage = jeugdgarantieregeling van de EU. 6 miljard gereserveerd. Maar niet bindend voor EU landen !?!Spanje kent geen combi onderwijs/stage – daar gaat men nu eerst eens over nadenken. En wie, beste EU leg me dat eens uit, heeft banen of stageplekken te over? Voortgezet onderwijs? Wordt thans grotendeels wegbezuinigd resp. er zijn te weinig Prof’s. En boven de 25 ben je jongere af? Wat moeten die? Mijn buren, mid dertigers, hebben hier niks aan. Evenmin als de rest van de 56% werkloze jongeren. Veel geklets, mooie toezegging, het geld zal rollen. Maar waarschijnlijk in verkeerde zakken.

En last but not last: Corvera wordt het zoveelste vliegveld in Spanje, waar nooit een vliegtuig zal landen of opstijgen. Weer een prestigeproject van de PP, terwijl binnen 75 km nog 2 vliegvelden liggen. Kostte maar 266 miljoen en Murcia staat garant voor nog heel veel meer geld van investeerders, met een contractueel gegarandeerd aantal van 5,2 mio passagiers in 2015; met booming business in de bouw (resorts, golf)... Laat de kinderen – pardon, e pensionado’s -  tot mij komen – moet die gek gedacht hebben. Nou, die kwamen en komen er niet. Dit was geen mooie droom, maar een nachtmerrie. Op kosten van de burger.