columns

Duur etentje met naspel

Boef Berlusconi ging naar het ziekenhuis. Met een oogontsteking. Maar het zal eerder zo zijn dat hij daarmee wilde afdwingen, dat zijn Rubygate rechtszaak van die bewuste vrijdag uitgesteld zou worden, want hij zou daarvoor te ziek zijn…ja ja…Een veroordeling heeft hij alvast; voor afluisteren. Maar of hij naar de gevangenis gaat?

Een grote Britse studie wees uit, dat ze toch wel erg ongezond leven. Die Britten dus. Niks nieuws. Ook niet onder deze zon…Dus wordt de roep groter om overheidsmaatregelen. Om ze te dwingen gezonder te leven. Praatjes, ondertussen vult men de gaatjes…met fis hand chips, ready meals, frisdrank en fast food. Moet kunnen.

En Ikea heeft alweer pech, nu zit er in hun amandelkoeken de E-coli. Vervelend beestje. Vooral voor je darmen. Kun je ernstig ziek van worden. Ondertussen wordt gemeld dat de Spaanse olijvenoogst 2012 ernstig tegen viel. Ook dit roept weer op tot gesjoemel; een Brits bedrijf is beboet omdat er in hun pesto geen olijfolie en Parmezaanse kaas, maar goedkope zonnebloemolie en kaas uit Letland gevonden is. Extra Virgin wordt opgepept met goedkope, inferieure olie en de prijs wordt extra verhoogd. Dat noemen we business. Wij zijn blij met onze 20 flessen olie. We weten exact uit welke olijven, hoe het verwerkt is en wanneer we hebben afgevuld. Niks geen gesjoemel, maar gezonde (h) eerlijkheid…

Nee, echt opwinden mag ik me niet van Joost – en dat doe ik dan ook niet - maar neem nou die Almunia, een schijnheilige Spanjaard in Brussel….Nu wil hij weer weten, of de financiële steun van de Gemeente Eindhoven aan voetbalclub PSV wel deugt. Daar zit wellicht wel een luchtje aan, want mogelijk hadden ze e.e.a. toch net niet helemaal volgens de regels gespeeld – of gefinancierd? - maar ik denk dat er ergere dingen zijn. Zoals misstanden in zijn eigen land. Kartelvorming bij Electra; ik kan niet naar een andere maatschappij, want o, toeval, ze hebben allemaal exact dezelfde tarieven. In een vrije markt. Ben toch geen gekke Henkie? En de autonome regio Valencia houdt de ‘’autoconsumo’’ tegen (zelf stroom opwekken en terug leveren aan de maatschappij); levert meer dan 2000 banen op in deze regio met 27 % werkloosheid, en zou voor vele kleine bedrijven en mensen die nog kunnen investeren, het Electra fors goedkoper kunnen maken. En zo de regio het toch ooit moge toestaan, zal Iberdrola haar wapens in de strijd gooien; gewoon voor aansluiting, lezen van de meter, terug voeden en ‘’administratie en overhead’’ zoveel extra vragen, dat stroom aan het net leveren nog duurder is dan stroom gewoon kopen. Verdienen ze er altijd aan. Daar is over nagedacht.

Bent u ook al Blue-Zone- levenskunstenaar? Nou, wij doen ons best. Gezond, simpel leven, vers voedsel (dan ben je ook gelijk verlost van Bisfenol A, weekmakers, metalen en andere onnodige troep die lang niet altijd gedeclareerd hoeft te worden). Hoewel ik licht allergisch reageer op ‘’wetenschappelijk onderzoek’’, heeft men getracht te onderzoeken, hoe het komt, dat op sommige plekken in de wereld meer dan elders mensen veel ouder worden en minder ziek zijn/gebreken hebben. Nou, daar zijn een aantal factoren aanwijsbaar. Meer weten? Tik maar gewoon eens in op internet: Blue Zone. Een stortvloed van informatie. Zou wat zijn als Nederland zou kiezen voor een dergelijke Blue Zone-aanpak; want in plaats van dure gezondheidszorg, waarbij vooral de kosten voor de laatste 5 jaren enorm stijgen, zou dit bij Blue-Zone-mensen maar hooguit – zo al – 1 jaar zijn. Dat noem ik nog eens een verschil! Kan Schippers toch hartstikke blij zijn? Zal deze suggestie aan haar doen. Immers, wij gewone burgers, mogen ook voorstellen aanleveren. Heb nog meer. Voorstellen bedoel ik. U ook?

Slapeloze nachten heb ik gehad. Over belastingen. In Spanje is vorig jaar een ‘’antifraudewet’’ aangenomen, waardoor alle Spanjaarden en Residenten (zoals wij) voor eind april 2013 al ons vermogen, onze bankrekeningen met dito saldo, leningen, onroerend goed, boten, lijfrentes etc moeten opgeven. Zodat we netjes belasting betalen. Zouden de Barcenas, Ortiz, Pujol, Mas en Rajoy's dit ook doen? Ik denk dat het gewoon weer burgertje pesten is, wij zijn immers zo braaf en geven alles op – op straffe van pittige boetes – terwijl zij straks weer amnestie krijgen. Hebben wij keihard gespaard om hier te kunnen leven, graait NL ook nog een graantje – nou, zeg maar liever de halve graanschuur -  mee doordat ze in het belastingverdrag de voor haar voordelige onderdelen niet onder het woonlandprincipe schakelt. Moeten we dus in NL belasting betalen. Boeven zijn het! En het ergste van allemaal, ik kan er niets aan doen. Hooguit weer naar onze belastingadviseur hier. Kost ook weer geld. En levert je nog minder op. Het is niet eerlijk. Maar goed, ik laat het los. Voor nu. Maar vergeten? No no no…

Het Openbaar Ministerie kiest voor een ‘’humaan’’ gevangeniswezen, inclusief een multidisciplinaire begeleiding, compleet met hulp om contacten met de buitenwereld te onderhouden en te genieten van muziektherapie. Voor de hyper seksuele pedofiel M. Straf? Laat maar. Behandelen voor latere integratie. Terwijl meer dan 70 slachtoffers zijn gevallen. Het leed van families en mensen, onbegrijpelijk. Maar er heerst een cultuur van ‘’de dader is de zielige, die moet geholpen worden’’. Nou, als ik ouder was, en hij kwam ooit vrij, ik wist het wel. Maar ja, dan ben ik de klos. Het is niet eerlijk.  

Oeps, foutje, bedankt. Het beste restaurant van de wereld heeft een steekje laten vallen. Pardon, een paar bacteriën (meer of minder, een kleinigheidje hou je altijd, nietwaar…), ruim 63 personen hebben in een tijdsbestek van ongeveer 2 weken flink last gekregen van het nuttigen van hun  maandenlang van tevoren gereserveerde nogal duur diner… Toch wel erg pijnlijk. Onvoldoende hygiëne, weinig ontsmetten van de keuken en ziek personeel? Hoe kan dat nou? Ook een gevolg van het voedselschandaal? Want we zijn er nog niet klaar mee. ‘’Oud vlees wordt nieuw’’ of te wel, een Pools bedrijf zou bedorven vlees hebben verwerkt in worsten. Mag het een onsje meer zijn? Pfff…wij genieten ondertussen van heerlijke zelfgemaakte pasta, sauzen, brood. Weten we precies wat erin zit. En hygiënisch is het ook.

En dan die Job. Cohen bedoel ik. 35.000 Euro voor 15 dagen onderzoekswerk, wat vergaderingen, reis/verblijfkosten en BTW. Heb ik wat gemist? Het hele onderzoek in Haren kostte zowat 4 ton, en de conclusies? Nou, die had ik ook wel kunnen geven. Maar ja, ben kennelijk te goedkoop, het mocht wat kosten. En wat zeggen de bestuurders daar? Sorry hoor, maar we blijven aan. ‘’het giet oan’’ zouden de Friezen zeggen, maar dat is hier foute boel . Toch? Niet dat ik hiermee bedoel dat er weer een Elfstedentocht in aankomst is, maar het weer ziet er wel behoorlijk frisjes uit…