columns

Die Zwitsers toch...

Er heerst een heuse sprinkhanenplaag in het Midden Oosten; vanuit Egypte trekken ze Israël binnen. Het zal ongetwijfeld op zuiver toeval berusten, hoewel de timing hiervan toch te denken geeft…Uittocht uit Egypte na de 10 plagen…voorbereiding voor Pesach/Pasen…

Knap he, die Zwitsers; in een referendum spreken ze zich tegen de graaicultuur van topbestuurders uit. Duitsland zint op een soortgelijke maatregel maar worstelt nog met het ‘‘hoe’’. Oh, wat wilde ik dat ze in Spanje ook een dergelijk bindend referendum konden houden om de politiek te dwingen, dit soort excessen te stoppen; een ex-adviseur van Telefonica krijgt ‘’maar’’ 50 miljoen mee, van salarissen van topbestuurders nog maar even te zwijgen. En de Griekse staatsbank heeft tijdens de schuldencrisis miljarden euro’s (ca. 48 miljard) aan contanten laten invliegen, uit angst, dat hun banken zonder geld zouden zitten. En de EU en ECB, IMF en hoe ze verder nog heten, maar ‘’redden’’ Politici op St. Maarten krijgen ruim 2000,00 Euro – dus 9000,00 Euro, voor 1 dag werk! En dan ook nog om meer schuldsanering bij NL aankloppen.

Ook het pensioen van politici gaat gekort worden. Jawel. En dan gaat ook nog eens de pensioenleeftijd omhoog naar 67. Net zoals voor gewone mensen. Nu al. Voortvarend hoor. Als ze ervoor stemmen in de 2e en 1e kamer. Zichzelf korten? Ik moet het nog zien. En de nieuwe kantonrechtersformule voor ambtenaren is de ½ lager dan die voor werknemers in het bedrijfsleven. Omdat ze toch al een veel betere ontslagbescherming hebben. Maar net nu? Terwijl het kabinet liefst het ontslaan van werknemers goedkoper en makkelijker wil maken en liefst helemaal ervan af willen? Dus dit snel voor zichzelf puik regelen. Ja, ze zorgen goed voor zichzelf.  

Regelmatig verwijdt Joost mij enige naïviteit ten aanzien van zaken die te maken hebben met politiek, economie en geld. Zo kan ik me enigszins ‘’verbazen’’ over, zal ik het maar zeggen, lokale overheden, die een tekort van 4,1 miljard constateren, terwijl er vrolijk o.a. in derivaten wordt gehandeld. Met geld van ons. Bestemd voor  infrastructuur, sociale en economische activiteiten. En als het geld dan spoorloos raakt, zoals bij Icesave, dan is het ineens muisstil. Gokken met overheidsgeld is dus sexyer dan sparen, economie bevorderen en verstandig geld uitgeven.

Even wachten heette het pas geleden….Wil je er tussen uit bij de Levenseinde kliniek dan is geduld gevraagd, er is een wachttijd van 4 maanden. Prachtig, dat een dergelijk initiatief zo goed aanslaat; mensen kunnen in waardigheid zelf bepalen, wanneer ze willen gaan. En niet wachten tot er ondragelijk lijden is vastgesteld. En dan zijn ze ook nog zorgvuldig, professioneel en binnen de wet aan het werk.

Mea Vita Thuiszorginstelling = niks Mea culpa! Graaicultuur, incompetentie en mismanagement en egotrippen met een TV-foon project waar niemand op zat te wachten. Een Raad van Toezicht, die niet doet wat ie moet doen. Zeker ook te goed betaalt? Niet sorry, foutje zeggen, maar boeten, ook in geld. En vrijwilligerswerk dunkt me. Wake-up, Lena…

Terwijl de bunga-bunga feestjes van Berlusconi veel groter in omvang en zelfs als heuse georganiseerde porno wordt gezien door Italiaanse rechters, trachtte DSK de publicatie over een boek over zichzelf te voorkomen. Helaas, dat lukte niet. Wel moest de schrijfster en de uitgever een kleine boete betalen, en staat erin, dat teksten mogelijk de privacy van DSK schenden. Ach, wat vervelend nou toch. En wat te denken van die nep-Bisschop, die zich in het voor-conclaaf in Rome heeft weten erin te smoggelen. Een Duitser. Zijn hobby; de katholieke kerk pesten. Dat is hem dus even gelukt. En de Italianen zijn druk bezig met druk uitoefenen; liefst willen ze een Italiaanse paus. Die is tenminste te vertrouwen menen ze. Laten ze nou een Spanjaard kiezen, daarvan weten we zeker, ‘’aftreden doen ze nooit’’.

Griekenland hoort tegenwoordig bij het rijtje van een opkomende – niet ontwikkelde – economieën. Tof! Immers, in een dergelijke economie a la BRIC moet je toch willen investeren? Is dat ook weer opgelost. GBRIC wordt dat nu…En Olli is boos op de Duitsers. Dilemma: helpen we de Russen met hun zwartgeld op de Cypriotische banken of veroorloven we ons ze eruit te laten stappen en daar eventueel een aangedeukt imago van de EU voor te krijgen? De vraag is, hoe erg zou dit zijn? Moet je ten koste van alles iedereen overeind houden? Want geld terugbetalen? Een leek kan nog zien dat dit niet, nooit, never plaatsvindt. Maar ze hebben wel olie en gas voor de kust!  En waarom is er dan nog geen ene – US of Europese – maatschappij daar aan het werk? Juist.

De stemming over de vraag, of Roemenië en Bulgarije als ‘’Schengenlanden’’ hun grenzen mogen openstellen, is uitgesteld. Zoals Mariano Rajoy – premier van Spanje – recent zei ‘’geen besluit nemen is soms beter dan een besluit nemen’’. En dat noemen ze dan regeren. Maar waarom wilden we ze dan in eerste instantie??? En nu mauwen over corruptie; misdaad; uittocht van Roma. Vele landen kunnen en willen niet meer opdraaien voor gelukszoekers. Ooit leerde ik  dat het verstandiger is, mensen in hun eigen land te helpen zichzelf te helpen dan ze geld te geven en ook nog het werk voor ze te doen. Daarom werkt het ook niet in Haïti. Daar staan vele Haïtianen te kijken, hoe de hulpverleners gebouwen saneren en nieuwe onderkomens bouwen voor hen. Zelf steken ze nauwelijks de handen uit de mouwen (zo ze die al hebben, de mouwen dus); want activiteit maakt moe. Maar wel kritiek dat hulpdiensten niet genoeg doen. Ik zou ze verdorie aan het werk zetten. Niet werken? Dan ook niet eten. Zelf leren je onderdak bouwen en dat van je naaste. Leren groente te verbouwen, zodat je te eten hebt. Hoe moeilijk kan het zijn? Helaas, teveel organisaties kampen nog met dat ‘’schuldsyndroom’’ en vinden, dat ze moeten helpen. Liliane Ploumen heeft het begrepen: niet ontwikkelingshulp geven maar kijken naar handel en investering.  

Aflatoxine  = geen gevaar voor de volksgezondheid, hoor! De garantie, dat er helemaal niks ‘’fouts’’ in verkochte melk en vlees zit, wordt afgegeven, maar controle loopt ver achter. En als het niet in de schappen terecht kwam, waarin dan wel?

Net zo’n vraag als rondom SNS; hoeveel lijken komen nog uit de kast? Afgezien van fraude, mismanagement, zwijggeld en chantage? Overheidsgeld redt SNS, ondertussen kan de burger die het niet meer redt nauwelijks ergens terecht. En als ze dan – terecht, want ze betalen premie – verzekeringsgeld claimen, is dat gelijk het ‘’nieuws van de dag’’?!

Ernstiger is dat de USA de concurrentiepositie van hun eigen banken wil versterken ten koste van niet-Amerikaanse. De Duitse Bank luidt de alarmklok. Terwijl er net onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag aan de gang zijn. Charmant is dat. USA schermt ermee, dat ze met hun Dodd-Frank Wet willen voorkomen, dat de belastingbetaler ooit nog op moet komen voor falende banken. Dus moet er meer eigen kapitaal opgehoest worden = minder rendement. En, dochter-maatschappijen van buitenlandse concerns vallen straks onder het US regime. Argentijnse tijden….

En last but not least; Frankrijk, inbegrip van Gourmets, Sterrenkoks, Kaas, Wijn. Maar juist daar is fast food booming! Omdat de Fransen minder geld te besteden hebben, en minder lange lunchpauzes nemen in crisistijd. En een 3-gangen menu niet meer in het huidige eetpatroon zou passen. Maar er is niet alleen McD of zo. Veel  fast food is exclusief;  met goede kwaliteit, en het aantal ‘’gezonde’’ snacks stijgt gelukkig ook. Komt het daar toch nog goed.