columns

Europa, het mag wat kosten

Vanaf nu mogen alleen nog dierproefvrije producten in Europa verkocht worden. De EU was bijna gezwicht voor de zware lobby van cosmetica bedrijven, maar nu is het totale verbod dan toch ingegaan. Worden de ‘’foute’’ voorraden nu vernietigd? Of ‘’afgevoerd’’ naar andere landen vanuit het principe ‘’het komt daar niet zo nauw’’? Het is natuurlijk geweldig nieuws om het dierenleed aan muizen, ratten, konijnen, apen etc. te stoppen. En nu de volgende stap; eindelijk eens stierenvechten, of het doden van varkens en andere dieren met lansen in Spanje aanpakken. Dat heeft niets met cultuur te maken. Dat is barbarisme en niet van deze tijd.

Vroeg op de maandagmorgen, voor Duitse les, kijk ik op tv even snel nieuwsberichten door; de hotline tussen de beide Korea’s is afgesloten. Juncker heeft zorg over een mogelijke oorlog in Europa. Even flitste door mijn hoofd, dat we ons helemaal niet druk hoeven maken om stijgende kosten; belastingen of ander onaangenaam gedoe. Want als het echt hommeles wordt, bij Korea, Syrië, de Falklands of misschien zelfs in Pipo’s Italië, dan gaat alles in het honderd. Lets live!

Hot items over de EU lees ik eerder in media van andere landen, dan in NL. Daar komt het vaak veel later, niet of in afgezwakte vorm. Zoals over landbouwhervormingen in de EU. Worden uitgebreid becommentarieerd in Die Welt; de belastingbetaler is de klos, want de lobby is zo groot dat fundamentele veranderingen het niet gaan halen. Subsidies zouden moeten dalen en controles verhoogd worden. Maar als het maar 100 Euro kost om een ‘’foutieve opgave’’ weer af te kopen, kan een paar hectare meer of minder dat makkelijk hebben; te veel geld wordt hiermee verdiend. Mogelijk wordt het helemaal niet meer beboet. De argumentatie van deze onzinnigheid? ‘’ach, als er zoveel nieuwe wijzingen komen, is het zaak, mild te zijn bij het eerste vergrijp’’. Toe maar. Maar in dit spel rondom macht, invloed en geld, veel geld is al beslist door regeringschefs wie hier wint. De grootste netto ontvanger blijft Frankrijk. Hoeft Hollande niet bang te zijn voor boze boeren die met strontwagens dreigen naar zijn paleis te komen. Bijna 48 miljard dus. Duitsland bijna 32 miljard. En dan verbaasd zijn waarom de burger niets van de EU moet hebben? Nou, dat is wel duidelijk.

Hoe gaat Europa om met een lidstaat, die het principe van de rechtsstaat aan zijn laars gaat lappen? Hongarije dus. Wederom. Burgerrechten worden beperkt. Kritiek van de EU is ‘’loos geknetter’’ daar trekt men zich in Budapest niets van aan. Verandering in de grondwet wordt in het vervolg alleen nog op formele en niet inhoudelijke rechtmatigheid gecontroleerd. Rechters mogen bij oordeelsvorming oudere oordelen voor Jan. 2012 niet meer gebruiken. Vrijheid van meningsuiting wordt beperkt als de ‘’’waardering voor de Hongaarse natie beschadigd’’ dreigt te raken. Als studenten niet de verplichte tijd in Hongarije blijven werken na afstuderen, worden ze alsnog gesommeerd om studiekosten te betalen. Hiermee probeert men emigratie van academici te reduceren. Maar het komt nog bonter: daklozen mogen niet meer op openbare plekken komen anders worden ze strafrechtelijk vervolgd. Politieke campagnes in private media worden verboden. En bovendien zullen ongetrouwde, kinderloze of gelijkgeslachtelijke paren niet meer binnen de definitie van familie vallen. Niet op naar de 22e eeuw, nee, terug in de tijd. En Europa? Die gaat het geheel ‘’nauwkeurig bestuderen’’. Geen actie dus.

Dachten wetenschappers toch steeds, dat arteriosclerose een hedendaagse welvaartsziekte is. Mis dus. Onderzoek aan mummies uit 4 regio’s uit de afgelopen 4000 jaar bewees, dat ook deze mensen, met hun verschillende voedings- en leefwijze, deze aandoeningen al hadden. En ook daar waren het vooral de ouderen. Nu is wetenschappelijk wat ik altijd roep: ons lichaam is niet ‘’gebouwd’’ om zo oud te worden. Alle technische en medische snufjes en technieken ten spijt, op een gegeven moment is het gewoon ‘’op’’. En natuurlijk, leef-, voedingswijze en welvaart kan van invloed zijn. Ten dele.

Een heel klein berichtje op de Duitse Teletekst: vlak na begin van het voetbalspel van Zürich tegen Thun zoefde een martertje over het veld! Wilde ook meedoen, en vooral even scoren. Mogelijk door een speculant het veld op gestuurd om de uitkomst te beïnvloeden…Duurde een poos voor ze hem hadden gevangen en in een naburige weide hadden losgelaten.

Er schuilt te veel simpelheid in het principe ’je bent verantwoordelijk voor je keuze en de consequentie daarvan’. Maar net die simpelheid is teveel voor Bunga-Bunga Boy. Ruby gate komt hem te dichtbij. De kans op veroordeling zou weleens reëel kunnen zijn. Dus probeert hij het anders. Met oogontsteking en zogenaamd hartproblemen. En doktersattesten. Hebben ze daar ook al enveloppen?... Een dergelijk grote waffel en zo’n klein p….denk ik dan. Geen wonder dat je daar hartkloppingen van krijgt.

Hoezo ‘’recht spreken’’? Twee hoofdverdachten van de rellen in het Groningse Haren krijgen geen celstraf, maar een 240 uur taakstraf. Misdaad en geweldpleging, vernieling van andermans goed; toegegeven feiten. Maar de rechter vindt dat de geweldplegers dan eventueel hun baan verliezen bij een gevangenisstraf, een te zware straf. Hallo zeg! Niet aaien, maar een daad stellen! Misschien denkt men dan ook eens aan de gevolgen voordat men herrie schopt? De eigenaar van de in brand gestoken auto krijgt wel 1000,00 Euro; nou, daar kun je pas echt een gesjeesd karretje van kopen!

Herbalife: sinds een super belegger en activist dit bedrijf van afslankmiddelen, shakes en dieethulpmiddelen heeft aangevallen, staan de aandelen flink onder druk. En vervolgens zet hij miljoenen in op een koersdaling. Snelle winst voor de super belegger, want het lijkt een self fulfilling prophecy.  Zo doe je dat dus. Dat de piramideverkoop (of MLM) niet iedereen flink laat meeverdienen, is wel duidelijk. Veel verdienen lukt alleen aan de top van een dergelijk piramide. En daar zit je dus niet als instapper onderaan. En toch, ik zie nog dagelijks oproepen ‘’verkopers gezocht’’….

De bisschoppen en hogere oversten van de NL RK bieden excuses aan de misbruikte meisjes (vrouwen nu), leven mee en zullen de slachtoffers recht doen en ze helpen te genezen. Maar de simpele ‘’lagere’’ nonnekes en paterkes dus niet of heb ik weer wat gemist? Wat een misbruik wordt ‘’in de naam van God’’ – welke dan ook – gemaakt. Heeft hij vast niet om gevraagd. Daar boven. Denk dat hij zich beschaamd omdraait ‘’wil niet zien, niet horen, niet geloven’’. Nee, hier beneden zijn er ook steeds minder die geloven. Maar als het een ‘’zij’’ daarboven zou zijn geweest, was ze vast naar beneden gedonderd om een eind aan deze praktijken te maken. Sterker nog, was dit niet gebeurd. Geloof ik. Maar ja, dat hebben ‘’hun’’ al die jaren weten te verhinderen. Op 1 uitzondering na. Pausin Johanna…Oh wat zou dat verfrissend zijn, een vrouwelijke paus. Dromen, Lena, dromen….

De – thans tot na het besluit over Cyprus - te publiceren gegevens over de vermogensverdeling binnen Europa door de ECB zal bewijzen, wat velen al lang weten, maar zogenaamde ‘’voor solidariteit vechtende Euro-redders’’ verzwijgen; in de eurocrisis wordt omverdeeld. Niet van rijk naar arm, maar van regel-getrouwen naar regel-brekers. De ECB houdt de gegevens ook achter, omdat ze zelf tot politiek acteur is geworden. Liefst zou ze de vermogensverdeling alleen met een politiek correcte interpretatie publiceren. En dat schaadt haar geloofwaardigheid. Ook, dat de ECB uit zorg voor haar balans in tegenstelling tot b.v. de Duitse Bundesbank en het IMF de schuldeisers van Cypriotische banken niet aan hulp voor Cyprus wil laten meedoen. Daarmee bevestigt het alleen de waarneming, dat banken en investeerders gered worden, op kosten van de belastingbetalers.

Het idee was fantastisch. Van Bloomberg. De XXL-bekers met frisdrank – nutteloze calorieën en ziekmakers – te verbieden in New York. Maar het mocht niet baten. Het verbod zou te willekeurig zijn en niet duurzaam. Nou, hij is er nog niet klaar mee. Want 60 % van zijn bevolking is te dik. Elk jaar sterven in NY ca. 5000 mensen aan de gevolgen van obesitas. De discussie hoe overgewicht in de USA bestreden moet worden, wordt steeds relevanter. Thans zijn er doodskisten te koop die dubbel zo breed zijn als gewoon, met een staalconstructie zodat ze bestand zijn tegen een gewicht boven de 200 kg. En veerdiensten klagen, dat ze thans minder passagiers mee kunnen nemen omdat mensen steeds zwaarder worden, anders dreigt slagzij…waar moet dat heen in NY? ‘’Let’s have an all-you-can-eat-party! Eerder doodgaan of hoge zorgkosten? Who cares.