columns

Muizentandjes en zo

Britse wetenschappers zouden voor het eerst tanden met wortels hebben gekweekt uit het gebit van muizenembryo’s en celletjes uit menselijk tandvlees. En die kunnen dus in menselijk tandvlees groeien. Stel, je plant deze muizentandjes nu in obesitas-patiënten; zouden die in het vervolg dan nog alleen maar muizenhapjes kunnen eten? Dat zou wat zijn!?...

‘’Nespresso, what else’’. Moet hij wijken. Clooney dus. Nestlé wil een andere celebrity voor zijn reclame spotjes. Misschien wordt hij vervangen door Penelope Cruz. Geef mij maar Clooney. Maar ‘’ze doet het’’ al in de USA. Voor Nestlé dus.

Tabak Nee. Een nieuwe website. Tegen de tabakslobby. En tegen de schenen van lobbyisten, politici en ministers. Velen zijn ‘’not amused’’ zoals Edith Schippers. Terwijl de twee longartsen die deze site hebben gemaakt, verontwaardigd zijn over wat de tabaksindustrie aanricht onder de bevolking. In 2011 alleen al ca. 19.000 doden. Maar zolang lobbyisten en politici roepen dat rokers eigenlijk ‘’goed’’ voor de schatkist zijn (eerst door betaling van accijnzen en later omdat ze eerder zouden overlijden =  minder gezondheidskosten), gaat er waarschijnlijk niets veranderen. Van mij mogen ze.

Stilletjes lijkt de Chinese Regering de 1-kind-politiek te veranderen naar een 2-kind politiek zoals uit het recent gehouden volkscongres is gebleken. Continuering van deze politiek zou de op verdere expansie gerichte Chinese economie in gevaar brengen. De last van kinderen, om hun ouders/grootouders te verzorgen, wordt onevenredig hoog en onttrekt te veel geld, bedoeld voor consumptie. De in 1979 ingevoerde 1-kind politiek stuitte op veel verzet, maar heeft wel resultaat gehad; immers, een ongecontroleerd groeiende bevolkingsaanwas had men niet kunnen voeden. Maar nu is de tijd om te veranderen, gezien de economische en demografische situatie. Naar verwachting zal men dit pragmatisch aangaan: eerst in een paar provincies de 2-kind-politiek invoeren en huidige uitzonderingsregels versoepelen. 

Het is er weer. Het G-woord. Eerst menen inspecteurs, dat ‘’ze’’ nog niet genoeg plannen werkelijk hebben geïmplementeerd zoals het ontslaan van ambtenaren en tegengaan van corruptie en belastingontduiking. Dan is er weer sprake van ‘’ze maken goede vorderingen’’ en vervolgens komt men ergens in april, dicht tegen de deadline, weer terug. Wapengekletter voor de Bühne, of te wel voor de belastingbetaler. We worden voorbereid op de volgende uitbetaling. Want praatjes vullen daar wel degelijk hun gaatjes. Ja zeggen, nee doen loont. En elders gaan belastingen omhoog en wordt nog meer bezuinigd. Toch?

En de schrik zit erin in Cyprus. Bij (zwart) spaarders. Engeland op tilt, want ook 60.000 (merendeels gefortuneerde) Engelsen vrezen om hun spaargeld. Europarlementariër Schulz vindt, dat kleine spaarders tot 25.000 gevrijwaard moeten worden van de heffing. Die dus voor 5,8 miljard aan inkomsten zou zorgen. Bij een lening van 10 miljard. Een aantal partijen heeft al gezegd, maandag ‘’tegen’’ te stemmen op Cyprus. Ik vermoed dat Europa het geld al heeft overgemaakt. Zonder formeel akkoord van de voorwaarden. Het wordt straks glashard nee. En ook al zijn banken uit voorzorg dicht, internetbankieren even niet mogelijk, het meeste is al foetsie. Terug naar Rusland en zo. Grieken zijn ook woest, meer dan 3 miljard hebben ze op Cyprus gestald, omdat ze het in Griekenland niet safe vonden. Is wel een precedent geschapen, want waar is je geld dan nog veilig??? Maar, even bij Cyprus blijven, met zoveel zwartgeld, lage belastingen (die ook niet betaald worden), kon het niet anders. Dacht Dijssie. Maar….Er is toch niemand die echt denkt, dat dit geld ooit terugbetaalt wordt? Kom nou, kan Dijssie lang roepen ‘’al het geld komt gegarandeerd terug’’. Ja, de vorige MvF deed ook al zulke krasse uitspraken, en wat kwam ervan terecht? Ik geloof niet in Sinterklaas; of het nou de Spaanse of de Griekse of welke andere dan ook is. En die gas- of oliebel in zee? Zal ook wel een luchtbel zijn. Prik ik zo leeg.

Italië zit in de rats. Het is een bestuurlijk chaos, want Pipo wil niet. Met niemand. Maar hij weet wel wat hij wil: werklozen helpen, belasting verlagen voor bedrijven, die innoveren of jongeren inhuren. Financiering van de plannen? Simpel = geld ‘’anders’’ uitgeven: weg uit Afghanistan = scheelt een miljard. Speelautomaten belasten. Krantensubsidie van 1 miljard schrappen. Gemeentes samenvoegen, provincies schrappen en pensioenen van functionarissen en hoge pensioenen boven 10.000 Euro reduceren (scheelt 13 miljard). Zo al 15 miljard dus. Dat zou nog eens zoden aan de dijk zetten.

Hongarije; luis in de pels van Europa. Rutte zou Orban eens flink toespreken over de ontwikkelingen in diens land. Stoere taal! Betwijfel of Orban hier ook maar 1 seconde van wakker ligt. Europa is een wassen neus, te laf om in te grijpen. Waarden en normen? Er wordt met verschillende maten gemeten. Rutte mag volgende week nog een lastig gesprekje voeren met Erdogan. Over Turkse kinderen in Nederlandse niet-islamitische pleeggezinnen (want die zijn er onvoldoende, vandaar dat uitgeweken moet worden naar b.v. christelijke, of lesbische). Hoop dat Erdogan aanbiedt, voor elk  Turks probleemgezin zelf de oplossing te verzorgen.

Nabestaanden met kleine kinderen dreigen de dupe te worden van aanpassingen in de wetgeving, na 1 jaar moeten ze weer aan de slag terwijl rouwverwerking, het leven zonder partner weer op de rit krijgen en omgaan met verlies meer tijd kost. Voor thuishulp hebben gemeentes onvoldoende geld, dus thuiszorg voor echt hulpbehoevenden wordt fors minder of geschrapt onder het motto ‘’laat de samenleving maar wat meer doen’’. En als die er niet is? Kosten voor dyslexie-behandeling? Vijfvoudig gestegen. Foutje in de raming, of gewoon meer kinderen met deze aandoening? Om het even, kosten moeten omlaag. Dus binnenkort worden de eisen voor betaalde behandeling verzwaard. Stopzetten van het JSF project levert xx miljarden op. Maar nee, Nl houdt vast aan ego-projecten, ook tegen beter weten in. Foute keuzes. Ten koste van de maatschappij, sociale cohesie en menselijkheid.