Spanje Nieuws

Maskerade, farce, chantage....noem het zoals je wilt...Als het niet zo ernstig was, zou het een klucht kunnen zijn; Spuugdemont ondertekent de onafhankelijkheidsverklaring, maar houdt hem vervolgens direct onder slot, om gesprek en concessies af te dwingen bij de regering. Pure chantage. En  tomeloze arrogantie, om als minderheid een onafhankelijkheid op te willen dringen aan de rest van Catalonië die dat helemaal niet wil. En noch de EU, noch de wereld zal dit overigens erkennen. Maar...buiten de EU, zonder Euro, en bedrijven die wegtrekken? Niet levensvatbaar. Willens en wetens schade willen berokkenen; bevolking ernstig verdelen, al meer dan 30 bedrijven weg en imago-verlies; onzekerheid en immense kosten voor 3x niks? Onbegrijpelijk, zo’n ego/machtsvertoning. Rajoy stelde nu een ultimatum (ik bespaar u verder de pagina’s vol over het illegale referendum en de bijeenkomsten, maar het was reuze interessant om ze te volgen); maandag is het erop of eronder: Heeft Spuugdemont nu wel/niet de onafhankelijkheid verklaard? Om het even overigens: als hij zegt nee, verliest hij zijn coalitiepartner (en dus meerderheid in het parlement) CUP; als hij ja zegt, gaat de regering Catalonië onder curatele stellen. In beide gevallen verliest hij.  

En dan nog...de onthulling over in beslag genomen documenten, waaruit blijkt, dat Junqueras en Spuugdemont willens en wetens met kwade opzet een democratisch conflict met steun v/d bevolking wilden uitlokken via het illegale referendum, met als doel genereren van politieke en economische instabiliteit? Is m.i. hoogverraad. Ik zou die Spuugdemont en zijn vazallen oneervol ontslaan, zonder riante oudedagsvoorziening, en ze op water en brood in een donker hol gooien. https://fd.nl/economie-politiek/1221670/catalaanse-regering-stuurde-bewust-aan-op-dit-conflict  of in het Spaans: https://politica.elpais.com/politica/2017/10/09/actualidad/1507569660_552707.html

 

Maar...misschien geeft deze adempauze toch nog lucht en trekt Spuugdemont zijn keutel in. Want...PSOE-leider Sanchez mocht van Rajoy (PP) verklaren, dat er een commissie komt, die zich de komende 6 maanden buigt over de modernisering van Autonome Regio’s. Maar dan keurig, democratisch, en conform de thans geldende wetgeving. 7 jaar gelden gooide Rajoy nog een plan voor hervorming van de status van ‘’Autonomie’’, die door het parlement al was besloten, de prullenbak in. Dat leverde groot protest vanuit Catalonië op en liet de groep Separatisten sterk groeien. Een herziening van deze status, die b.v. een gunstiger financiële deal tussen Catalonië en regering zou kunnen betekenen, zou mogelijk verteerbaar zijn voor de Catalanen. Want eigenlijk zit achter al het populistische/nationalistische gekeutel vooral een conflict om geld. Want Catalonië vindt, dat ze teveel moeten betalen aan Madrid.

 

Alicante Universiteit meldt, dat het zogenaamde Kustlijn-beschermingsplan niet 5000 banen zou creëren, zoals eerder beweerd, en dat het vooral een kostenpost van 3,5 mio zou worden. Bovendien heeft de Gemeenteraad grond voor 15.000 huizen aan de kust weer geschrapt. Wordt niks.

 

Pedro Agramunt...voorzitter van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, is al jaren omstreden vanwege een groot omkoopschandaal rondom Azerbeidzjan. En een omstreden bezoek aan Assad eerder dit jaar. Azerbeidzjan bedrijft ‘’kaviaardiplomatie’’ door leden van deze PV v/d RvE te fêteren met tapijten, dure spullen, reisjes enzovoorts, in ruil voor gunstige rapporten over mensenrechten en zo....Die Pedro heeft dus nu zijn ontslag ingediend. Overigens kreeg de burgemeester van het Franse Cognac een tapijt van7000,00. Maar die treedt niet af...

 

Diario de Mallorca meldt, dat de Xylella bacterie 1 miljoen amandelbomen heeft geïnfecteerd (90%).

 

Información, Alicante meldt, dat de ‘’president’’ van Valencia, Ximo Puig, een nieuw ‘’Moncloa Pact’’ wil, om Spanje te hervormen. Hij heeft zijn ideeën naar alle Autonome Regio’s gezonden om steun en dialoog te organiseren. En zo hoort het; als je de bestaande grondwet wilt wijzigen, en niet door afdwingen middels illegale referenda; Mas sneuvelde daar in 2014 over, en nu gaat Spuugdemont hem hopelijk heel snel achterna.

 

De Britse sensatiekrant Daily Star concludeert dat na 40 aardbevingen binnen 48 uur tijd de kans groot is op een uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja op het eiland La Palma. Als dat gebeurt, kan een mega-tsunami het gevolg zijn. De Britse krant baseert zich hierbij op een bestaand doemscenario. In 2001 stelden geologen namelijk dat het vulkanische eiland La Palma zo instabiel is dat een van zijn flanken bij een vulkaanuitbarsting in zee zou kunnen storten. Dit zou een enorme golf veroorzaken die op zijn weg zou groeien en delen van Spanje, Portugal, Groot Brittannië en zelfs de oostkust van de Verenigde Staten zou kunnen bereiken. https://inspanje.nl/algemeen/9998/britse-sensatiepers-zaait-angst-voor-mega-tsunami-na-bevingen-la-palma/

Laatste nieuws: vandaag, donderdag wordt bekend, dat het Constitutioneel Hof de bijeenkomst a.s. maandag v/h Catalaanse parlement verbiedt. Om te voorkomen dat ze de onafhankelijkheid uitroepen. Hoeveel is nog nodig om testo-ego-Spuug te stoppen?

 

Nog nooit vertoond. Koning Felipe sprak. N.a.v. het illegale referendum. En veroordeelde Catalonië scherp. Terecht. Het zorgt voor instabiliteit en verdeeldheid in Spanje. En dat moet afgelopen zijn.  https://elpais.com/elpais/2017/10/04/inenglish/1507101494_919786.html en: https://inspanje.nl/algemeen/9980/spaanse-koning-referendum-volledig-buiten-de-wet-en-democratie-video/ met de Spaanse uitzending. En toch stoomt Puigdemont als een domme robot door en wil de onafhankelijkheid uitroepen. Wanneer gaan de 60% Catalanen, die dit NIET willen, de straat op? En hij viel de Koning zwaar aan. Dat moet je vlg. mij in Spanje toch echt niet doen.

 

Het sturen van agenten van de Spaanse nationale politie en de Guardia Civil naar Catalonië om daar het illegale referendum over onafhankelijkheid te stoppen kost de Spaanse regering nu al bijna 32 miljoen euro, maar die rekening kan nog veel hoger worden. Dit blijkt uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken die zegt dat de kosten voor de nationale politieagenten 11,2 miljoen euro zijn, voor de Guardia Civil 9,2 miljoen. Daar komt nog 11,3 miljoen euro bij voor levensonderhoud van de agenten en 5,5 miljoen euro voor de cruiseschepen als accommodatie. Agenten die op de schepen verblijven, ontvangen een toeslag van 95 euro per dag op hun normale salaris. Voor de politieofficieren en agenten in andere delen van Catalonië gaat het om een toelage van 110 euro per dag. Als ik de regering was, zou ik de rekening naar Spuugdemont sturen. En de Mossos (de lokale politie daar, die weigerde op te treden) evenredig in salaris te korten.

 

Biofarmabedrijf Oryzon Genomics gaat zijn hoofdkantoor van Barcelona naar Madrid verhuizen. Vanwege de uitslag van het referendum over onafhankelijkheid. Oryzon zou dan het eerste beurgenoteerde bedrijf zijn dat om deze reden Catalonië verlaat, meldt Het Financieel Dagblad (FD) woensdag. De Catalaanse banken CaixaBank en Banco Sabadell staan op deze lijst en hebben eerder gehint op een vertrek uit Catalonië als de onafhankelijkheid wordt uitgesproken. Ook de Spaanse energiebedrijven Iberdrola, Endesa en Gas Natural worden genoemd. Daarnaast staan Mediaset España, het moederbedrijf van kledingketen Zara (Inditex), het Franse energiebedrijf Suez en supermarktbedrijf DIA ook op de lijst. Naturhouse verliet de regio al in augustus en daarvoor vertrokken Derby Hotels, Suez Environment, NH Hotels en Uber de regio. Ook op donderdag besloot telecombedrijf Eurona naar Madrid te gaan na een jaar van voors en tegens tegen elkaar afgewogen te hebben. Ook Proclinic Expert besloot deze week zijn hoofdkantoor naar Zaragoza te verplaatsen. Daar beschikt het bedrijf al over een belangrijk logistiek centrum. https://inspanje.nl/economie/9985/maximale-bezorgdheid-onder-bedrijven-in-catalonie/

 

Nog even nuanceren...De Catalaanse regering beweert, dat 893 personen gewond warden afgelopen zondag. Maar het Catalaanse MvGezondheidszorg laat weten, dat maar 4 personen in een ziekenhuis werden behandeld.  

https://elpais.com/elpais/2017/10/04/inenglish/1507104937_874487.html

Ik erger me aan de ongenuanceerde berichtgeving in de media over het illegale referendum in Spanje: van de 5,3 miljoen kiesgerechtigden stemde ruim 3 miljoen niet omdat het referendum illegaal is, en bracht 2,2 mio hun stem uit: dat is dus 41%, waarvan 2 mio ja stemde. 35%. En niet 90%. Praktisch 60% wil helemaal niet los. Maar leve de dictatuur van een egopikkie. Sorry voor het grove taalgebruik, maar ik kan me hier oprecht boos over maken: zijn regio, Spanje, de burgers zet hij in zijn hem omdat hij lijdt aan grootheidswaanzin. In een donker hol, met water en brood laten ontnuchteren, zou ik aanbevelen.

 

Steeds meer grote veebedrijven vestigen zich in Spanje. Hierdoor verandert het land in de grootste mesthoop van Europa. Dit zegt dierenrechtenorganisatie Pacma, die wijst op de gezondheidsrisico's en de schade aan het milieu die de intensieve veehouderij met zich meebrengt. Daarbij komen nog problemen met betrekking tot het dierenwelzijn en de volksgezondheid zoals de gekke koeien ziekte, de varkenspest of de vogelgriep. Spanje verandert langzaam in het epicentrum van de intensieve veeteelt van Europa. Slecht voor de gezondheid van mensen, en slecht voor het milieu door fijnstof en ammoniakuitstoot.  Ook de WHO concludeerde recent in een rapport dat de invloed van landbouw op de luchtverontreiniging aan het toenemen is. https://inspanje.nl/algemeen/9975/pacma-spanje-verandert-in-mesthoop-van-europa/

 

De 10 leugens, waarmee de Catalaanse separatisten hun onafhankelijkseis ‘’staven’’ zijn te vinden in de Engelse El Pais: https://elpais.com/elpais/2017/09/25/inenglish/1506339116_980655.html IN 1714 THERE WAS A WAR OF “SECESSION”/ THE 1978 CONSTITUTION IS HOSTILE TO CATALANS / THE “AUTONOMÍA” MODEL HAS FAILED / SPAIN IS AN AUTHORITARIAN STATE/ SPAIN IS ROBBING US/ WE WILL BE MORE WEALTHY ON OUR OWN / WE HAVE THE RIGHT TO SECEDE / WE WOULDN’T LEAVE THE EU/ THE OCTOBER 1 REFERENDUM IS LEGAL / VOTING IS ALWAYS DEMOCRATIC

 

Información in Alicante meldt, dat mensen die in het binnenland wonen v/d provincie, gezonder en langer leven dan degenen aan de kust; doordat de mensen simpeler leven, werken op het land en minder bewerkt voedsel eten.

 

Ruim 2500 waterbronnen trekken water uit het natuurgebied Donaña; een v/d belangrijkste watergebieden van Europa. Ruim 852 v/d bronnen zijn illegaal, met medeweten v/d regering, zoals ook het WNF meldt. http://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/ciencia/2017/09/23/59c5015346163f81718b45d6.html

 

Vijftien grote Spaanse consumptiebedrijven hebben afspraken gemaakt om hun CO2 uitstoot de komende vijf jaar met 20 procent te verminderen. Dit gaan zij doen aan de hand van het Nederlandse programma Lean & Green. Het gaat om Alfil Logistics, Capsa Food, Chep España, DHL España, DIA España, Grupo Eroski, GBFoods, Heineken España, IMCD Iberia, Leroy Merlin España, Lidl España, Mahou San Miguel, Saica, Taisa Logistics en Unilever España. Het doel is om met name de uitstoot van broeikasgas in de logistieke processen te verminderen. De Spaanse vereniging van grote consumptiebedrijven Aecoc slaat hiertoe de handen ineen met Lean & Green. Te lezen in: https://inspanje.nl/algemeen/9939/grote-spaanse-consumptiebedrijven-willen-co2-uitstoot-20-procent-verminderen/

 

De spanningen lopen op tegen 1 oktober; de Catalaanse regering blijft halsstarrig, de regering krijgt de zenuwen, extra politie is naar de regio gestuurd. Materiaal is in beslag genomen. De buitenlandse media berichten eenzijdig en de in het vooruitzicht gestelde boetes voor overtredingen gaan met de dag zowat omhoog. Ondertussen verdeelt het illegale referendum het land.https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/23/spaans-catalaans-conflict-slaat-over-naar-de-politie-13147958-a1574591

El Pais meldt, dat ambtenaren een salarisverhoging van 7% kunnen verwachten als compensatie voor de verloren koopkracht. En de rest?

 

Podemos wil, dat jongeren zonder toestemming van hun ouders een sekse-verandering moeten kunnen ondergaan.

 

De Tijgermug is in Alicante! Regen en hoge temperaturen hebben gezorgd voor explosieve groei van die beestjes...Gezondheidscentra in de provincie registreerden ruim 17.300 gevallen. Ruim 40% meer dan vorig jaar.

 

De regionale gezondheidsdienst van Alicante is gestopt met haar ‘’sterrenplan’’ om wachtlijsten te verkorten: het idee, om operaties in de avond uit te voeren en de chirurgen meer te betalen, heeft maar 3% aan operaties meer opgeleverd. Ruim 6000 mensen wachten op een operatie...

 

Een stijging van 700 procent van het aantal gasten dat dit jaar last kreeg van diarree en vervolgens zijn geld terugeiste, zette hoteleigenaren op Mallorca op het spoor van grootscheeps bedrog. Het ging om Britse vakantiegangers, die er een simpele truc op nahielden om flink op de reiskosten te besparen: diarree krijgen. De methode werkte simpel. De toerist kocht tijdens zijn vakantie bij een apotheek een middel tegen diarree. Thuis in Groot-Brittannië werd met de kassabon geclaimd dat het slechte eten in het hotel de schuld was. Zo wisten toeristen sinds 2013 naar schatting 50 miljoen euro terug te halen.

 

ABC laat een foto zien van een 500,00 bankbiljet, vluchtend uit Catalonië. Een ‘’stille’’ exodus van ruim 8000 bedrijven is de laatste 10 jaar vertrokken uit deze autonome regio. De regering heeft de fiscale druk opgevoerd voor degene, die wil vertrekken naar andere regio’s (m.n. naar Madrid). Aragon heeft sinds 2008 al 542 Catalaanse bedrijven verwelkomd.

 

Het Spaanse ministerie van Financiën heeft per maandag de volledige controle over de financiën in de autonome regio Catalonië. Er is geen datum bekend wanneer de controle weer terugkeert in Catalaanse handen. En nog steeds wil men niet weten van ophouden, terwijl een minderheid is voor onafhankelijkheid. En net heet v/d naald lees ik een reiswaarschuwing; gelieve beter even niet naar Catalonië te gaan...Huh? Zwaar weer op komst! Wat zeg ik, storm!

 

20% v/d Spaanse economie is ‘’zwart’’. Alleen Griekenland en Italië hebben nog hogere %...

Idioot...door de sluiting van superstores op zondagen zijn de promenade en de haven van Alicante nu helemaal verlaten. 1 week voor start v/d Volvo Ocean Race. Hoe verzinnen ze’t.

 

19 september heeft de Minister voor Energie, Toerisme en Digitale Agenda, Nadal, gedurende de inauguratie van energie-dagen, vertelt, dat Spanje de nucleaire- en kolenindustrie noodzakelijk acht; bescherm vervuilende energie en vergeet gemakshalve wind en zon...Tjonge, jonge, achterlijke zolen. En waar blijven nu Podemos, PSOE en Ciudadanos, die allen voor duurzame energie waren en afschaffing v/d zonnetaks??? 

Ecologen protesteerden tegen de aankomst van een schip, geladen met Ammonium Nitraat bij Motril; zij vrezen voor vervuiling/lekken door het brandende schip. Dat overigens een maand geleden begon te branden.....Ruim 42.000 ton AN is in het schip. Met bestemming Thailand. Komend van Noorwegen. De Canarische autoriteiten hadden de toegang tot de wateren verboden, omdat er geen mogelijkheid is, om een eventueel chemisch ongeluk te pareren….En Motril heeft die wel? De Ecologen zeggen van niet.

 

El Pais schrijft over het bevel voor de Mossos (zeg maar de Catalaanse Guardia Civil) om het illegale referendum te verhinderen. De stembussen moeten verwijderd worden, evenals welke propaganda. De Catalaanse regering erkent, dat niet opvolgen van het bevel ‘’geen referendum’’ gevangenis betekent. Andere kranten melden, dat men overweegt, om onwillige burgemeesters in het cachot te gooien.

 

Ondertussen eisen 60% v/d Spanjaarden de stopzetting van dit illegaal referendum, zijnde niet legaal en niet valide. Maar Puigdemont gaat stug door. Die zou ik gelijk oppakken en in een kooi stoppen. In het openbaar. Het ernstigst is nog, dat de opkomst niet zou meetellen...dus als b.v. de opkomst maar 30/40% is, en daarvan is de meerderheid voor onafhankelijkheid, dan zal die er komen, als het aan boef Puigdemont gaat. En dat noemen ze democratie? https://inspanje.nl/algemeen/9902/meerderheid-catalanen-ziet-referendum-als-niet-legaal-en-niet-valide/

 

En..... Een verslechtering van de commerciële activiteit, het vertrek van bedrijven en kapitaal uit de regio en de uitsluiting van de Europese Unie zullen de Catalaanse regio in een economisch desastreuze spiraal doen laten belanden van meer werkloosheid, minder belastinginkomsten en een totaal gebrek aan financieringsbronnen, zo concludeert de krant op basis van de in handen gekregen rapporten van de Ibex-bedrijven. [De IBEX-35 is de aandelenindex van de Spaanse effectenbeurs Bolsa de Madrid. Het bevat 35 aandelen en de samenstelling vindt plaats op basis van free float marktkapitalisatie en het handelsvolume]. Als de ontkoppeling werkelijk plaats gaat vinden verandert de noordoostelijke regio van de (ooit, nu al lang niet meer) rijkste en welvarendste regio van Spanje in een economisch debacle en zal in sociaal opzicht gaan lijken op de armste landen van het Europees continent. 

 

90% v/d regen in de Segura valley is verdampt/verloren gegaan. Aldus de Water Confederatie, die in 3 officiële rapporten probeert aan te tonen, dat de regio – evenals die van Alicante – niet zelf voorziend kunnen zijn voor water.

 

De 10 jaar van aanpassingen, bezuinigingen en stopzettingen van investeringen lijken voorbij; Informacion in Alicante meldt, dat de gemeenten en het provinciale bestuur kennelijk weer aan het investeren zijn. M.n. infrastructuur.

 

2017 is het derde slechtste jaar van de afgelopen tien jaar wat het aantal bosbranden betreft. Tot eind augustus woedden er 10.644 branden, waarbij in totaal bijna 82.000 ha in de as werden gelegd. Van alle branden dit jaar waren er 6.574 kleiner dan 1 ha. Volgens het Spaanse ministerie van Landbouw is 2017 ook het derde jaar wat betreft grote bosbranden. Dat wil zeggen branden waarbij meer dan 500 hectare worden verwoest. Hiervan waren er dit jaar 19. In 2012 waren dat er 36 en in 2009 31. Uit de gegevens afkomstig van de verschillende autonome regio's zijn er dit jaar tot nu toe al 1.705 meer branden geweest dan het gemiddelde in de afgelopen tien jaar. Alleen al tussen 20 en 27 augustus woedden er in Spanje 553 branden. Het noordwesten van Spanje had het meest onder vuur te lijden. Van het hele door vuur verwoeste oppervlak in Spanje lag bijna 53% in die regio. Met name Galicië, Cantabrië, Asturias, Baskenland, León en Zamora werden getroffen. https://inspanje.nl/algemeen/9907/bijna-82-duizend-hectare-bos-in-as-tot-eind-augustus/

 

Schrijnend verhaal over de schandalige begrafenis-maffia – waarbij de regering gewoon meepikt via BTW en zo; doodgaan is niet gratis.... http://www.diarioinformacion.com/opinion/2017/09/11/morir-gratis/1934671.html

 

Catalaans Protest. Via Whatsapp, Facebook en andere sociale media. De Catalaan die het schreef is 'het proces' zat en wilde een stem geven aan het zwijgende deel van de Catalaanse bevolking. In de media krijgen vooral de Catalanen die voor een onafhankelijke Catalaanse republiek zijn of die op zijn minst voor het houden van een referendum zijn aandacht. Dat er ongeveer evenveel Catalanen zijn die zwijgen of die genoeg hebben van dit onderwerp, wordt daardoor een beetje ondergesneeuwd. Het bericht dat nu viraal gaat appelleert blijkbaar flink aan de gevoelens en de houding van dat zwijgende deel van de bevolking. Hieronder volgt een vrije vertaling van de complete tekst die hier in het Spaans is te lezen. https://inspanje.nl/algemeen/9916/de-andere-catalanen-hebben-ook-iets-te-zeggen/