Spanje Nieuws

Spanje heft het internationale arrestatiebevel tegen Spuugdemont en zijn vazallen op. Vooral om te voorkomen, dat België hem toch nog privileges zou gunnen en de juridische kwestie zou afzwakken. Nu heeft ie 2 keuzes: of terug naar Spanje, waar hij direct in de kraag wordt gegrepen en het cachot in gegooid wordt; of voor altijd in het buitenland blijven leven. Weg presidentiele ambities. En wil ie toch nog weer ‘’president’’ worden? Moet ie voor 5/2 echt zelf naar Spanje….We gaan het zien. Oh ja, vooralsnog blijft hij in België (met vol salaris??????) want de Spaanse Staat zou hem belachelijk hebben gemaakt. En terecht, zou ik zeggen.

 

64% van de Spanjaarden is tegen een wijziging van de Carta Magna/de Grondwet om een referendum over onafhankelijkheid te faciliteren. Aldus El Mundo. Iglesias van Podemos heeft zijn kaarten slecht gespeeld; nu blijkt hij de Catalaanse onafhankelijkheid te steunen en is ie tegen artikel 155. Niet slim. Ook al zou de regering voor een herziening zijn van de grondwet, dan nog moet dit met alle regio’s en door alle Spanjaarden geaccordeerd worden. En dat de Catalanen eenzijdig een ander fiscaal systeem willen? Of dat elke Autonome Regio haar eigen fiscale/belastingregels kan bedenken? Dom, onhaalbaar en vooral ten faveure van belastingontduikers. En die zijn er al genoeg.

 

17 gemeentes in Murcia moeten 15% water besparen, er is een noodplan voor de droogte in alle gemeentes boven de 20.000 inwoners. En ook in Alicante leidt het tekort aan water tot een landbouwrevolutie om 100.000 banen te redden en vooral worden de boeren geanimeerd om over te gaan op droogte-resistente groentes en fruit. Bedrijven verplaatsen hun teelt-gebieden al naar locaties, waar het watertekort nog niet nijpend is. 

 

Om gepensioneerden in december te kunnen uitbetalen, heeft de Spaanse overheid wederom de Social Seguridad spaarpot geplunderd... In 2011 zat er nog 66 miljard in. Nu? 8.

 

Vanuit de ruimte is de luchtverontreiniging in Spanje goed te zien. ESA heeft een satelliet uitgerust die NO2 en andere verontreinigingen meet. Madrid, Barcelona, Valencia, Zaragoza en Castelló zijn roodgekleurd op de beelden. Niet best. https://inspanje.nl/algemeen/10130/luchtverontreiniging-spanje-gezien-vanuit-de-ruimte/

Of de boeven uit de gevangenis mogen, om campagne te voeren voor 21/12...Spuugdemont heeft de Belgische Justitie om een bodyguard gevraagd als ie naar Spanje komt om te stemmen...Hij zou al 500.000,00 hebben uitgegeven aan juristen en pretendeert nu dat Brussel hem op 21/12 beschermd...

Hoeveel langer mag die opperboef nog schade berokkenen? El Pais meldt dat nog maar 24% v/d Catalanen het pad van onafhankelijkheid willen continueren. En Seat heeft glashelder gezegd, dat als Spuugdemont een referendum om uit de EU te vertrekken doorzet(ineens is die niet alleen Spanje-foob maar ook Eurofoob????En dat rijmt met zijn ‘’asiel’’ in België?), ze vertrekken. Die idioot wil dus nu ineens niet alleen een Catalonië-onafhankelijkheids-referendum, maar ook een over Europa?

 

De Catalaanse regering zou bitcoins hebben gebruikt om de officiële uitgaven voor hun illegale referendum te verbergen; met hulp van Android en Google software om dit virtuele geld te kunnen regelen....Vlg. El Mundo hard bewijs hiervoor.

 

De droogte wordt steeds erger. Urgentie is gevraagd als er geen water transfer van Noord naar Zuid komt. Anders gaat het echt fout en ziet m.n. de landbouw een catastrofe op zich afkomen met grote economische gevolgen.

 

80 rijscholen in Alicante zijn gestrand door de continue staking van rij-examinatoren; grote impact op de rijscholen zelf en de rijleerlingen.

 

De gevangenis in Archidona/Malaga staat al 3 jaar leeg. Tijdelijk wordt deze ingericht als AZC/opvang om ruim 500 Algerijnse immigranten op te vangen. Hoe kan dit nou? Terug die lui! En dan winden mensenrechtenorganisaties zich op over de opvang van illegale- migranten die dan in zo’n gevangenis worden opgevangen? Kom op zeg!

 

Eerst jarenlang graaien uit de kas (vooral die voor pensioenen en zo), en nu moeten nieuwe belastingen ineens het tekort wat daar is ontstaan, bijpunten? De PP wil meer belastinginkomsten voor de Seguridad Social, want ja, de bodem is in zicht, en da’s niet best. Desnoods creëren ze een nieuwe belasting, a la systeem van Frankrijk. Huh? Oh ja, en dan kan je natuurlijk ook nog de BTW verhogen op een paar zaken....http://www.elmundo.es/economia/macroeconomia/2017/11/24/5a0f100a22601d181f8b45b6.html

 

Ook al daalt de werkloosheid, en daalt ook licht het aantal armen, Spanje blijkt vlg. het EC Employment report 2018 toch zwaar te falen als het gaat om inkomensgelijkheid. De situatie is kritiek; veel slechter dan het EU-gemiddelde, en niet snel genoeg aan de beterende hand resp. zelfs dreiging van verder afglijden naar de laatste groep waarin ook Bulgarije, Litouwen en Griekenland zitten. Er wordt geroepen om maatregelen, die verbeteringen geven m.b.t. belasting- en subsidiesystemen, garanties voor toegang tot goede gezondheidszorg en het verstevigen/promoten van gender-gelijkheid. https://elpais.com/elpais/2017/11/24/inenglish/1511511919_355103.html

 

Zaterdag waarschuwde Murcia mensen, om hun auto te laten staan vanwege het hoge niveau aan luchtvervuiling in de stad sinds een dag of 5. Niet best.

 

Greenpeace laat van zich horen inzake de droogte; en stelt dat het probleem veel erger is dan men denkt. Spanje is thans het droogste land in Europa; met kans op woestijnvorming voor 75% v/h totale oppervlak; met waterreserves in de grote stuwmeren die nog maar 37% van hun capaciteit (of minder) bevatten. Het gebrek aan regen, de enorme milieu impact hiervan levert ook grote economische schade op; evenals gezondheids- en sociale problemen. De boeren herinneren zich niet zo’n slechte tijd sinds 1992 voor wat betreft misoogsten en de luchtvervuiling in steden zoals Madrid, Valencia, Alicante, Murcia etc. hebben de limieten voor ‘’gezonde lucht’’ al lang overschreden. Ruim 120 gemeentes worden nu via cisternen middels vrachtwagens van water voorzien, waarbij tevens een restrictie v/h verbruik geldt. Maar de schuld van droogte is niet alleen het watergebrek. Nee, Spanje/Spanjaarden leven alsof er op het Iberisch Schiereiland volop water beschikbaar is...meest recent is de aankondiging van het grootste kunstmatige strandcomplex van Europa in Guadalajara. Greenpeace heeft de afgelopen weken ruim 30 rivieren bezocht, stuwmeren en vochtige gebieden in 12 provincies om de situatie in kaart te brengen; daarbij ook de effecten van deze droogte in grote Nationale Parken zoals Doñana en Las Tablas de Daimiel, de oorsprong v/d rivier Tajo; de beschermde lagunes van Gallocanta/Ruidera en Villafafila documenterend. De situatie is kritiek. Voor ons leven. Greenpeace eist een verandering in de manier, waarop water wordt gebruikt voor o.a. elektriciteitsopwekking; en de wijze waarop wordt gegarandeerd, dat er voldoende water is om te leven en de droogte tegen te gaan. En woensdag schrijft de FAZ hierover: http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/ungluecke/spanien-und-portugal-leiden-unter-extremer-trockenheit-15314870.html

Kennelijk is er niet meer zoiets als een unilaterale declaratie van onafhankelijkheid in de manifesten van de Separatisten. Aldus het ABC. Spuugdemont ontkent een pact met ERC hierover. En Rajoy roept de bedrijven op, weer terug te komen naar Catalonie. En het niet krijgen van EMA en zo Is te wijten aan het Catalaanse onafhankelijks’’gedoe’’ aldus de kranten. Dikke pech dus. Want dat had miljoenen binnengehaald...Overigens melden voorspellingen een 82% kiesopkomst voor 21 december, en een verlies voor de Separatisten.

 

Toch eens daar gaan eten: 2e Michelin ster voor Pablo González-Conejero/ estaurant Cabaña Buenavista in El Palmar.

 

Een groep van topjuristen boog zich over een voorstel naar een Federaal Spanje via constitutionele hervorming voor autonome regio’s. Met nog steeds regionale parlementen. Wordt vervolgd.

 

De Imam van Ripoll/Catalonie, die de jihadistencel leidde in de terroristische aanvallen in Barcelona en Cambrils in augustus bleek een ‘’bekende’’ v/d Spaanse veiligheidsdienst. Kennelijk was hij een informant voor de CNI gedurende zijn tijd in een gevangenis in Castellon, waar hij vastzat voor 4 jaar drugsmokkel (2010). Hoe lang hij voor de overheid werkte, en of hij daarvoor werd betaald, is niet gemeld.

 

Brussel is ronduit stom bezig. Heeft het besluit over wel/niet uitzetten van Spuugdemont uitgesteld naar 4 december. Alhoewel overal wordt gemeld, dat men die boef met zijn vazallen wel degelijk wil uitzetten voor serieuze criminele feiten zoals rebellie en zo?

 

Is er een nieuwe kinderwet; daardoor moet minder huiswerk worden gegeven zodat meer tijd over blijft voor spelen en plezier...Is toch niet te geloven?

 

‘’We hebben de tijd’’ roepen ze in de Platvorm-groep. Over die Asfaltfabriek. Nu die zich heeft teruggetrokken uit de juridische strijd, lijkt alles ok. Nou, om de dekselse donder niet. Ik zal niet rusten, voor die fabriek ook fysiek weg is. Maar dat valt nog niet mee, want mijn medestrijders lijken genoegen te nemen met deze stap, en denken ‘’komt wel goed’’. Nou, niks ervan!

Wie’t snapt mag het zeggen. Uit een gesprek met het Belgische Le Soir blijkt dat Spuugdemont ineens vindt, dat er nog andere mogelijkheden zijn dan onafhankelijkheid. Die boef, die met zijn regering en zijn radicaal nationalistische beleid Catalonië in een diepe crisis stortte, die 2440 bedrijven liet vertrekken, ruim 40.000 banen op de tocht zet door de instabiliteit en miljarden geld verprutste omdat hij koste wat het koste, met een minderheid van stemmen (40% stemde, maar dat is dus niet de meerderheid van Catalonië!)claimt dat hij de wil van het volk uitvoert? Is toch niet te geloven? En die lummel wil nu ineens beweren, dat hij altijd bereid was om een andere relatie met Spanje te accepteren?

Gelieg en gedraai; nu hij geen ‘’eenheid’’ van separatistische partijen voor elkaar krijgt, het ERC hem niet blieft, probeert hij toch weer een vinger in de pap te krijgen? Hij heeft tijd zat om vrolijk door Brussel te banjeren, een koffietje hier, een borreltje daar te nuttigen en vooral fantaseren over ‘’zijn’’ land, waarbij hij precies dat land en haar burgers uit het oog verliest. Als hij maar ‘’president’’ is. Eerder hoopte de boef de EU voor zijn karretje te spannen; en toen dat niet lukte, haalde hij stevig uit met kritiek. Enne....dat hij desnoods vanuit ballingschap in België zou willen regeren, viel ook nog te lezen. En het ergste is, dat al het geld voor dit onzinnige illegale onafhankelijkheidsproces weg/foetsie is, waardoor niks meer voor de armen, de gehandicapten, de slachtoffers van huiselijk geweld, gepensioneerden en immigranten overbleef zoals eerder door diezelfde boef beloofd. Nee, dan mag Madrid wel weer bijpunten....Niks is meer over van de 152 miljoen in subsidies en ondersteuning. Dankzij die boeven. Die hun geldpotjes allang – in navolging van Pujol en Mas – op veilige belastingparadijzen hebben gestald...En stom Spanje ‘’vergeet’’ daarop beslag te leggen...

 

Ik gun de Belgen morgen – 17/11- veel wijsheid; maar vooral zuiverheid; dit is een Spaanse interne aangelegenheid. En het ene EU-land (Spanje) heeft het andere (België) gevraag, om hem te arresteren en eruit te gooien. Die boef met zijn tuig. België heeft zich hier niet in te mengen, het moet het arrestatiebevel van Spanje accepteren zonder mitsen/maren. Geconfronteerd met genoeg eigen problemen in België zou ik Spuugdemont met zijn kompanen direct over de grens mieteren en vooral niet gastvrij blijven fêteren...Terug naar Catalonië; laat hij zich daar verantwoorden voor ‘’zijn’’’volkt, dat hem uitspuugt. En het gevang in. Op water en brood.

 

De droogte en het gebrek aan water dreigt 35.800 hectare van cultivatie in gevaar te brengen; ruim 40% van het binnenland is zijn vruchtbaarheid kwijt. Zelfs in Galicië gaat het nu mis. En bij fruittteelt wordt fruit kleiner door gebrek aan water. Als het al groeit. Een ramp. Dringend actie nodig. Wat doet de regering? Niks.

 

Spanje is het 2e OECD land met de hoogste levensverwachting; 83 jaar (Japan 83,9 jaar); sinds de 70-er jaren is deze levensverwachting gestaag gegroeid. Maar dat zal gauw veranderen, als je ziet hoe het voedingspatroon snel van ‘’gezond en sober’’ verandert naar ‘’vet, suiker en junkfood’’....

 

Buitenlandse investeerders die van de duurzame-solar-energie wilden profiteren, totdat de regering eenzijdig de stekker eruit trok, claimen ruim 7,5 miljard aan schade; ruim 36 claims zijn inmiddels ingediend. De eerste is al gewonnen. Nog 35 te gaan.

 

Wijnmaker Miguel Torres vindt dat wijnbedrijven tot doel moeten hebben koolstofneutraal te produceren. 'In 10 tot 15 jaar zullen we wijnhuizen zien die koolstofneutraal werken met nul uitstoot', aldus Torres. De wijnmaker zelf zegt voor 2020 zijn koolstofuitstoot met 30 procent te reduceren tot onder de niveaus van 2008. Da’s nog eens duurzaam en vooruitstrevend ondernemen.

Een week verder. De klucht, die een tragikomedie lijkt, maar intriest is vanwege de grote gevolgen voor de economie en het land, gaat onverminderd door. Het Constitutioneel heeft formeel de onafhankelijkheidsverklaring van het inmiddels ontslagen Catalaanse parlement verworpen. Spuugdemont blijft onder bewaking van de Belgische politie met zijn kompanen lekker door zwabberen in België. Protesten van de separatistenminderheid zorgen voor gedoe bij spoor en metro. De voorziene samenwerking van de separatistenpartijen is geflopt; ze kunnen zich niet in 1 gezamenlijke groep vinden.

Ondertussen probeerde Spuugdemont met 200 burgermeesters bij het EU gehoor te vinden. Niet dus. Maar of deze lieden hun snoepreisje van zo’n slordige 100.000,00 zelf betaalden? Betwijfel het. Dus spuugt die boef ongezouten kritiek naar Spanje en de EU; het Spaanse Kabinet is fascistisch en organiseerde een staatsgreep. Pardon? Ik zou zeggen, België, lever die boeven uit. Het cachot in!

El Pais kopte op maandag: 5 jaar leugen omtrent de onafhankelijkheid van Catalonië, https://fd.nl/economie-politiek/1225591/de-catalaanse-operette-is-een-tragikomedie-aan-het-worden  plus: https://elpais.com/elpais/2017/11/06/inenglish/1509969254_414927.html en https://fd.nl/economie-politiek/1225591/de-catalaanse-operette-is-een-tragikomedie-aan-het-worden 

Onbegrijpelijk voor mij; deze boeven kunnen eventueel toch meedoen aan de verkiezing van 21/12? Toch alleen als ze vrijgesproken zijn?  

De Banco de España waarschuwt over de economische consequenties op middellange termijn, en de risico’s voor de stabiliteit van de Spaanse financiële sector. Er zou gerekend worden met een verlies van ca. 0.3 – 2.5 punten van het BNP, ofwel 3 – 27 miljard. In het worst-case-scenario zou 60% van de voorziene groei voor 2018 en 2019 zich oplossen in lucht, aldus het Financiële Stabiliteitsrapport.

Blijken ook nog de Russen zich te bemoeien met Catalonië. Is me toch wat. Moest verboden worden.

 

En dan is er ook nog ander nieuws:  zoals dit. Heel onleuk voor o.a. Alicante en zo... Op drie kwartier rijden van Madrid wordt het grootste kunstmatige strand van Europa gebouwd. De gemeente Alovera heeft al groen licht gegeven voor het project waar projectontwikkelaar Rayet en Crystal Lagoon 15,6 miljoen euro insteken. https://inspanje.nl/algemeen/10072/spanje-krijgt-het-grootste-kunstmatige-strand-van-europa/

 

De voormalige president van Madrid, Gonzalez kreeg binnen 1 dag 400.000 bij elkaar om hem uit de gevangenis te krijgen vanwege de Lezo case. n de burgemeester van Valencia, die op de fiets naar zijn werk rijdt, kost aan bodyguards ruim 700.000,00.

 

De regering van Alicante gaat de kust beschermen tegen een hogere zeespiegel als gevolg van klimaatverandering; ruim 2900 hectaren worden aangewezen in het kustlijn-plan.

 

Tja, voor de een prachtig – al die zon, warmte – voor anderen een ramp. ABC meldt, dat het ‘’bloedig goede weer’’ dramatisch uitpakt voor Spanje. De rekening voor de laatste 5 warmste jaren hier: reservoirs met maar 20% of minder aan reserve; in sommige delen van Spanje is sprake van watertekort en miljarden gaan verloren in het binnenland door verliezen in landbouw/fruit/groenteteelt.

 

Triest record in werkloosheid in oktober in Catalonië: 25%  van de ‘’nieuwe’’ werklozen leven in Catalonië. Het ergste cijfer sinds 2008.

 

Ruim 44.000 mensen uit de provincie Alicante, die elders leven, krijgen gratis gezondheidszorg als ze terugkeren naar de regio Valencia. Aldus een besluit over de landgenoten, die vanwege werkgelegenheid zijn vertrokken. Daarmee komt een eind – aldus de media – aan de discriminatie van diegenen, die uit Spanje vertrokken om werk te zoeken t.o.v. de 90-dagen-residentie zonder ziektekaart. Ook al komen ze tijdelijk terug, worden ze gratis geholpen in de gezondheidscentra en ziekenhuizen.

 

De Spaanse overheid gaat – wederom – schrappen in de totale uitgaven, om aan de eisen van Brussel te voldoen. Waarom? Doen andere landen ook niet! Enfin, de conceptbegroting is verstuurd en daaruit blijkt dat weer minder geld beschikbaar is voor onderwijs, gezondheidszorg en sociale zaken. Met als verdediging dat in absolute termen de investeringen in deze sectoren zijn toegenomen. Maar El Mundo schrijft dat dit niet klopt. https://inspanje.nl/economie/10055/spanje-bezuinigt-opnieuw-op-onderwijs-gezondheidszorg-en-sociale-zaken/  

En des te zuurder, als je verder leest, dat de stroom ‘’ontweken belastinggeld’’ naar belastingparadijzen met een 4voud is gegroeid. https://inspanje.nl/economie/10053/geldstroom-van-spanje-naar-belastingparadijzen-in-een-jaar-tijd-verviervoudigd/ . Waarom wordt dat niet teruggehaald of beboet? Oh sorry, dit is Spanje.

 

Op Ibiza heeft de palm-kever ruim 6000 palmen vernield. Tot nu toe zijn ruim 38.000 van die beesten in vallen gevangen. Triest. Het Europees Gerechtshof oordeelde in de zaak van Spaanse deeltijdwerkers (vrouwen); waarbij Spanje deze mensen hun werkloosheids-geld kortte als ze alleen aan bepaalde werkdagen werken.