Spanje Nieuws

Na 5 ½ jaar elke week over Spaanse zaken geschreven te hebben, met nieuws, opinies etc., is het genoeg.

Niets meer over Rajoy en zijn corrupte PP, noch over Catalonië, zich zelf verrijkende bankiers, politici en zakenlui, noch over het gebrek aan visie voor milieu, klimaat of economie, machogedrag, dierenmisbruik en zo voorts. Niets meer over zonnetaks, dubieuze belastingaangiftes of schadelijke activiteiten in natuurgebieden.

Ik blijf observeren, lezen, me informeren, maar ik schrijf het niet meer op. Ik ga me richten op schrijven van boeken, en laat het nieuws voor wat het is. 20 mei 2018

De beëindiging van de atoomdeal heeft (in)direct effect op de economie: de olieprijzen zijn gestegen wat direct van invloed is op de economie van Spanje en andere landen binnen de Europese Unie. De Spaanse overheid schat in dat de werkgelegenheid 0,8 procent minder zal groeien dan verwacht. Concreet betekent dat 155.000 minder banen in Spanje. Weinig Spaanse bedrijven hebben zich gevestigd in Iran: Op de website van het Spaanse Instituut voor Buitenlandse handel zijn zes Spaanse bedrijven in Teheran gevestigd. 

 

Brexit-angst zorgde ervoor, dat de komst van verplegers uit de regio Murcia is gestopt. Sinds het referendum in 2015 viel het aantal professionals, dat emigreerde naar Engeland, met 98%. De onzekerheid, de kennis van Engels en lokaal herstel zijn de redenen hiervoor.

 

London is tegen de presentie van de Spaanse politie op het vliegveld van Gibraltar, nadat Spanje een gezamenlijk gebruik van de faciliteiten na de Brexit eiste.

 

Quim Torra. Extreme separatist, hampelman/marionet van Spuugdemont, en al tijdens zijn verkiezing op collisiekoers met de regering in Madrid. Want hij eist een Catalaanse Republiek, wil de Catalaanse Ambassades heropenen, daagt de Koning uit, en geeft de Catalaanse bevolking geen hoop tot een beter leven. De regering blijft erbij: art. 155 blijft van kracht. Er komt geen onafhankelijke regio.

 

Misselijkmakend; jachtfederaties in Castilla La Mancha & Valencia eisen dat hun jachthonden NIET onder de categorie gezelschaps- en huisdieren vallen. Zo blijven ze nl. buiten de wet op dierenbescherming. Protesten alom. Als jachthonden geen rechten hebben, kunnen jagers met ze doen wat ze willen. InSpanje

 

Verkrachtingsslachtoffers komen langzamerhand naar voren, gesteund door de ‘’metoo’’ campagne. Met bijna 30% steeg het aantal aangiftes voor seksueel geweld & verkrachting in de 1e 3 maanden van 2018.

 

In Murcia wordt gesproken over de connectie van alle ontziltings-installaties in het dal via de Nationale Water Pakt. Men streeft naar een groot politiek akkoord, en duurzaamheid voor wateraanvoer.

 

Brexit zou – aldus La Verdad Murcia – wel eens de kosten voor export van groente/fruit naar Engeland met 60% kunnen verhogen.

 

Het leek even zo charmant. Werken zoals ook andere landen doen...Maar dat is maar schijn...Effe dan...als je mazzel hebt....Op 11, 12 en 13 juni komt personeel van de ambassade in Madrid naar La Nucía om daar onder bepaalde voorwaarden Nederlanders in de gelegenheid te stellen om een aanvraag in te dienen voor een reisdocument. Voor Nederlanders die gedurende een lange periode niet naar Madrid kunnen reizen om medische redenen of anders. Aan te tonen via een arts verklaring v/h INSS. Of een Certificado Medico Oficial. 22 mei wordt bekendgemaakt wie van de aanvragers in aanmerking komen en waar en wanneer ze worden verwacht. Dan volgt ook informatie over de verschuldigde leges. InSpanje.

 

Zilver/loodmijn met enorme geode: Pilar de Jaravía; Sierra del Aguilón (inmiddels wordt de toegang bewaakt) http://www.geologyin.com/2016/10/enormous-crystal-geode-discovered-in.html?m=1

 

Het Spaanse parlement heeft deze maand het wetsvoorstel tot decriminalisering van euthanasie gesteund. De wetswijziging voor euthanasie zal gevolgen hebben voor zowel terminale patiënten als ongeneeslijk zieken die permanent pijn lijden. Hiermee is een eerste stap gezet om euthanasie en hulp bij zelfdoding in Spanje niet langer strafbaar te stellen. De parlementaire vertegenwoordigers waren zeer tevreden over de uitkomsten over het feit dat het wetsvoorstel door een meerderheid werd gesteund. Op grond van artikel 81 van de Grondwet moeten namelijk wijzigingen van organieke wetten met een meerderheid worden goedgekeurd. Het doel van de wetswijziging is om patiënten het recht te geven om een einde maken aan hun eigen leven en sancties uit te sluiten voor degenen die hen daarbij helpen. Vanaf 1994 werd na een referendum in de Amerikaanse staat Oregon euthanasie onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Sindsdien wordt euthanasie in steeds meer landen toegestaan. In 2001 was Zwitserland het eerste land in Europa dat regels opstelde over euthanasie. Euthanasie is toegestaan in landen als Nederland, België, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de meeste Amerikaanse staten. https://inspanje.nl/zorg-welzijn/10544/spanje-zet-stap-om-euthanasie-te-decriminaliseren/

 

Wijn: big business voor Chinezen. In Rioja zijn al vele wijngoederen (o.a. ook Faustino Rivero) opgekocht door Chinezen. Nu heeft de Kam-Fung-groep ook interesse aan Spaanse ham. Jawel. Loriente, president van Incarlopsa, de grootste ham-producent van Spanje, kwam recent in de problemen; media hadden gemeld, dat hij zijn onderneming voor 1 miljard Euro had verkocht aan deze groep. Dit werd ontkend. Maar ja...varkensvlees uit het Westen, daar betaalt men in China veel geld voor. En de groei van Chinezen, die zich dit kunnen permitteren, stijgt razendsnel. Koop je de ham in Spanje voor 400 Euro, betaal je in Hongkong al snel 3000,00. Tel uit je winst. En omdat er veel te weinig Bellota-hammen zijn, koopt men gewoon Serrano ham, dus niet die van de eikeltjes, laat ze invriezen, vervoeren en in China verder ‘’veredelen’’. 500.000 hammen/jaar nu. Luchtdrogen voor een ‘’vergelijkbare’’ smaakt. Het werkt. 1/10 v/d prijs dan de originele Spaanse Bellota. En de klanten vinden hem super. 

Oli Oli, Cornicabra Ecológico is uitgeroepen tot 's werelds beste en gezondste olijfolie tijdens de tweede editie van The World Best Healthy Evoo Contest (WBHEC). De olie wordt gemaakt in San Antonio de Requena in Valencia. https://inspanje.nl/algemeen/10539/valenciaanse-olijfolie-uitgeroepen-tot-gezondste-ter-wereld/ Hoe gezond is die van ons wel niet....

 

De Spaanse overheid is naar het constitutioneel hof gestapt om een Catalaanse wetswijziging te blokkeren die het mogelijk moet maken om oud-leider Spuugdemont tot regiopremier te herbenoemen. https://www.nu.nl/buitenland/5258651/spanje-blokkeert-catalaanse-wetswijziging-rechter-stappen.html

 

 Zeventig wetenschappelijke-, sport- en milieuorganisaties zijn fel tegen de uitgifte door het Spaanse ministerie van Landbouw en Milieu van 12 vergunningen voor de oogst van bloedkoraal langs de kust van Catalonië. Het onderscheidende kenmerk van rode koralen die vooral in de Middellandse Zee te vinden is, is het duurzame en intens gekleurde rode of roze skelet. Dit wordt vooral gebruikt voor het maken van sieraden. Rode koralen groeien op 10 tot 300 meter diepte op een rotsachtige zeebodem meestal in donkere omgevingen zoals grotten en kloven. InSpanje.

 

Gedonder over salaris, waardoor 3000 afgestudeerden terug naar af moeten. Of te wel nog meer leren....artsen, ingenieurs, architecten in Alicante komen nauwelijks aan de bak.

 

Gedonder tussen de 2 diva’s van de PP: Santamaria en Cospedal: Rajoy’s keus van nr. 1 & 2 kunnen het samen bepaald niet vinden en kiezen voor egotrippen een oorlogstaal. Land en volk? Is bijzaak.

Maar Rajoy is wel helder over een offensief tegen leren en gebruik van meerdere talen. Die sukkel. Startte een campagne hiervoor in Alicante...

 

Sociale stigma’s, slappe rechters en machogedrag....seksueel misbruik is in Spanje wel een issue. Maar 70 – 80% van verkrachting wordt niet gemeld. En als je dat toch doet, en voor het gerecht komt, is er minachting, gevecht om ‘’bewijs’’ en intimidatie van de slachtoffers. 21e eeuw? https://elpais.com/elpais/2018/05/04/inenglish/1525419822_295613.html

 

Daklozen in Madrid vertoeven beter in het vliegveld van Madrid – Barajas. Daar is gratis verwarming, wifi en ze vallen amper op. Ruim 50 mensen leven hier. Ze hebben het beter dan elders. En toch is het intriest. InSpanje.

 

Vervuiling in Spanje? Podemos en andere politici eisen meer cijfers over economische gevolgen van vervuiling. Kosten van ziekteverzuim/medische kosten als gevolg hiervan? Onbekend. Meest recente data stammen uit 2013. Vlg. Podemos zou vervuiling in Spanje jaarlijks 2,8% v/d welvaart kosten. En risico’s v/d kolencentrales (15 in Spanje), die tussen de 800  miljoen en 1,7 miljard aan ziekteverzuim/medische kosten bedragen. Niet alleen meer kennis, maar vooral ook meer maatregelen door de overheid tegen vervuiling wordt geëist door Podemos.

 

Geweldig....de Google belasting zal voor ruim 50% v/d pensioenkosten opkomen; de regering denkt ruim 2,1 miljard Euro hiermee op te halen binnen 2 jaar. Ik moet het nog zien.

Na twee mislukte pogingen van het Ministerie van Gezondheid in 2008 en 2013 wordt, naar alle waarschijnlijkheid, de verkoop van homeopathische middelen in Spanje gereguleerd. Sinds 1994 is het al een juridisch getouwtrek dat de talloze apotheken in Spanje deze zogenaamde geneesmiddelen als echte medicatie verkopen. Dit gebeurde ondanks het feit dat studies en wetenschappelijk onderzoek aantoonden dat deze middelen niet beschikten over een bewezen geneeskrachtige werking.  Volgens de richtlijnen van de gezondheidszorg in 2001 is het  wettelijk verplicht om de namen van de middelen te noemen, ook als ze geen bewezen therapeutische werking hebben. Belachelijk. https://inspanje.nl/algemeen/10510/regulering-homeopathische-middelen-in-spaanse-apotheken/

 

Het Spaanse parlement heeft ingestemd met wijziging van de wet op ontruiming van bezette woningen. Als het voorstel ook door de senaat komt, kan een woning via een versnelde procedure binnen 20 dagen worden ontruimd. De wijziging is bedoeld om een einde te maken aan de maffia,  - en andere misbruikers - die profiteert van de lange periode tussen een verzoek tot ontruiming en de afhandeling ervan (tot 2 jaar).

 

Het gaat slecht met Spanje. Als het om water gaat. Sinds 2015 is sprake van een droogte. Ook de regen deze winter slaagde er niet in om de stuwmeren met meer dan 16% te vullen, het absolute minimum. 2017 was het heetste/droogste jaar in heel Spanje sinds registratie. Voor 2018 zijn de vooruitzichten slecht. En de slogan ‘’water voor allen’’ van Rajoy? Is politiek gedimdam, en het land lijdt. Landbouw en toerisme consumeren te veel. Gebaseerd op goedkoop – gesubsidieerd – water uit de bergen/de Tajo rivier. Maar dat lukt niet meer. En ontziltingsinstallaties kosten veel geld & energie. Ook al mag de uitbouw van landbouwgrond vanaf de 80-er jaren niet meer groeien; het tegendeel is waar (zie je ook in ons dal). Regio Murcia spant de kroon. Boeren zijn goed voor 2,5% v/h BNP maar krijgen wel 85% v/h water. In 2017 80 miljoen toeristen – het hoogste aantal ooit – die 3-4x zoveel water verbruiken als Spanjaarden zelf. Alleen in de provincie Valencia wordt 300 hm3 water in zuiveringsinstallaties verwerkt voor hergebruik, meer als de Tajo aan het Zuiden levert. Helaas is er veel slecht leidingwerk, waardoor rond 1/5 v/h water verloren gaat. Zorgeloos verbruik heeft grote gevolgen voor het milieu & de natuur. Laatste schandaal: Mar Menor; het grootste zoutmeer van Europa blijkt thans groen verkleurd. Door duizenden tonnen nitraat uit de omringende velden. Illegale bronnen, ontziltingsinstallaties en vervuiling door boeren verstoort het ecologische evenwicht. http://www.faz.net/aktuell/race-to-feed-the-world/klimawandel-erreicht-spanien-bedrohung-durch-trockenheit-15568652.html?printPagedArticle=true#pageIndex_0

 

Als je als ambtenaar wilt optreden tegen corruptie, dan is dat gevaarlijk. Nu hebben 2 ambtenaren voor het eerst bescherming gekregen v/d anti-fraude-brigade in de strijd tegen misbruik bij Gemeentes. En nog eens 9 ambtenaren hebben om bescherming verzocht.

 

Miljoenen blauwe kwalletjes. Aan de kusten tussen Barcelona – Tarragona. De Velella velella...Tot verbazing van wetenschappers. Ze vreten plankton, hebben geen natuurlijke vijanden zoals zeeschildpadden of vissen. Het kan nog erger, wordt voorspeld. https://inspanje.nl/algemeen/10500/nemen-kwallen-deze-zomer-de-spaanse-stranden-in/

 

En waar blijft de info over Spuugdemont? De Duitse Rechtbank zou toch uitspraak doen? Oorverdovend stil. Wat wordt nu weer stiekem bekonkeld? Ondertussen wordt veel geschreven over de ‘’hulp’’ die deze boef ontvangt. Zo zou een ‘’vriend’’ de kapitale villa in Brussel voor 4400 Euro/maand hebben gehuurd. En nationalistisch gezinde ondernemers financieren hem en andere separatisten vrolijk door de crisis heen, want formeel zou hij geen salaris meer krijgen. http://www.spiegel.de/politik/ausland/carles-puigdemont-ist-der-mann-an-seiner-seite-ein-geldgeber-a-1205245.html

 

Erg veel protest rondom de te milde straffen voor verkrachters. In Pamplona. 5 mannen verkrachtten tijden het San Fermin feest een 18 jarige vrouw. Volgens de rechter met toestemming. Onbegrip en woede over het feit, dat de machocultuur nog steeds heerst. Ook internationale verontwaardiging.

 

Het rommelt weer behoorlijk. Ik krijg steeds de updates over aardbevingen. Ook in dit jaar. https://web.ua.es/es/urs/sismicidad/sismos-2018-alicante-y-provincias-limitrofes.html februari kwam het dichtstbij Abanilla, en in maart Alicante.

 

 Met de hashtag #AsíSeManipula (zo manipuleert men) stellen vrouwelijke werknemers van de Spaanse publieke omroep RTVE de manipulatie aan de kaak die volgens hen dagelijkse realiteit is in de nieuws- en informatieprogramma's. Een andere hashtag #RTVEdetodos geeft aan dat de vrouwen vinden dat de omroep weer van en voor iedereen moet zijn. InSpanje.

Cifuentes had zo’n gouden toekomst voor zich. Ze leek het Goudhennetje van de PP te kunnen worden. Maar de Spaanse premier van Madrid kwam onder vuur rondom haar gesjoemel met haar master, en toen doken ook nog video’s op waarbij ze een antirimpelcreme in een winkel stal! Met haar salaris?! Hoe verzin je dat toch? Helaas, Rajoy kon haar zo niet meer houden. Nog een deuk in de PP partijpolitiek. Hoog geklommen, en keihard omlaag gedonderd. Goed zo.

 

Nieuw wetsvoorstel: ouders worden verantwoordelijk (met boete) voor het zuipgelag van hun kroost, inclusief de zogenaamde zuipfestijnen, de Botellóns), dit om stijgend overmatig drankgebruik door jongeren terug te dringen.

 

Barcelona wil water beperken tot 100 liter/dag/pp. Een v/d 242 maatregelen, om de klimaatveranderingsproblemen tegen te gaan.

 

De Chinese Ambassadeur is zeer onder de indruk van de landbouw in de regio Murcia, en wil meer importeren: fruit, olijven en druiven.

 

Dit jaar verwacht de provincie Alicante ruim 200.000 inkomsten-formulieren (modelo 720). 15.000 meer dan vorig jaar. En...de belastingdienst is de toeristenappartementen op het spoor. Ruim 10.500 niet-Spanjaarden hebben zich in Alicante aangemeld; het totaal aan niet-Spaanse-residenten is nu ruim 1,8 miljoen. Een stijging voor het eerst sinds 4 jaar.

 

https://inspanje.nl/algemeen/10480/open-brief-aan-minister-over-ellende-rond-paspoortaanvragen-in-buitenland/ Het platform Nederlanders in het Buitenland (NIHB) laakt deze 'stille uitburgeringspolitiek van Nederlanders in het buitenland' en heeft daarom een enquête gehouden onder bijna 16.000 leden om inzicht te krijgen in de gevolgen van deze drastische bezuinigingspolitiek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Waar mensen uit andere landen gewoon online een nieuw paspoort kunnen aanvragen moeten Nederlanders zich fysiek presenteren bij een ambtenaar van het ministerie. Onjuist, schandalig en discrimincatie. Maar het doet ze niets, in DH.

 

De grote VS-vliegbasis in Rota/Andalusie, wordt na de Brexit het hoofdkwartier in Europa, en daarmee wordt het HQ in Eastbury/Engeland gesloten. Men wil ook Northwood gaan vervangen – het hoofdkantoor van Operatie Atalanta, welke de EU-zeemissie in de strijd tegen piraterij voor Somalie coordineert. Maar daar doet ook Italie mee. Dus...of dat ook naar Spanje gaat is onzeker.

 

Meer dan 4000 gemeenten hebben minder dan 500 inwoners, en 82% v/d populatie zit in de grote steden. De landelijke populaties verouderen. Er wordt gekeken naar belastingverlagingen, meer landelijk toerisme en meer werkende vrouwen in deze gebieden & meer investeringen in communicatie etc., om de wegtrek te stoppen en kansen te scheppen.

 

Tja, het is nog steeds een zootje in Catalonië. En hoe gaan die lieden daar een volgende keer stemmen? De meesten zijn het spuugzat met die Spuugdemont en 81% wil dat het gedonder over separatisme stopt. 45,4% denkt dat de gevangenneming van die separatisten-leiders een juiste beslissing is, en 67,7% denkt dat Spuugdemont eindelijk terug moet komen om berecht te worden.

 

Grote Portugese Oorlogsschepen – de meest gevaarlijkste grote kwallen – hebben Alicante bereikt en werden o.a. aangetroffen aan het strand van San Juan.

 

En als de Fransiolen niet staken, dan doen de Spaanse luchtverkeersleiders dat toch? En dan precies in het hoogseizoen. Aardig dit soort ‘’solidariteit’’ en groot verlies aan inkomsten net in de belangrijkste tijd. Ontslaan die lui!

 

In de El Pais (Engelstalig) weer een lang artikel over het ongemak van Spanjaarden (ofwel m.n. artsen en zo) m.b.t. alternatieve/complementaire therapieën; vooral als het gaat om de wetenschappelijke onderbouwing. Het CIS – Sociologiecentrum – heeft een rondgevraagd over pseudo-geneeskunde zoals Homeopathie en Reiki. Voor de 1e keer. En ook ontbreekt vaak concreet bewijs, deze kunnen toch soms werkzaam zijn. Maar het blijkt lastig om onderscheid te maken tussen pseudo/kwak en echt. Velen denken dat Homeopathie wel een erkende geneeskunde is. Maar ook veel artsen staan achter alternatieve therapieën en steunen therapeuten. De Spaanse anti-Kwak-beweging APETP vindt dat het publiek beter geïnformeerd moet worden en ook moeten medici beter getraind worden zodat ze weten wat er speelt. Het Spaanse Fonds FECYT voor wetenschap en techniek heeft eveneens onderzoek gedaan; 53% v/d Spanjaarden geloofd geheel of gedeeltelijk, dat Homeopathie werkt, maar slechts 5% zou het gebruiken. Men is ervan overtuigd, dat de antwoorden wijzen op een gebrek aan publieke gezondheidsinfo over pseudo-therapieën. Het komt er vooral op neer, dat ‘’goede, werkzame’’ therapieën ten gevolge van kwak de boel verstoren. Yoga werkt wel, terwijl Reiki gewoon een trucje is, aldus de Observanten tegen Pseudowetenschap van de Medische Colleges. https://elpais.com/elpais/2018/04/19/inenglish/1524134049_353111.html

 

De Baskische Nationale partij eist dat de regering alle pensioenen verhoogt. En dus ook het budget voor deze regio. 16 andere regio’s komen eveneens veel geld tekort om pensioenen te betalen. Catalonie staat aan kop met een tekort aan 6,1 miljard – ik zou zeggen, ga eens bij die ex-president-boeven cashen – gevolgd door Andalusie met 5,17 miljard. Zelfde laken en pak.

 

De grootste simulatie van een aardbeving ooit is bij de Seguro Rivier Murcia uitgevoerd. Compleet met een rampscenario van gebarsten dammen en overstromingen. ‘’El major simulacro jamas visto. La Verdad’’

 

Alicante: de dam aan de top v/d Tajo valley heeft nu meer dan 647 hm3 water; dus kan er dubbel zo veel water in mei in de regio Alicante afgegeven worden.

 

Palma de Mallorca is het zat en verbiedt verhuur aan touristen van appartementen en flats. Voor huizen wordt nog wel een toestemming gegeven, om kamers te verhuren.

 

In The Telegraph weer een verhaal over die bedreiging voor de Citrus in Zuid Europa. De zogenaamde ‘’greening disease’’ – of te wel de Gele Draak Ziekte die haar oorsprong in China heeft, zal het Meditterane gebied bereiken. Het maakt al vorderingen sinds 2005, aldus CIRAD, een landbouwonderzoekscentrum in Montpellier/Frankrijk. Er is al een Afrikaanse plantluis, die deze ziekte overbrengt, gevonden in Spanje en Portugal. En het is niet een kwestie of, maar wanneer het echt toeslaat. Oeps. Zie maar wat er in Florida gebeurde; toen de citrusproductie met 60% daalde tussen 2005 – 2017 als gevolg van deze ziekte. Dat kan dus ook hier gebeuren. Ruim 1/5 van alle citrus komt uit de Meditterane regio en is goed voor 70% v/d citrus export. Spanje is het grootst daarin. En het bestrijden van die luis wordt een lastige...want vele citrusplantages worden omringd door bewoonde gebieden, dus je kunt niet even grofstoffelijk spuiten. Luizen springen van boom tot boom en laven zich aan het sap v/d boom. Ze introduceren bacterien, die vervolgens de sapkanalen blokkeren, waardoor de boom sterft.  Tot nu toe lijkt herplanten van gezonde citrus in hogere regio’s een mogelijkheid; daar komt de luis tot nu toe nog niet, zoals is geconstateerd op La Reunion, een Frans eiland in de Indische Oceaan.