Spanje Nieuws

Verdorie toch, de Guardia Civil stelt dat ruim 1,9 miljoen aan publieke fondsen door de voormalige Catalaanse politici is misbruikt voor het referendum van oktober 2017. Hoger dan de eerder begrote 1,6 miljoen. https://elpais.com/elpais/2018/04/19/inenglish/1524147633_936942.html

 

Veel leuker dan al dat gedoe om corrupte of ego-beluste politici .....plaatjes bekijken: alsof je op een andere planeet bent...Maar het is in Spanje! https://elpais.com/elpais/2018/04/10/album/1523357421_105119.html#foto_gal_12

 

Minder leuk is dat de Xylella bacterie, die olijven, amandelen, oleanders en vele andere gewassen zal aantasten, steeds meer oprukt. https://inspanje.nl/algemeen/10451/ebola-van-de-olijfboom-nu-ook-in-madrid-aangekomen/

 

Nou, lekker, zo’n gehuurde kamer..bedwantsen....tja, een naar bijverschijnsel van o.a. B&B en AirB&B....want die onleuke beestjes reizen in hand/kofferbagage  vrolijk mee en verspreiden zich massaal. 5 jaar geleden verspreidden ze zich m.n. in hotels. Nu vooral in individuele huizen. Met zonder gerichte/regelmatige reiniging/bestrijding. Ruim 50% stijging in/rond Madrid. Oeps. El Pais. 

 

In Spanje is sprake van een groot tekort aan geriatrisch verpleegkundigen. In Spanje werken 850 geriatrisch verpleegkundigen in de publieke en privézorg op 9 miljoen ouderen. Dit terwijl het aantal 65-plussers snel verdubbeld zal zijn. In 2050 is één op de vijf mensen in Spanje ouder dan 80 jaar. De levensverwachting in Spanje voor mannen is 80 jaar en voor vrouwen 85 jaar. Dat is op Japan na de langste levensverwachting ter wereld en veel langer dan in omringende landen. Op dit moment is al 40% van de ziekenhuisaanvragen afkomstig van ouderen. Het aantal ouderen dat door familie wordt opgevangen daalt ook in Spanje. Vroeger werden op elke bejaarde die in een tehuis was nog 4 thuis door familieleden verzorgd. Op dit moment is het aantal vacatures in de geriatrie lastig op te vullen. Hier een praktijkverhaal: schrijnend. https://inspanje.nl/zorg-welzijn/10457/ik-ben-moe-open-brief-van-een-geriatrisch-verpleegkundige-in-spanje/

 

In het jaar 2000 werd de meeste antibiotica geconsumeerd in Frankrijk, Nieuw Zeeland en Spanje. Vijftien jaar later zijn Turkije, Tunesië en opnieuw Spanje de drie landen waar per hoofd de meeste antibiotica wordt gebruikt. https://inspanje.nl/zorg-welzijn/10420/spanje-is-westerse-land-waar-meeste-antibiotica-wordt-geconsumeerd/

Betaal 75.000 borg, en je komt vrij, en je wordt niet uitgeleverd voor opruiing of rebellie (alleen eventueel voor corruptie/verduistering van overheidsgelden). Spuugdemont. Het vertrouwen  in de Duitse justitie ‘’daar spreken ze nog recht’’ heeft bij Lena een deuk opgelopen. Want Duitsland mengt zich zo in een kwestie die gaat over zaken, die vlg. de Spaanse Grondwet onwettelijk zijn. Het is aan Spanje, om te berechten, en aan landen, om het internationaal arrestatiebevel & uitleveringseis te honoreren; niet te oordelen of te vertragen. Recht spreken? Verwatert zo steeds meer.  

En alsof het nog niet genoeg is, eist Spuugdemont zijn recht op om te spreken in Berlijn. Blijft voorlopig in Duitsland en wil daarna weer terug naar België. Hij wil van alles, maar weigert zich aan de wet te houden.  En hij eist een internationale bemiddeling betreffende het conflict om de toekomst van Catalonië. Terwijl een meerderheid NIET onafhankelijk wil worden?

 

Ondertussen wil Zwitserland dat Spanje de banken-klokkenluider Falciani aan hen uitwijst. Recht oversteken; Marta Rovira naar Spanje?

 

Onderzoekers van het project Iberlince zijn blij: de eerste nesten met welpjes van de Iberische lynx van dit seizoen zijn geboren in het zuiden van Spanje. Een nest met 3 welpjes bevindt zich in Jaén en het andere nest met 2 welpjes in nationaal park Doñana. InSpanje.

Door de regen v/d afgelopen tijd zijn de Spaanse stuwmeren inmiddels op een totaal van 63,7% gevuld. Verschilt uiteraard per provincie.

 

Het getouwtrek om uitlevering van Spuugdemont door Duitsland is begonnen. Een uitleveringsbevel is uitgevaardigd, nu moet het Hoger Gerechtshof daarover oordelen. Vooral op welke grond (nou, dan neem je toch deze die ook door Duitsland wordt erkend?) Eruit, die parasiet!

Catalonië heeft de Barcelona World Yachting Race gecanceld. Vanwege politieke instabiliteit. Afgang en vooral ook commercieel verlies van ruim 20 miljoen. De schade die de separatisten sinds afgelopen jaar aan de regio/aan Spanje hebben toegebracht, gaat in de miljarden. En toch durft Rajoy/de regering niet echt hard door te pakken en deze onzinnigheid eens en vooral de kop in te drukken?

 

De regering heeft 24 maatregelen aangekondigd tegen salaris-ongelijkheid van m/v. Inclusieve boetes voor seksuele discriminatie, en verplichting van gelijk salaris, audits van bedrijven en boetes bij overtredingen.

Spanjaarden onder de 45 denken, dat ze een pensioen gaan krijgen. Droom verder...En ongevallen op het werk zijn in alle sectoren sterk gegroeid; als gevolg van onachtzaamheid, arrogantie en ontbrekende veiligheidsvoorschriften. Dodelijke incidenten stegen met 67% t.o.v. 2016, waarbij m.n. de bouw het hoogst scoort.

 

Gaat het er wel/niet van komen? De roep om vervanging van Rajoy wordt ook in de eigen partij PP groter; want de vele gevallen van m.n. corruptie bleken winst te betekenen voor Ciudadanos, en een debat over leiderschap is hard nodig i/d aanloop van regionale verkiezingen. PP en PSOE verliezen ten faveure van Ciudadanos ( 26.7% + 16,6%;  PP 23,2% - 9%; PSOE 19,7% - 3% en Podemos 18,4% - 2,7%).

 

Regio Murcia onderhandelt met Ciudadanos over een wet, die ruim 20.000 bedrijven reguleert; o.a. door het geven van een voorlopige licentie voor activiteiten; vooral om de ontbrekende nieuwe maatregelen voor een boost van toerisme op te vangen.

 

De late vorst in de regio Valencia is slecht voor steenvruchten. Duizenden hectare land liggen gehavend erbij. Door zachte winter/weinig regen kwam de bloei relatief vroeg. Abrikozen, perziken, nectarines, kaki’s en paraguaios lijden. Vlg. AEMET (het Spaanse KNMI) was 2018 het koudste voorjaar sinds 1949 in de provincie Alicante.

 

Er is een akkoord over het budget. Ruim 50% is bestemd voor pensioenen en ambtenaren (¿?), pensioenen maken 41% v/h budget uit.  Het Baskenland profiteert met een 32% verhoging van subsidies voor de regio. Ook Catalonië blijft het huidige bedrag behouden – slecht gedrag wordt vorstelijk beloond – terwijl provincie Alicante wederom onderaan bungelt.

 

Inditex (Zara) bouwt een nieuw logistiek centrum van 7,5 miljoen in Elche. Ruim 34.000 m2.

 

De gemiddelde prijs van een huis in Murcia is ruim 46% gedaald sinds de huizenmarkt boom voor 2008.  De afgelopen 12 maanden is eindelijk weer een lichte stijging te melden in prijzen van 3,5%.

 

Eindelijk weer een klein mini-stapje voorwaarts. Door een wetswijziging in de Spaanse wet op bescherming van gezelschapsdieren kan aan wie zijn hond of kat slaat of in de steek laat een boete worden opgelegd tot 30.000 euro. Met een wijziging van de wet uit 1990 wil Spanje in het opzicht van de bescherming van huisdieren andere moderne Westerse landen wat meer naderen. Een degelijke juridische ondersteuning ontbrak tot nu toe. Het mishandelen of in de steek laten van een huisdier wordt met de wijziging gezien als zware overtreding in het Spaanse strafrecht. Iemand kan er zelfs voor achter de tralies belanden. Civielrechtelijk zijn de boetes anders per autonome regio. Zo is de maximale boete in Murcia voor het mishandelen of in de steek laten van je hond 3005 euro, maar in Asturias kan dit oplopen tot maar liefst 90.000 euro, zo schrijft de Spaanse editie van Belastingnews.com. De nieuwe wettekst verbiedt ook het afmaken van dieren in asielen en andere opvangcentra. Vaak worden dieren als er geen nieuw baasje wordt gevonden na tien tot twintig dagen afgemaakt. InSpanje.

Información: de regering gaat voor meer water uit ontziltingsinstallaties, maar waarschuwt tevens, dat de EU niet komt met leningen of subsidies...Watertransport van de Tajo zal in april starten; 45 miljoen wordt uitgetrokken voor een nieuwe ontziltingsfabriek in Torrevieja (de ‘’oude’’ is nog niet eens vol in productie??) om ruim 120 hm3 te leveren.

 

Rajoy (PP) en Rivera (Ciudadanos) accorderen een verhoging van pensioenen om de PNV te animeren, het budget alsnog goed te keuren – 2% meer voor minimum-pensioenen en weduwenpensioenen.

 

Media proberen er een poltieke zaak van te maken, maar Mutti bevestigd steun aan het Spaanse juridische systeem van recht/wetgeving en democratie en het lijkt waarschijnlijk dat Duitsland Spuugdemont uitlevert. Hij probeert ondertussen ook hier een tamtam te maken en wil zelfs afdwingen, om voor het Duitse Hoger Gerechtshof te komen. Ik waag te betwijfelen of de Duitsers zich laten intimideren en peopelen, zoals de Belgen dat lieten gebeuren...Twee chauffeurs van de Catalaanse regering reden hem stiekem vanuit Finland via Denemarken naar Duitsland, waar ze werden opgewacht; gevolgd door een 11-tal Geheime Dienst leden, die zijn stappen op de voet volgden. Eerder had die boef laten weten, zich bij de Finse autoriteiten aan te geven, nadat een internationaal arrestatiebevel was uitgevaardigd. Niet dus. Stiekem er vandoor gaan en proberen – via binnenwegen en pontjes – de autoriteiten te ontsnappen, om weer naar Belgie te gaan. Zie o.a. https://www.theguardian.com/world/2018/mar/23/jordi-turull-latest-candidate-catalan-presidency-appear-court-spain en InSpanje.

 

Het plan van Murcia voor het *herstel van) Mar Menor is klaar, na 6 jaar. Het regionale bestuur heeft toegegeven, dat 83 % v/d 24.500 documenten met bezwaren over het beschermde gebied van 337 hectaren wel degelijk klopt....

Het voorjaarsbegin in Spanje is het koudste sinds 69 jaar in de prov. Alicante...Maar op 28-3 noteerden wij bij ons wel 27,2 graden!

 

Technologie – zoals kunstmatige intelligentie/robots etc. heeft na vele goede kanten ook een donkere kant: het zal invloed hebben op werkgelegenheid, intimiteit en zelfs mensenrechten. Aldus de krant ABC. 50% van het ‘’verkeer’’ op het internet wordt gepleegd door robots. KI zou de mens per 2050 weleens kunnen overrompelen...

 

Hogere pensioenen voor 6,7 miljoen gepensioneerden (+ 3%), lagere inkomstenbelasting voor inkomens onder 18,000/jaar,  BNP stijgt met 2,7%; werkloosheid daalt met 15,5% naar 3,4 miljoen. BTW op cultuur en films daalt weer van 21 naar 10% na 6 jaar klachten hierover.

 

Het Catalaanse parlement heeft woensdag 2 resoluties aangenomen van separatisten, om de ‘’politieke rechten’’ van politici in voor-arrest of in exil te verdedigen.

 

Hydroponie zou weleens DE trend in groenteelt kunnen worden. Bij Hydroponie laat je planten niet wortelen in de grond, maar in water. Op die manier geniet je niet alleen van het blad, maar ook van de wortels van de plant.  Landbouw 3.0 dus. NGS is een van de pionierbedrijven in recycling van water in Murcia. Nu richt men zich op deze techniek, welke een radicale verandering v/d landbouw betekent.  De landbouw in de provincies Murcia, Alicante en Almeria zijn voorlopers met deze innovatie die minder water nodig heeft maar wel productie levert. Belangrijk als water schaars is/wordt, en bovendien is het een productietechniek, die weinig meststoffen gebruikt en zonder pesticides/fungicides uitkomt, noch dat wieden van onkruid nodig is. Ook hoeft er geen grond voorbereid te worden, er is geen afbraak van terreinen, noch inzet van chemische stoffen. Als het product – b.v. sla – klaar is, wordt het uit de band gehaald, en gaat er een nieuwe erin. Snel en efficient. Het spaart bovendien enorm veel kosten. http://www.laverdad.es/murcia/llega-agricultura-20180325005900-ntvo.html een systeem dat ik al ruim 2 jaar volg....

 

De Separatisten hebben weer een boevenplan bedacht. Nog voordat de Hoge Raad een 28-tal boef-Separatisten en zo sommeert om morgen op het matje te komen, wil men vanmiddag in het Parlement Turull als president benoemen...Maar uit het Guardia Civil rapport van 1 oktober jl. bleek, dat juist hij een bijzonder belangrijke rol had gespeeld in de nieuwe coup. Nu wil men hem dus installeren voordat de rechter er een stokje voor steekt...Waarom grijpt de Spaanse regering toch niet heel hard in? Onafhankelijkheid is op alle fronten niet haalbaar. Weten de Separatisten. Terwijl de instabiliteit sinds het najaar 2017 ruim 31 miljard heeft gekost als gevolg van het massale vertrek van bedrijven? https://inspanje.nl/economie/10374/onafhankelijkheid-catalonie-was-economisch-onuitvoerbaar/  Tja, de CUP heeft zich van stem onthouden. Niks vandaag kiezen van president.

Zo, arrogante Cristiano dacht de Belastingdienst even een oor aan te naaien met een ‘’blanco’’ cheque om zo de belastingfraude af te kopen...Maar die laten zich vooralsnog niet verleiden. Want het gaat om 14,7 miljoen aan belastingontduiking. En hij zou eigenlijk het cachot in moeten (maar dat gebeurt uiteraard niet); want gewone mensen, die nog geen 125.000 hadden verdoezeld, moeten dat wel...Enfin, iedereen is gelijk, behalve politici, bankiers en prominenten...Maar dat terzijde. En die ‘’blanco cheque’’? Lijkt ook een wassen neus, want Cristiano zou maar 4-5 miljoen hebben geboden in ruil voor vrijgeleide...Zelf zegt deze ballenman dat dit allemaal nepnieuws is. De favoriete uitvlucht van al dat boeventuig, dat wordt geconfronteerd met onwelkome berichtgeving.

 

Dat ze in Malaga voor een jaar voldoende water hebben is mooi. Hoe staat het met Com. Valencia? Niet best. Volgens het overzicht v/d stuwmeren per 19/3 is het vulniveau maar 28,3% of te wel 693 hm3 (in 2017: 946 hm3/ofwel 38,6%). De variatie met de week daarvoor bedroeg maar 0,74% ofwel 18 hm3. Wel wat, maar lang niet genoeg regen dus. De totale capaciteit v/d stuwmeren in de regio Valencia is 2447 hm3. Niet goed. Ook Elche/Elda met 0 extra water, of Crevillente met maar 3 hm3 (nog geen 23%) bevat veeeeeels te weinig. Foute boel

 

In totaal leven op dit moment 2,48 miljoen Spanjaarden in het buitenland. Dit aantal is al sinds 2009 continu gestegen. https://inspanje.nl/algemeen/10376/bijna-25-miljoen-spanjaarden-leven-buiten-spanje/

 

Een dam bij het stuwmeer bij Albatera (vlak bij ons) gaat ervoor zorgen, dat daar ruim 600.000 m3 water van de Jucar-Vinalopo rivier wordt opgevangen, om zo de droogte in dat dal te bestrijden. Het zal ruim 900 hectare aan landbouwgrond kunnen voorzien van water.

 

Toestanden als in tijden van Kafka, zo beschrijven kranten het drama omtrent het grootste R&D centrum voor duurzame energie in Spanje...Ook al heeft het miljoenen aan EU geld te spenderen, lukt dat niet vanwege de beperkingen, die de Spaanse overheid al sinds 2016 heeft opgelegd...En dus  gaat dit strategische centrum voor Europa jammerlijk door de knie. Almeria’s Solar Platform PSA werd in de 70er jaren opgericht in de Tabernas woestijn. Spanje installeerde het equivalent van 2 kerncentrales in Solar thermische energiebedrijven. Als ook maar 1.5% van de woestijnen in de wereld zo ‘’gevuld’’ zouden worden, zou genoeg energie voor de hele wereld opgewekt kunnen worden, aldus experts van PSA. De technologie waarmee deze bedrijven energie kunnen opwekken, worden thans gebruikt resp. Gebouwd in o.a. de VS, China en Noord Africa. En EU-wetenschappers komen regelmatig langs, om nieuwe technologieen uit te proberen om Solar thermische energie efficienter en competitief te maken, om zo het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren. 6 miljoen aan fondsen ligt niks te doen...De laatste belemmering – goedgekeurd afgelopen januari – voorkomt dat publieke onderzoeksinstanties (OPI) meer dan 50% van hun fondsen kunnen gebruiken, totdat het budget van dit jaar is goedgekeurd (¿??)...En dat wordt een lastige voor de heersende partij PP, die helemaal niets wil weten van duurzame energie, of autonoom opwekken (zonder boete) van stroom door burgers zelf.

Het embargo op deze fondsen betekent tevens, dat 14 onderzoekers (35% v/h team met onderzoekservaring) ontslagen werden. De meesten zijn hoog opgeleid, met veel ervaring...Schande. En vooral ook vertraging voor belangrijke projecten, zowel binnen als buiten Europa om. Een groot deel v/h budget komt via de EC, maar als het niet gebruik kan/mag worden, moet het straks weer teruggestort worden. https://elpais.com/elpais/2018/03/09/inenglish/1520595153_946564.html

 

De regen heeft Murcia wel goed gedaan; 342 hm3 door regenwater zijn ontvangen toen de reserves extreem laag waren. Top.

 

Información in Alicante meldt, dat de Consumentenbond waarschuwt, dat 2 v/d 3 schoolkinderen in de provincie slordig omgaan met foto’s en dat de helft van vrienden ‘’online’’ onbekende 10-jarigen zijn...Kinderen lijken steeds meer verslaafd te raken aan internet.

 

Beledigend' en een 'absurditeit' noemt een woordvoerder van de vakbond CCOO de vacature die op de website van het Spaanse arbeidsbureau op Ibiza staat. Voor 100 euro bruto per maand bewaker zijn in de haven gedurende één uur per dag. Dat uur valt drie dagen in de week van 3 tot 4 's nachts en de andere helft van 6 tot 7 uur in de ochtend. De werknemer zou 24 uur per maand werken voor bruto 4,16 euro per uur in maanden met 4 weken en in maanden met 5 weken gaat het om 3,3 uero bruto per uur. De krant Cronicaglobal noemt als voorbeeld dat het goedkoopste kaartje voor een stadsbus op het eiland al 1,60 euro kost. Het minimumloon voor 2018 is vastgesteld op 735,90 euro per maand of 10.302,60 euro per jaar voor een werkdag van 8 uur. ... InSpanje.

 

Oeps, de apenrots Gibraltar zou wel eens een heel hard struikelblok voor de Brexit vormen. Ook al is er nu een 21-maanden-transitieperiode tussen het VK en Europa afgesproken, gooit Spanje nu de knuppel in het hoender (- ofwel beter hanen-) hok en weigert toestemming in een deal zonder verdere concessies over Gibraltar. Het zou toch een blamage van jewelste zijn, als Spanje zich weigert, de ‘’topdeal’’ die net is bereikt, te ondertekenen...Spanje wil meer helderheid omtrent haar veto over Gibraltar inzake het behoud van voordelen van de EU-interne markt en de douaneunie. Spanje heeft in de EU al bedongen, dat het VK een bilateraal akkoord over de toekomst van Gibraltar moet sluiten. Maar uitspraken van Davis leken de helderheid of Gibraltar nu wel/niet binnen het transitie-akkoord vielen – vlg. de BB’s dus wel – weer in twijfel te trekken.

Eerder was al gecommuniceerd dat de regering van Gibraltar de bescherming van rechten van Spanjaarden/andere EU-personen m.b.t. wonen en werken zouden kunnen beperken, als Madrid zijn veto gebruikt om de apenrots uit te sluiten van welke Brexit-deal dan ook.  Vlg. onderhandel-richtlijnen van vorig jaar zou Gibraltar buiten elke handelsovereenkomst met het VK vallen, totdat er een overeenkomst is met Spanje over de status.  De gourverneur dreigt nu met eventuele consequenties voor Spaanse/EU-burgers aldaar, en de doorbetaling van pensioenen aan Spanjaarden, die in Gibraltar voor de sluiting v/d grens door Franco in 1969 werkten. Oh, wat gemeen geniepig!