Spanje Nieuws

De regering gaat voorbereidingen treffen voor Catalonië o.b.v. art. 155. Maatregelen, om de gezondheidszorg, onderwijs en werkgelegenheid te verbeteren, zullen in gang worden gezet.

 

2 kanker-onderzoekers v/h Biomedische Institute Barcelona, lijken darmkanker te hebben overwonnen middels immuun therapie.

 

Een regeringsdecreet voor de Balearen zal de aankomst van dieselauto’s per 2025 verbieden. En benzineauto’s worden per 2035 verboden. Men streeft naar volledig elektrische auto’s of tenminste 90% in 2050. Aldus Diario Mallorca.

 

La Verdad in Murcia meldt een overeenkomst met het MvLandbouw, om nieuwe planting van steenfruit (abrikoos, perzik, kers) te stoppen om te lage prijzen te voorkomen.

 

Als het moet, gaat de regering zonder akkoord v/h budget 2 jaar verder regeren. Rajoy heeft dat bepaald. Hij wordt steeds verder geïsoleerd, en PNV en Ciudadanos winnen stemmen.

 

ABC meldt dat Brussel Spanje heeft veroordeeld tot boetes voor onmenselijk (?) optreden van de Guardia Civil bij 2 ETA-leden, die veroordeeld waren voor het leggen v/d bom op het vliegveld van Madrid in 2006…

 

Schandalig, schrijnend en onbegrijpelijk. De 4e economie van Europa zorgt voor een energie-armoede, die zijn weerga niet kent. Het systeem moet op de schop, want nu profiteren vooral de grote energiebedrijven, die enorme winsten binnen halen, terwijl ruim 5 miljoen Spanjaarden moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen vanwege de veel te hoge kosten voor energie (stroom o.a). Ondertussen speelt in de EC de discussie over eigen energie zonder extra kosten opwekken – in Spanje geldt een zonnetaks hiervoor – om o.a. meer toegang tot goedkopere energie te faciliteren. En de subsidies om bestaande – maar stilgelegde – installaties in stand te houden of de vervuilers (zoals de (verouderde) kolen- en nucleaire- installaties) te pamperen, zouden afgeschaft moeten worden. Maar de regering verdomd het om iets aan de scheve situatie te doen. Ook omdat de PP de enige is, die de status quo wil handhaven (geen wonder, 80% v/d ex-politici van die partij wordt na uittreden ‘’adviseur’’ bij zo’n topbedrijf; een nepfunctie, die echter veel salaris levert). Greenpeace roept op tot actie.

 

Het Catalaanse drama gaat voor. En nu denkt Rajoy/PP over een symbolische rol  - ook met een symbolische betaling? - na voor Spuugdemont en de andere kant op te kijken als die boef een legale regering in deze regio niet wil accepteren. Om gedoe te voorkomen? En bestraffing? Doe fout en word beloond? De Catalaanse bedrijven ondertussen eisen een oplossing. De schade groeit. Onbegrijpelijk.

 

En omdat de regering er zo’n potje van maakt, en gegriepgraaid wordt, waar mogelijk, vindt de regering – of te wel de regeringspartij PP, dat de families zelf maar voor hun toekomstige pensioen en onderwijs moeten sparen. Want ‘’nu het weer beter gaat, is het tijd om geld opzij te leggen’’. Ik zou zeggen, laat de regering het voortouw nemen...

 

Hoe hypocriet kun je zijn:.... Het comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties heeft donderdag laten weten tegenstander te zijn van het feit dat Spanje kinderen en adolescenten toelaat bij stierengevechten. Maar de dierenmishandeling mag gewoon doorgaan, met goedkeuring van de VN? Zielig!

Voor de liefhebber van archeologie is veel te beleven in Spanje. Zie hier de 15 beste plaatsen (Engels): https://elpais.com/elpais/2018/02/14/album/1518603080_257927.html#foto_gal_2

Nee maar. Nu willen de Separatisten, dat Spuugdemont symbolisch vanuit België kan regeren. Zonder bevoegdheden (wel met dito salaris!?). De regering vindt het absurd, dat Spuugdemont op grote voet wenst te leven van het geld v/d Catalanen, volgens de nr. 2 na Rajoy, Santamaria. Aldus La Vanguardia. Ik snap het probleem niet: stopzetten salarisbetaling, moet je zien hoe snel ie terug komt. En dan de gevangenis in. En veroordelen & afvoeren. Maar helaas, net huurde hij een riante villa in Waterloo in Waals-Brabant. Vrouw en kinderen komen erbij. Huurcontract van 4.400/maand is gesloten. Voor 550m2 woonvlakte met zes slaapkamers, drie badkamers, een sauna en een garage voor vier auto's. Het mag wat kosten aan Spanje/Catalonië. Ondertussen is het toerisme al gedaald met 14%. De Spaanse kranten blijven schrijven over zijn puissante levensstijl, met kreeft en champagne, niet gehinderd door enig gebrek aan (belasting-) geld en vooral voorbijgaand aan wat hij heeft aangericht.

 

De partijbonzen van de PP eisen forse veranderingen v/d regering; en vooral meer politieke initiatieven om de snelle opmars van Ciudadanos te stoppen. Plus een oplossing voor het debacle rondom de onbestuurbaarheid van Catalonië.

En dan wil Spanje ook best meer geld sturen naar Brussel na de Brexit, maar men wil de huidige EU inkomsten niet missen.

De regering wil tevens ook nog de permanente gevangenschap laten gelden voor o.a. het verbergen van een lichaam (lijk), fatale kidnapping en illegaal gebruik van chemische stoffen.

 

De Spaanse Geheime Dienst heeft de geheime code van het Spaanse Koninkrijk ontcijfert uit brieven, door Fernando de Katholiek en de Grote Kapitein, waardoor het mogelijk wordt, om fundamentele feiten in de geschiedenis van Spanje te herzien...

 

Hommeles in Elche; want het Territoriale Plan zou een samenvoeging van Elche en Alicante voorzien. Onzin, en voldoet bovendien aan niemands wensen. Haal nou gewoon Ikea naar Elche, en stop met gedonder.

 

PLD-Space is een Spaanse Space-Deur aan het evalueren. Of te wel de creatie van een infrastructuur door dit lokale bedrijf, wat Spanje het 10e land met toegang tot de ruimte laat worden. Huh? 

 

De regering heeft met 500 bedrijven afspraken gemaakt, dat (fris-) dranken en voedingsmiddelen 10% minder suiker, vet en zout zullen gaan bevatten. In haar gevecht tegen obesitas. Een klein begin.

 

De Spaanse minister van Economisch Zaken zou de rechterhand van Supermario bij de Europese Centrale Bank (ECB) moeten worden. Vind Spanje. En schuift weer die De Guindos naar voren. Spanje, de vierde economie van Europa, hoopt via de politieke nominatie van De Guindos vooral weer een zetel te krijgen in het bestuur van de centrale bank. Die verloor het land in 2012.

Dinsdag was D-Day; als Spuugdemont president wilde worden van Catalonië, had ie persoonlijk moeten verschijnen. Niet dus. Het parlement stelde een sessie uit. En de Spaanse regering denkt niet, dat ego-trip-Spuugdemont zijn strijd opgeeft om president te worden. Tegen beter weten in. Want in een tweet liet ie weten, dat de regering had gewonnen. Beter te halve...u kent dat wel...nou, dat kent ie niet. Ondertussen beraadt het Hoger Gerechtshof zich, om dit gedoe te beëindigen. Per maart gaat een decreet in, waarin hij en zijn kompanen in het zelfgekozen comfortabele ballingschap in België – anders dan de rest van zijn kompanen, die in de gevangenis zitten  - beletten, om nog publieke taken te kunnen uitoefenen in Spanje. Dit zou voorkomen, dat Spuugdemont zichzelf kan uitroepen tot Premier, zijnde dan een voortvluchtige voor de justitie en in overtreding van het bevel van het Constitutioneel Hof.

 

Oxfam meldt, dat de rijkste 1% v/d Spaanse bevolking goed is voor ¼ v/d nationale welvaart. En 22.3% leeft onder de armoedegrens. Tussen 2015 – 2017 groeide de Spaanse economie met gemiddeld 3,3%. De werkloosheid is flink gedaald en het land is uit de crisis. Herstel duurt voort, aldus het IMF. Maar...de economische groei is vooral terechtgekomen bij de rijken. Spanje is het 3e land waar ongelijkheid het meest is gegroeid sinds 2008. In 2017 kwamen 7000(!) nieuwe miljonairs bij in Spanje. De 3 rijksten van Spanje bezitten evenveel als 30%^v/d armsten in het land (14,2 miljoen mensen)...

 

En weer gaat het circus verder...Ondanks klimaatdoelen v/d EU: De meerderheid van het Europees Parlement staat achter het voorstel om energiewinning voor eigen gebruik niet te belasten. De uitkomst van de stemming werd op 17 januari naar buiten gebracht. Met 594 stemmen voor en 69 tegen is besloten dat ‘de consument energie mag opwekken zolang het bedoeld is voor eigen gebruik, zonder heffingen of belastingen te moeten betalen’. Het parlement zal nu hierover nog moeten onderhandelen met de Europese Raad en de Europese Commissie. Woensdag 17 januari heeft het Europarlement de Europese richtlijn voor hernieuwbare energie goedgekeurd. Het komt erop neer dat 35 procent van het energieverbruik in 2030 groen moet zijn. Deze richtlijn gaat ook over de zelfvoorzienende huishoudens: Energie die door de consument zelf is opgewekt, mag binnen het huishouden gebruikt en opgeslagen worden zonder extra kosten of heffingen te moeten betalen. De consument mag dus op geen enkele manier belast worden, zoals op dit moment wel in Spanje het geval is middels de ‘heffing op zonne-energie’.. Maar...het Parlement moet nog in overleg met de EC en de ER die al hun steun aan de Spaanse overheid hebben toegezegd...We zijn er nog niet. O.a. in: InSpanie.

 

Murcia: ontzout water zal de regio ‘’dwingen’’ om zachter/zuurder water te drinken. Ondanks een aantal verbeteringen blijven er klachten over troebelheid. En ontzout water zal leiden tot meer calcium in de waterleidingen. Ondertussen zijn de boeren blij met de recente sneeuwval in de regio.

 

Het ‘’digitale’’ plan van de regering van Alicante, om 120 nieuwe bedrijven en 500 banen meer te creëren....o.a. in de City of Lights, zou winstgevend kunnen zijn als nieuwe tech-bedrijven komen. Als.

 

De EU gaf groen licht, en zo kan een investering van 578 miljoen voor een onderzeese duurzame energieverbinding tussen Spanje en Frankrijk doorgaan. 280 km stroomkabels onder de zee tussen Gatika/Baskenland naar Cubnezais ten noorden van Bordeaux/Frankrijk zal vanaf 2025 duurzame energie via Frankrijk naar de rest van Europa kunnen distribueren. Zo wordt Europa minder afhankelijk van Russisch gas. Jarenlang hielden de Fransiolen het project tegen, omdat ze bang waren dat het de Franse verkoop van elektriciteit, opgewekt in Franse kerncentrales in gevaar zou brengen.

 

 

Een verhaal over een ambtenaar, die tussen 2001 en 2016 amper heeft gewerkt, omdat ie te ziek is. Onbegrijpelijk. Nadat ik het in de El Mundo las, zie ik het ook hier: https://inspanje.nl/algemeen/10225/spook-ambtenaar-in-alicante-ontvangt-15-jaar-salaris-zonder-ervoor-te-werken/ ....de man kon dit doen omdat hij bij de kliniek is aangenomen voordat de regels veranderden in 1991. Mensen van voor dat jaar worden in geval van ziekte niet gecontroleerd door de controleorganen van de Spaanse sociale zekerheid die 'mutuas' worden genoemd. Ook worden zij in geval van ziekte niet gekort op hun salaris. Nu wordt uiteindelijk je ziektegeld deels door de sociale zekerheid betaald in Spanje, maar in het geval van de spookambtenaar is het nog steeds de provincie Alicante die maandelijks de 1.500 euro volledig dient over te maken. Te zot voor woorden. Enne....waarom lieten ze hem niet ander werk doen? Afval ophalen b.v.???

 

Koning Felipe was glashelder bij het WEF in Davos....De les uit de Catalaanse crisis is de behoefte, om respect te behouden voor de wet en de basis van democratie. Het ondergraven van deze principes moet niet kunnen. Evenmin moet het basis principe van nationale soevereiniteit voor alle burgers verkwanselt worden (hij zei het eleganter, hoor). De grondwet is geen ornamente, maar een uitdrukking van de wil v/h volk en de kern van de Spaanse democratische co-existentie. Heel goed. https://elpais.com/elpais/2018/01/24/inenglish/1516807813_891217.html

 

Dat wisten we al lang, maar nu is het dan ‘’echt’’...Costa, de voormalig secretaris-generaal van de PP in Valencia, gaf eindelijk toe, dat zijn partij gefinancierd werd door ongedeclareerde domaties van bedrijven, die ook fungeerden als aannemers van Valenciaanse projecten. Guttegut...En die boef Camps? Huurde wel degelijk de diensten in van opperboef-zakenman Correa (Orange Market). En als je dan El Mundo leest, dan wist Rajoy nooit niks ervan, en deed Camps echt niks fout....https://elpais.com/elpais/2018/01/24/inenglish/1516808064_668522.html  

 

Hoezo privacy-wetgeving? Het ‘’Passenger Name Record (PNR)”, een v/d meest controversiele instrumenten van regeringen tegen Jihadisten/terreur, treedt van kracht in Spanje. Elke dag worden de lijsten van alle vliegtuigpassagiers (3 miljoen) gecontroleerd met politie- en Geheime-Dienst/Georganiseerde misdaad-databases. En samengevoegd in de National Office for Passenger Information ONIP. Dit centrum gaat de data opslaan/doorgeven die ze krijgen van de vliegmaatschappijen. De Data Protection Agency zorgt voor audits van dit systeem. Ja hoor.

 

Da’s dan toch winst voor de milieugroeperingen: het overslaan van los graan met veel negatieve gezondheidsgevolgen (o.a. fijnstof) wordt gestopt. Is deels al verhuisd naar andere havens en er wordt in Alicante eindelijk een gesloten hal/opslag geregeld.

 

Madrid gaat er alles aan doen, om te verhinderen, dat Spuugdemont opnieuw president kan worden van Catalonie. Er is immers een arrestatiebevel voor o.a. opstand, rebellie en nog zo wat onleuke zaken. De trip van Spuugdemont naar een Uni in Denemarken zag men als zijn provocatie, om gearresteerd te worden. Want dan had hij een mooie excuus gehad om niet bij de eerste sessie van het Catalaanse Parlement aanwezig te kunnen zijn...Slachtofferen dus. Nou, daar trapte men niet in. https://elpais.com/elpais/2018/01/22/inenglish/1516611004_920738.html  

En in Denemarken kwam hij overigens onder hevig vuur v/d Uni, die hem vroeg, of democratie er alleen is om referenda te houden, of dat het ook gaat om zich te houden aan de wet, en rekening te houden met ruim 50% v/d bevolking aldaar, die geen zin heeft in onafhankelijkheid. Wind vond hem maar een ‘’verwende kwast’’ die in Denemarken alleen een circus wilde creeren. Ze vond hem erg handig in zijn presentatie als slachtoffer van dat boze Rajoy-regime en Denemarken laat zich niet piepelen of gijzelen door zijn optreden. Immers, echt uitgenodigd was ie niet. Donderdag werd gemeld, dat de regering via het Constitutionele Hof wil regelen, dat zijn herverkiezing als president niet gaat lukken. Wordt vervolgd.

 

Alicante....in het midden v/d winter wel 27 graden. En ook Elche noteerde weer een record als zijnde de droogste/warmste winter sinds 20 jaar.

 

Wat een fijn bericht. Voor de dieren: Twee leeuwen en een tijger werden door Stichting AAP overgebracht naar AAP Primadomus in Villena (Alicante). Hun voormalige eigenaar Circus Paris deed na lange bemiddeling van de stichting, andere dierenwelzijnsorganisaties en autoriteiten afstand van ze. Maar wat hebben ze geleden. 

Ook deze weer volop gedoe, speculatie over partijen, boeven en ander onleuks. Ik hou het daarom kort, want veel is ‘’herhaling’’ in een ander jasje.

De PP kiezers verliezen het geloof in hun partij; nog maar 50% vindt ze tof, en 68% neigen nu op Ciudadanos te willen stemmen. Onduidelijk is, of het m.n. Rajoy is die hiervoor zorgt.

 

Spuugdemont wil president vanuit het exil worden, desnoods via Skype. Er lijkt binnen de separatisten wel steun, maar Rajoy zal er alles aan doen, om dit te verhinderen. Te bizar voor woorden; die eisen, terwijl hij terecht moet staan voor rebellie en opruiing. Totaal ego- en eigenbelang, geen greintje over voor zijn regio/de bevolking/de economie. Feit is, hij is onwettelijk bezig, en hoort in de gevangenis. Op water en brood. https://elpais.com/elpais/2018/01/12/inenglish/1515752660_605476.html

 

En oh wonder, Ciudadanos wil nu toch overwegen, om mee te regeren; met de PSOE of met de PP. Huh?

 

Spanje huurt 2000 hackers in om zich te wapenen tegen cyber-attacks. Men integreert jonge top-hackers (?) die vrijwillig willen samenwerken met Defensie hiervoor.

 

Oh ja, de partij van Spuugdemont en voormalig president Mas hebben illegale commissies opgestreken. Een boete van 6,6 miljoen wordt daarvoor opgelegd, meldt La Razón. En dat alles in ruil voor contracten van publieke werken en zo...En het zou nog weleens veel erger kunnen zijn. Echt wel.

 

Luchtkastelen en geldsmijterij:....het provinciebestuur van Alicante reisde naar China om een niet-bestaand project op een niet-bestaand stuk grond te verkopen....Hoe krijg je’t verzonnen.

 

Een NL-familie heeft op Mallorca 1,3 miljoen gedoneerd om de zee rond de Balearen te beschermen. De Van Vliet’s komen al ruim 30 jaar op Mallorca, en ze hebben projecten gefinancierd ter bescherming v/d zee. Nu willen ze dat anderen volgen. Met donaties dus.

 

 De weergoden waren Spanje niet zo gunstig gezind het afgelopen jaar. Extreme droogte en extreme hitte viel het land ten deel. Volgens het Spaanse weerinstituut Aemet is de klimaatverandering nu 'merkbaar'. 2017 was in elk geval het warmste jaar ooit gemeten. Bovendien was 2017 ook het tweede droogste jaar sinds 1965. Volgens Aemet was 2017 het tweede droogste jaar sinds 1965 met een gemiddelde neerslag van 474 mm. Dat is 27% minder dan het jaargemiddelde tussen 1981 en 2010. Alleen in 2005 was het droger met 468 mm gemiddeld. Wij hadden in 2017 235 mm...(199 mm – het laagste, in 2014)  https://inspanje.nl/algemeen/10195/2017-was-warmste-jaar-ooit-in-spanje/

 

Volgens het onderzoek ANIBES, de Spaanse stichting voor voeding consumeert een gemiddeld Spaans kind ruim 32 kilo suiker per jaar. Het gaat hier alleen om directe en toegevoegde suiker. Suiker die van nature in producten als fruit zit, is hierbij niet meegerekend. Het Spaanse agentschap voor voedselveiligheid en voeding zegt dat een gemiddelde volwassene 112,2 gram suiker per dag consumeert en een gemiddeld kind 90 gram. Maar waar ligt de grens? Wat is nog gezond in dit opzicht? Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) moet de suikerinname minder dan 10% uitmaken van het totaal aantal calorieën. Lees meer:  https://inspanje.nl/algemeen/10194/een-gemiddeld-spaans-kind-eet-ruim-18-kilo-suiker-teveel-op-jaarbasis/