Spanje Nieuws

En de wind waait

Artsen en associaties van verplegers, samen goed voor een half miljoen aan gezondheidswerker in Spanje, hebben 85 matregelen gepresenteerd om te voorkomen, dat het openbare gezondheidswezen naar de mallemoer gaat. Men neemt geen genoegen met uitspraken van managers, dat ze nu niet in staat zijn, het systeem efficiënt te runnen tenzij het geprivatiseerd wordt (en dus veel meer geld oplevert). De prioriteit zou moeten liggen bij reductie van de gepolitiseerde openbare gezondheidswerken en professionals meer ruimte geven bij de besluitvorming over geëigende behandelwijzen. Commercialisatie versus belangen van zieken. De uitslag laat zich raden.

De PP heeft aan Mas, de president van Catalonië, het voorstel gedaan om zich flexibeler op te stellen m.b.t. de financiële targets van deze regio, als hij zou breken met de linkse partij ERC. Maar Mas wil niet. En tampoco het parament. Het zou verkeerd zijn om het project van een openbaar referendum voor onafhankelijk op te geven voor vage beloftes over hervormingen van het financieringsmodel. Dan toch maar uitvechten voor de rechter?

Het is toch wat met die enveloppen….Dat ze de laatste jaren in trek waren voor betalingen ‘’onder de tafel’’ was bekend. Maar al in 1977, bij een terugkeer naar democratische (?) verkiezingen in Spanje, bedachten de grote enveloppen producenten hoe ze de business wilden delen tussen elkaar en maakten afspraken over prijzen. De nationale mededingingsautoriteiten (CNC) heeft dit recent gemeld. Men deed een onderzoekje in maart 2011 en concludeerde, dat over een periode van ruim 30 jaar 15 bedrijven fors geld hebben verdiend plus tenders hebben gewonnen voor voorgestempelde enveloppen voor verkiezingen en distributie van verkiezingsmateriaal. Da’s nog eens tijdig.

Nog nooit gebeurd. In Spanje. De opwekking van kernenergie is gekort met 20% omdat men een overschot had aan elektriciteit. De overvloedige regen en de vele wind in maart plus een dalende behoefte aan elektriciteit over de Pasen was de oorzaak. Normaliter stopt men dan de wind turbines. Maar nu dus ook de kernenergie, die normaliter gewoon stabiel door produceert. En….voor het eerst in lange tijd, wordt de elektra rekening iets goedkoper voor de meeste huishoudens; 6,6%. Benieuwd hoe lang het duurt. Om dan weer met een procent of 8 te stijgen?