Spanje Nieuws

Gin Tonic?

Het Spaanse Koningshuis is op dit moment alles behalve populair. Maar van aftreden is geen sprake. Het koningshuis kost de belastingbetaler – ook in deze huidige zware crisis – 8,3 miljoen, ofwel 18 cent per inwoner. Dit lijkt niet veel. Maar bij een geschat vermogen van het koningshuis van 1,7 miljard is het een schande, dat ze niet afzien van de 8,3 miljoen en werkelijk wat doen voor hun burgers. 

Het zou uniek zijn. En vooral ook voor Spanje. Mogelijk komt de lang verwachte registratie van lobby groepen via de wet erdoor. Het zou de eerste keer zijn dat lobbyisten zich moeten registreren en hun activiteiten moeten verantwoorden. Bij het Europese Parlement worden lobbyisten geanimeerd om zich te registreren, op vrijwillige basis. Als deze wet in Spanje erdoor komt, zal het een grote groep betreffen, inclusief vakbonden, Ngo’s, advocaten- en juristenbureau ’s, werkgeversgroepen en consulting bedrijven. Lobbyisten die in het Congres werken zullen ook periodieke financiële statements af moeten geven om aan te tonen, hoeveel invloed ze hadden achter de schermen. 

Voor Spanjes parlementsleden is het mogelijk afgelopen. De gesubsidieerde Gin Tonic. Met overheidsgeld worden maaltijden en dranken voor overheidspersoneel lager gehouden. Betalen zij voor een GT maar 3,45 terwijl de burger 7,00 betaalt. Binnenkort zullen ze een ‘’marktconforme’’ prijs moeten betalen, is aangekondigd. Maar aangezien ze zelf hierover stemmen, zal dit wel eerder kiezersbedrog worden dan een greep in de ruim gevulde portemonnee van de parlementariër.