Spanje Nieuws

Adiós Princesa

Het kwik niveau in Spaanse vrouwen is 6x groter dan in 16 andere Europese landen. Dit wordt toegeschreven aan hoge vis/schaal/schelpdierconsumptie. 64% van de geboren baby’s hebben meer kwik in hun bloed dan gewenst. Dit was al in 2011 bekend. Het advies was toen, om minder zwaardvis en tonijn te eten.  Maar ze eten veel meer garnalen, mosselen en goedkopere vis!

Ach nee, de voormalige penningmeester van de PP heeft niet 38 miljoen op Zwitserse banken, maar wel 47! Op een miljoentje meer of minder komt het niet aan, moet hij gedacht hebben. Binnenkort moeten ze voor de rechter uitleggen, hoe het zit met dat geld. Of de belastingdienst nog gaat innen met boete? 

Sinds 1975 was Spanje rabiës vrij. Maar per 1 juni 2013 is het afgelopen. Een hond van een eigenaar uit Catalonië, die 4 maanden in Marokko verbleef, is terugkomen naar Toledo, zonder de vereiste vaccinaties en procedures. Want EU regels eisen, dat dieren die de EU verlaten gevaccineerd moeten worden en 30 dagen erna een serologische test moeten ondergaan voor antistoffen. En dat moet 3 maanden voor vertrek. Is niet gebeurd. Hond dood. Baas aangeklaagd.

Hoe het kan is hem een raadsel. Maar ga mij niet vertellen, dat als het 13 x in heel Spanje voorkomt, dat het fiscale nummer van Prinses Cristina optreedt, er alleen maar sprake kan zijn van een ‘’administratief foutje’’ in de zaak rond de verkoop van 13 (!) huizen, met een waarde van 1,4 miljoen. Maar de minister van financiën, Montoro heeft precies dat gezegd. Een uniek fiscaal nummer, bestaande uit 2 cijfers. Precies die 13-huizen-keer een ‘’foutje’’? De Spanjaarden geloven hem niet. Maar, haastte hij zich te vertellen, het Spaanse belastingsysteem hanteert miljoenen van data, en is een van de beste en meest efficiënte van de wereld. Ja, als het erom gaat rijken, politici, bankiers en royalty’s te ontzien.  

Over royalties gesproken, een pikant boek – inmiddels de 5e druk – wordt weliswaar zeer goed gelezen, doch vooralsnog stilgezwegen door de media: “Adiós Princesa” is de titel. David Rocasolano is de schrijver. Hij is neef, jeugdvriend, vertrouweling en voormaligadvocaat van Letizia. Jawel, de vrouw van prins Felipe.  Maar deze niet geautoriseerde biografie is een wraak actie van een man, die tot op het bot teleurgesteld is in het koningshuis. Vele feiten, zoals over de abortus 1 jaar voor kennismaking met de prins. Neef moest voor hen de data uit de kliniek verwijderen en vernietigen. Want de Koning mocht hier niets van weten. Die vond Letitiza toch al foute keus. Maar het zit hem dwars, dat de bisschop dus eigenlijk iemand getrouwd heeft, die – vanwege die abortus – geexcommuniceerd is! Bah! Huwelijkse voorwaarden vermelden het afstaan van volledig zorgrecht voor Letizia als het tot een scheiding komt. In het normale Spaanse recht is dat helemaal niet mogelijk. Ongemanierd, arrogant, en aan niets en niemand geïnteresseerd, behalve zich zelf, zo wordt de koning omschreven. En over Letizia schrijft hij: koud, trots, onzeker, manipulerend, hysterisch en dictatoriaal. Vooral de schijn ophouden, geen faux pas of geen slecht woord om het Koningshuis niet te krenken.. Toen de schrijver – onterecht – werd beschuldigd in een witwasschandaal, hebben Letizia en Felipe hem laten vallen als een hete aardappel. Afgelopen dus die mooie facade. Wraak dus. Na eerst de olifanten; een foute schoonzoon; de affaire met Corinna. Het gaat hier niet alleen om een triest familieverhaal, maar ook om de vraag van nationaal interesse, namelijk de ongewisse toekomst van een instituut, die toch bedoeld was om het land samen te houden.