Spanje Nieuws

Er kan nog meer betaald worden

...door de burger dan. De Spaanse overheid stemde in met een verhoging voor - jawel, alweer - electra. 3.2% dit keer. Tussen 2003 en 2011 is het tarief inmiddels al met 63% gestegen! En waarom nu weer? Omdat het systeem van de energiehervorming een hopeloze chaos is, de groten van de industrie de regering gijzelen die niet doorpakt. Zelf noemen ze het een lekkende kraan. Hadden ze dit niet gedaan, zou het systeem failliet gaan. Nou, laat ze failliet gaan, saneer en hou op met burgers belasten voor falend regeringsbeleid! Maar het is maar een ''kleine'' verhoging, zegt het ''vingertje'', want het had wel 19% kunnen zijn. Wel ja...weldoeners, die regering, toch?

Hij zegt niet meer ''es falso'', maar leidt af en bazelt over onafhankelijke justitie en politie en politieke en economische stabiliteit, verantwoording en zo voorts. Maar dat die SMS'jes toch wel bijzonder ongelegen komen, is een feit. En ook dat de penningmeester vandaag aan de rechter bevestigde, tussen 2008 - 2010 Rajoy en nog heel veel andere PP prominenten, te hebben betaalt. Onder de tafel. De strop wordt strakker aangetrokken. Aftreden? Dat doet een Spanjaard niet. Maar als 1 schaap over....dan..?

Nu we het toch over omkopen, afkopen, niet betalen van belasting en andere ''leukigheden'' hebben, waar de kranten dagelijks bol van staan. Elke Spanjaard - van baby tot pensionado - betaalt 1910 Euro/jaar om gemiste belastinginkomsten op te vangen. Dus dat, wat anderen moeten, maar niet willen betalen. Kleine bedrijven gaan gebukt onder hoge fiscale lasten maar groten richten zogenaamde societeiten (de SICAV's) op om weinig belasting te betalen. Maar ca 6800 personen declareren vermogens boven de 600.000. Terwijl veel meer nog veel meer miljoenen hebben. Vooral elders. De belastingdienst weet het allemaal haarfijn. Maar ''mist'' de slag, om de groten aan te pakken en de kleinen te laten leven.  

Ach, dan Correos, als laatste. Vorige week iets besteld in Madrid. Zou met de Post - Correos dus - geleverd worden. Aan huis. Kreeg zowaar donderdag een sms plus een mail, dat binnenkort de levering al domicilio - dus aan huis - wordt gedaan. Nou, we vielen haast van onze stoel. Helaas...Vrijdag niks, Zaterdag nada, Maandag noppes. Ik vanmorgen dus gemailed ''waar blijft het, ik kan niet elke dag thuisblijven voor niks''. Krijg ik verdorie een email en een sms, dat men het vandaag vergeefs heeft getracht af te leveren, en dat ik maar in de brievenbus moet kijken. Ammehoela. We waren thuis! De bel doet het!  Ik heb een klacht ingediend. Dat de ''intentie'' van Correos, om iets af te leveren, hier in dit dorp altijd tot aan de brievenbus geldt. Want die 3 minuten meer verkletst men liever in het dorp (dat heb ik niet geschreven). Schande. Ik betaal voor service die ik niet krijgt. Lijkt de AOW wel in NL.....