Spanje Nieuws

Bewijs van infertiliteit

Terwijl Strukton blij is met haar 1 miljard deal voor de ondergrondse in Riyadh, heeft de Spaanse constructiegroep FCC een deal van 6 miljard binnengehaald. Zij zullen deze ondergrondse gaan bouwen, in samenwerking met wat bedrijven. 5 jaar project, 15.000 banen. Totaal 16 miljard kosten. Helaas geen soelaas voor Europese of Spaanse werklozen. IMF vindt dat de lonen en de bescherming van werknemers nog minder kan, maar voorspelt tevens, dat waarschijnlijk tot 2016 of 2018 de werkloosheid niet onder de 26% zakt. Banen scheppen is aangezegd, niet lonen verlagen en belastingen verhogen!

Hoe stom kan je zijn. De een belt en bladert in papieren terwijl de trein met een idiote snelheid op een gevaarlijke bocht afstevent. Resultaat: 79 doden, veel gewonden en enorme schade plus trauma’s. Een ander start een van de grootste branden op Mallorca door de inhoud van een bbq in droog gras te leggen, zonder goed te controleren of het echt allemaal uit is. 2000 hectare werelderfgoedgebied in de Tramontana bergen naar de knoppen ‘’foutje, sorry’’. Vlak bij ons ook mensen, die in ‘’hun’’ tuin een fikkie stoken. Streng verboden tot september. Maar geen politie te bekennen. Ze doen gewoon wat ze willen. Die Spanjaarden. Gooien afval uit de auto, afval wordt achtergelaten op velden, dieren worden verwaarloosd, mensen gaan dood door onbenul. 

De publieke gezondheidszorg vergoedt geen ivf meer voor lesbische stellen en alleenstaande vrouwen. De argumentatie voor kortingen in de gezondheidszorg, of schrappen van andere diensten,  is over het algemeen geldgebrek. Want overheden – nationaal, regionaal en lokal – geven nog steeds veel meer geld uit dan ze binnen krijgen. Hier is de redenatie, dat deze vrouwen niet kunnen aantonen, dat ze niet vruchtbaar zijn (omdat ze geen gemeenschap met een man hebben); en ivf in principe alleen bij infertiliteit in publieke ziekenhuizen wordt vergoed. Nou, dan zeg je toch ‘’heb het zonder succes geprobeerd’’ of willen ze naast het bed gaan controleren hoe het zit? En gaan ze werkelijk controleren of je wel/niet een vriend hebt of moet er een trouwbriefje op tafel komen? Beetje raar…..

Veel geklets, verhitte woordgevechten en een stoicijns kijkende Rajoy. Dat kenmerkte de uren durende speciale zitting van de senaat inzake de zaak Barcenas. Het corruptieschandaal met ''salarissen onder de tafel'' dus. Rajoy bleef volhouden dat hij onschuldig is en zijn vertrouwen in Barcenas onjuist (1e les in politiek: val nooit je vrienden af!...). Hij zweeg in alle talen toen bewijs na bewijs werd voorgelegd. Waarom ook druk maken. De PP regeert met absolute meerderheid, ze blijven gewoon zitten. Ook al heeft elke partij zijn vertrouwen opgezegd en vragen ze om aftreden omwille van het land. Nee, dat land, dat kan ze niets schelen. Nog meer geld uitgeven – vooral voor zichzelf – en de rest mag naar de knoppen.

En terwijl werknemers en pensionados keer op keer te maken krijgen het hogere belastingen en lagere of geen vergoedingen, omdat de Staat in haar bezuinigingsdrift zichzelf buiten sluit, mogen de grote corporaties zich ‘’zonnen’’ in een charmant belastingklimaat. Want droegen ze in 2007 nog ruim 12 miljard aan belastingen bij, doen ze nu nog maar zo’n 3 miljard. Door veel lagere belastingen. Bij een geschat inkomen van ruim 86 miljard. Want ja, die corporaties moesten competitief zijn en hun winst zou stijgen (correct) en de overheid zou de lagere belastingopbrengst makkelijk aankunnen (door de kleine man te plukken). Had Zappie nog geregeld. En Rajoy? Durft maar mondjesmaat deze grote bedrijven aan. Verbaal. Want ze zijn oh zo bang dat ze uit Spanje vertrekken. Niet uit te leggen.

En tot slot, dank je wel, koning JC van Spanje; op zijn verzoek heft de Marrokaanse koning amnestie verleend aan 48  Spaanse boeven. Waaronder een pedofiel, die 30 jaar zou moeten vastzitten. Protesten in Marokko mogen niet baten, dit alles wordt gedaan vanwege ‘het onderhouden van goede relaties’ tussen de beide landen. De Marrokaanse koning zegt achteraf, niet geweten te hebben van de ernst van de misdaden. Nee zeg, ze zijn vast opgesloten om niks. Maar goed, Spanje mag weer van ze ‘’genieten’’. Het wordt tijd dat JC aftreedt. Is niks waard.