Spanje Nieuws

Torero Olé...

Ondanks de publieke onvrede over Spaanse banken over bailout; over clausules in hypotheken die misbruikt worden; veroordelingen en mismanagement; het verbetert geen steek. De houding, service en medewerking van de bank bedoel ik. 2012 kwamen ruim 43.000 klachten binnen bij de Banco de España (zeg maar de DNB), ruim 20% meer dan in 2011. Van die klachten heeft de BdE in ruim 2800 gevallen de klager in het gelijk gesteld, maar daarvan is maar 519 effectief opgelost. In 82% van de gevallen negeren de banken het besluit van de BdE. BdE heeft het wel gehad met die banken. Want ook formele regelingen worden met voeten getreden. Wat gaan ze doen? Scherp in de gaten houden. En meer inspecties. Kijk, als ze nou zouden aangeven, dat ‘’foute’’ bankiers in hun salaris gekort gaan worden, dan gaat er wat veranderen. Maar met kijken en inspecteren gebeurt er niks. Ik heb ook nog een klacht. Ga ik vlg. week indienen. Want die reclamatieformulieren, die bestaan wel. Al gaat het maar om 20 Euro. Uit principe. Geen hond die ze leest. 

Valencia heeft, midden in de vakantie, nog snel even wat maatregelen doorgejast om aan geld te komen. Daarmee worden – wederom- vooral buitenlanders (resident/niet resident) de dupe. Bij huizenkoop, erfenis en nog wat zaken. Omdat Fabra noch in staat is om corrupte burgermeesters eruit te wippen; noch om het gedrocht van de autonome regering te verkleinen of riante vergoedingen te schrappen. Dit komt bovenop de als schandalig ervaren eis, dat alle tegoeden bij banken, of levensverzekeringen etc. opgegeven moesten worden. Hiermee bereikt men het tegendeel. Residenten zullen zich laten uitschrijven. En zonder deze mensen redt dit gebied het echt niet. Maar tegen de tijd dat ze daar achter komen, is Fabra al weer vervangen en betalen degenen die hier nog verblijven. 

De Spaanse torero’s hebben het ook moeilijk. Wil de PvdD via de regering in Europa aandringen op stopzetting van subsidie aan stierenfokkers, en nu dit weer. Vanwege de crisis worden minder stierengevechten georganiseerd, en voelen ook de torero’s de financiële pijn. Want daar viel tot nu toe heel veel geld te verdienen. En wat doe je dan? Naar Peru dan maar, daar is stierenvechten nog enorm populair. Het verdient wel aanzienlijk minder, maar ja, die testosteronen moeten vloeien en wie weet, wil men meer betalen voor Spaanse toppers…