Spanje Nieuws

En morgen gezond weer op!

Terwijl het volop crisis is, trakteert de vakbond UGT zijn staf op een feestje. Betaald met belastinggeld. Ze maken het steeds bonter: onzinnige en veel te dure cursussen en opleidingen worden aangeboden, zelf kennen ze zich riante salarissen toe en weigeren openheid over waar welke geldstromen vandaan komen. Maar het verwondert niets, immers, de politiek is het ‘’lichtende’’ voorbeeld. Wat zij kunnen, kunnen wij ook, moeten ze gedacht hebben.

Sinds 2008 is het aantal huisvrouwen die werk zoeken met 1 miljoen gestegen tot 4,5 miljoen. En steeds meer mannen kiezen voor ‘’thuisblijven’’. Zeker als hun vrouw werkt of werk vindt.  Of omdat ‘’het’’ er toch niet is.

Door budgettaire bezuinigingen en het ontslag van personeel is de wachttijd in ziekenhuizen gestegen van 76 naar 100 dagen. Het hoogste getal sinds 2004. Het aantal mensen dat tenminste 6 maanden moeten wachten op opname is gestegen tot 7%. Getallen zijn zonder commentaar of aankondiging door het Ministerie van Gezondheid op de website gezet. Het zouden samengestelde cijfers zijn uit de regio’s, en dus aannames, die onder verantwoordelijkheid van de regio’s vallen, meldde desgewenst een regeringsspreker. In Madrid is de wachtlijst gegroeid tot 17,5%, en dat zou het directe gevolg zijn van de vele stakingen door het personeel tegen de privatisering van deze sector. Kortingen en bezuinigingen in de gezondheidszorg startten in 2010, maar de impact daarvan is ongelijk, want in Extremadura, Murcia, Castilla-La Mancha en Aragon zijn de grootste bezuinigingen doorgevoerd. Baskenland heeft het ‘’minst’’ te lijden, ‘’maar’’ 4%. De medische vakbonden geven ondertussen aan, dat zonder medische professionals en zonder geld, het gezondheidssysteem niet gehandhaafd kan worden. Vooral niet ziek worden dus.  

De Apenrots blijft voor verhitte discussies, lange files en politiek gekrakeel zorgen. Maar het gaat ze economisch gezien buitengewoon goed.Het inkomen/persoon is het 4e in de wereldranking. De economie groeit met 7,8%/jaar. 24.000 ondernemingen zijn er. De meesten ervan ‘’virtueel’’. Een armee ontbreekt. De oude militaire basis is thans een financieel servicecenter voor online-gaming en vrachtbedrijven. Britse online-gaming bedrijven sparen bij vestiging op Gibraltar ruim 23 miljoen aan belasting. 26 gaming licenties zijn vergeven, 2500 mensen werken daar en dit maakt 15% van de welvaart uit. Ook bunkering (tanken op zee om havengelden te omzeilen) is lucratief, dat ook olie gelekt worden is kennelijk ‘’collateral damage’’ en gezien de enorme winsten niet van belang. Verder bestaat er geen BTW, of belasting op huis, erfenis of winst, noch is er een heffing op tabak. Maar mensen komen niet vanwege het fiscale climaat naar de Apenrots, nee, om de kwaliteit van leven zegt de regering daar. Max. belastingdruk is 25%, voor bedrijven 10%. In Spanje is er een BTW (8 – 21%), inkomensbelasting tot 56% en bedrijfsbelasting 30% (tenzij je een Sicav hebt). En voor Andalusie is het een hele belangrijke werk’’gever’’. Ruim 3600 Spanjaarden (16,7% van de totaal 21519 werkenden) zijn daar werkzaam. Dat is dan wel 22% lager dan in 2011, o.a. door de terugval in de bouw, maar toch. De banking business – 7,1 miljard GBP =  20% van de welvaart -  spant met 16 vestigingen van internrationale banken en 55 verzekeringsbedrijven de kroon. Maar daar werken maar 26 Spanjaarden.