Spanje Nieuws

Rookgordijn...

De burgemeester van Madrid kreeg weinig waardering met haar uitspraak tegenover het Olympisch comité, om toch vooral een (veel te dure) kop koffie op de (gammele) Plaza Mayor te drinken. Een plan, om de reeds begonnen bouwprojecten – gokkend op 2020 – af te maken is er niet. Maar wel een gat in de begroting van 1,5 miljard. Veel geld voor niets verkwanselt. Ondertussen is het andere ‘’prestigeproject' Eurovegas nog steeds in rook gehuld…Of net niet. Want Adelson wil, dat de regering de niet-roken wet voor zijn casino opheft. Vooralsnog wil (durft/kan) de regering daar nog niet aan. Maar hoe lang nog? Voor 17 miljard, en zogenaamd 164.000 jobs moet enige soepelheid toch mogelijk zijn? En ach, die financiering komt wel rond. Onder de tafel. Banken en topbestuurders staan al voor de deur. Want gaat het fout, betaalt de staat (= burger) en Europa. De salarissen en riante pensioenen voor bankiers zijn al ingecalculeerd. Madrid hoopt op miljoenen bezoekers die komen gokken. Dure illusie.

Ondertussen is vastgesteld, dat computergegevens van de ex-penningmeester Barcenas recent zijn gewist. En ook al tijdens het onderzoek naar fraude, corruptie en ‘’onder-de-tafel-betalingen’’. Rajoy houdt vol dat niks mis is, alles correct. Ondanks diverse bekentenissen. En hij weet ervan. Altijd al. Maar...als alles zo zuivere koffie was, hoe verklaar je dan de moeite, om alles te verdoezelen, toe te dekken en daarover te liegen?

In Andalusië heeft een rechter de eerste stappen gezet, om voormalige bestuurders aan te klagen in de fraudezaak om toewijzing van publieke gelden ten behoeve van werk (ERE). De premier van Andalusië moest vorige maand opstappen, ondanks dat hij volhoudt, hierover niks te weten Subsidies die verleend werden buiten de legale procedures om, zijn thans bewezen, en de rechter gaf aan, dat het over is met de immuniteit van politici. 5 politici moeten voorkomen. Of het tot een veroordeling komt?

Mas in Catalonië heeft met zijn ‘’menselijke’’ keten van honderden kilometers ook buiten Spanje de pers gehaald. Maar de grootheidswaanzin en de ver-van-de-realiteit-staande wens om als onafhankelijke nieuwe Europese staat verder te gaan consumeert ondertussen miljoenen geld, waarmee de economie beter was gediend. Rajoy probeert met Mas te onderhandelen, want men vindt deze situatie toch wel eng. Waarover? Fors lagere bijdrage vanuit Catalonië aan de regering? Terwijl stemming over onafhankelijkheid volgens het constitutionele recht helemaal niet kan. En ze al fors aan het staatsinfuus hebben gelegen door de incompente leiding van Mas, die een van de rijkste regio’s binnen een paar jaar in ‘’steunzoeker’’ heeft verandert? Hij denkt, dat er tenminste 5 manieren zijn – legaal – om een publieke stemming te houden. De Vice Saenz de Santamaria  suggereert ondertussen om te onderzoeken, waarom de Catalanen de onafhankelijkheid willen doordrukken. Socialisten (PSOE) opperen een wijziging in de wet, om aan een aantal wensen tegemoet te komen, maar alleen als ze binnen Spanje blijven. Onbespreekbaar voor de PP. Toch poker play over belastinggeld en ‘’status’’ van Catalonië?

Cam Bank zou alle adviezen van de Banco de España hebben genegeerd. In plaats van de onroerend goed portefeuille af te bouwen, werd hij juist vergroot. Maar de BdE deed verder ook niets. CAM wel. Maar dan wel voor zichzelf. En duizenden kleine spaarders bleven achter met waardeloze participaties. Ook bij Bankia bleek BdE veel te passief, aldus onderzoek. Verandert verder niets bij de BdE of Bankia. Hooguit de hoogte van topsalarissen. Kan nog wat bij.

Rajoy heeft Merkel boos gekregen met zijn steunbetoog/medewerking aan USA bij een eventuele aanval op Syrië. Daarmee is het een van de 4 Eurolanden, die ‘’voor’’ is. Terwijl wettelijk gezien, Spanje helemaal niet unilateraal kan besluiten tot een dergelijke interventie. Steun aan een ‘’mission impossible’’ terwijl ondertussen het land naar de knoppen gaat? Obama gaf wel mondeling steun aan de hervormingspogingen van Spanje, maar gaat daar verder niks aan bijdragen. Verkeerde gok en verkeerde prioriteiten. Komt Spanje duur te staan