Spanje Nieuws

Grootheidswaanzin en lager pensioen

Spanje gaat dus toch aan de pensioenen komen. De zoveelste belofte van Rajoy gebroken. De pensioenen stijgen niet meer automatisch met de inflatie mee. Binnen 10 jaar levert dat een besparing van 33 miljard op. Een ingewikkeld berekeningsmodel wordt ingevoerd, die o.a. rekening houdt met nieuwe pensionado’s, financiële situatie van de sociale fonds. Lang verhaal in het kort, een gepensioneerde kan 1500,00 of meer achteruit gaan. Voorlopig zou pensioen met 65 blijven ingaan, terwijl de ophoging naar 67 jaar trager gaat. Op een kladje al een paar weken geleden uitgerekend. Zal dit jaar ingevoerd worden zodat volgend jaar de kosten hiervoor al met 800 miljoen dalen. Dat scheelt, want ondertussen geven de burgemeesteressen van Valencia en Alicante fors subsidies aan ‘’hun’’ favoriete bedrijven uit, terwijl de burgers met belastingverhogingen worden geconfronteerd. Het vliegveld Castellón – welk nog niet eens over een tankinstallatie beschikt- blijft ondertussen bijna 200 miljoen/jaar kosten voor 3x niks. Ergens moet e.e.a. toch van betaald worden, nietwaar?

Madrid krijgt dan wel niet de OS, maar gokt op Eurovegas. Letterlijk. En Barcelona kan niet achterblijven en probeert de BCN world, een giga toeristen resort binnen te halen, ongeacht of Catalonië binnen/buiten Spanje blijft, maar lidmaatschap van de EU is wel een vereiste. En precies dat zal niet gebeuren, ze zullen een 3e land – zoals San Marino – worden, aldus de EU. Maar goed, alles wordt nu op scherp gezet, om eerder klaar te zijn dan Eurovegas (met financiering van o.a. La Caixa) en men hoopt op geld uit Azië, om dit megaproject te starten. Competitie? Welnee, in Spanje is genoeg voor 2, vooral voor Chinese toeristen.

Ondertussen heeft Banco Santander Rodrigo Rato, jawel, de directeur van de geplofte/met staatshulp geredde Bankia, een baantje als internationaal adviseur aangeboden. Daarvoor was deze meneer minister van EZ onder Aznar en daarvoor managing director van het IMF. Hem wordt fraude, onjuiste administratie, crimineel mismanagement etc. ten laste gelegd. Maar Santander kan hem goed gebruiken. Want veroordelen? Zal wel niet. Ik wacht nog op 3,95 teruggaaf van deze superbank. Want ze hebben me 23,00 Euro onterecht berekend, en ik heb het nu bijna terug. Misschien kerstcadeau, die laatste paar centen?