Spanje Nieuws

Mag het een aardbevinkje meer zijn?

Spanje scoort in Europa bijzonder laag - alleen nog voorgegaan door Hongarije en Bulgarije - , als het gaat om meertaligheid. Slechts 51% van de bevolking tussen 25 – 64 jaar spreekt minimaal een 2e taal. Waarvan 40% maar een matig Engels kennen. Langzaam is Engels ingevoerd in het taalonderwijs. Kansen op de arbeidsmarkt gaan verloren door jarenlange eentaligheid.

 Eindelijk is de voormalige PP ‘’baron’’ van Castellón, Carlos Fabra, aangeklaagd en voorgeleid voor beïnvloeding, omkoping en belastingontduiking. 10 jaar na dato. De bescherming en eindeloze vertragingstactieken, intimidaties (o.a. van de pers) zijn op. De Hoge Raad heeft een verjaring van zijn belastingontduikingen nietig verklaard. Hij kan tot 13 jaar krijgen en een boete van 1.9 miljoen. De PP schitterde in het gerechtshof door afwezigheid. De afgelopen 10 jaar waren 9 rechters en 4 aanklagers met deze zaak bezig. Ondertussen bleef hij op zijn post, liet een pompeus vliegveld bouwen met een standbeeld – (nog nooit een vliegtuig gezien, maar kost miljoenen/jaar) – en speelde vrolijk met belastinggeld. Nooit werd hij door de PP ondervraagd over de beschuldigingen. Nee, natuurlijk niet. En wil je zwart geld witwassen kun je dat doen door winnende loterij tickets te kopen. Hij won wel 4 x grote prijzen in de nationale loterij.Hoezo kansberekening??? Rajoy zelf noemde hem ooit een ‘’voorbeeldige burger’’. Ja hoor, als het gaat om strooien met andermans geld, belastingontduiking en zelfverrijking.

Ondertussen heeft de Minister van Arbeid ruim 6,145 miljard Euro uit het landelijke reservefonds voor pensioenen getrokken voor de komende 3 maanden, om de kosten voor gepensioneerden te kunnen dekken. Vorig jaar werd ook al 4,5 miljard uit dit fonds gehaald. Uit de publieke reserves heeft de regering sinds 2011 al ruim 23,361 miljard getrokken, 18,651 uit dit reservefonds, en 4,98 uit een ander publiek fonds. Het reserve pensioenfonds valt omlaag naar 59,35 miljard, ruim 10 miljard minder dan in 2011. Het blijft nog wel rente trekken, anders was de bodem al in zicht. En men gaat 33 miljard over de komende 10 jaar besparen door de hervormingen van de pensioenen. Omdat veel minder mensen bijdragen aan de Social Seguridad, wordt tot 2016 een tekort van 36,5 miljard verwacht. Maar niks aan de hand. Dat er een groot economisch risico ligt in het landelijke pensioenstelsel, bij een krimpende werkbevolking, ach, peanuts. In 2050 is 30% over 50, en 9 miljoen mensen minder aan het werk. Maar dat is nog zo ver weg…

Nooit enig geologisch, laat staan seismisch onderzoek gedaan voordat Castor, de – door de EU ondersteunde – off shore ondergrondse opslag voor gas bij de kust van Castellón werd opgestart. Om in Spanjes behoefte aan gas voor 50 dagen te voorzien. Kostte 1,6 miljard. Gasconsumptie stijgt sterk in Spanje. Belachelijk, men zou veel meer met wind- en zonne-energie kunnen werken. Maar nee, het is gas. Waarvan 99% geïmporteerd wordt (Spanje is grootste importeur van vloeibaar natuurlijk gas LNG, goed voor 50% van de import daarvan in Europa). De Arabische lente heeft de noodzaak tot opslag van een veiligheidsbuffer benadrukt. Algerije is de grootste leverancier (1/3), gevolgd door landen zoals Nigeria, Qatar, Trinidad & Tobago. De grootste opslagcapaciteit van Spanje, 22 km uit de kust. En nu? 23 aardbevingen op 1 nacht/dag in een gebied, waar nooit aardbevingen waren, tot 4,2 op de schaal van Richter. Sinds 13 september, de start, honderden, maar dan ‘’kleintjes’’. Officieel is er geen reden tot bezorgdheid. Dat het pompen van gas in de ‘’spons’’ van het gesteente zeer wel gerelateerd kan worden aan deze bevingen, is zo evident, dat de Minister van Energie, Industrie en Toerisme heeft besloten, dat alle activiteiten stopgezet worden in afwachting van verder onderzoek. Ook al ontbrak op dat moment wetenschappelijk bewijs. Het Geologische instituut stelt dat de aardbevingen het gevolg van gasinjecties zijn. Maar over de risico’s en de evolutie van dit probleem zijn ze het intern niet eens. Dit is een bijna omgekeerd proces van fracking. Daar wordt met behulp van troep gas uit gesteente geëxtraheerd, en hier wordt gas geïnjecteerd. 2 kerncentrales zijn vlakbij. Maar geen gevaar voor mens of milieu. Want die zijn bestand tot schaal 6 – 7. En dit was maar 4.2.  Vissers klagen over minder opbrengst, ondanks financiële compensaties, doordat ze ruim om deze opslag heen moeten vissen. Ondertussen is het zwarte pieten spel begonnen en wordt Escal nalatigheid verweten. En wat als de voorraad straks weer nodig is? Gaat het dan via een fracking proces? Slaap lekker.